Vánočka

11. ledna 2011 v 15:50 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

500 g hladké nebo polohrubé mouky, 42 g droždí, 100 krupicového cukru, 200 ml mléka, půl lžičky soli, 125 g Hery, 2 žloutky, 100 g rozinek, rozšlehané vejce na potření, celé loupané mandle na zdobení

Vánočka

Mléko ohřejeme, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, cukr, žloutky, prochladlý rozpuštěný tuk, zalijeme kváskem a vypracujeme tuhé těsto. Zapracujeme do něj rozinky a necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 9 dílů. Spodní díl pleteme ze 4 pramenů, prostřední ze 3 pramenů a poslední ze 2 stočených pramenů. Necháme ještě chvíli vykynout. Troubu předehřejeme na 200°C, vánočku potřeme rozšlehaným vejcem , ozdobíme loupanými celými mandlemi a pečeme asi 8 minut, pak stáhneme teplotu na 180°C a vánočku dopečeme. Vychladlou lehce pocukrujeme.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama