Květen 2011

Kávová kolečka tmavá

31. května 2011 v 21:48 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g hořké čokolády, 2 lžičky jemně mleté zrnkové kávy
Dohotovení: marcipánová kávová zrnka
.

Nad párou rozpustíme hořkou čokoládu, vmícháme do ní jemně mletou zrnkovou kávu, promícháme a lijeme do plastových tvořítek. Necháme ztuhnout v chladničce. Poté vymáčkneme z tvořítek. Kousek marcipánu obarvíme kakaem a ochutíme špetkou kávy. Tvarujeme malé oválky, nožem uděláme rýhu, zrnko na spodní straně potřeme čokoládou a přilepíme na kolečko.

Banánová srdíčka

31. května 2011 v 21:46 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g banánové polevy, 20 g 100% tuku,
Dohotovení: drcené banánové chipsy
.


Polevu s přidáním tuku rozpustíme ve vodní lázni. Lžičkou plníme do tvořítek (použila jsem plastové platíčko z bonboniéry Milka). Necháme v chladničce ztuhnout. Vymáčkneme a do vzniklé prohlubně srdíčka nalijeme trochu banánové polevy. Sypeme drcenými banánovými chipsy.

Jahodové kytičky

31. května 2011 v 21:45 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g jahodové polevy, 20 g 100% tuku
Dohotovení: drcené bonbóny jojo jahůdky
.
.
Polevu s přidáním tuku rozpustíme ve vodní lázni a lžičkou plníme do tvořítek (použila jsem plastové platíčko z bonboniéry Milka). Necháme ztuhnout. Vymáčkneme, do vzniklé prohlubně nalijeme trochu jahodové polevy a posypeme drcenými jojo jahůdkami.

Kávová kolečka

31. května 2011 v 21:43 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g mléčné čokolády, 2 lžičky jemně mleté zrnkové kávy
Dohotovení: hnědý přírodní cukr, čokoládové zdobení
.
.
Nad párou rozpustíme mléčnou čokoládu (přidala jsem do ní trošku bílé), vmícháme do ní jemně mletou zrnkovou kávu, promícháme a plníme do plastových tvořítek. Necháme ztuhnout v chladničce. Poté vymáčkneme z tvořítek, povrch přejedeme nahřátou lžičkou a sypeme hnědým přírodním cukrem. Prostředek kolečka zdobíme čokoládovým zdobením.

Srdíčka s banánovými chipsy

31. května 2011 v 21:41 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g hořké čokolády, 20 g 100% tuku, 50 g banánové polevy, 10 g 100% tuku
Dohotovení: drcené banánové chipsy
.
.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem a v druhé vodní lázni rozpustíme banánovou polevu s tukem. Lžičkou plníme do tvořítek (použila jsem plastové platíčko z bonboniéry Milka). Necháme ztuhnout v chladničce. Vymáčkneme, do vzniklé prohlubně srdíčka nalijeme trochu banánové polevy a posypeme drcenými banánovými chipsy, nebo necháme bez posypu.

Nescafé kostky

31. května 2011 v 21:38 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
200 g pravého marcipánu, 1,5 lžičky Nescafé senzasione
Dohotovení: marcipánová kávová zrnka
.
.
Do marcipánu zapracujeme kávu a řádně propracujeme. Utvoříme váleček, z něj nakrájíme stejné kousky a tvarujeme kostky. Kousek marcipánu obarvíme kakaem a ochutíme špetkou kávy. Tvarujeme malé oválky, nožem uděláme rýhu a zrnko přilepíme na pralinku. Klademe do papírových cukrářských košíčků.
.

Mandlové hrudky tmavé

31. května 2011 v 21:36 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g hořké čokolády, 100 g mandlí
Dohotovení: papírové cukrářské košíčky
.
.
Mandle vsypeme do vroucí vody, necháme přejít varem, propláchneme studenou vodou a zbavíme slupek. Nakrájíme je na nudličky, které na suché pánvi opražíme. Necháme prochladnout. Mezitím si nad párou nebo ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a vmícháme do ní prochladlé mandlové nudličky. Lžičkou na pečící papír klademe malé hrudky, které necháme ztuhnout. Odloupneme je z papíru a vložíme do papírových cukrářských košíčků.

Pralinky „Karamel“

31. května 2011 v 21:33 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
Náplň: 100 g bílé čokolády, 10 lžiček zkaramelizovaného Salka
Dohotovení: bílá čokoláda, marcipánová srdíčka
.
.
Na náplň nad párou rozpustíme bílou čokoládu, vmícháme do ní zkaramelizované Salko. Slijeme přebytečnou tekutinu, která nám případně vznikne, a řádně promícháme. Papírové cukrářské košíčky vytřeme štětečkem dvakrát rozpuštěnou bílou čokoládou, lžičkou přidáme trochu náplně a zalijeme opět rozpuštěnou bílou čokoládou. Dáme ztuhnout do chladničky. Poté pralinky z košíčků vyloupneme a ozdobíme srdíčky.

Pralinky ovocné

31. května 2011 v 21:31 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
200 g banánové polevy, 100 g jahodové polevy
Dohotovení: papírové cukrářské košíčky
.
.
Nad párou rozpustíme banánovou polevu, promícháme a lijeme do plastových tvořítek (koleček). Necháme ztuhnout v chladničce. Poté vymáčkneme kolečka z tvořítek. Rovněž tak pokračujeme s polevou jahodovou. Kolečka k sobě lepíme banánové, jahodové, banánové. Klademe do papírových cukrářských košíčků.

Pralinky lískooříškové

31. května 2011 v 21:29 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
Náplň: 100 g hořké čokolády, 10 lžiček zkaramelizovaného Salka, trochu sekaných pražených lískových oříšků zbavených hnědých slupek
Dohotovení: hořká čokoláda, marcipánové mašličky
.

CUKROVÍ (pralinky)

27. května 2011 v 23:37 | Altara |  Seznamy receptů

PRALINKY:


Pralinky Malibu

27. května 2011 v 23:30 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
200 g pravého marcipánu, 1 lžička likéru Malibu, 9 lžiček mletého kokosu
Dohotovení: bílá čokoláda, trochu mléčné čokolády
.

Do marcipánu přidáme likér a strouhaný kokos. Hmotu řádně propracujeme, utvoříme váleček, nakrájíme na stejné dílky. Ručně vytvarujeme oválky, které máčíme v bílé čokoládě. Zdobíme proužky z mléčné čokolády.
.

Pralinky jahodové

27. května 2011 v 23:28 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
150 g bílé čokolády, 150 g jahodové polevy, 4 lžíce kukuřičného sirupu, 30 ml vody, 30 g cukru moučka
Dohotovení: asi 100 g mletých bonbonů Jojo jahůdky
.
.
Nad párou rozpustíme bílou čokoládu a jahodovou polevu, přidáme vodu, kukuřičný sirup a promícháme. Nakonec vmícháme moučkový cukr a hmotu necháme vychladnout. Zapracujeme do ní polovinu mletých jahodových bonbónů. Pokud bude hmota řídká, přidáme ještě trochu moučkového cukru. Z hmoty tvoříme kuličky, obalujeme v mletých jahodových bonbónech a klademe do papírových košíčků.
.

Pralinky fíkové v mléčné čokoládě

27. května 2011 v 23:26 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
150 g fíků, 100 g nastrouhaných ořechů, 50 g moučkového cukru, 50 g nastrouhaného perníku, trochu skořice, rum podle chuti
Dohotovení: mléčná čokoláda, marcipánové kytičky
.
.
Fíky umeleme, promícháme s ořechy, prosátým cukrem a skořicí, povlažíme rumem a zahustíme perníkem. Z hmoty odebíráme lžičkou kousky a v dlani z nich modelujeme kuličky. Necháme v chladničce řádně ztuhnout. Nad párou si rozpustíme mléčnou čokoládu (přidala jsem do ní trochu bílé) a kuličky v ní pomocí dvou vidliček máčíme. Odkládáme na kuchyňskou mřížku, zdobíme marcipánovou kytičkou. Když poleva ztuhne, ukládáme do cukrářských papírových košíčků.
.

Pralinky mandlovo banánové

27. května 2011 v 23:23 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g banánových chipsů, 100 g banánové polevy, 100 g jemně mletých mandlí, 100 g mletých piškotů, 60 g másla
Dohotovení: banánová poleva, drcené banánové chipsy
.
.
Chipsy rozdrtíme najemno, (trochu si jich necháme stranou na zdobení) nasypeme do mísy, banánovou polevu nastrouháme na jemném nudličkovém struhadle a rovněž přidáme do mísy. Přidáme mleté mandle, piškoty, máslo a vypracujeme vláčnou hmotu, kterou dáme na chvíli do chladu ztuhnout. Poté odebíráme lžičkou kousky a v dlani z nich modelujeme kuličky. Necháme v lednici řádně ztuhnout. Nad párou si rozpustíme polevu a kuličky v ní pomocí dvou vidliček máčíme. Odkládáme na kuchyňskou mřížku a sypeme drcenými banánovými chipsy. Když poleva ztuhne, ukládáme do cukrářských papírových košíčků.
.