Únor 2011

Nepečený tvarohový s čokoládou

17. února 2011 v 20:17 | Altara |  Dorty

SUROVINY

150 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 2 lžíce sypké želatiny, 250 ml vody, 125 ml mléka, 500 g tvarohu, 1 balíček kulatých piškotů, 24 dlouhých cukrářských piškotů, kelímek borůvek, borůvkový kompot, trochu čokoládového zdobení, kousek čokoládové modelovací hmoty, kousek marcipánu na mašli, trochu kakaa

Nepečený tvarohový s čokoládou

Želatinu namočíme do vody, promícháme a necháme nabobtnat. Uvedeme do bodu varu a vlijeme do mléka. Necháme vychladit. Mezitím si ušleháme do pěny žloutek, máslo a oba cukry. Vešleháme tvaroh. Do této pěny vlijeme mléko se želatinou. Dortovou formu vymažeme máslem a dno vyložíme kulatými piškotami. Obvod formy vyložíme 24 dlouhými piškotami. Nalijeme trochu tvarohové hmoty, poklademe vrstvou piškot, posypeme okapanými kompotovanými borůvkami, poklademe další vrstvou piškot, znovu zalijeme tvarohovou hmotou, posypeme borůvkami a čokoládovým zdobením. Necháme do druhého dne ztuhnout. Dort zdobíme marcipánovou mašlí obarvenou trochou kakaa, lístky a kytičkami z čokoládové modelovací hmoty.

Nepečený tvarohový s čokoládou - detail

Buřty na černém pivu

17. února 2011 v 20:15 | Altara |  Vaření

SUROVINY

5 buřtů, kečup, 250 ml černého piva, 3 cibule, několik stroužků česneku, proužky červeného paprikového lusku, 3 lžíce oleje

Buřty na černém pivu

Cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka. Paprikový lusk zbavíme jadérek a nakrájíme na proužky. Buřty oloupeme, podélně nakrojíme a do každého dáme 2 kolečka cibule a proužky papriky. Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme olejem, poklademe zbylou cibulí a paprikou, položíme na ni buřty řezem dolů. Proložíme česnekem nakrájeným na plátky. Zalijeme pivem a kečupem. Dáme zapéct do trouby. Podáváme s chlebem.

Kyselo z nakládaných hříbků

17. února 2011 v 20:13 | Altara |  Vaření

SUROVINY

2 skleničky (od přesnídávky) hříbků naložených v octě, 1 cibule, 30 g másla, 1 houbový bujón, 3 velké brambory, 1 litr vody, 200 ml smetany na vaření, 3 lžičky hladké mouky, sůl a pepř

Kyselo z nakládaných hříbků

Na másle osmažíme dozlatova drobně nakrájenou cibuli, zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory, zcezené (nepropláchuté vodou) houby a bujón. Osolíme a vaříme dokud nejsou brambory měkké. Ve smetaně rozkvedláme hladkou mouku a polévku jí zahustíme. Dochutíme solí a pepřem.

Kuře na bramboráku

17. února 2011 v 20:11 | Altara |  Vaření

SUROVINY

Kuřecí stehýnka, 5 větších brambor, 200 g anglické slaniny, 1 cibule, 3 vejce, 3 housky, mléko, sůl, majoránka, mletý kmín, koření na pečené kuře, máslo na vymazání plechu

Kuře na bramboráku

Brambory nastrouháme nahrubo, osolíme a vymačkáme z nich šťávu, přidáme osmahnutou slaninu na cibulce, namočenou a vymačkanou housku v mléce, nakrájenou na kostičky, všechno koření a celá vejce. Vypracujeme těstíčko, které dáme na vymazaný plech a na to poklademe okořeněné kuře. Pečeme nejdříve kuře pokladené obráceně a pak ho otočíme, aby se udělala kůrka.



Kuře na bramboráku-příprava

Rychlá krupicová

17. února 2011 v 20:09 | Altara |  Vaření

SUROVINY

30 g másla, hrst krupice, 2 vejce, mražená zelenina (kukuřice, hrášek, mrkev, celer, petržel), zeleninový bujón, sůl a pepř

Rychlá krupicová

Na másle osmažíme krupici dorůžova, rozklepneme na ni vejce a mícháme dokud se vejce nesrazí. Zalijeme vodou, přidáme zeleninu, bujón a sůl. Vaříme dokud není zelenina měkká. Dochutíme solí a pepřem.

