Kynutý makový věnec

31. ledna 2012 v 21:00 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

400 g polohrubé mouky, 80 g moučkového cukru, sůl, půl balíčku vanilkového cukru, 1 lžička citrónové kůry, kvásek z 20 g droždí, 1 vejce, 1 žloutek, 100 g rozpuštěného másla, 200 ml mléka
Maková náplň: 350 g mletého máku, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 ml mléka, 25 g másla, 3 lžíce rumu
Dohotovení: rozšlehané vejce na potření, loupané mandle


Do mísy prosijeme mouku, přidáme vlažné mléko s rozšlehaným vejcem a žloutkem, dále rozpuštěné vlažné máslo, moučkový a vanilkový cukr, sůl, citrónovou kůru a kvásek . Vypracujeme vláčné těsto a necháme je vykynout. Mezitím si připravíme nádivku. V kastrůlku přivedeme k varu mléko s máslem, vmícháme mletý mák s moučkovým a vanilkovým cukrem a za stálého míchání krátce podusíme. Odstavíme a do směsi přidáme rum. Za občasného promíchání necháme vychladnout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, znovu propracujeme a vyválíme delší obdélnou placku. Na celou plochu rozetřeme připravenou nádivku, svineme roládu a stočíme ji do věnce. Necháme ještě chvíli kynout, pak věnec potřeme rozšlehaným vejcem, po vnitřním i vnějším okraji nastříháme nůžkami a ozdobíme mandlemi. Pečeme na plechu s pečícím papírem při 180°C asi 10 minut dorůžova, zmírníme teplotu na 150°C a dopékáme dalších 25 až 30 minut. Ke konci pečení přikryjeme věnec alobalem, aby nebyl příliš tmavý. Upečený věnec přetáhneme i s papírem na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Pocukrujeme.

Zdroj: Sladkosti.net - upraveno
 


Komentáře

1 Hanka S. | Web | 31. ledna 2012 v 21:02 | Reagovat

Ali, věnec se ti povedl parádně! Díky, že jsi vyzkoušela můj recept. :-) Hanka

2 Lenka | E-mail | Web | 31. ledna 2012 v 21:03 | Reagovat

Ali, to už stačí, to je týrání. Já se chystám hladová do postele a ty mě tu dráždíš takovými krásnými delikatesami. :)

3 Iva | Web | 31. ledna 2012 v 21:40 | Reagovat

Máš krásný věnec. :-)

4 altara | 31. ledna 2012 v 22:06 | Reagovat

Haničko,
já děkuji recept je fakt výborný. U nás jde mák hodně.

5 altara | 31. ledna 2012 v 22:07 | Reagovat

Leni,
přeci by jsi nechtěla na noc jíst sladké??? Taky jdu hladová spát, jsem zvědavá jestli usnu. Děkuji za návštěvu.

6 altara | 31. ledna 2012 v 22:09 | Reagovat

Ivi,
děkuji a to ho vidíš jenom kousek. Kdybys ho viděla celý, mluvila bys jinak. On mi totiž trošičku-dost na druhé straně prasknul...

7 Milada | E-mail | 1. února 2012 v 5:09 | Reagovat

Kousek bych si dala s chutí, jinak mám raději ořechovou náplň

8 altara | 1. února 2012 v 9:05 | Reagovat

Miládko,
tak si skoč k Hance, ta má ořechový.....
U nás jde více maková náplň.

9 tetkapernikarka | E-mail | Web | 1. února 2012 v 9:27 | Reagovat

Recept znám už od Hanky,ale i ten tvůj makový je božský!

10 Alis | Web | 1. února 2012 v 14:41 | Reagovat

Parádní makovec!!! Hned bych si taky kousek dala:)

11 altara | 1. února 2012 v 16:33 | Reagovat

Alenko,
já už ho pekla dvakrát, je fakt moc dobrý.
Alis,
díky, ale bohužel nic nezbylo.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama