Prosinec 2011

Novoroční přání

30. prosince 2011 v 22:44 | Altara |  Zajímavosti



Pekanové pusinky

30. prosince 2011 v 22:40 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
2 bílky, 140 g krupicového cukru, 140 g mletých pekanových ořechů, 1 lžička kakaa, špetka soli
Dohotovení: půlky nebo čtvrtky pekanových ořechů


Z bílků, špetky soli a krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh a vařečkou do něj vmícháme mleté pekanové ořechy smíchané se lžičkou kakaa. Lžičkou klademe na pečící papír malé hromádky, doprostřed každé vmáčkneme půlku nebo čtvrtku pekanového ořechu. Pečeme při 150°C. Hotové kokosky necháme na plechu vystydnout a pak sloupneme z papíru.

Citrónové strojkové tyčinky

30. prosince 2011 v 22:39 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
250 g hladké mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g tuku Omega (100%), 80 g másla, 1 vejce, čtvrtina prášku do pečiva, 2 vanilkové pudinky, kůra z poloviny citrónu, šťáva z poloviny citrónu
Dohotovení: citrónová poleva, bílé cukrové zdobení (sněhové vločky)


Suroviny na vále vypracujeme na vláčné těsto, vložíme do mikroténového sáčku a necháme nejméně hodinu v chladu odpočinout. Přes nástavec na mlýnku na maso protlačujeme tyčinky, klademe na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 180°C dorůžova. Ve vodní lázni rozpustíme citrónovou polevu a tyčinky v ní podélně namáčíme. Klademe na pečící papír, zdobíme vločkami a necháme ztuhnout.



Kakaové pusinky

30. prosince 2011 v 22:22 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
2 bílky, 140 g krupicového cukru, 140 g mletých lískových oříšků, 1 lžička kakaa, špetka soli
Dohotovení: celé loupané lískové oříšky


Z bílků, špetky soli a krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh a vařečkou do něj vmícháme mleté lískové oříšky smíchané se lžičkou kakaa. Lžičkou klademe na pečící papír malé hromádky, doprostřed každé zapíchneme slupky zbavený lískový oříšek. Pečeme při 150°C. Hotové kokosky necháme na plechu vystydnout a pak sloupneme z papíru.



Kokosky s krémem

30. prosince 2011 v 22:20 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
2 bílky, 140 g krupicového cukru, 140 g strouhaného kokosu, špetka soli
Krém: 120 g másla, 120 g cukru moučka, rum podle chuti
Dohotovení: linecká kolečka, rybízový džem, hořká čokoláda


Z bílků, špetky soli a krupicového cukru ušleháme tuhý sníh, vmícháme strouhaný kokos a lžičkou klademe na plech vyložený pečícím papírem malé kokosky. Troubu zahřejeme na 120°C a pomalu sušíme. Hotové kokosky necháme na plechu vystydnout a pak sloupneme z papíru. Na upečené linecké kolečko nastříkáme věneček z krému, na krém vymícháme cukr s máslem a rumem, do kterého lžičkou klademe trochu džemu a přilepíme kokosku. Necháme chvíli v chladu ztuhnout a pak spodek máčíme v rozpuštěné čokoládě.





Kakaové vanilkové rohlíčky

30. prosince 2011 v 22:18 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

140 g hladké mouky, 100 g másla, 30 g cukru moučka, 50 g mletých vlašských ořechů, vanilkový cukr, 1 lžička kakaa
Dohotovení: kakao nebo moučkový a vanilkový cukr


Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout asi hodinu až dvě hodiny. Z těsta odebíráme stejně velké kousky, ze kterých v v dlaních utvoříme rohlíčky. Tyto klademe na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 180°C. Rohlíčky necháme trochu zchladnout na plechu a pak ještě teplé sypeme kakaem nebo obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru, jak kdo rád.



Citrónová srdíčka s náplní

29. prosince 2011 v 20:38 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g bílé čokolády, 75 ml vaječného likéru
Dohotovení: 200 g citrónové polevy, hnědá minisrdíčka z kakaového marcipánu


Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme do ní vaječný likér. Ve vodní lázni si rozpustíme 200 g citrónové polevy. Do silikonové formičky ve tvaru srdíček nalijeme lžičku polevy a štětečkem rozetřeme do stran. Dáme na chvíli ztuhnout do chladu. Pak plníme náplní z vaječného likéru a bílé čokolády tak, aby byla kousek od okraje. Opět dáme do chladu ztuhnout. Nakonec zavíčkujeme rozpuštěnou citrónovou polevou a opět dáme ztuhnout do chladu. Ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme a vložíme do papírových košíčků. Srdíčka dozdobíme minisrdíčkama z kakaem obarveného marcipánu.

Hořká s kokosovo sojovou náplní

29. prosince 2011 v 20:35 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g sojového suku (2 tyčinky), 1 lžička jemně strouhaného kokosu, rum
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, bílá minisrdíčka z fondantu


Sojové suky rozstrouháme, přidáme strouhaný kokos, rum a vymícháme polotuhou náplň. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a štětečkem vytřeme silikonovou formičku. Necháme zatuhnout a ještě jednou opakujeme. Lžičkou klademe náplň asi do tří čtvrtin a necháme ztuhnout v chladu. Poté zalijeme rozpuštěnou čokoládou a opět necháme v chladničce ztuhnout. Vymačkáme z formičky, ozdobíme bílými minisrdíčky z fontantu a vkládáme do papírových košíčků.

