Září 2011

Cuketové kroužky

10. září 2011 v 23:36 | Altara |  Vaření

SUROVINY
malé cukety, feferonky, kopr, cibule
nálev: bobkový list, nové koření a celý pepř, 0,5 l octa, 2,5 l vody, 270 g cukru, 100 g soli


Nejdříve si uvaříme nálev. Všechny suroviny přivedeme k varu a provaříme 5 minut. Cukety nakrájíme na kolečka a vykrájíme z nich středy se semínky. Takto připravená kolečka rovnáme do sklenic společně s oloupanou cibulí nakrájenou na plátky a koprem. Do každé sklenice vložíme kousek feferonky. Zalijeme horkým nálevem a zavíčkujeme. Zavařujeme při 85°C asi 15 minut. Necháme v hrnci vychladnout.

Panzani s česnekovou cuketou

9. září 2011 v 21:57 | Altara |  Vaření

SUROVINY
250 g špaget, 50 g uzeného špeku, malá žlutá cuketa, malá zelená cuketa, 2 velké stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 2 žloutky, sojová omáčka dle chuti, sůl a pepř


Špagety uvaříme dle návodu na sáčku. Scedíme a vsypeme do mísy, kde jsou rozšlehané žloutky a dobře promícháme, aby se na horké špagety žloutky nabalily. V kastrolu vysmažíme uzený špek nakrájený na tenké plátky a tyto vyjmeme. Přidáme olej a na proužky nakrájené obě cukety zbavené jadérek. Podusíme, prolisujeme česnek a nyní vsypeme špagety, zakápneme sojovou omáčkou dle chutí a dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem. Hotové porce na talíři sypeme strouhaným sýrem a osmaženým špekem.

Sýrovotěstovinový salát

9. září 2011 v 21:56 | Altara |  Vaření

SUROVINY
půl balíčku vřetánek, niva, cihla, cibule, červený a zelený paprikový lusk, rajčata, kyselá okurka, trochu šunky, černé olivy, majonéza, sůl a pepř


Těstoviny uvaříme dle návodu na sáčku, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme vystydnout. Mezitím si nakrájíme na drobno sýry, šunku, na nudličky zeleninu a na kolečka černé olivy. Vše promícháme, vmícháme majonézu. Uložíme do chladu. Podáváme samotné nebo s pečivem.

Rajská polévka po mexicku

9. září 2011 v 21:54 | Altara |  Vaření

SUROVINY
Asi kilo rajčat, 1 cibule, plátek másla, celý pepř a nové koření, paprikový lusk, hrst mražené kukuřice, 1 masox, 1 malá plechovka červených fazolí, jíška z 30 g másla a 3 lžic hladké mouky, sůl


Omytá rajčata nakrájíme na čtvrtky. Na plátku másla osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme rajčata, celý pepř a nové koření, osolíme, rozdusíme. Pak rajčata propasírujeme přes síto. Dolijeme trochou vody, přidáme masox, na nudličky nakrájený paprikový lusk, kukuřici a vaříme, dokud není zelenina měkká. nakonec vmícháme s másla a hladké mouky usmaženou jíšku a scezené fazole. Dochutíme solí.


Zatloukané česnekové řízky

9. září 2011 v 21:52 | Altara |  Vaření

SUROVINY
2 kuřecí prsní řízky, 2 velké stroužky česneku, sůl a pepř, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení


Kuřecí prsní řízky omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Oloupaný česnek prolisujeme lisem na česnek a řízky jím potřeme. Paličkou zatlučeme do masa. Dále obalujeme v trojobalu ( mouka, vejce, strouhanka) a smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova.

Meruňkový závin

9. září 2011 v 21:50 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
1 balíček listového těsta, 100 g rozpuštěného másla, 1 vanilkový cukr, skořice, meruňky, cukr krupice podle chuti, strouhanka


Těsto rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme na pomoučeném vále. Potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou. Poklademe půlenými meruňkami, posypeme skořicí, vanilkovým a krupicovým cukrem. Zavineme a vložíme na plech vyloženým pečícím papírem. Potřeme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme pri 180°C dozlatova.

Hruškový koláč s drobenkou

9. září 2011 v 21:48 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
200 g rozpuštěné hery, 200 g cukru krupice, 4 vejce, 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 1 lžička skořice, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 100 ml mléka, 120 g mletých vlašských ořechů, několik hrušek, plátek másla, drobenka


Celá vejce ušleháme s cukrem, střídavě vmícháme mouku smíchanou se skořicí, práškem do pečiva, kakaem a mletými vlašskými ořechy a mléko. Rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Hrušky oloupeme, nakrájíme na osminky a krátce osmažíme na másle. Scedíme a poklademe jimi koláč. Posypeme drobenkou. Pečeme při 180°C.

Zdroj: internet (mírně upraveno)

Malinový řez

9. září 2011 v 21:47 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
6 vajec, 180 g krupicového cukru, 180 g polohrubé mouky, 50 g másla, 20 g kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek do pečiva, tuk a mouku na vymazání formy
Krém: 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 250 g měkkého tvarohu
Dohotovení: čerstvé maliny, strouhaná čokoláda


Formu s odnímatelným okrajem vymažeme ztuženým tukem a vysypeme hrubou moukou. Žloutky ušleháme s polovinou cukru. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme zbylý cukr. Kakao a kypřící prášek do pečiva rozmícháme v mouce, kterou opatrně vmícháme do těsta a nakonec po kapkách přidáme rozpuštěné prochladlé máslo. Těsto nalijeme do formy a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Na krém ušleháme změklé máslo s cukrem, prolisovaným tvarohem. Hotový krém natřeme na prochladlý moučník. Poklademe malinami. Povrch posypeme strouhasnou čokoládou. Necháme v chladu ztuhnout.

Kávové bábovičky

9. září 2011 v 21:45 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 75 g másla, 100 g cukru moučka, 250 g měkkého tvarohu, 125 ml mléka, 2 lžičky Nescafé sensazione, půl balíčku želatina na vaječnou tlačenku, čtvrt hrnku studené vody


Ve vodě necháme nabobtnat želatinu. Mléko uvedeme k varu, odstavíme a vmícháme do něj želatinu. Vanilkový cukr, žloutek, máslo, cukr ušleháme do pěny, vešleháme tvaroh. Přilijeme mléko se želatinou, přidáme nescafé a ještě dobře prošleháme. Silikonovou formu na bábovičky vypláchneme studenou vodou a naplníme kávovou směsí. Zakryjeme alobalem a necháme do druhého dne ztuhnout v chladničce. Vyklopíme, jemně posypeme mletou zrnkovu kávou a ozdobíme kávovými zrnky.

Bridž pralinky

4. září 2011 v 18:49 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

Červené: 100 g jahodové polevy, 25 ml whisky
Dohotovení: 200 g jahodové polevy, 30 g 100% tuku, červená gelová potravinářská barva
Černé: 100 g hořké čokolády, 25 ml whisky
Dohotovení: 200 g hořké čokolády


Na červené pralinky rozpustíme ve vodní lázni jahodovou polevu společně s tukem, dobarvíme červenou potravinářskou barvou do požadovaného odstínu. Do tvořítka na led dáme po lžičce polevy a štětečkem rozetřeme po stranách. Na černé pralinky rozpustíme hořkou čokoládu ve vodní lázni a obdobně tvořítko naplníme. Dáme ztuhnout do chladu. Poté si připravíme náplně. Jahodovu polevu a hořkou čokoládu rozehřejeme každou zvlášť ve vodní lázni a vmícháme whisky. Do červených pralinek dáváme náplň růžovou a do černých hořkou. Dáme opět ztuhnout. Nakonec pralinky zavíčkujeme. Červené červenou polevou a černé hořkou čokoládou. Dáme na chvíli do mrazáku. Vyklepneme a vložíme do košíčků.


