Březen 2012

Ořechové lívanečky s nutellou

21. března 2012 v 20:02 | Altara |  Vaření

SUROVINY
500 ml mléka, 250 g hladké mouky, 6 lžic mletých vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr, 20 g droždí, 2 vejce, špetka soli, olej na smažení, nutella, mleté vlašské ořechy a půlky ořechů na zdobení


Mléko mírně nahřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, vejce a metlou šleháme. Mouku smícháme s mletými vlašskými ořechy a vyšleháme řidší těsto. Necháme na teplém místě vykynout. V lívanečníku smažíme po obou stranách na oleji dozlatova. Podáváme mazané nutellou, sypané mletými vlašskými ořechy a dozdobíme půlkou ořechu.

Ve znamení Raka

21. března 2012 v 19:51 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
3 vejce, 180 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 150 g strouhaného surového marcipánu, 1 lžička strouhané citrónové kůry, 360 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva,
30 g kakaa, 250 ml mléka nebo smetany, 100 ml oleje
Tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr


Celá vejce vyšleháme se solí a krupicovým i vanilkovým cukrem do husté pěny. Přidáme strouhaný marcipán s citrónovou kůrou a potom po částech vmícháme prosátou sypkou směs a smetanu s olejem. Vypracujeme těsto o něco hustší než na lívance a plníme vymazanou a vysypanou formu na bábovku. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C. Upečenou bábovku necháme chvíli ve formě, poté vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Studenou pocukrujeme.

Zdroj: Sladkosti net (Kakaová bábovka s marcipánem)

Kakaové muffiny s marcipánem

21. března 2012 v 19:47 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
3 vejce, 180 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 150 g strouhaného surového marcipánu, 1 lžička strouhané citrónové kůry, 360 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva,
30 g kakaa, 250 ml mléka nebo smetany, 100 ml oleje
Tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy


Celá vejce vyšleháme se solí a krupicovým i vanilkovým cukrem do husté pěny. Přidáme strouhaný marcipán s citrónovou kůrou a potom po částech vmícháme prosátou sypkou směs a smetanu s olejem. Vypracujeme těsto o něco hustší než na lívance a plníme vymazanou a vysypanou formu na muffiny asi tak do tří čtvrtin. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C. Upečené muffiny necháme chvíli ve formě vychadnout, poté je vyjmeme a klademe do papírových košíčků. Zbyl mi mléčný marcipán,proto jsem některé muffiny ozdobila marcipánovými sluníčky.

Zdroj: Sladkosti net (Kakaová bábovka s marcipánem)

Masová pomazánka se sýrem

21. března 2012 v 19:43 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY
150 g mletého vařeného hovězího masa, 100 g másla, 100 g taveného sýra, 50 g strouhaného tvrdého sýra, 1 cibule, 2 lžičky plnotučné hořčice, sůl a pepř podle chuti


Uvařené hovězí maso najemno umeleme, přidáme máslo, tavený sýr, hořčici a vyšleháme. Vmícháme drobně nakrájenou cibuli a na hrubém struhadle nastrouhaný tvrdý sýr. Dochutíme solí a pepřem.

Guláš z rybího filé

21. března 2012 v 19:40 | Altara |  Vaření

SUROVINY
4 kostky filé, 1 velká cibule, 2 lžičky koření na ryby, 2 lžíce oleje, 1 masox, sladká mletá paprika, sůl a pepř, zátřepka z hladké mouky a vody


Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmažíme dozlatova na oleji. Přidáme rozmražené na kostky nakrájené filé a orestujeme. Zasypeme sladkou mletou paprikou, kořením na ryby, osolíme, opepříme a podlijeme. Přidáme masox. Chvíli podusíme (filé je brzy měkké). Guláš zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě. Podáváme s chlebem.

Papriková polévka

16. března 2012 v 20:30 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1 l vývaru z uzeného masa, 200 g paprikového lusku, 1 velká cibule, 1 zeleninový bujón, 50 g másla, sůl a pepř, 20 g uzeného špeku, špetka mleté sladké červené papriky


Na másle osmahneme drobně nakrájenou cibuli dozlatova, nasypeme na kostičky nakrájený paprikový lusk, podusíme a zalijeme vývarem z uzeného masa. Přidáme zeleninový bujón a povaříme. Ponorným mixérem vše rozšleháme a dochutíme solí a pepřem. Uzený špek vyškvaříme na pánvičce, zasypeme špetkou mlété papriky a vlijeme do polévky. Podáváme s osmaženou houskou.

