Svatební sýrový dort

19. července 2010 v 9:58 | Altara |  Dorty

SUROVINY

Slaný dort - korpus (pečeme 2x): 250 g hladké mouky, 100 g másla, 1 lžička soli, 20 g droždí, 1 vejce, 100 ml vody.
Sýrová pomazánka: 500 g másla, 1 pomazánkové máslo, 200 g taveného sýra, dijónská hořčice podle chuti, žlutý a červený paprikový lusk nakrájený na drobné kostičky, sůl a pepř. Všechny suroviny vyšleháme do jemné pomazánky (trochu si dáme stranou na obmazání boků a povrchu dortu) a vmícháme na drobné kostičky nakrájenou červenou a žlutou papriku.
Sýrová pomazánka z nivy: 250 g másla, 200 g nivy
Máslo a postrouhanou nivu vyšleháme do jemné pomazánky
Dohotovení: 300 g krájeného uzeného sýra, 200 g eidamu vcelku, 300 g nivy, 300 g díratého sýra - Bory, 10 vařených vajíček, 500 g hermelínu, 5 balíčků zelených oliv bez pecky, 1 plechovka černých oliv, 1 sklenička chilli papriček, plátky červené a žluté papriky, zelená petrželka


Svatební sýrový


Z rozdrobeného droždí, vlažné vody a cukru uděláme kvásek. Přesátou mouku smícháme se solí, přidáme postrouhané máslo, vejce a kvásek a vypracujeme tuhé těsto. Přikryté necháme vykynout. Těsto rozválíme a vložíme do sádlem vymazané dortové formy (použila jsem formu o průměru 26 cm) a ve vyhřáté troubě upečeme. Tento korpus pečeme ještě jednou. Necháme na mřížce vychladnout. Vychladlé korpusy jednou prokrojíme. Na spodní díl prvního korpusu
natřeme pomazánku z taveného sýra s dijónskou hořčicí a přiklopíme vrchním dílem prvního korpusu. Na něj namažeme pomazánku z nivy, poklademe půlkami vajíček vařených natvrdo a opět pomažeme pomazánkou z nivy. Na takto připravený dort položíme spodní díl druhého korpusu. Tento opět namažeme pomazánkou z taveného sýra s dijónskou hořčicí a přiklopíme vrchním dílem druhého korpusu. Obmažeme boky a vrchní díl dortu. Na
papírem potažené podložce jemně tužkou obkreslíme dortovou formu a na takto vyznačený kruh naskládáme uzený sýr srolovaný do ruliček. Na něj usadíme dort a ozdobíme boky. Hermelíny nakrájíme na trojúhelníčky, zelené olivy necháme okapat. Střídavě klademe řadu hermelínových trojúhelníčků a řadu oliv. Hermelín zakončíme kytičkou vykrojenou z eidamu, olivy chilli papričkou. Na povrch dortu nakrájíme díratý sýr bory (několik plátku přes sebe). Dále scedíme černé olivy a necháme okapat. Nivu nastrouháme na jemném nudličkovém struhadle a v dlani utvoříme kuličky. Kraj dortu ozdobíme střídavě dvěma kuličkami nivy na párátku a jednou kličkou nivy a
jednou černou olivou. Dozdobíme zelenou petrželkou. Eidam dáme do igelitového sáčku a vložíme do horké vody. Odebereme kousky a v silikonové formičce na anturie vytvoříme tyto květy. Zbylý sýr rozválíme, vykrájíme kytičky a jazýčky (ty zasuneme do ruliček z uzeného sýra) a dort dozdobíme. Dozdobíme ještě proužky červené a žluté papriky a černými olivami nakrájenými na kolečka.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama