Červenec 2011

Malinový šlehačkový pohár

25. července 2011 v 20:33 | Altara |  Různé sladkosti

SUROVINY
400 ml šlehačky, 2 ztužovače šlehačky, cukr moučka podle chuti, maliny, černý rybíz a mátové lístky na ozdobu
.

Maliny rozmačkáme, podle chuti osladíme moučkovým cukrem a rozdělíme do pohárů. Vychlazenou šlehačku smícháme se ztužovačem a vyšleháme. Doplníme jí poháry, ozdobíme malinami, černým rybízem a mátovými lístky.

Nepečené tvarohové růžičky

25. července 2011 v 20:31 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 150 g másla, 200 g cukru moučka, 500 g měkkého tvarohu, 250 ml mléka, 1 želatina na vaječnou tlačenku, půl hrnku studené vody, omyté okapané ovoce (jahody, rybíz, černý rybíz, maliny, borůvky, višně…)
.

V půl hrnku vody necháme nabobtnat želatinu. Mléko uvedeme k varu, odstavíme a vmícháme do něj želatinu. Vanilkový cukr, žloutky, máslo, cukr ušleháme do pěny, vešleháme tvarohy. Přilijeme mléko se želatinou a ještě dobře prošleháme. Formu vypláchneme studenou vodou, nalijeme část hmoty, poklademe kousky ovoce, opět nalijeme část hmoty a znovu ovoce až do naplnění formy. Zakryjeme alobalem a necháme do druhého dne ztuhnout v chladničce.

Rebarborový závin

25. července 2011 v 20:29 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
1 balíček listového těsta, 100 g rozpuštěného másla, 1 vanilkový cukr, skořice, rebarbora, cukr krupice podle chuti, strouhanka
.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme na pomoučeném vále. Potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou. Poklademe oloupanou, drobně nakrájenou rebarborou, posypeme skořicí, vanilkovým a krupicovým cukrem. Zavineme a vložíme na plech vyloženým pečícím papírem. Potřeme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme pri 180°C dozlatova.

Česneková pohanka

25. července 2011 v 20:28 | Altara |  Vaření

SUROVINY
3 hrsti pohanky, voda dle potřeby, sůl a pepř, 1 malá cibule, 2 polévkové lžíce oleje, 4 až 5 stroužků česneku
.

Propláchnutou pohanku zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, uvařenou a scezenou pohanku. Dochutíme solí a pepřem.

Paprikový salát s nivou

25. července 2011 v 20:26 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY
1 žlutý paprikový lusk, 1 červený paprikový lusk, jarní cibulka i s natí, trochu olivového oleje, sůl a pepř, strouhaná niva
.

Oba paprikové lusky zbavíme jadřinců, opláchneme pod tekoucí vodou, nakrájíme na nudličky a vložíme do mísy. Jarní cibulku nakrájíme na drobno a přidáme k paprikám. Jemně osolíme, opepříme a promícháme s trochou olivového oleje a posypeme strouhanou nivou.

Kuřecí kostky v bramboráčcích

25. července 2011 v 20:25 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1 kg brambor, 150 g až 200 g hladké mouky, 1 vejce, 1 palička česneku, 50 ml mléka, sůl, pepř, majoránka, olej na smažení, 500 g kuřecího masa
.

Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném nudličkovém struhadle. Přebytečnou vodu slijeme a pocákáme mlékem. Přidáme vejce, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a prolisovaný česnek. Vmícháme na drobné kostky nakrájené kuřecí maso, hladkou mouku a řádně promícháme. Na pánvi rozpálíme olej, klademe placinky a po obou stranách je upečeme dozlatova.

Mozzarella s rajčaty

25. července 2011 v 20:23 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY
1 balení Mozzarelly, rajčata, bazalka, olivy, trochu olivového oleje, trochu octa Balsamico, sůl a pepř
.

Mozzarellu, rajčata a olivy nakrájíme na plátky, poskládáme na talíř, zakápneme olivovým olejem, octem a dochutíme solí a pepřem. Proložíme lístky bazalky.

Kuřecí plátky s liškami

25. července 2011 v 20:21 | Altara |  Vaření

SUROVINY
2 kuřecí prsní řízky, 1 cibule, sůl, pepř, hladká mouka na obalení, 4 lžíce oleje, masox, 2 lžíce plnotučné hořčice, 100 ml smetany na vaření, lišky
.

Kuřecí maso nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji, vyjmeme a na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli. Cibuli i opečené plátky vložíme do tlakového hrnce, přidáme očištěné a omyté lišky, kostku masoxu, podlijeme vodou a dusíme asi 30 minut. Před koncem dochutíme hořčicí a zahustíme zbylou hladkou moukou rozmíchanou ve smetaně.

Kuřecí kousky se špenátem

25. července 2011 v 20:19 | Altara |  Vaření

SUROVINY
500 g prsních kuřecích řízků, 3 lžíce oleje, 1 cibule, sůl a pepř, listový špenát
.