Bílá vánoční

29. prosince 2011 v 20:32 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g bílé čokolády, 75 ml vaječného likéru
Dohotovení: 200 g bílé čokolády, kousek žlutého marcipánu


Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme do ní vaječný likér. Ve vodní lázni si rozpustíme 200 g bílé čokolády, do tvořítka na led dáme po lžičce a štětečkem rozetřeme do stran. Dáme na chvíli ztuhnout do chladu. Pak plníme náplní z vaječného likéru a bílé čokolády tak, aby byla kousek od okraje. Opět dáme do chladu ztuhnout. Nakonec zavíčkujeme rozpuštěnou bílou čokoládou a opět dáme ztuhnout do chladu. Ztuhlé pralinky vyklepneme z tvořítka na led, zdobíme ozdobami ze žlutého marcipánu s vánočními motivy. Vložíme do papírových košíčků.

Mléčná s vaječným likérem

29. prosince 2011 v 20:28 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g hořké čokolády, 75 ml vaječného likéru
Dohotovení: 200 g mléčné čokolády, kousek žlutého marcipánu


Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme do ní vaječný likér. Poté ve vodní lázni si rozpustíme 200 g mléčné čokolády, štětečkem vytřeme silikonovou formičku. Necháme zatuhnout a ještě jednou opakujeme. Lžičkou klademe náplň asi do tří čtvrtin a necháme ztuhnout v chladu. Nakonec zalijeme rozpuštěnou mléčnou čokoládou a opět necháme v chladničce ztuhnout. Vymačkáme z formičky, ozdobíme marcipánovými mašličkami a vkládáme do papírových košíčků.

Hořká s kaštanovým pyré

29. prosince 2011 v 20:26 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

Kaštanové pyré ve skleničce
Dohotovení: 200 g hořké čokolády


Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, plníme po lžičkách jednotlivé dílky silikonové formičky a štětečkem rozetřeme do stran. Necháme ztuhnout a ještě jednou opakujeme. Lžičkou klademe kaštanové pyré asi do tří čtvrtin a necháme ztuhnout v chladu. Nakonec opět zalijeme rozpuštěnou hořkou čokoládou a opět necháme v chladničce ztuhnout. Vymačkáme z formičky a vkládáme do papírových košíčků.
Kaštanové pyré lze zakoupit v prodejnách se zdravou výživou.

Perníkové vločky

18. prosince 2011 v 22:01 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
500 g hladké mouky, 180 g moučkového cukru, 170 g Hery, 2 vejce, 3 lžíce tekutého medu, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička perníkového koření, 1 lžička kakaa
Dohotovení: rozšlehaný žloutek s několika kapkami vody, čokofloky


Mouku s perníkovým kořením prosijeme na vál. Tuk, cukr, med, jedlou sodu dáme mírně zahřát, přidáme vejce a teplým zaděláme těsto. Vyválíme, vykrájíme vločky a klademe na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme rozšlehaným žloutkem, střed ozdobíme čokoflokem a pečeme při 180°C.

Skořicové dortíčky

18. prosince 2011 v 21:58 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
300 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g cukru moučka, 2 žloutky, 1 skořicový cukr, 1 lžička skořice, špetka soli
Krém: 200 g pomerančové polevy, 90 g bílé čokolády, 10 g mléčné čokolády, 75 ml vaječného likéru, trochu mleté skořice
Dohotovení: 200 g pomerančové polevy, 6 g hořké čokolády, trochu mleté skořice, libovolné zdobení


Z hladké mouky, másla, žloutků, moučkového a skořicového cukru a skořice vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi hodinu odpočinout v chladu. Na vále těsto poté rozválíme na plát silný asi 3 mm, vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem a při 180°C upečeme. Necháme vychladnout. Kolečka slepujeme krémem. Pomerančovou polevu a obě čokolády rozpustíme ve vodní lázni, přidáme vaječný likér a podle chuti mletou skořici. Necháme vychladnout a pak kolečka slepujeme. Na polevu rozpustíme pomerančovou polevu společně s hořkou čokoládou a přidáme trochu mleté skořice. Kolečka v ní namáčíme a libovolně zdobíme.





Ořechové špaldové tyčinky

18. prosince 2011 v 21:55 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
240 g hladké špaldové mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučka, 100 g mletých vlašských ořechů, 1 žloutek, špetka soli
Dohotovení: hořká čokoláda, půlky loupaných mandlí


Špaldovou mouku prosijeme na vál, přidáme moučkový cukr, mleté ořechy, máslo, žloutek, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto. Necháme nejméně 2 hodiny rozležet v chladu. Přes nástavec na mlýnku na maso protlačujeme tyčinky, klademe na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 180°C dorůžova. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, tyčinky v ní z části namáčíme a klademe na kuchyňskou mřížku. Ještě než poleva ztuhne zdobíme půlkou mandle.

Máslové hvězdy

18. prosince 2011 v 21:51 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
300 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g cukru moučka, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr
Náplň: 2 oříškové tatranky, 50 g strouhaných lískových oříšků, 1 Pikao (kondenzované kakao v tubě), rum podle chuti
Dohotovení: rozšlehané vejce, mleté lískové oříšky na posypání


Suroviny na vále vypracujeme na vláčné těsto, vložíme do mikroténového sáčku a necháme nejméně hodinu v chladu odpočinout. Na vále těsto rozválíme na plát silný 3 mm, vykrájíme vločky, do poloviny z nich vykrájíme otvory, klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mletýmí lístkovými oříšky a při 180°C upečeme dorůžova. Necháme vychladnout. Vločky slepujeme náplní. Tatranky rozstrouháme do mísy, přidáme strouhané lískové oříšky, Pikao a rum podle chuti.