Únor 2012

Kakaový s tvarohovým krémem

27. února 2012 v 20:29 | Altara |  Dorty
SUROVINY

2 vejce, 150 g cukru krupice, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa, 250 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva
Krém: 500 g měkkého tvarohu (nejlépe ve vaničce), 500 ml rostlinné šlehačky Rossete,
2 vanilkové cukry
Dohotovení: 100 g čokolády, 50 g tuku Omega, 2 lžíce rumu, piškoty máčené v rumu, kousek čokoládové modelovací hmoty


Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a přiléváme olej. Pak střídavě přidáváme mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva a mléko. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané kulaté formy. Pečeme při 180°C. Hotový korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Na krém si do nádoby na šlehání dáme tvaroh, nasypeme vanilkové cukry, zalijeme šlehačkou a společně vyšleháme. Dortový korpus napovrchu seřízneme (drobečky použijeme na obsypání dortu) a rozdrobíme do mísy. Povrch dortu potřeme slabou vrstvou tvarohového krému, posypeme vrstvou drobečků, poklademe piškotami máčenými v rumu. Natřeme tvarohový krém (trochu si ponecháme na potření boků). Potřeme boky a obsypeme drobečky. Čokoládu společně s tukem rozehřejme ve vodní lázni a vmícháme rum. Promícháme, necháme trochu vychladnout a nalijeme na tvarohový krém. Lžičkou uhladíme a vytahujeme do špiček. Kolem celého dortu obtočíme šňůru z čokoládové modelovací hmoty.




Sluníčko

27. února 2012 v 20:21 | Altara |  Dorty

SUROVINY

4 vejce, 120 g polohrubé mouky, 40 g mletých ořechů, 160 g cukru krupice, 4 lžíce oleje
Krém: 250 g másla, 1 Karamelo, trochu cukru moučka,
Punčovina: 40 g mletých ořechů, 60 g drobků z piškot, 30 g másla, zbytek mléka s Karamelem a kakaem
Dohotovení: kulaté dětské piškoty, hrst mletých ořechů, 200 ml mléka, 5 lžiček Karamela,
3 lžičky kakaa, marcipán


Bílky ušleháme se špetkou soli a cukrem do hustého sněhu, přidáme po jednom žloutky a za stálého šlehání přiléváme olej. Dobře prošleháme, přidáme mouku smíchanou s mletými ořechy, vařečkou promícháme a nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při 180°C. Zkusíme špejlí. Necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Mezitím si připravíme krém. Máslo s cukrem vyšleháme do krému. Za stálého šlehání přiléváme Karamelo. Na punčovinu smícháme v misce všechny suroviny. Vychladlý upečený korpus jednou prokrojíme. Trochu krému si odložíme stranou na obmazaní boků a povrchu dortu a zbylý krém si rozdělíme na dvě poloviny. První polovinou pomažeme jednu část korpusu, poklademe piškotami lehce namočenými mléce s karamelem a kakaem, posypeme mletými vlašskými ořechy a potřeme druhou polovinou krému. Přiklopíme druhou polovinou korpusu. Z punčoviny vytvoříme uprostřed dortu sluníčko. Obmažeme boky a povrch dortu a dáme ztuhnout do chladu. Marcipán vyválíme na placku, kterou dort potáhneme. Ozdobíme kolem dokola vykrájenými srdíčky a nalepíme oči, pusu, nos a mašličku. Spodek zdobíme drobnými kytičkami.

Poník

27. února 2012 v 20:18 | Altara |  Dorty

SUROVINY

4 vejce, 120 g polohrubé mouky, 40 g mletých ořechů, 160 g cukru krupice, 4 lžíce oleje
Krém: 250 g másla, 1 salko (nekaramelizované), trochu cukru moučka, 75 g kakaa
Dohotovení: kulaté dětské piškoty, 200 ml mléka, 5 lžiček Karamelu, marcipán


Bílky ušleháme se špetkou soli a cukrem do hustého sněhu, přidáme po jednom žloutky a za stálého šlehání přiléváme olej. Dobře prošleháme, přidáme mouku smíchanou s mletými ořechy, vařečkou promícháme a nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při 180°C. Zkusíme špejlí. Necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Mezitím si připravíme krém. Máslo s cukrem a kakaem promícháme nejprve vařečkou, aby nám kakao při šlehání neprášilo a pak vyšleháme do krému. Za stálého šlehání přiléváme salko. Vychladlý upečený korpus jednou prokrojíme. Trochu krému si odložíme stranou na obmazaní boků a povrchu dortu a zbylý krém si rozdělíme na dvě poloviny. První polovinou pomažeme jednu část korpusu, poklademe piškotami namočenými v mléce s Karamelem a potřeme druhou polovinou krému. Přiklopíme druhou polovinou korpusu. Obmažeme boky a povrch dortu a dáme ztuhnout do chladu. Marcipán vyválíme na placku, kterou dort potáhneme. Ozdobíme.

Maková roláda

27. února 2012 v 20:16 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

100 g polohrubé mouky, 50 g mletého máku, 120 g moučkového cukru, 4 vejce, špetka soli
Náplň: 150 g másla, 80 g moučkového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 200 g měkkého tvarohu, 60 g meruňkové zavařeniny, moučkový cukr na posypání


Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh a obě hmoty spojíme, vmícháme prosátou mouku a jemně namletý mák. Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 12 minut. po upečení plát otočíme na lehce pomoučenou utěrku a necháme ho vychladnout. Potom pomalu a opatrně odhrneme papír. Máslo vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidáme měkký tvaroh, který musí mít pokojovou teplotu , aby se náplň nesrazila. Piškot potřeme nejprve meruňkovým džemem a pak tvarohovou náplní. Pomocí utěrky stočíme do rolády, zabalíme do alobalu a pevně utáhneme, aby roláda zůstala kulatá. Dáme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí vybalíme z alobalu, nakrájíme na porce a pocukrujeme.

Koblihy s mákem

27. února 2012 v 20:10 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
500 g hladké mouky, 50 g cukru, špetka soli, 40 g másla, 1 lžička oleje, 42 g droždí, 3 žloutky, 3 lžíce rumu, 250 ml mléka, olej na smažení
Maková náplň: 100 g mletého máku, vanilkový cukr, 100 ml mléka, 25 g másla, cukr a rum podle chuti


Nejdříve si připravíme makovou náplň. V kastrůlku rozpustíme v mléce máslo, uvedeme do varu, vmícháme mletý mák a krátce povaříme. Dochutíme vanilkovým cukrem, cukrem a rumem. Za občasného míchání necháme vychladnout. Do prosáté mouky rozdrobíme droždí, přidáme cukr, žloutky, špetku soli, rum, lžičku oleje a rozpuštěné prochladlé máslo. Zaděláme teplým mlékem. Dobře propracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál, vyválíme plát asi 1 cm silný. Na polovině vykrájíme skleničkou kolečka, poklademe na ně náplň, přiklopíme druhou polovinou plátu a skleničkou stiskneme okraje. Necháme ještě chvíli vykynout. Smažíme v dostatečném množství oleje, koblihy musí plavat.



Višeň v jogurtu

27. února 2012 v 20:08 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g jogurtové polevy, 25 ml smetany, 2 lžičky višňového frutafilu
Dohotovení: 150 g jogurtové polevy


Ve vodní lázni rozpustíme jogurtovou polevu (100 g), přidáme smetanu a frutafil a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 150 g jogurtové polevy. Silikonovou formičku na pralinky necháme vychladit, plníme po lžičce jogurtovou polevou a štětečkem rozetřeme do stran. Vrstvu naneseme ještě jednou aby byly stěny dostatečně silné. Dáme do chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin, vmáčkneme višeň (ve frutafilu jsou kousky ovoce) a opět dáme ztuhnout do chladu. Pralinky zavíčkujeme jogurtovou polevou a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky a klademe do papírových cukrářských košíčků.

Tatratea bílá

27. února 2012 v 20:05 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g bílé čokolády, 30 ml likéru Tatratea
Dohotovení: 200 g bílé čokolády


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, přidáme likér a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu (200 g). Silikonovou formičku na pralinky necháme vychladit, plníme po lžičce bílou čokoládou a štětečkem rozetřeme do stran. Vrstvu naneseme ještě jednou aby byly stěny dostatečně silné. Dáme do chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin a opět dáme ztuhnout do chladu. Pralinky zavíčkujeme bílou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky a klademe do papírových cukrářských košíčků.

Tatratea hořká

27. února 2012 v 20:02 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g hořké čokolády, 30 ml likéru Tatratea
Dohotovení: 200 g hořké čokolády


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, přidáme likér a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu (200 g). Silikonovou formičku na pralinky necháme vychladit, plníme po lžičce hořkou čokoládou a štětečkem rozetřeme do stran. Vrstvu naneseme ještě jednou aby byly stěny dostatečně silné. Dáme do chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin a opět dáme ztuhnout do chladu. Pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky a klademe do papírových cukrářských košíčků.


Kávový sen

22. února 2012 v 21:41 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
50 g mléčné čokolády, 50 g hořké čokolády, 50 ml smetany, 1 lžička mleté zrnkové kávy
Dohotovení: 200 g bílé čokolády


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme společně hořkou a mléčnou čokoládu, přidáme do ní smetanu a lžičku jemně mleté zrnkové kávy. Dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu. Silikonovou formičku na pralinky necháme vychladit, plníme po lžičce bílou čokoládou a štětečkem rozetřeme do stran. Vrstvu naneseme ještě jednou aby byly stěny dostatečně silné. Dáme do chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin a opět dáme ztuhnout do chladu. Pralinky zavíčkujeme bílou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky, ozdobíme kuličkou z čokoládové modelovací hmoty a klademe do papírových cukrářských košíčků.

