Leden 2012

Kynutý makový věnec

31. ledna 2012 v 21:00 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

400 g polohrubé mouky, 80 g moučkového cukru, sůl, půl balíčku vanilkového cukru, 1 lžička citrónové kůry, kvásek z 20 g droždí, 1 vejce, 1 žloutek, 100 g rozpuštěného másla, 200 ml mléka
Maková náplň: 350 g mletého máku, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 ml mléka, 25 g másla, 3 lžíce rumu
Dohotovení: rozšlehané vejce na potření, loupané mandle


Do mísy prosijeme mouku, přidáme vlažné mléko s rozšlehaným vejcem a žloutkem, dále rozpuštěné vlažné máslo, moučkový a vanilkový cukr, sůl, citrónovou kůru a kvásek . Vypracujeme vláčné těsto a necháme je vykynout. Mezitím si připravíme nádivku. V kastrůlku přivedeme k varu mléko s máslem, vmícháme mletý mák s moučkovým a vanilkovým cukrem a za stálého míchání krátce podusíme. Odstavíme a do směsi přidáme rum. Za občasného promíchání necháme vychladnout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, znovu propracujeme a vyválíme delší obdélnou placku. Na celou plochu rozetřeme připravenou nádivku, svineme roládu a stočíme ji do věnce. Necháme ještě chvíli kynout, pak věnec potřeme rozšlehaným vejcem, po vnitřním i vnějším okraji nastříháme nůžkami a ozdobíme mandlemi. Pečeme na plechu s pečícím papírem při 180°C asi 10 minut dorůžova, zmírníme teplotu na 150°C a dopékáme dalších 25 až 30 minut. Ke konci pečení přikryjeme věnec alobalem, aby nebyl příliš tmavý. Upečený věnec přetáhneme i s papírem na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Pocukrujeme.

Zdroj: Sladkosti.net - upraveno

Medové řezy vanilkové

31. ledna 2012 v 20:54 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g hery, 2 celá vejce, 4 lžíce medu, 1 rovná lžička jedlé sody, špetka soli
Krém: 1 vanilkový cukr, 2 lžíce polohrubé mouky, 250 ml mléka, 3 žloutky, 375 g másla, 2 lžíce rumu, 3 lžíce moučkového cukru
Dohotovení: čokoládové zdobení, mandle krájené na nudličky


Tuk rozpustíme, přidáme med, cukr, jedlou sodu, rozmícháme a necháme trochu vychladnout. Poté vmícháme vejce a vše přidáme k mouce a vypracujeme těsto. Rozdělíme na čtyři stejné díly a z nich vyválíme na pečícím papíru tenké placky. Přeneseme i s papírem na plech a upečeme dorůžova. Ještě teplé je z plechu sundáme a papír sloupneme, jinak se lámou. Na krém z mléka, žloutků, vanilkového cukru a polohrubé mouky uvaříme hustou kaši a vmícháme do ní rum. Necháme za občasného míchání vychladit. Máslo, moučkový cukr vyšleháme do krému a vešleháme uvařenou kaši s rumem. Řezy promažeme, na povrchu zdobíme čokoládovým zdobením a mandlemi krájenými na nudličky. Necháme 2 až 3 dny rozležet.




Čokoládový rumový

31. ledna 2012 v 20:49 | Altara |  Dorty

SUROVINY

2 vejce, 150 g cukru krupice, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa, 250 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva (pečeme 2x)
Krém: 375 g másla, 1 salko (nevařené), 50 g kakaa
Dohotovení: 200 g čokolády, 25 g másla, kousek kakaem obarveného marcipánu, karamelová rýže, kakao, rum


Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a přiléváme olej. Pak střídavě mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva a mléko. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané kulaté formy. Pečeme při 180°C. Hotový korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Stejně upečeme i druhý korpus. Na krém vyšleháme máslo do pěny a pomalu přiléváme salko. Nakonec přišleháme kakao. Můžeme přidat i trochu moučkového cukru. Oba korpusy prokrojíme, vzniknou nám 4 pláty, první plát pokropíme rumem, potřeme krémem, (trochu si necháme na obmazání boků) přiklopíme druhým plátem, opět pokropíme rumem a potřeme krémem, přiklopíme třetím plátem, pokropíme rumem a potřeme krémem a nakonec přiklopíme čtvrtým plátem. Obmažeme boky dortu a dáme vychladit do chladničky. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a kakaem obarvíme marcipán. Povrch dortu polijeme rozpuštěnou čokoládou a boky obsypeme karamelovou rýží. Ozdobíme marcipánovými lístečky a růží. Jemně poprášíme kakaem.


Kabelka

31. ledna 2012 v 20:44 | Altara |  Dorty

SUROVINY

2 vejce, 80 g cukru krupice, 30 g mletých vlašských ořechů, 50 g polohrubé mouky, 2 lžíce oleje
(pečeme 3x - forma 26 cm)
Krém: 375 másla, 200 ml mléka, 3 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 50 g rozpuštěné bílé čokolády, rum a moučkový cukr podle chuti
Dohotovení: marcipán


Bílky se špetkou soli vyšleháme do sněhu, přidáme krupicový cukr, po jednom žloutek, olej a ještě dobře prošleháme. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s mletými ořechy. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme těsto a pečeme při 180°C . (pečeme 3x). Zkusíme špejlí. Necháme vychladnout. Na krém uvaříme z mléka a polohrubé mouky kaši, přidáme vanilkový cukr, v ještě horké kaši rozpustíme bílou čokoládu a za občasného míchání necháme vychladnout. Do vychlazené vmícháme ještě trochu rumu. Máslo vyšleháme do pěny a postupně zašleháváme kaši. Podle chuti můžeme přidat moučkový cukr. Všechny tři piškoty poslepujeme krémem, přepůlíme a poloviny k sobě nastojato slepíme krémem, (trochu si necháme stranou na obmazaní boků a povrchu dortu). Dáme vychladit do chladničky. Poté celý povrch a boky potřeme tenkou vrstvou kému. Marcipán rozválíme a dort jím potáhneme. Zdobíme ornamenty z marcipánu.

Kakaový s ornamenty

31. ledna 2012 v 20:42 | Altara |  Dorty

SUROVINY

2 vejce, 150 g cukru krupice, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa, 250 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva (pečeme 2x)
Krém: 375 g másla, 1 salko (nevařené), 50 g kakaa
Dohotovení: 300 g sušeného mléka, 300 g moučkového cukru, 3 bílky, 3 lžíce oleje, trochu mandlového aroma, voda dle potřeby
kakao na obarvení marcipánu


Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a přiléváme olej. Pak střídavě mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva a mléko. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané kulaté formy. Pečeme při 180°C. Hotový korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Stejně upečeme i druhý korpus. Na krém vyšleháme máslo do pěny a pomalu přiléváme salko. Nakonec přišleháme kakao. Můžeme přidat i trochu moučkového cukru. Oba korpusy prokrojíme, vzniknou nám 4 pláty, první plát pokropíme rumem, potřeme krémem, (trochu si necháme na obmazání boků) přiklopíme druhým plátem, opět pokropíme rumem a potřeme krémem, přiklopíme třetím plátem, pokropíme rumem a potřeme krémem a nakonec přiklopíme čtvrtým plátem. Obmažeme boky dortu, povrch dortu a dáme vychladit do chladničky. Mezitím si připravíme mléčný marcipán. Smícháme shora uvedené suroviny a dobře propracujeme. Mlečný marcipán vyválíme na velký plát a vychlazený dort jím potáhneme. Dozdobíme ornamenty z marcipánu obarveného kakaem .



Pralinka

31. ledna 2012 v 20:38 | Altara |  Dorty

SUROVINY

1 vejce, 75 g cukru krupice, 50 ml oleje, 3 lžičky kakaa, 100 g polohrubé mouky, 25 g mletých vlašských ořechů, 125 ml mléka, půl prášku do pečiva
(pečeme 2x v dortové formě o půměru 18 cm)
Krém: 250 g másla, 1 plechovka pikaa (kondenzované kakao), 1 lžíce cukru moučka, rum
Punčovina: čtvrtý plát (rozdrobený), hrst mletých vlašských ořechů, trochu másla, rum
Dohotovení: 100 g čokolády na vaření, 20 g másla, kakao na posypání, rumové pralinky


