Listopad 2011

Granko kytičky

14. listopadu 2011 v 21:06 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 50 g solamylu, 150 g másla, 2 žloutky, 30 g granka, špetka soli a mleté skořice
Na slepení: nutella
Dohotovení: křupavé kakaové kuličky


Vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny odležet a rozválíme na sílu asi 3 mm. Vykrájíme kytičky, klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 180°C. Slepujeme nutellou a do středu přilepíme nutellou potřenou půlku kakaové kuličky.

Zdroj: sladkosti.net (upraveno)


Kokosové pudinkové

14. listopadu 2011 v 21:03 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
250 g hladké mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g 100% tuku (omega), 80 g másla, 1 vejce, 1 žloutek, čtvrt balíčku prášku do pečiva, 2 kokosové pudinky
Dohotovení: bílá čokoláda, strouhaný kokos


Vypracujeme těsto, necháme je odležet a rozválíme na sílu asi 3 mm. Vykrájíme oválky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 180°C. Konečky máčíme v rozpuštěné bílé čokoládě a v kokosu.

Košíčky s kakaovou šlehačkou

14. listopadu 2011 v 21:01 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

230 g hladké mouky, 150 g másla, 70 g cukru moučka, 20 g kakaa, 1 žloutek, půl sáčku vanilkového cukru
Šlehačka: 250 ml rostlinné šlehačky Rosette (firma Zeelandia), 3 lžičky kakaa
Dohotovení: višňový frutafill (firma Zeelandia), kiwi


Shora uvedené suroviny zpracujeme v těsto, uložíme do mikrotenového sáčku a necháme asi hodinu odležet. Formičky na košíčky vymažeme tukem. Z odleželého těsta odkrajujeme kousky, plníme do formiček. Pečeme při 180°C.. Upečené košíčky vyklopíme a necháme vychladnout. Do každého košíčku klademe po lžičce višňového frutafillu (frutafilly jsou ovocné gelové náplně s vysokým obsahem ovoce (min. 70 %), přirozenou chuťí a vůní čerstvého ovoce). Připravíme si kakaovou šlehačku. Ve studené šlehačce rozmícháme kakao a pak vše vyšleháme elektrickým šlehačem. Dáme do zdobícího kornoutu s ostře řezanou špičkou a nastříkáme na frutafill. Zdobíme kousky višní a kiwi.



Švestkové placičky

10. listopadu 2011 v 21:56 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
200 g sušených švestek, 3 lžíce slivovice, 300 g mandlového marcipánu, 150 g moučkového cukru
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, brusinky


Švestky nakrájíme nadrobno, dáme je do misky a pokapeme slivovicí. Zakryjeme je potravinovou fólií a necháme 3 hodiny marinovat. Marcipán prohněteme s marinovanými švestkami a prosátým moučkovým cukrem. Z hmoty vytvoříme váleček o průměru 3 cm a uložíme na hodinu do chladu. Z marcipánového válečku nakrájíme asi 1 cm silné placičky, máčíme do poloviny v čokoládě a zdobíme brusinkou.

Likérové citronky

10. listopadu 2011 v 21:54 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
200 g citrónové polevy, 50 ml vaječného likéru
Dohotovení: strouhaná citrónová poleva na obalení


Citrónovou polevu rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme do ní vaječný likér. Dobře promícháme a dáme ztuhnout do chladničky. Poté hmotu lžičkou vykrajumeme a utvoříme kuličky, obalujeme ve strouhané citrónové polevě a vkládáme do papírových cukrářských košíčků.

Argentinská čočka

10. listopadu 2011 v 21:52 | Altara |  Vaření

SUROVINY
120 g čočky, olej, 2 malé cibule, 100 g pikantní klobásy, ostrý kečup, sůl a pepř


Propláchnutou čočku zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, s půl kolečky klobásy, přidáme čočku, zalijeme půl sklenicí ostrého kečupu. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s vařeným uzeným masem, nebo jen s chlebem a kyselou okurkou.

Ostrá čočková

10. listopadu 2011 v 21:51 | Altara |  Vaření

SUROVINY
200 g čočky, 1 l vody, 30 g másla, 3 lžičky hladké mouky, sůl a pepř, 1 zeleninový bujón (Natur)
Na ostrou směs: trochu odložené vařené čočky, kousek červeného paprikového lusku, 1 malá cibule, 2 lžíce oleje, kousek pikantní klobásy, ostrý kečup, feferóny


Čočku zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. (Trochu si dáme stranou.) Rozmixujeme ponorným mixérem, rozředíme dle potřeby vodou, přidáme bujón. Z másla a hladké mouky usmažíme jíšku a zavaříme do polévky. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem. Na ostrou směs rozpálíme na pánvi olej, přidáme drobně nakrájenou cibuli, na kostičky papriku a na půlkolečka klobásu. Krátce orestujeme, přidáme čočku, zakápneme ostrým kečupem. Kdo má rád hodně ostré, přidá špetku drcených feferónek. Tuto ostrou směs přidáváme do polevky při servírování na stůl. Podáváme s osmaženou houskou.