Peprmint bílá

22. února 2012 v 21:37 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g bílé čokolády, 25 ml smetany, 25 ml peprmintového likéru
Dohotovení: 200 g bílé čokolády


Ve vodní lázni rozpustíme 100 g bílé čokolády, přidáme do ní smetanu a peprmintový likér. Dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 200 g bílé čokolády. Silikonovou formičku na pralinky necháme vychladit, plníme po lžičce bílou čokoládou a štětečkem rozetřeme do stran. Vrstvu naneseme ještě jednou aby byly stěny dostatečně silné. Dáme do chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin a opět dáme ztuhnout do chladu. Pralinky zavíčkujeme bílou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky, ozdobíme kuličkou ze zeleného marcipánu a klademe do papírových cukrářských košíčků.

Kapučínky lískooříškové

22. února 2012 v 21:35 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g hořké čokolády, 50 ml smetany, 1 sáček lískooříškového kapučína (12,5 g)
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, lískové oříšky zbavené slupek


Ve vodní lázni rozpustíme 100 g hořké čokolády, přidáme do ní smetanu, kapučíno a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 200 g hořké čokolády. Silikonovou formičku na pralinky necháme vychladit, plníme po lžičce hořkou čokoládou a štětečkem rozetřeme do stran. Vrstvu naneseme ještě jednou aby byly stěny dostatečně silné. Dáme do chladu ztuhnout. Náplní plníme tak, aby po vtisknutí lískového oříšku dosahovala do tří čtvrtin a opět dáme ztuhnout do chladu. Pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky a klademe do papírových cukrářských košíčků.

Kávové světlé

22. února 2012 v 21:32 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g bílé čokolády, 50 ml smetany, 1 lžička jemně mleté zrnkové kávy
Dohotovení: 200 g bílé čokolády, 5 g mléčné čokolády, 1 lžička nescafé sensazione, kávová zrnka v hořké čokoládě


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, přidáme do ní smetanu a lžičku jemně mleté zrnkové kávy. Dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu a dotónujeme čokoládou mléčnou natolik, aby čokoláda měla barvu světlé kávy, což docílíme ještě vmícháním lžičky nescafé sensazione. Dobře promícháme. Silikonovou formičku na pralinky necháme vychladit, plníme po lžičce obarvenou bílou čokoládou a štětečkem rozetřeme do stran. Vrstvu naneseme ještě jednou aby byly stěny dostatečně silné. Dáme do chladu ztuhnout. Náplní plníme do poloviny, vložíme zrnko kávy v hořké čokoládě, doplníme náplní to tří čtvrtin a opět dáme ztuhnout do chladu. Pralinky zavíčkujeme obarvenou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky a klademe do papírových cukrářských košíčků.

Kávové hořkomléčné

22. února 2012 v 21:29 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
50 g mléčné čokolády, 50 g hořké čokolády, 50 ml smetany, 1 lžička jemně mleté zrnkové kávy
Dohotovení: 50 g mléčné čokolády, 150 g hořké čokolády


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme společně hořkou a mléčnou čokoládu, přidáme do ní smetanu a lžičku jemně mleté zrnkové kávy. Dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme zvlášt mléčnou a hořkou čokoládu. Silikonovou formičku na pralinky necháme vychladit, plníme do špičky trochou mléčné čokolády, rozetřeme štětečkem, tedy vytřeme štětečkem hvězdičku a necháme ztuhnout. Po té po lžičce přidáme hořkou čokoládu a štětečkem rozetřeme do stran. Vrstvu naneseme ještě jednou aby byly stěny dostatečně silné. Dáme do chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin a opět dáme ztuhnout do chladu. Pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky a klademe do papírových cukrářských košíčků.

Citrónové s marcipánem

22. února 2012 v 21:26 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g marcipánu, trochu kandované citrónové kůry, pár kapek citrónové šťávy
Dohotovení: 200 g citrónové polevy


Marcipán zpracujeme s kandovanou citrónovou kůrou nakrájenou na drobno a několika kapkami citrónové šťávy, vyválíme váleček a nakrájíme na kolečka o velikosti průměru formičky. Ve vodní lázni rozpustíme citrónovou polevu. Silikonovou formičku na pralinky necháme vychladit, nalijeme po lžičce citrónové polevy a vytřeme štětečkem. Vrstvu naneseme ještě jednou aby byly stěny dostatečně silné. Dáme do chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin a pralinky zavíčkujeme citrónovou polevou. Dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky a klademe do papírových cukrářských košíčků.