Rýžový nákyp

17. února 2011 v 20:08 | Altara |  Vaření

SUROVINY

2 sáčky rýže, 6 až 8 středně velkých jablek, cukr, 1 vanilkový cukr, skořice, 3 vejce, trochu mléka (asi 50 ml), několik sušených švestek, špetka soli, máslo na vymazání zapékací misky

Rýžový nákyp

Rýži uvaříme dle návodu. Zapékací misku vymažeme máslem a nasypeme první sáček rýže. Poprášíme špetkou soli, posypeme strouhanými jablky, poklademe sušenými švestkami, osladíme, přidáme vanilkový cukr a skořici.
Navrch rozsypeme druhý sáček rýže a rovněž poprášíme špetkou soli. V mléce rozšleháme vejce a nalijeme na připravenou rýži. Poklademe několika tenoučkými plátky másla a dáme zapéci.

Jarní s kytičkami

17. února 2011 v 20:07 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 litr slepičího (i jiného) vývaru, mražená zelenina, slepičí bujón, trochu kapusty, sůl a pepř, těstovinové kytičky

Jarní s kytičkami

Do vývaru přidáme zeleninu, trochu nakrájené kapusty, bujón, sůl a trochu pepře. Vaříme, dokud není zelenina měkká. Poté nasypeme těstoviny a vaříme ještě asi 6 minut.


Těstovinové kytičky

17. února 2011 v 20:06 | Altara |  Vaření

SUROVINY

240 g hrubé mouky, 2 vejce, 4 lžíce vlažné vody

Těstovinové kytičky

Ze surovin vypracujeme vláčné těsto, rozválíme a vykrajovačkou vykrajujeme kytičky. Zavařujeme do polévky.

Cibulový salát

17. února 2011 v 20:04 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

2 velké cibule, 1 kysaná smetana, ocet, sůl a pepř

Cibulový salát

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a v míse zakápneme trochou octa. Osolíme, opepříme, promícháme a necháme chvíli rozležet. Nakonec vmícháme kysanou smetanu. Salát je vhodný k masu, ale i k samotným bramborám.

Sýrové prsty

17. února 2011 v 20:03 | Altara |  Vaření

SUROVINY

200 g cihly, sůl, hladká mouka, vejce, strouhanka, 1 stroužek česneku, olej na smažení

Sýrové prsty

Sýr nakrájíme na hranolky, osolíme, obalíme v hladké mouce, vejci s prolisovaným stroužkem česneku a ve strouhance. Na pánvi rozpálíme olej a prsty po všech stranách osmažíme dozlatova. Podáme s bramborovou kaší a zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Luštěninová hrstková

17. února 2011 v 20:01 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 plechovka červených fazolí (400 g), hrst mražené kukuřice, 2 hrsti zeleniny pod svíčkovou, hrst pohanky, hrst čočky, hrst červené čočky, hrst ovesných vloček, 2 hrsti sušených hub, 1 cibule, 1 houbový bujón, majoránka, sůl a pepř, 30 g másla, 3 stroužky česneku

Luštěninová hrstková

Den předem namočíme sušené houby. Fazole scedíme a necháme okapat. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kořenovou zeleninu pod svíčkovou a krátce podusíme. Zalijeme
vodou a přidáme ostatní suroviny. Vaříme dokud není vše měkké. Dle potřeby dolijeme vodou a dochutíme solí a pepřem.

Makové lívanečky

17. února 2011 v 20:00 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 ml mléka, 250 g hladké mouky, 50 g mletého máku, 50 g hnědého cukru, 1 vanilkový cukr, 20 g droždí, 2 vejce, špetka skořice, špetka soli, olej na smažení, džem, zakysaná smetana, mletý mák

Makové lívanečky

Mléko mírně nahřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme špetku soli, vejce a metlou šleháme. Mouku smícháme s cukrem, mákem, skořicí a vyšleháme řidší těsto. Necháme na teplém místě vykynout. V lívanečníku smažíme po obou stranách na oleji dozlatova. Podáváme mazané džemem, zdobené zakysanou smetanou a sypané mletým mákem.

Zdroj: časopis Chvilka v kuchyni (upraveno)

Cappuccino srdíčka

9. února 2011 v 20:43 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

2 vejce, 80 g cukru krupice, 30 g mletých ořechů, 50 g polohrubé mouky, 1 lžička cappuccina, 2 lžíce oleje (silikonová forma - srdíčka)
Krém: 125 ml mléka, 1 lžíce polohrubé mouky, 125 g másla, 50 g mléčné čokolády, 1 lžička cappuccina, moučkový cukr podle chuti, 1 vanilkový cukr
Dohotovení: kousek čokoládové modelovací hmoty (recept najdete v rubrice různé sladkosti), čokoládová rýže

Cappuccino srdíčka

Bílky se špetkou soli ušleháme do sněhu, přidáme cukr a ještě pořádně prošleháme. Poté přidáváme po jednom žloutky. Přilijeme olej a šleháme do nadýchané pěny. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s ořechy a cappuccinem. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané silikonové srdíčkové formy. Pečeme při 180°C. Zkusíme špejlí. Hotová srdíčka necháme na kuchyňské mřížce vychladnout a pak jednou prokrojíme. Namažeme krémem, obmažeme boky a obalíme v čokoládové rýži. Krém připravíme tak, že z mléka a polohrubé mouky uvaříme kaši nasypeme do ní vanilkový cukr, rozpustíme v ní mléčnou čokoládu a za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a cappuccinem a po lžících vešleháme studenou kaši. Dle chuti přidáme rum. Srdíčka zdobíme mašličkou z čokoládové modelovací hmoty vymáčknuté ze silikonové formičky nebo dle vlastního uvážení.

