Říjen 2011

Kakaové palačinky s nutellou

24. října 2011 v 20:47 | Altara |  Vaření

SUROVINY
500 ml mléka, 200 g hladké mouky, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 lžička kakaa, špetka soli, olej na smažení, nutella, višňový frutafil (nebo višňový džem s kousky ovoce, šlehačka, granko


Mléko nalijeme do hrnce, rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, kakao a prošleháme. Po částech přidáváme hladkou mouku a ještě trochu našleháme. Pánev vytřeme oleje a palačinky po obou stanách osmažíme. Mažeme nutellou, srolujeme a zdobíme frutafilem (nebo višňovým džemem s kousky ovoce) a šlehačkou. Jemně poprášime grankem.

Hruškový závin

24. října 2011 v 20:45 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
1 balíček listového těsta, 50 g rozpuštěného másla, 1 vanilkový cukr, skořice, hrušky, brusinky, strouhanka


Těsto rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme na pomoučeném vále. Potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou. Poklademe nakrájenými oloupanými hruškami, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Zavineme a vložíme na plech vyloženým pečícím papírem. Potřeme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme pri 180°C dozlatova.

Závin s nutellou

24. října 2011 v 20:44 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
1 balíček listového těsta, 50 g rozpuštěného másla, nutella


Těsto rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme na pomoučeném vále. Potřeme rozpuštěným máslem a namažeme nutellou. Zavineme a vložíme na plech vyloženým pečícím papírem. Potřeme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme při 180°C dozlatova.

Jablečný koláč

24. října 2011 v 20:42 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
500 g hladké mouky, 180 g hery, 3 vejce, 150 g cukru, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce mléka nebo smetany, 1 vanilkový cukr, skořice, cukr krupice, jablka, rozinky, 1 vejce na potření


Ze shora uvedených surovin vypracujeme těsto, rozdělíme na dvě poloviny. Na pečícím papíře velikosti plechu vyválíme první placku, vložíme i s papírem na plech. Posypeme strouhanými jablky, skořicí, vanilkovým a krupicovým cukrem, rozinkami popřípadě oříšky. Druhou placku rovněž vyválíme na pečícím papíře a položíme na první placku s jablky tak, aby pečící papír zůstal nahoře, pak jej stáhneme a koláč potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180°C dorůžova.

Kuřecí prsa na paprice

24. října 2011 v 20:22 | Altara |  Vaření

SUROVINY
500 g kuřecích prsou, 50 g uzeného špeku, 1 cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 200 ml smetany, trochu hladké mouky na zahuštění, sůl a pepř, 1 masox, 4 lžíce oleje


Kuřecí prsa prošpikujeme uzeným špekem, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a maso po obou stranách zprudka opečeme. Odložíme stranou. Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme sladkou mletou paprikou. Maso i s osmaženou cibulkou vložíme do kastrolu, podlijeme vodou, přidáme masox a dusíme doměkka. Omáčku zahustíme smetanou s rozkvedlanou hladkou moukou.

Drožďové knedlíčky s houbami

24. října 2011 v 20:20 | Altara

SUROVINY
1 malá cibule, 30 g tuku, 100 g lesních hub, 4 stroužky česneku, 1 vejce, 2 kostičky droždí, strouhanka dle potřeby, sůl a pepř


Na pánvi rozpustíme tuk a osmažíme na něm drobně nakrájenou cibuli. Přidáme houby nakrájené na malinkaté kostičky a posudíme. Do této směsi rozdrobíme droždí a mícháme dokud se nerozpustí na kašičku. Přidáme vejce, prolisovaný česnek a zahustíme strouhankou. Podle chuti osolíme a opepříme. Z hmoty tvoříme malé knedlíčky a zaváříme do vroucí polévky.

Hovězí s houbovo drožďovými knedlíčky

24. října 2011 v 20:18 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1,5 litru hovězího vývaru, 1 hovězí bujón (nemusí být, pokud je vývar dost silný), 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, sůl a pepř, zelená petrželka, drožďové houbové knedlíčky


Připravíme si vývar z hovězího masa, společně s ním uvaříme kořenovou zeleninu a celou cibuli (vařím i se slupkou, polévka má krásnou zlatavou barvu). Do scezeného vývaru přidáme vidličkou rozmačkanou kořenovou zeleninu a přivedeme k varu. Zaváříme knedlíčky, které vaříme asi 5 minut. Dochutíme solí a pepřem, nakonec přidáme nasekanou zelenou petrželku.

Špenát

24. října 2011 v 20:17 | Altara |  Vaření

SUROVINY
2 balíčky mraženého špenátu, 30 g másla, česnek podle chuti, sůl a pepř
Jíška: 30 g másla, 3 lžičky hladké mouky


V kastrolu rozpustíme máslo, vložíme špěnát a pozvolna rozehříváme. Jakmile je všechen špenát rozhřátý, přidáme prolisovaný česnek a jíšku z másla a hladké mouky. Krátce podusíme. Dochutíme solí a pepřem.

