Koblihy s mákem

27. února 2012 v 20:10 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
500 g hladké mouky, 50 g cukru, špetka soli, 40 g másla, 1 lžička oleje, 42 g droždí, 3 žloutky, 3 lžíce rumu, 250 ml mléka, olej na smažení
Maková náplň: 100 g mletého máku, vanilkový cukr, 100 ml mléka, 25 g másla, cukr a rum podle chuti


Nejdříve si připravíme makovou náplň. V kastrůlku rozpustíme v mléce máslo, uvedeme do varu, vmícháme mletý mák a krátce povaříme. Dochutíme vanilkovým cukrem, cukrem a rumem. Za občasného míchání necháme vychladnout. Do prosáté mouky rozdrobíme droždí, přidáme cukr, žloutky, špetku soli, rum, lžičku oleje a rozpuštěné prochladlé máslo. Zaděláme teplým mlékem. Dobře propracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál, vyválíme plát asi 1 cm silný. Na polovině vykrájíme skleničkou kolečka, poklademe na ně náplň, přiklopíme druhou polovinou plátu a skleničkou stiskneme okraje. Necháme ještě chvíli vykynout. Smažíme v dostatečném množství oleje, koblihy musí plavat.


 


Komentáře

1 Hanka S. | Web | 27. února 2012 v 20:12 | Reagovat

Do koblihů jsem ještě nezkoušela dát jinou náplň, než marmeládu. S mákem bych sice u nás neuspěla, ale nemusí to být špatné! ;-) Koblihy máš krásně nadýchané, Ali! :-)

2 altara | 27. února 2012 v 20:16 | Reagovat

Hani díky, my už jsme takoví, makoví. Manžel mák hrozně rád.

3 tetkapernikarka | Web | 27. února 2012 v 20:23 | Reagovat

Koblihy máš Ali výstavní! A stejně jako Hanka,jsem do koblihů makovou náplň ještě nedávala,takže můžeme zkoušet! :-)

4 Lenka | E-mail | Web | 27. února 2012 v 20:24 | Reagovat

Krásné koblížky. Makové jsem ještě neviděla, dávám do nich marmeládu nebo nutellu. Budu muset vyzkoušet.

5 altara | 27. února 2012 v 20:40 | Reagovat

Ali díky.
Leni,
já zas ještě nedělala s nutelou. To je nápad, to musím vyzkoušet.

6 Milada | E-mail | 28. února 2012 v 13:20 | Reagovat

Ani nevím, jestli jsem viděla s makovou náplní, jsou nádherné - nabízí se otázka:Nejsou ze sádry, že jsou tak stejné ;-)

7 altara | 28. února 2012 v 13:46 | Reagovat

:-D ne ze sádry tedy nejsou, jsou vykrajované skleničkou. :-D

8 Iva | E-mail | Web | 28. února 2012 v 13:51 | Reagovat

Pěkné koblížky. Také jsem do nich dávala pouze marmeládu nebo povidla. :-D  ;-)

9 altara | 28. února 2012 v 14:05 | Reagovat

Ha 8-O povidla jsem taky ještě nezkoušela :-?  :-D

10 Alis | Web | 28. února 2012 v 14:15 | Reagovat

Ahoj Alí, máš parádní koblížky :-)  ;-) Makové jsme doma dělávali a byly vynikající :-)

11 altara | 28. února 2012 v 15:36 | Reagovat

Alis, konečně je někdo taky makový :-D

12 MilenaS | 28. února 2012 v 20:34 | Reagovat

Já se přidávám do party makovců!:-))))) Mák miluji, strkám ho všude, makové koblihy dělám roky a jsou fakt výborné. Dělám vždycky všechny druhy, protože každý v rodině má ty své oblíbené - nejvíc chtějí všichni makové, pak máme děsně rádi se šípkovou marmeládou a pro sebe - nejmlsnější - dělám i s nugetou:-)

13 MilenaS | 28. února 2012 v 20:42 | Reagovat

Jo, pro všechny makovce mám jeden bezva tip - sice ho asi všechny znáte, jste tady samé úžasné cukrářky, ale jen tak pro opáčko...Původně je ten koláč z ořechů, ale já ho právě dělám na střídačku z máku. Jednoduchý, úžasný! Je to drobenkový koláč - stejné množství hladké nebo polohrubé mouky, stejné množství moučkového cukru, másla a právě máku (nebo ořechů), trošku prášku do pečiva. Půlku drobenky nasypete do dortové formy, pak nalijete tvaroh rozšlehaný s vejci, cukrem, pudinkem - jak kdo má rád...a zasypete zbytkem. Je to jednoduché, rychlé, nejde zkazit a výsledek, holky - skvělý a šťavnatý!:-)

14 tetkapernikarka | Web | 28. února 2012 v 21:00 | Reagovat

[13]:A gramáž?Nebo se hrnkuje? ;-)  :-D Díky za tip,Mili :-)

15 MilenaS | 28. února 2012 v 22:58 | Reagovat

No, já mám na dortovou formu vyzkoušeno cca 150g! Nedělám to úplně přesně - všechny jste zkušené, poznáte podle hmatu, jestli je drobenka dost mastná - musí být. Na náplň dávám cca 2 tvarohy (při gramáži 250g), 2-3 vejce, cukr podle chuti, já dávám ještě asi 1/2 pudink. prášku....

16 MilenaS | 28. února 2012 v 22:59 | Reagovat

Já ho dělám pořád - jistě ob týden, protože je raz dva, výborně chutná a navíc ho dělám pro zdraví - tvaroh, mák.....ale to už vtipkuji:-)))))))))))

17 altara | 1. března 2012 v 17:30 | Reagovat

Milen, to bych mohla taky vyzkoušet :-?

18 MilenaS | 1. března 2012 v 20:54 | Reagovat

Joo, zkus, ručím za něj krkem:-)))) Tvaroh dávám klidně vaničkový, protože jednak nemá kam utéct, jednak jsou v něm vejce, často i pudink, protože já ho nacpu všude:-))) Do tvarohu můžeš kvůli jemnosti přidat kus másla...jééé, já ho úplně cítím na jazyku, zase ho budu muset o víkendu udělat. Já ho klidně zbaštím sama...jo, já vím, ostuda!:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama