Březen 2011

Klouzáky

16. března 2011 v 18:44 | Altara |  Vaření

SUROVINY
800 g syrových brambor, 150 g hrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, 1 vejce, sůl


Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Slijeme přebytečnou vodu, osolíme. Do mísy rozklepneme vejce a dobře promícháme. Přidáme mouku a strouhanku a vymícháme těsto. Větší polévkovou lžící těsto nabíráme, uhladíme rukou a spouštíme do vroucí vody. Vaříme asi 10 minut. Poté vylovíme děrovanou naběračkou. Podáváme s pečeným masem a zelím, nebo jenom samotné polité rozškvařeným uzeným špekem.

Čočkový salát

16. března 2011 v 18:42 | Altara |  Vaření

SUROVINY
vařená čočka, červená a bílá cibule, červený paprikový lusk, kyselé okurky, malé jablko, kousek salátové okurky, kousek nivy, vejce vařené natvrdo, šťáva z půlky citrónu, trochu olivového oleje, sůl a pepř


Propláchnutou čočku uvaříme, ale ne moc doměkka. Zcedíme, necháme okapat a nasypeme do mísy. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, paprikový lusk, jablko, kyselé okurky a na proužky salátovou okurku. Vejce uvařené natvrdo a nivu nakrájíme rovněž na kostičky a přidáme do mísy. Osolíme, opepříme, přidáme olivový olej a dochutíme citrónovou šťávou. Řádně promícháme a dáme vychladit do chladničky. Podáváme s pečivem.

Medovník s čokoládovými lanýži

7. března 2011 v 18:26 | Altara |  Dorty

SUROVINY
200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky, 2 lžičky kakaa
Krém: 250 g másla, 1 salko (vařené den předem 2 hodiny), 70 g mletých ořechů
Rozvar: 100 ml rumu, 100 ml vody, cukr
Dohotoveni: kousek marcipánu, kakao na obarvení marcipánu, čokoládové zdobení, čokoládové lanýže


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku, sodu a kakao, do této směsi vlijeme vlažnou směs a vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Dávám si trochu mouky stranou, někdy se tam všechna nevejde a někdy naopak musím přidat, asi podle velikosti vajec, nebo hustoty medu. Těsto vypracujeme tak, aby mělo konzistenci modelíny. Necháme odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 5 až 6 dílků, podle toho jestli chceme medovník vyšší nebo naopak větší průměr. Placky vyválíme rovnou na pečícím papíru, vykrojíme dortovou formou, nebo pokličkou. Já si je vyválím všechny najednou, mám je připravené na pečících papírech a pak jednu za druhou peču, je to totiž frmol a musí se to hlídat, pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C. Budou jakoby zlaté. Ze zbytku upeču v rohu plechu malou placku, tu pak rozdrtím na posyp. Přidám k ní mleté vlašské ořechy. Na krém vyšleháme máslo se zkaramelizovaným salkem a vařečkou vmícháme mleté ořechy. Já jednotlivé placky potírám tzv. rumovým rozvarem, medovník se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Posypeme povrch a boky medovníku, dozdobíme čokoládovými lanýži a čokoládovým zdobením.
Na čokoládové lanýže rozpustíme ve vodní lázni 200 g tmavé čokolády, vmícháme 50 ml šlehačky a 1 lžíci rumu nebo koňaku. Vše ruční metličkou řádně prošleháme. Vychladíme v chladničce. Poté lžičkou odebíráme kousky a v dlaních tvoříme kuličky, které obalujeme v tmavých čokoládových šupinách. Pracujeme rychle a ruce chladíme ve studené vodě, otřeme a tvarujeme.
Zdroj: internet (mírně upraveno)

Medovník - srdíčka

7. března 2011 v 18:23 | Altara |  Dorty

SUROVINY
500 g hladké mouky, 100 g másla, 150 g cukru krupice, 50 ml mléka, 4 lžíce medu, 2 lžíce octa, 1 lžíce jedlé sody, 2 vejce
Krém: 375 g másla, 3 lžíce moučkového cukru, 1 salko (nevařené!)
Rozvar: 100 ml rumu, 100 ml vody
Dohotoveni: kousek marcipánu, kakao na obarvení marcipánu, čokoládové zdobení


Máslo s medem, cukrem, mlékem rozpustíme za stálého míchání na mírném ohni, stáhneme, necháme trochu prochladnout, vmícháme vejce a ocet. Dobře promícháme a vlijeme na vál, kde máme prosátou mouku s jedlou sodou. Vše propracujeme v hladké nelepivé těsto, které rozdělíme na 6 dílů. Na plech si připravíme pečící papír a na něj podle dortové formy obkreslíme úhlopříčně dvě srdce proti sobě. Těsto rozválíme dle předkreslení na tenké placky a přeneseme na plech. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 5 minut do zlatavé barvy. Jednotlivé díly necháme vychladnout, a protože se trochu roztečou, odkrojíme podle formy přebytečné a dáme tak srdíčku správný tvar. Drobky rozdrtíme a později použijeme na posyp. Mezitím si připravíme krém. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a postupně přiléváme nevařené salko. Jednotlivé placky potíráme rumem s vodou, pomažeme krémem a to tak, že vždy na jedno srdíčko použijeme 3 placky. Obmažeme boky a povrch, obsypeme drobečky. Marcipán obarvíme kakaem, vyválíme ruličku, ze které vytvarujeme srdce menšího rozměru a přeneseme na medovník. Okrajový lem kromě drobečků posypeme ještě čokoládovým zdobením a dozdobíme kakaovým marcipánem dle vlastního uvážení. Medovník uložíme do chladu, je nejlepší druhý a třetí den.

Medové řezy

7. března 2011 v 18:20 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g hery, 2 celá vejce, 4 lžíce medu, 1 rovná lžička jedlé sody, špetka soli
Krém: 1 vanilkový cukr, 2 lžíce polohrubé mouky, 250 ml mléka, 3 žloutky, 100 g hořké čokolády, 375 g másla, 2 lžíce rumu, 3 lžíce moučkového cukru
Dohotovení: čokoládové zdobení

Tuk rozpustíme, přidáme med, cukr, jedlou sodu, rozmícháme a necháme trochu vychladnout. Poté vmícháme vejce a vše přidáme k mouce a vypracujeme těsto. Rozdělíme na čtyři stejné díly a z nich vyválíme na pečícím papíru tenké placky. Přeneseme i s papírem na plech a upečeme dorůžova. Ještě teplé je z plechu sundáme a papír sloupneme, jinak se lámou. Na krém z mléka, žloutků, vanilkového cukru a polohrubé mouky uvaříme hustou kaši. V ještě horké rozpustíme čokoládu a vmícháme do ní rum. Necháme za občasného míchání vychladit. Máslo, moučkový cukr vyšleháme do krému a vešleháme uvařenou kaši s čokoládou a rumem. Řezy promažeme, na povrchu zdobíme čokoládovým zdobením. Necháme 2 až 3 dny rozležet.

Punčáček

7. března 2011 v 18:17 | Altara |  Dorty

SUROVINY
250 g hery, 5 vajec, 250 g cukru krystal, 250 g hladké mouky, půl prášku do pečiva, půl sáčku vanilkového pudinku, trochu červené gelové barvy,
lázeň: šťáva z jednoho pomeranče, 100 ml rumu, 100 ml vody, 50 ml červeného punče, 100 ml meruňkového džemu
poleva: 100 g jahodové polevy, 100 g bílé čokolády, kousek 100% tuku a čokoládové pecky na dozdobení


Ještě před pečením si připravíme lázeň tak, že smícháme všechny suroviny. Rozlijeme ji na třetiny (vyjde cca 100 ml na jednu třetinu). Heru s cukrem vyšleháme do pěny a po jednom zašleháme vejce. Vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinkem. Rozdělíme na tři hluboké talíře, do jednoho přidáme trochu červené gelové barvy. Pečeme každý plát zvlášť. Formu o průměru 18 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme těsto z prvního talíře a pečeme při 200°C. Hotový korpus vyklopíme a ještě horký poléváme třetinou lázně. Jako druhé pečeme obarvené těsto. Hotový korpus vyklopíme na první korpus a poléváme druhou třetinou lázně. Nakonec pečeme třetí plát a vyklopíme na obarvený korpus a poléváme poslední třetinu lázně. Dort sevřeme do kruhu rozvírací formy, zatížíme 4 kg cukru a v chladu nechám do druhého dne. Druhý den formu rozevřeme, dort přeneseme na kuchyňskou mřížku a polijeme polevou, kterou jsme rozpustili ve vodní lázni. Dozdobíme čokoládovými peckami a kousky jahodové polevy.

Kakaové palačinky

7. března 2011 v 18:15 | Altara |  Vaření

SUROVINY
500 ml mléka, 200 g hladké mouky, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 lžička kakaa, špetka soli, olej na smažení, bílá čokoláda, trochu mletých ořechů na posyp

Mléko nalijeme do hrnce, rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, kakao a prošleháme. Po částech přidáváme hladkou mouku a ještě trochu našleháme. Pánev vytřeme olejem a palačinky po obou stranách opečeme. Mažeme meruňkovým džemem, srolujeme, pocákáme bílou čokoládou a sypeme mletými ořechy. Nejlepší jsou teplé.

Závin na knoflíky

7. března 2011 v 18:13 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
250 g hladké mouky, 250 g hery, 2 lžíce octa, 2 lžíce mléka, špetka soli, 1 vejce, strouhanka, vanilkový cukr, skořice (skořicový cukr), strouhaná jablka, cukr krupice podle chuti,sekané ořechy, rozinky namočené v rumu


Zpracujeme těsto z mouky, hery, vejce, mléka, octa a špetky soli. Vložíme do vodní lázně (studená voda tak, aby bylo ponořené) a necháme přes noc odpočinout. Druhý den vyjmeme, necháme okapat. Rozdělíme na dva díly. Vyválíme každý na tenkou placku, střed posypeme strouhanku, na ni nastrouháme jablka, pocukrujeme, posypeme skořicí, vanilkovým cukrem, rozinkami a sekanými ořechy. Obě volné strany přeložíme k sobě a stiskneme. Z kousku těsta vykrájíme kolečka, poklademe na šev závinu. Do koleček vmáčkneme lískový oříšek. Pečeme při 180°C. po upečení vychladlé mírně pocukrujeme.

Perník s povidlím

7. března 2011 v 18:11 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
500 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 prášek do perníku, 200 ml oleje, 300 ml mléka, 2 vejce, 2 lžičky kakaa, povidla, rum, čokoládová poleva, strouhaný kokos
Všechny suroviny smícháme v míse, část vlijeme do vymazaných a hrubou moukou vysypaných formiček - polokoulí. Polokoulí jsem pekla 18. Plníme jen do tří čtvrtin, nabydou. Zbytek nalijeme na menší plech vymazaný a hrubou moukou vysypaný. Pečeme při 180°C. Vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Perník potřeme povidlím do kterého přidáme rum podle chuti, ale tak aby nebylo řídké, naskládáme na něj perníkové polokoule. Polijeme čokoládovou polevou, necháme chvilku tuhnout a ještě posypeme kokosem.

Perníkové bochánky

7. března 2011 v 18:09 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
250 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, půl prášku do pečiva, půl prášku do perníku, 100 ml oleje, 150 ml mléka, 1 vejce, 1 lžička kakaa

Všechny suroviny smícháme v míse a vlijeme do vymazaných a hrubou moukou vysypaných formiček - polokoulí. Plníme jen do tří čtvrtin, nabydou. Pečeme při 180°C.Vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Studené bochánky pocukrujeme.

