Leden 2011

Pangas kostky s kari

18. ledna 2011 v 22:21 | Altara |  Vaření

SUROVINY

600 g Pangase (6 kostek po 100 g), půlka citrónu, půlka mandarinky, 50 ml vody, 5 stroužků prolisovaného česneku, sůl a pepř, půl lžičky kari, špetka bylinkového másla (koření), hladká mouka na obalení + půl lžičky kari, olej na smažení

Pangas kostky s kari

Z citrónové, mandarinkové šťávy, prolisovaného česneku, vody, bylinkového másla a kari zamícháme marinádu a do ní na několik hodin naložíme kostky Pangase. Poté vyjmeme, necháme okapat, obalujeme v hladké mouce s přidáním kari a dozlatova smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovu kaší.

Vepřové srdce na smetaně

18. ledna 2011 v 22:19 | Altara |  Vaření

SUROVINY

100 g uzeného špeku, 2 střední cibule, 800 g vepřového srdce (2 až 3 kusy dle velikosti), sůl, černý mletý pepř, hladká mouka na zahuštění, 500 ml vody, 200 ml smetany, citrón

Vepřové srdce na smetaně

V hluboké pánvi osmahněte nadrobno pokrájený špek a jakmile pustí tuk, přidejte sekanou cibuli a nechte ji opět za občasného míchání zesklovatět. Následují dobře vyčištěná, vypraná, osušená a odblaněná srdíčka rozdělená na poloviny. Maso zprudka orestujte, šťávu nechte vydusit do tuku, srdce pak opepřete, osolte, podlijte vodu a pánev zakryjte poklicí. Doměkka udušené kousky vyjměte na nahřátý talíř, výpek zaprašte 2 lžícemi hladké mouky, metličkou vše promíchejte, přilijte vodu a nechte za stálého míchání povařit. Nakonec přilijte smetanu a opět vše převařte. Omáčku můžete dochutit citrónem. Srdce nakrájejte na plátky a přelité omáčkou podávejte s rýží, houskovým knedlíkem či domácími noky.

Zdroj: Knihovnička recepty

Vepřové kostky na černém pivu

18. ledna 2011 v 22:18 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 g vepřové plece, 2 velké cibule, 100 ml černého piva, 3 lžíce sádla (nebo oleje), 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 masox, sůl, pepř, kmín, drcený chléb na zahuštění

Vepřové kostky na černém pivu

Na rozpuštěném sádle osmažíme dozlatova 2 velké na drobno nakrájené cibule, přidáme maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme, okmínujeme a orestujeme. Posypeme sladkou mletou paprikou, přidáme masox, podlijeme trochou vody a za občasného podlévání dusíme dokud není maso měkké. Před koncem dušení přilijeme černé pivo a zahustíme drceným chlebem. Podle chuti osolíme a opepříme, můžeme přidat i feferonku.

Zahradníkovo guláš

18. ledna 2011 v 22:16 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 g vepřové plece, 1 velká cibule, 3 až 4 lžíce oleje, 1 mrkev, 1 malý červený paprikový lusk, 1 malý žlutý paprikový lusk, hrst mraženého hrášku, 1 masox, sůl a pepř, 2 lžičky sladké mleté papriky, kmín, drcený chléb na zahuštění

Zahradníkovo guláš

Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, osmažíme na oleji, přidáme maso nakrájené na větší kostky a orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a sladkou papriku. Ještě krátce podusíme, podlijeme vodou. Přidáme masox, hrášek, nakrájenou mrkev a papriku, dusíme doměkka. Měkké maso podlijeme vodou tolik kolik požadujeme omáčky, přivedeme k varu a zahustíme drceným chlebem. Podáváme s těstovinami.

