SUROVINY
(na 12 kousků):
140 g hladké mouky, 0,5 dl vlažné vody, 50 g přepuštěného másla, 1 lžíce rostlinného oleje, půl lžičky octa, špetka soli, 1 lžíce másla na potření
Náplň: necelé kilo hroznového vína bez pecek, 2 vejce, 70 g moučkového cukru, 4 lžíce strouhanky, 30 g nasekaných mandlí, 25 g přepuštěného másla, 25 g hladké mouky, nastrouhaná kůra z půlky citrónu

Mouku, vodu, máslo, olej, ocet a sůl důkladně propracujeme na válu, z těsta utvoříme bochánek a necháme ho 20 minut odpočinout pod zahřátým hrncem. V kotlíku vyšleháme vejce s citrónovou kůrou a cukrem do husté pěny, opatrně vmícháme prosátou mouku, nasekané mandle a zchladlé přepuštěné máslo. Těsto rozválíme na čisté utěrce nebo vytáhneme rukama na co nejtenčí plát, který potřeme částí másla a posypeme strouhankou. Do připraveného krému opatrně vmícháme kuličky hroznového vína a poklademe jím těsto. Závin zarolujeme a přeneseme na plech s papírem na pečení. Potřeme na povrchu a v troubě vyhřáté na 180°C pečeme asi 50 minut dozlatova.