Kuřecí maso nakrájíme na kostky. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme drobně nakrájenou cibuli, osmažíme a přidáme kuřecí maso, osolíme a opepříme. Restujeme za občasného míchání doměkka. Špenátové listy spaříme ve vroucí vodě, scedíme a propláchneme studenou vodou. Nasekáme nadrobno, přidáme k masu a promícháme. Podáváme s vařenými brambory a zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Špenátové těstoviny

25. července 2011 v 20:18 | Altara |  Vaření

SUROVINY
250 g vřetánek, špenátové listy, 2 lžíce oleje, 1 malá cibule, sůl a pepř, strouhaný sýr


Těstoviny uvaříme dle návodu na sáčku. Špenátové listy spaříme ve vroucí vodě, scedíme a propláchneme studenou vodou. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli a krátce podusíme nakrájený špenát. Vmícháme těstoviny a prohřejeme. Dochutíme solí a pepřem. Jednotlivé porce na talíři posypeme strouhaným sýrem.

Mušle

12. července 2011 v 18:05 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g bílé čokolády, 25 ml smetany
Dohotovení: 100 g bílé čokolády, 10 růžových perliček
.

Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu. Plníme do silikonové formičky na mušle, necháme v chladu ztuhnout. Poté vyloupneme opatrně z formičky, okraje jsou tenké, aby se nám nepoškodily. Takto si připravíme 20 mušliček. Na náplň si rozpustíme ve vodní lázni bílou čokoládu a vmícháme smetanu, necháme prochladnout. Naplníme do cukrářského sáčku, nastříkáme na mušli a přiklopíme druhou mušlí. Doprostřed vmáčkneme růžovou perličku. Vkládáme do cukrářských papírových košíčků.
.

Jahodová srdíčka

12. července 2011 v 18:02 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g jahodové polevy, 50 g bílé čokolády, 50 ml smetany, 1 lžíce rumu
Dohotovení: 100 g bílé čokolády, 25 g jahodové polevy, mašličky z bílého čokoflexu (nebo marcipánu)
.

Bílou čokoládu společně s jahodovou polevou rozpustíme ve vodní lázni. Silikonovou formičku plníme do třetiny, rozetřeme štětečkem do stran a necháme v chladu ztuhnout. Mezitím si připravíme náplň. Ve vodní lázni rozpustíme jahodovou a bílou čokoládu a vmícháme do ní smetanu a rum. Plníme tak, aby zbyl kousek od kraje a necháme v chladu chvíli ztuhnout. Poté pralinku zavíčkujeme růžovou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Po ztuhnutí pralinky vyjmeme, vyloupeme z formičky a vkládáme do papírových cukrářských košíčků. Dozdobíme bílou mašličkou.
.

Fernetky hořké

12. července 2011 v 18:00 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g hořké čokolády, 25 ml fernetu,
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, marcipánová písmenka F
.
.
Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu. Tvořítko na led plníme do třetiny, rozetřeme štětečkem do stran a necháme v chladu ztuhnout. Mezitím si připravíme náplň. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a vmícháme do ní fernet. Plníme tak, aby zbyl kousek od kraje a necháme v chladu chvíli ztuhnout. Poté pralinku zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Po ztuhnutí pralinky vyklepneme z formičky a vkládáme do papírových cukrářských košíčků. Zdobíme marcipánovým písmenkem F.


Kávové pralinky

12. července 2011 v 17:57 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
200 g hořké čokolády, 50 ml smetany, 1 lžička instanční kávy, 1 lžíce rumu
Dohotovení: kakao na obalení, kávová zrna na ozdobu
.

Ve smetaně rozpustíme kávu, trochu zahřejeme, přidáme čokoládu a mícháme dokud se nám nerozpustí. Na závěr přidáme rum. Dáme asi na hodinu do chladničky. Z vychlazené hmoty lžičkou odkrajujeme a v dlaních tvoříme kuličky. Obalujeme v kakau a vkládáme do papírových cukrářských košíčků. Zdobíme kávovým zrnkem.

Karamelové likérky

12. července 2011 v 17:56 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g bílé čokolády, 50 ml karamelového likéru
Dohotovení: 150 g bílé čokolády, 50 g mléčné čokolády, kytičky z marcipánu obarveného kakaem
.

Bílou čokoládu společně s mléčnou čokoládou rozpustíme ve vodní lázni. Silikonovou formičku plníme do třetiny, rozetřeme štětečkem do stran a necháme v chladu ztuhnout. Mezitím si připravíme náplň. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu a vmícháme do ní karamelový likér. Plníme tak, aby zbyl kousek od kraje a necháme v chladu chvíli ztuhnout. Poté pralinku zavíčkujeme čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Po ztuhnutí pralinky vyjmeme, vyloupeme z formičky a vkládáme do papírových cukrářských košíčků. Zdobíme marcipánovými kytičkami.