Slepičí s pohankovým strouháním

18. ledna 2011 v 21:55 | Altara |  Vaření

SUROVINY

kousek slepice, slepičí drůbky, kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), 1 cibule, kousek kapusty, pohankové strouhání, sůl a pepř, nakrájené slepičí maso a drůbky, zelená petrželová nať

Slepičí s pohankovým strouháním

Slepičí maso uvaříme v osolené vodě společně s cibulí a kořenovou zeleninou doměkka, scedíme, do vývaru nasypeme pohankové strouhání, nakrájenou kapustu a uvaříme doměkka. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a maso, nakrájené drůbky a sekanou zelenou petrželovou nať. Dochutíme solí a pepřem.

Šťouchané brambory s cibulkou

18. ledna 2011 v 21:55 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 g brambor, voda, sůl, 3 lžíce sádla (nebo oleje), velká cibule

Šťouchané brambory s cibulkou

Brambory oloupáme, pokrájíme na čtvrtiny, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Mezitím si na sádle osmažíme nakrájenou cibuli. Uvařené brambory zcedíme, mačkadlem rozšťoucháme a vmícháme osmaženou cibuli.

Pohankové polévkové nudle

18. ledna 2011 v 21:53 | Altara |  Vaření

SUROVINY

240 g pohankové mouky, 2 vejce, 4 lžíce vlažné vody

Pohankové polévkové nudle

Z mouky, vajec a vody vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly a vyválíme na tenké placky. Tyto necháme trochu oschnout, poté srolujeme a nakrájíme tenké nudle.

Pohankové strouhání do polévky

18. ledna 2011 v 21:51 | Altara |  Vaření

SUROVINY

240 g pohankové mouky, 2 vejce, 2 lžíce vlažné vody

Pohankové strouhání do polévky

Z mouky, vajec a vody vypracujeme těsto, které nastrouháme na hrubém nudličkovém struhadle, rozprostřeme a necháme proschnout. Strouhání se hodí do zeleninových polévek i do vývarů.

Makovec s rumovou polevou

18. ledna 2011 v 21:48 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

250 g polohrubé mouky, 250 g mletého máku, 200 g moučkového cukru, 150 ml oleje, 2 vejce, 1 a 1/2 sáčku prášku do pečiva, 2 vanilkové cukry, 300 ml mléka, trochu strouhané citrónové kůry
Poleva: moučkový cukr, rum
Dohotovení: kandované ovoce

Makovec s rumovou polevou

Mouku, mletý mák, cukr, vanilkový cukr, strouhanou citrónovou kůru a prášek do pečiva promícháme, přidáme vejce, olej, mléko a vše důkladně promícháme. Nalijeme do vymazané a mmoukou vysypané formy a pečeme při 180°C, zkusíme špejlí, když se těsto na špejli nelepí, je moučník upečený. Vychladlý poléváme rumovou polevou. Polevu umícháme z moučkového cukru a rumu tak, aby byla mírně tekutá. Dozdobíme kandovaným ovocem.

Makové mini bábovky

18. ledna 2011 v 21:46 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

125 g polohrubé mouky, 125 g mletého máku, 100 g moučkového cukru, 75 ml oleje, 1 vejce, 3/4 sáčku prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 150 ml mléka, trochu strouhané citrónové kůry

Makové mini bábovky

Mouku, mletý mák, cukr, vanilkový cukr, strouhanou citrónovou kůru a prášek do pečiva promícháme, přidáme vejce, olej, mléko a vše důkladně promícháme. Lijeme do silikonových formiček vymazaných tukem a vysypaných hrubou moukou. Pečeme při 180°C. Vychladlé bábovky pocukrujeme moučkovým cukrem.

Pohádky z mechu a kapradí

18. ledna 2011 v 21:43 | Altara |  Dorty

SUROVINY

3 vejce, 120 g cukru krupice, 120 g polohrubé mouky, 3 lžíce oleje
(pečeme 2x - forma 26 cm)
Krém: 300 ml pomerančového džusu, 2 vanilkové pudinky, 2 vanilkové cukry, 250 g másla, 150 g cukru moučka
Punčovina: 180 g mletých piškot, 125 g másla, 6 lžiček meruňkového džemu
Dohotovení: asi 1 kilo marcipánu, gelové barvy, kakao na pařezovou chaloupku

Pohádky z mechu a kapradí

Na piškot vyšleháme bílky se špetkou soli, přidáme cukr, žloutky, olej a dobře prošleháme. Vařečkou vmícháme mouku. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy (26 cm) a pečeme při 180°C (pečeme 2x). Zkusíme špejlí. Korpusy necháme vychladnout. Připravíme si krém. V pomerančovém džusu rozmícháme pudink a uvaříme. Zasypeme vanilkovými cukry a za občasného míchání (aby se nám nevytvořil škraloup) necháme vychladnout. Máslo s cukrem ušleháme do pěny a po lžících přidáváme vychladlý pudink. Na punčovinu smícháme piškoty s máslem a džemem. První korpus lehce potřeme džemem, na něj rozprostřeme punčovinu a na ni namažeme krém (trochu si dáme stranou). Přiklopíme druhým korpusem. Obmažeme boky a povrch a dáme vychladit do chladničky. Figurky na dort je lépe dělat dva i více dní dopředu, aby trochu vytuhly a držely tvar. Marcipánovou hmotu obarvíme, vyválíme a dort potáhneme. Dozdobíme vykrájenými stromy, drobnými kytičkami a houbičkami. Trávu vytvoříme pomocí lisu na česnek. Pařezovou chaloupku na dort upevníme špejlemi.

Pařezová chaloupka - zadní pohled


Křemílek a Vochomůrka

Arašídové košíčky

18. ledna 2011 v 21:40 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g čokolády, 30 g 100% tuku, 50 g posekaných arašídů, několik půlek na zdobení, papírové košíčky

Arašídové košíčky

Čokoládu společně s tukem rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme sekané arašídy. Lžičkou plníme do malých papírových košíčků. Když košíčky začínají tuhnout, dozdobíme půlkou arašídu.

Arašídová bábovka

11. ledna 2011 v 16:06 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

200 g jemně pomletých arašídů, 100 g hnědého přírodního cukru, 20 g vanilkového cukru, 3 vejce, 100 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vanilkový pudink, šťáva z 1 pomeranče, pomerančové aroma
Dohotovení: čokoládová poleva, celé a posekané arašídy na ozdobu, kousky čokoládové polevy

Arašídová bábovka 1

Pomleté arašídy, cukr a vanilkový cukr smícháme, přidáme vejce, šťávu z pomeranče, trochu pomerančového aroma a promícháme. Poté přidáme mouku promíchanou s pudinkem a práškem do pečiva. Těsto nalijeme do bábovkové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečeme při 180°C asi hodinu, zkusíme špejlí. Upečenou bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu, a bábovku polijeme. Boky bábovky zdobíme posekanými arašídy, vrch ozdobíme půlkami arašídů a kousky nerozpuštěné čokoládové polevy.

Arašídová bábovka 2

Losos s mandlemi

11. ledna 2011 v 16:05 | Altara |  Vaření

SUROVINY

porce lososa, sůl, citrón, máslo, koření Bylinkové máslo, mandlové lupínky

Losos s mandlemi

Jednotlivé porce lososa (použila jsem lososa s kůží, maso se při smažení tolik nevysušuje) osolíme, pokapeme citrónem, posypeme kořením Bylinkové máslo a klademe na pánev s rozehřátým máslem. Smažíme do mírně zlatava, před koncem smažení posypeme mandlovými lupínky. Podáváme třeba s bramborovou kaší.

Kapr na másle

11. ledna 2011 v 16:04 | Altara |  Vaření

SUROVINY

porce kapra podle počtu strávníků, máslo, sůl, kmín, koření "Bylinkové máslo", citrón

Kapr na másle


Porce masa osolíme, pokapeme šťávou z citrónu, posypeme kořením "Bylinkové máslo" a kmínem a smažíme na pánvi na rozehřátém másle.