Pistáciové knoflíky

4. září 2011 v 18:47 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g bílé čokolády, 50 g pistáciové polevy, trošku mléčné čokolády
Dohotovení: kousek marcipánu obarveného kakaem


Ve vodní lázni společně rozpustíme bílou čokoládu a pistáciovou polevu. Přidáme trošku mléčné polevy v peckách, asi 3 pecky a promícháme. Tvořítko na led plníme touto směsí. Dáme ztuhnout do chladu. Poté vymačkáme z tvořítka a klademe do papírových košíčků. Marcipán rozválíme, kulatou formičkou vykrájíme kolečka, položíme na pralinku a kosticí uděláme dvě dírky.

Bílé whisky hrudky

4. září 2011 v 18:44 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g bílé čokolády, 50 ml whisky
Dohotovení: 150 g bílé čokolády, marcipánové ozdoby


Bílou čokoládu (200 g) rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme do ní whisky. Dobře promícháme a dáme ztuhnout asi na hodinu do chladničky. Poté hmotu lžičkou vykrajumeme a utvoříme hrudky. Necháme ztuhnout v chladu a ve vodní lázni si zatím rozpustíme čokoládu na polévání. Pralinky máčíme v bílé čokoládě a necháme ztuhnout na kuchyňské mřížce. Zdobíme marcipánovými mini srdíčky spojenými do trojúhelniku. Do středu dáme malou marcipánovou kuličku.

Pomerančové rumovky

4. září 2011 v 18:42 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100g hořké čokolády, 25 ml rumu
Dohotovení: 200 g pomerančové polevy, trochu hořké čokolády na obarvení


Pomerančovou polevu rozpustíme ve vodní lázni a jemně dotónujeme hořkou čokoládou. Po lžičce rozdělíme do plastového platíčka od bonboniéry a štětečkem rozetřeme do stran. Necháme v chladu ztuhnout. Mezitím si připravíme náplň. Ve vodní lázni rozehřejeme hořkou čokoládu, přidáme rum a řádně promícháme. Naplníme tak, aby zbyl kousek od kraje. Opět necháme v chladu ztuhnout. Nakonec pralinky zavíčkujeme pomerančovou polevou. Vložíme na chvilku do mrazáku. Poté ztuhlé pralinky vyklepneme.

Hořké pomerančové

4. září 2011 v 18:41 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
80 g pomerančové polevy, 3 lžíce smetany, 1 lžička rumu, 1 lžička citrónové šťávy, kandovaná pomerančová kůra
Dohotovení: 200 g hořké čokolády


Ve vodní lázni rozheřeme hořkou čokoládu, po lžičce rozdělíme do plastového platíčka od bonboniéry a štětečkem rozetřeme do stran. Necháme v chladu ztuhnout. Mezitím si připravíme náplň. Ve vodní lázni rozehřejeme pomerančovou polevu, vmícháme smetanu, rum a citrónovou šťávu. Dobře promícháme. Naplníme tak, aby zbyl kousek od kraje a vtiskneme po dvou kouscích kandované pomerančové kůry. Opět necháme v chladu ztuhnout. Nakonec pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou. Vložíme na chvilku do mrazáku. Ztuhlé pralinky vyklepneme a zdobíme malou marcipánovou hvězdičkou.



Mléčné oříškové

4. září 2011 v 18:38 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g mléčné čokolády, 30 g pražených nesolených mandlí (nakrájených na malé kostičky), 8 lžiček smetany
Dohotovení: 200 g mléčné čokolády


Mléčnou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Tvořítko na led plníme jednou lžičkou ropuštěné čokolády, štětečkem rozetřeme po stranách a dáme do chladu ztuhnout. Na náplň rozpustíme ve vodní lázni mléčnou čokoládu, vmícháme nakrájené pražené mandle a smetanu. Řádně promícháme a plníme tak, aby bylo naplněno kousek pod okraj. Opět dáme ztuhnout do chladu. Nakonec zavíčkujeme mléčnou čokoládou, dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vyklepneme z tvořítka.