Celé vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a přiléváme olej. Pak střídavě mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva a mléko. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané kulaté formy. Pečeme při 180°C. Hotový korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Stejně upečeme i druhý korpus. Na krém vyšleháme máslo s cukrem a rumem do pěny a pomalu přiléváme pikao. Oba korpusy prokrojíme, vzniknou nám 4 pláty, první plát pokropíme rumem, potřeme krémem, přiklopíme druhým plátem, opět pokropíme rumem a potřeme krémem, přiklopíme třetím plátem, pokropíme rumem a potřeme krémem. Připravíme si punčovinu. Rozdrobíme čtvrtý plát do mísy, přidáme vlašské ořechy, trochu másla a rum tak aby vznikla vláčná hmota. Tuto navršíme na třetí promazaný plát dortu a vytvarujeme tak, aby dort měl tvar rumové pralinky a dáme vychladit do chladničky. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a povrch dortu polijeme rozpuštěnou čokoládou a po ztuhnutí poprášíme kakaem. Dozdobíme. Na tácku nebo papírové podložce uděláme kolem dortu marcipánový lem, zploštíme a nalepíme na něj rumové pralinky pomocí rozpuštěné čokolády.

Bylinková kolečka

28. ledna 2012 v 22:22 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

400 g hladké mouky, 250 g tuku Omega, 200 g taveného sýra, 100 g strouhaného uzeného sýra, 2 vejce, půl prášku do pečiva, sůl, sekaná zelená petrželka, pažitka, bazalka, rozšlehané vejce na potření


Z mouky, nastrouhaného tuku, uzeného sýra nastrouhaného na jemném struhadle, taveného sýra, vajec, prášku do pečiva a špetky soli vypracujeme jemné těsto, zapracujeme trochu sekaných bylinek, a necháme asi půl hodiny odpočinout v chladu. Rozválíme, formičkou vykrájíme kolečka, rozložíme je na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C.

Sýrové košíčky s pomazánkami

28. ledna 2012 v 22:15 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

200 g hladké mouky, 125 g tuku Omega, 100 g taveného sýra, 1 vejce, půl prášku do pečiva, sůl, pomazánky:
Sýrová: 50 g uzeného sýra, 50 g másla, 50 g taveného sýra, červený paprikový lusk
Šunková: 50 g šunky, 50 g másla, 50 g taveného sýra, červený, žlutý a zelený paprikový lusk
Lososová: 50 g uzeného lososa, 50 g másla, 50 g taveného sýra
Dále: zelené a černé olivy, zelená petrželová nať, mini rajčátka, červená cibule


Z mouky, nastrouhaného tuku, taveného sýra, vejce a prášku do pečiva, špetky soli vypracujeme jemné těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout v chladu. Rozválíme, formičkou vykrájíme zoubkovaná kolečka a klademe do kovových formiček na košíčky. Pečeme při 180°C do růžova. Vyklopíme a necháme vystydnout. Zatím si připravíme pomazánky. Na sýrovou nastrouháme uzený sýr na hrubém struhadle, spojíme s ostatními surovinami a červenou paprikou nakrájenou na drobné kostičky. Na šunkovou nakrájíme šunku na droboučké nudličky, spojíme s ostatními surovinami a paprikami nakrájenými nadrobno. Na lososovou nakrájíme uzeného lososa na drobno, spojíme s ostatními surovinami. Košíčky naplníme pomazánkami a zdobíme olivami a ostatní zeleninou dle vlastní fantazie.



Sýrová obložená mísa

28. ledna 2012 v 22:10 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

Poličan, sýr s pepřem, hermelín, niva, uzený sýr, máslo, salátová okurka, rajčata, vinné hrozny, zelená petrželová nať, párátka


Obloženou mísu tvoříme v tomto pořadí: poličan, krájený sýr s pepřovým krajem, poličan, hermelín nakrájený na trojúhelníčky prokládaný na plátky nakrájenou salátovou okurkou, kuličky z nivy s kuličkou vína (nivu nastrouháme na jemném struhadle, přidáme trochu másla, promícháme a utvoříme v dlani kuličku, ke které párátkem připojíme kuličku vína), ruličky krájeného uzeného sýra. Od středu opakujeme stranově obráceně.



Masová obložená mísa

28. ledna 2012 v 22:03 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

Vařené uzené maso, pečená krůtí roláda, hlávkový salát, vejce uvařená natvrdo, kaviár, uzený losos, máslo, hořčice, olivy, sůl a pepř


Vařené uzené maso nakrájíme na tenké plárky. Rovněž tak upečenou studenou krůtí roládu. Vše naskládáme na mísu dle vlastní fantazie. Dále si připravíme plněná vejce. Uvařená vejce překrojíme na polovinu a vydlabeme žloutky. Dáme je do mísy a přidáme k nim trochu másla, hořčice, dle chuti osolíme a opepříme a dobře promícháme. Touto náplní plníme půlky vajec. Dozdobíme kaviárem a olivou, nebo lososem a zelenou petrželovou natí. Takto plněná vejce poklademe na listy salátu.



Chlebíčky s lososem

28. ledna 2012 v 22:00 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY
1 balení uzeného lososa, veka, máslo, listy salátu, červená cibule, citrón


Veku (nejlépe krájenou) namažeme máslem, poklademe listy salátu a plátky uzeného lososa, dozdobíme červenou cibulí a kousky citrónu.


Pralinka Tatratea

17. ledna 2012 v 20:56 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
200 g bílé čokolády, 50 ml likéru Tatratea
Dohotovení: 300 g hořké čokolády, cukrářské košíčky


Na náplň si rozpustíme ve vodní lázni bílou čokoládu a vmícháme do ní likér Tatratea (Tatranský čaj white, likér s čajovým extraktem s obsahem alkoholu 42%). Zvlášť si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu. Silikonovou formičku na pralinky necháme vychladit a plníme po lžičce hořkou čokoládou. Štětečkem rozetřeme po stranách a dáme do chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin a opět dáme ztuhnout do chladu. Nakonec pralinku zalijeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky a klademe do papírových cukrářských košíčků. Několik jich ozdobíme kuličkou z bílého marcipánu.

Pralinka Wasabi

17. ledna 2012 v 20:51 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
50 g bílé čokolády, několik křupek Wasabi (z řady "Ber si"), špetka křenu Wasabi v prášku (nemusí být)
Dohotovení: 200 g pistáciové polevy plátkové, zelené potravinářské gelové barvy, cukrářské košíčky


I tady jsem řešila problém co s polevou tyrkysové barvy. Nakonec mě napadly tyto extravagantní pralinky. Jsem sama zvědavá, jak s nimi u hostů obstojím.

Nejdříve si připravíme náplň. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu. Křupky rozdrtíme malým válečkem, nebo v ruce na drobky a vmícháme je do čokolády. Rozdrtíme jich tolik, aby je čokoláda jen obalila a zůstaly sypké. Můžeme přidat trochu Wasabi křenu v prášku, nebojte se, čokoláda palčivost ztlumí, ale nemusíme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme pistáciovou polevu a gelovými barvami obarvíme do požadovaného tónu (poleva je tyrkysové, nikoli zelené barvy) a po lžičce plníme vychlazenou silikonovou formičku. Vytřeme štětečkem a dáme do chladu ztuhnout. Poté klademe malou lžičkou náplň, kousek od kraje ponecháme volno na zavíčkování. Pralinku zalijeme obarvenou pistáciovou polevou a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme a klademe do cukrářských košíčků.

Pralinka s karamelovo mandlovou náplní

17. ledna 2012 v 20:48 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g karamelové polevy, 3 lžičky smetany, 1 lžička karamelového salka, mandlové lupínky
Dohotovení: hořká čokoláda, trochu karamelové polevy, marcipánová srdíčka, cukrářské košíčky


Nejdříve si připravíme náplň. Ve vodní lázni rozpustíme karamelovou polevu. Přidáme do ní smetanu, karamelové salko, promícháme a nakonec vmícháme mandlové lupínky. Zvlášť si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a karamelovou polevu. Silikonovou formičku na pralinky necháme vychladit a plníme po lžičce hořkou čokoládou. Štětečkem rozetřeme po stranách a dáme do chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin a opět dáme ztuhnout do chladu. Nakonec pralinku zalijeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky, nahoře nám vznikne jamka v podobě kostičky a tu naplníme rozpuštěnou karamelovou polevou. Ještě než úplně ztuhne ozdobíme malým marcipánovým srdíčkem a klademe do cukrářských košíčků.





Karamelové hrudky

17. ledna 2012 v 20:45 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g karamelové polevy, 50 g hořké čokolády, 3 lžičky smetany, 1 lžička karamelového salka, mandlové lupínky
Dohotovení: cukrářské košíčky


Ve vodní lázni rozpustíme společně karamelovou polevu a hořkou čokoládu, vmícháme smetanu, karamelové salko a hrst mandlových lupínků. Na pečící papír nebo alobal klademe lžičkou malé hrudky, ozdobíme plátkem mandle a dáme do chladu ztuhnout. Klademe do cukrářských košíčků.
Karamelová poleva k dostání zde.