Cappuccino s pomeranč. pralinkami

9. února 2011 v 20:39 | Altara |  Dorty

SUROVINY

Piškot: 2 vejce, 80 g cukru krupice, 30 g mletých ořechů, 50 g polohrubé mouky, 1 lžička cappuccina, 2 lžíce oleje (dortová forma 18 cm)
Krém: 250 ml mléka, 2 lžíce polohrubé mouky, 250 g másla, 100 g mléčné čokolády, 1 lžička cappuccina, moučkový cukr podle chuti, 1 vanilkový cukr, rum
Dohotovení: asi 400 g čokoládové modelovací hmoty (recept najdete v rubrice různé sladkosti), kousek marcipánu, oranžovou gelovou barvu, lžičku kandované pomerančové kůry, trochu pomerančové tukové polevy (k dostání v cukrárně, nebo přes internet u prodejců cukrářských potřeb)

Cappuccino s pomerančovými pralinkami

Bílky se špetkou soli ušleháme do sněhu, přidáme cukr a ještě pořádně prošleháme. Poté přidáváme po jednom žloutky. Přilijeme olej a šleháme do nadýchané pěny. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s ořechy a cappuccinem. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při 180°C. Zkusíme špejlí. Hotový korpus necháme na kuchyňské mřížce vychladnout a pak jednou prokrojíme. Namažeme krémem (trochu si necháme na pomazání boků a povrchu dortu). Krém připravíme tak, že z mléka a polohrubé mouky uvaříme kaši nasypeme do ní vanilkový cukr, rozpustíme v ní mléčnou čokoládu a za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a cappuccinem a po lžících vešleháme studenou kaši. Dle chuti přidáme rum. Dort odložíme do chladničky ztuhnout. Do čokoládové modelovací hmoty vpravíme cappuccino, propracujeme, vyválíme a vyválenou plackou ztuhlý dort potáhneme. Z odřezků uděláme kolem dortu malé kuličky. Na pralinky obarvíme marcipán oranžovou barvou, vpracujeme do něj kandovanou pomerančovou kůru. Utvoříme kuličky, přepůlíme nožem a na povrchu zdobíme strouhanou pomerančovou polevou. Hotový dort ještě dozdobíme strouhanou čokoládovou hmotou a jemně posypeme cappuccinem.

Štaflík a Špagetka

9. února 2011 v 20:36 | Altara |  Dorty

SUROVINY

Piškot: 6 vajec, 240 g cukru, 80 g mletých ořechů, 160 g polohrubé mouky, 2 lžičky kakaa, 6 lžic oleje
Krém: 250 ml mléka, 2 lžíce polohrubé mouky, 250 g másla, 100 g mléčné čokolády, moučkový cukr podle chuti, 1 vanilkový cukr
Dohotovení: asi 800 g marcipánu, gelové barvy

Štaflík a Špagetka

Bílky se špetkou soli ušleháme do sněhu, přidáme cukr a ještě pořádně prošleháme. Poté přidáváme po jednom žloutky. Přilijeme olej a šleháme do nadýchané pěny. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s ořechy a kakaem. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při 180°C. Zkusíme špejlí. Hotový korpus necháme na kuchyňské mřížce vychladnout a pak jednou prokrojíme. Namažeme krémem (trochu si necháme na pomazání boků a povrchu dortu). Krém připravíme tak, že z mléka a polohrubé mouky uvaříme kaši, nasypeme do ní vanilkový cukr, rozpustíme v ní mléčnou čokoládu a za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a po lžících vešleháme studenou kaši. Dort odložíme do chladničky ztuhnout. Marcipán vyválíme a vyválenou plackou ztuhlý dort potáhneme. Odřezky si obarvíme. Kousek na žluté kolečko, kousek na černo a kousek namodro na kytičky. Zdobíme připravenými figurkami. Štaflíka a Špagetku si namalujeme na papír, vystříhneme a přilepíme na marcipán a podle obrázku vystřihneme nůžkami. Vránu vymodelujeme. Celý dort dozdobíme drobnými kytičkami.

Škodolibá vrána