Kroupy po selsku

16. března 2012 v 20:22 | Altara |  Vaření

SUROVINY
200 g uzeného masa (nebo anglické slaniny), 1 velká cibule, 2 lžíce sádla, 300 g krup, 200 g zeleniny (hrášek, kukuřice, paprikový lusk), 1 malá plechovka červených fazolí, sůl a pepř


Kroupy propláchneme, namočíme na několik hodin (nejlépe přes noc) do studené vody. Vodu slijeme, kroupy zalijeme novou vodou a uvaříme doměkka. Scedíme, propláchneme a dáme stranou. Zvlášť uvaříme hrášek s kukuřicí. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájený červený paprikový lusk a orestujeme. Dále přidáme vařené kroupy, hrášek s kukuřicí, uzené maso nakrájené na kostičky a scezené červené fazole. Promícháme a dochutíme solí a pepřem.



Losos s červenou čočkou

16. března 2012 v 20:19 | Altara |  Vaření

SUROVINY
porce lososa podle počtu strávníků, sůl a pepř, máslo, 2 lžíce olivového oleje, citrón


Porce lososa omyjeme, osolíme, opepříme. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme olivový olej a klademe připraveného lososa. Po obou stranách osmažíme do mírně zlatava. Podáváme s červenou čočkou. Recept na červenou čočku najdete v luštěninách.

Červená čočka

16. března 2012 v 20:16 | Altara |  Vaření

SUROVINY
250 g červené čočky, 30 g uzeného špeku, 1 cibule, sůl a pepř


Čočku přebereme, zalijeme dostatečným množstvím vody, mírně osolíme a uvaříme doměkka. Na pánvi vyškvaříme uzený špek a osmažíme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme scezenou čočku a promícháme. Dochutíme solí a pepřem.

Karotková polévka

16. března 2012 v 20:13 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1 l vody, 250 g karotky, 1 cibule, 1 brambora, 1 zeleninový bujón, 50 g másla, sůl a pepř


Na másle necháme zesklovatět oloupanou nakrájenou cibuli. Přidáme na kolečka nakrájenou karotku, na kostičky nakrájenou bramboru a krátce orestujeme. Zalijeme litrem vody. Přidáme bujón a vaříme, dokud není karotka měkká. Ponorným mixérem polévku rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem. Na talíři zdobíme plátky opečené anglické slaniny.

Kitty

14. března 2012 v 21:07 | Altara |  Dorty

SUROVINY
4 vejce, 120 g polohrubé mouky, 40 g mletých ořechů, 40 g hrubě strouhané čokolády, 160 g cukru krupice, 4 lžíce oleje
Krém:250 g másla, 1 Salko, trochu cukru moučka, 75 g kakaa, asi 100 g mletých ořechů, asi 100 g piškotových drobečků
Dohotovení: marcipán


Bílky ušleháme se špetkou soli a cukrem do hustého sněhu, přidáme po jednom žloutky a za stálého šlehání přiléváme olej. Dobře prošleháme, vařečkou vmícháme mouku smíchanou s mletými ořechy, hrubě strouhanou čokoládou a nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při 180°C. Zkusíme špejlí. Necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Mezitím si připravíme krém. Máslo s cukrem a kakaem vyšleháme do krému. Za stálého šlehání přiléváme salko. Trochu krému si odložíme stranou na obmazání boku a povrchu dortu. Do krému vmícháme piškoty a mleté ořechy, tolik, aby se dal roztírat. Vychladlý upečený korpus jednou prokrojíme. Krém naneseme na první polovinu korpusu a přiklopíme druhou polovinou. Odloženým krémem obmažeme bok a povrch dortu a dáme ztuhnout do chladu. Marcipán vyválíme na placku, kterou dort potáhneme. Ozdobíme kolem dokola vykrájenými srdíčky, nalepíme Kitty a kytičky se svíčkami. Spodek obtočíme válečkem z marcipánu a zdobíme kleštičkami.




Hovězí na žampionech

14. března 2012 v 21:03 | Altara |  Vaření

SUROVINY
6 plátků zadního hovězího, 1 balení hnědých žampiónů, 1 větší cibule, olej, sůl, pepř, hladká mouka na obalení, 1 hovězí bujón, zátřepka z hladké mouky na zahuštění


Omyté hovězí plátky naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Po obou stranách osmažíme na oleji. Vyjmeme a na oleji osmažíme dozlatova nakrájenou cibuli. Žampiony omyjeme a nakrájíme na plátky. Vše dáme do tlakového hrnce, přidáme bujón, podlijeme vodou a vaříme asi 45 minut. Maso vyjmeme a omáčku zahustíme zátřepkou z vody a hladké mouky. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme se sýrovými lívanečky (viz bramborové lívanečky se sýrem).

Punčové řezy pro začátečníky

7. března 2012 v 17:59 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
250 g hery, 5 vajec, 250 g cukru krupice, 250 g hladké mouky, půl prášku do pečiva, třetina vanilkového pudinkového prášku
(tento plát pečeme 3 x, do jednoho přidáme 4 lžičky kakaa, do druhého trochu červeného potravinářského barviva a do posledního nepřidáváme nic)
lázeň: šťáva ze 2 citronů a 2 mandarinek, 250 ml rumu, 250 ml vody, 300 ml rybízového džemu
poleva: 250 g moučkového cukru, 2 lžíce horké vody, 2 lžíce rumu, 1 lžička oleje, 1 lžička solamylu, čokoládová poleva Carla


Ještě před pečením připravíme lázeň tak, že smícháme všechny suroviny. Rozlijeme na třetiny. Heru s cukrem vyšleháme do pěny a po jednom zašleháme vejce. Vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a pudinkem. Do prostředního těsta přidáme trochu červeného potravinářského barviva. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 12 minut při 200°C. První (kakaový) plát po upečení překlopíme na desku vzhůru nohama a ještě horký polijeme třetinou lázně. Druhý (růžový) plát okamžitě po upečení překlopíme na první, též vzhůru nohama a polijeme druhou třetinou lázně. Totéž uděláme se třetím plátem. Položíme pečící papír na něj desku nebo pečící plech a zatížíme několika kilogramy cukru. Necháme zatížené do úplného vychladnutí (nejméně dvě hodiny - nechala jsem přes noc) Z vychladlých řezů odkrojíme nevzhledné okraje. Řezy potřeme slabou vrstvou polevy a necháme zaschnout. Polevu připravíme tak, že všechny suroviny dáme do mísy a utřeme dohladka. Ve vodní lázni rozehřejeme tmavou polevu Carlu, ustříhneme malinký růžek a řezy cikcak postříkáme. Necháme ztuhnout. Malinko pocukrujeme moučkovým cukrem. Rozkrojíme na tři pruhy (asi 8 cm široké) a ozdobímě kuličkou z čokoládové modelovací hmoty nebo z kakaem obarveného marcipánu. Poté pruhy nakrájíme na řezy.




„Šnečí“ koláč s rozinkami

7. března 2012 v 17:54 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
500 g polohrubé mouky, 42 g droždí, 80 g krupicového cukru, 200 ml mléka, 180 g másla, 1 vejce, špetka soli, 125 g rozinek, 125 g kandovaného ovoce, 100 g moučkového cukru, špetka skořice, 3 lžíce vody, kůra z jednoho citrónu, tuk na vymazaní plechu



Do mísy prosijeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, sůl, vejce, 80 g rozpuštěného prochladlého másla a zaděláme teplým mlékem. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a dobře propracujeme těsto dokud se nezačnou dělat vzduchové bubliny. Poté mísu s těstem zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, dokud se objem nezdvojnásobí. Vykynuté těsto na vále ještě jednou propracujeme, vyválíme z něj obdélník 30 x 50 cm, který potřeme zbylým rozpuštěným máslem. Rozinky řádně propereme a necháme okapat. Pak je smícháme s kandovaným ovocem a směsí těsto hustě posypeme. Svineme ho do válečku a nakrájíme z něho 24 kousků. Ty naskládáme na vymaštěný plech a pečeme v elektrické troubě při 200°C asi 25 minut. (V plynové na stupni č. 3). Moučkový cukr smícháme se skořicí a 3 lžícemi vody a směsí ještě horký koláč potřeme. Po vychladnutí slabe pocukrujeme .



Dušená zelenina s hlívou ústřičnou

7. března 2012 v 17:52 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1 balení hlívy ústřičné, půl sáčku mraženého hrášku, půl sáčku mražené kukuřice, trochu nakrájeného pórku, 50 g másla, sůl a pepř


Hlívu omyjeme, nakrájíme na nudličky smažíme na rozpáleném másle dokud se voda kterou hlíva pustila nevypaří. Poté přidáme hrášek, pórek a kukuřici a za občasného míchání dusíme dokud není zelenina měkká. Podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s vařenými brambory.