Čevapčiči

7. března 2011 v 17:31 | Altara |  Vaření

SUROVINY
600 g mletého vepřového masa, 1 cibule, 1 lžíce sádla nebo rostlinného oleje, sůl, mletý černý pepř, mletá paprika, 2 lžíce hladké mouky, olej na smažení

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a lehce orestujeme na rozpáleném sádle nebo oleji. Mleté maso vložíme do větší mísy. Přidáme k němu orestovanou cibuli. Osolíme, opepříme a okořeníme mletou paprikou. Zahustíme hladkou moukou. Všechny přísady dobře promícháme. Z takto upraveného masa tvarujeme šišky, které osmažíme na oleji dozlatova.

Kapustové lasagne

7. března 2011 v 17:29 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1 hlávka kapusty, 2 cibule, 1 lžíce sádla nebo rostlinného oleje, 600 g mletého masa (vepřové +hovězí), 1 vejce, sůl, mletý černý pepř, mletá paprika, 200 g anglické slaniny v plátcích


Kapustu rozebereme na listy, které dobře omyjeme a následně spaříme v hrnci s vroucí vodou. Změklé listy vyjmeme a necháme okapat. Oloupané cibule nakrájíme nadrobno a lehce orestujeme na rozpáleném sádle nebo oleji. Mleté maso vložíme do větší mísy. Přidáme k němu vejce a orestovanou cibuli. Osolíme, opepříme a okořeníme mletou paprikou. Všechny přísady dobře promícháme. Dno i strany pekáčku vyložíme plátky anglické slaniny, několik plátků si ponecháme prozatím stranou. Následně do pekáčku střídavě vrstvíme spařené kapustové listy a směs mletého masa tak, aby poslední vrstvu tvořila kapusta. Na tu položíme zbylé plátky anglické slaniny a pekáček vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 45 minut.
Zdroj: Chvilka v kuchyni

Celerová bomba

7. března 2011 v 17:25 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY
300 g celeru, 150 g majonézy, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g tvrdého sýru, 1 mrkev, 2 lžičky dijonské hořčice, mletý bílý pepř, sůl

Mrkev a celer očistíme, omyjeme a nastrouháme najemno do mísy. Sýr a vařená vejce také nastrouháme najemno a přidáme k zelenině. Do mísy přidáme hořčici a majonézu, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Hotovou pomazánku necháme vychladit a podáváme s opečenými tousty.
Zdroj: Žena a kuchyně

Špaldové knedlíky s burisony

7. března 2011 v 17:23 | Altara |  Vaření


SUROVINY
200 g hrubé mouky, 150 g špaldové mouky, 21 g droždí, 1 vejce, sůl, asi 150 ml vlažné vody, 2 hrsti burisonů

Obě mouky nasypeme do mísy, přidáme sůl, vejce a rozdrobíme droždí. Zalijeme vlažnou vodou a vařečkou dobře propracujeme těsto, do kterého zapracujeme burisony. Necháme kynout. Po vykynutí vyklopíme na vál, utvoříme dvě podlouhlé šišky, přikryjeme utěrkou a necháme ještě kynout. Do hrnce dáme vodu, když se začne vařit, vhodíme knedlíky a vaříme 15 minut (zkusíme špejlí a pokud se těsto na špejli nelepí, jsou hotové). Během vaření asi po deseti minutách knedlíky v hrnci otočíme. Hotové knedlíky po vytažení propícháme špejlí aby z nich vyšla pára a nesrazily se.



Kari rajská

7. března 2011 v 17:18 | Altara |  Vaření

SUROVINY
6 velkých paprikových lusků, 1 selský kečup, 100 g másla, 500 g mletého masa, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 3 až 4 stroužky česneku, sůl a pepř, kari, 1 masox, 3 až 4 lžičky hladké mouky na zátřepku

Papriky zbavíme jadřinců a omyjeme. Maso smícháme s vejcem, hladkou moukou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Naplníme papriky. V kastrolu rozpustíme máslo a naplněné papriky po všech stranách krátce opečeme. Podlijeme vodou a dusíme pod pokličkoou doměkka. Vyjmeme děrovanou naběračkou, do vývaru vlijeme kečup a trochu vody, přidáme masox a kari podle chuti. Krátce povaříme. Nakonec v troše vody rozmícháme hladkou mouku a zátřepkou omáčku zahustíme. Podáváme s rýží.