Pečené vepřové ocásky

24. října 2011 v 20:16 | Altara |  Vaření

SUROVINY
vepřové ocásky, 1 cibule, 4 stroužky česneku, sůl a mletý černý pepř, celý kmín, trocha vody na podlití


Kosti s masem osolíme, opepříme a uložíme do pekáčku. Posypeme kmínem, přidáme cibuli nakrájenou na osminky, česnek nakrájený na plátky, podlijeme vodou a vložíme do trouby. Pečeme přiklopené při 160°C dokud není maso měkké. Poté pečeme ještě chvíli odkryté aby maso dostalo barvu.

Smetanové lečo s cuketou

24. října 2011 v 20:13 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1 středně velká cuketa, 5 paprikových lusků, 5 velkých rajčat, 2 velké cibule, 300 g paprikového kabanosu, 200 ml smetany, 3 lžíce oleje, sůl a pepř


Cuketu oloupeme, zbavíme semínek, nakrájíme na proužky. Papriky zbavíme jadřinců a také nakrájíme na proužky. Rozpálíme olej, krátce na něm osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený kabanos, krátce orestujeme a přidáme papriky a cuketu, podusíme. Přidáme nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a ještě chvíli dusíme. Zalijeme smetanou a necháme přejít varem. Lečo je nejlepší s chlebem.

Lišky na smetaně

24. října 2011 v 20:12 | Altara |  Vaření

SUROVINY
400 g lišek, 1 cibule, 4 lžíce oleje, 1 masox, sůl, pepř, trochu šafránu, 150 ml smetany na vaření 2 lžičky hladké mouky


Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné a omyté lišky, orestujeme, osolíme, opepříme a poprášíme šafránem. Podlijeme vodou, přidáme masox a dusíme asi 30 minut. Před koncem zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve smetaně.

Houbovo cuketový kotlík

24. října 2011 v 20:10 | Altara |  Vaření

SUROVINY
400 g směsi lesních hub, 1 velká cibule, 4 velké brambory, 1 malá cuketa, 1 paprikový lusk, 1 malá plechovka červených fazolí, 4 lžíce oleje, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 masox, sůl a pepř, na špičku nože mletých feferónek, trochu hrubé mouky na zahuštění


Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné a omyté houby, na proužky nakrájenou cuketu a papriku, orestujeme, zaprášíme mletou paprikou, přidáme na kostky nakrájené brambory, osolíme, opepříme. Podlijeme vodou, přidáme masox a dusíme asi 30 minut. Před koncem pridáme scezené fazole, dochutíme feferónkami a zahustíme hrubou moukou, kterou pomalu sypeme za stálého míchání.

Rizoto

24. října 2011 v 20:09 | Altara |  Vaření

SUROVINY
2 sáčky rýže, 1 vepřová konzerva, 1 malá cuketa, 1 malá plechovka kukuřice, 1 cibule, 1 miska lesních hub, 3 lžíce oleje, sekaná zelená petrželová nať, sůl a pepř


Rýži propláchneme vroucí vodou a vaříme 15 minut. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme vepřovou konzervu, povařené houby, na kostičky nakrájenou cuketu, kukuřici bez nálevu, sekanou petrželku a krátce vše orestujeme. Nakonec vmícháme rýži, dochutíme solí a pepřem.

Kuře kari s cuketou

24. října 2011 v 20:07 | Altara |  Vaření

SUROVINY
400 g kuřecích prsou, 1 malá cuketa, 200 ml smetany, 150 ml kuřecího vývaru, 4 stroužky česneku, 1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 1 lžíce mletého kari, sůl, 2 lžičky hladké mouky


Očištěná, omytá a osušená kuřecí prsa nakrájíme na 2 cm velké kostky a opečeme je ze všech stran na rozehřátém oleji s máslem. K masu přidáme oloupané, najemno nasekané stroužky česneku, cuketu nakrájenou na kostky, orestujeme a poprášíme kari kořením. Směs důkladně promícháme, podlijeme vývarem a dusíme 15 minut. Na závěr směs zjemníme smetanou ve které jsme rozšlehali hladkou mouku. Necháme ještě 5 minut vařit a dochutíme solí. Podáváme s vařenou rýží.

Punčové hruštičky

13. října 2011 v 20:53 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g citrónové polevy, 50 ml červeného punče
Dohotovení: 200 g citrónové polevy, kousek marcipánu barveného kakaem na stopku a bubáčka


Na náplň ve vodní lázni si rozpustíme 100 g citrónové polevy, vlijeme punč a promícháme. Ve vodní lázni si rozpustíme zbylou citrónovou polevu. Do tvořítka na led ve tvaru hrušky nalijeme necelé dvě lžičky polevy a štětečkem rozetřeme do stran. Dáme na chvíli ztuhnout do chladu. Pak plníme punčovou náplní tak, aby byla v tvořítku kousek od okraje. Opět dáme do chladu ztuhnout. Nakonec zavíčkujeme rozpuštěnou citrónovou polevou a opět dáme ztuhnout do chladu. Ztuhlé pralinky z tvořítka vyklepneme a vložíme do papírových košíčků. Hruštičky dozdobíme stopkou a hvězdičkou z kakaového marcipánu.