Duben 2012

Těstoviny s brokolicí a lososem

17. dubna 2012 v 19:20 | Altara |  Vaření



SUROVINY
250 g těstovin (použila jsem mašličky), 1 malá brokolice, 1 lžíce olivového oleje, sůl, 150 g lososa pečeného na vodě
sýrová omáčka: 250 ml mléka, 200 g taveného sýra, 100 g eidamu, sůl a pepř


Těštoviny uvaříme dle návodu na sáčku. Scedíme a nasypeme do kastrolu. Přidáme olivový olej a promícháme. Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka. Přidáme k těstovinám. Stejně tak rozdrobeného lososa. Promícháme a uchováme v teple.
Na sýrovou omáčku uvedeme mléko k varu, přidáme oba sýry a míchame dokud se neroztaví. Jemně osolíme a opepříme.




Fazolový salát

17. dubna 2012 v 19:17 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY
1 plechovka červených fazolí, půl červeného paprikového lusku, půl žlutého paprikového lusku, 3 kyselé okurky, 1 středně velká cibule, 100 g majonézy, sůl a pepř


Fazole z konzervy vyklopíme na síto a propláchneme studenou vodou. Necháme okapat a nasypeme do mísy. Papriky, okurky a cibuli nakrájíme na tenké proužky a přidáme k fazolím. Promícháme a vmícháme majonézu. Ještě jednou dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Mlynářská česnečka s pohankou

17. dubna 2012 v 19:15 | Altara |  Vaření

SUROVINY
30 g másla, 3 lžičky hladké mouky, 50 g anglické slaniny, palička česneku, asi 100 g pohanky, sůl a pepř, majoránka, kmín, 1 vejce, tvrdý sýr, zelená petrželka



V hrnci rozpustíme máslo, osmažíme na něm drobně nakrájenou anglickou slaninu, zasypeme hladkou moukou a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme vodou, přidáme pohanku, kmín a majoránku. Krátce povaříme dokud není pohanka měkká. Poté přidáme prolisovaný česnek a dochutíme solí a pepřem. Můžeme přidat i bujón. Nakonec do polévky vlijeme rozšlehané vejce a nasypeme sekanou zelenou petrželku. Do hotové porce na talíři přidáme strouhaný sýr.


Celerová polévka s vejcem

17. dubna 2012 v 19:12 | Altara |  Vaření

SUROVINY
300 g celeru, 1 l vody, trochu nakrájeného řapíkatého celeru, 30 g másla, 1 zeleninový bujón, sůl a pepř, 1 vejce



Na másle osmahneme drobně nakrájený celer, zalijeme vodou, přidáme bujón a vaříme dokud není celer měkký. Romixujeme ponorným mixérem, přidáme nakrájený řapíkatý celer a vaříme doměkka. Nakonec přidáme rozšlehané vejce a dochutíme solí a pepřem.

Čočková polévka s kukuřicí

17. dubna 2012 v 19:07 | Altara |  Vaření

SUROVINY
200 g čočky, 1 l vody, 30 g másla, 3 lžičky hladké mouky, sůl, pepř, 1 zeleninový bujón (Natur), hrst mražené kukuřice


Čočku zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Rozmixujeme ponorným mixérem, rozředíme dle potřeby vodou, přidáme bujón. Z másla a hladké mouky usmažíme jíšku a zavaříme do polévky. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem. Kukuřici uvaříme zvlášť a do polévky přidáme nakonec.

Krůtí na kari s pohankou

14. dubna 2012 v 21:38 | Altara |  Vaření

SUROVINY

krůtí prsa (asi 500 g), 1 velká cibule, 1 vejce vařené natvrdo, 50 g šunky nebo šunkového salámu, sůl a pepř, 1 rovná lžička kari koření, hladká mouka na obalení, 1 kuřecí bujón, 1 lžíce majolky, 4 lžíce oleje, zátřepka z vody a hladké mouky


Omytá krůtí prsa nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Po obou stranách osmažíme na oleji. Vyjmeme a na oleji osmažíme nakrájenou cibuli. Dáme do tlakového hrnce, přidáme bujón, podlijeme vodou a vaříme asi 30 minut. Maso vyjmeme, přidáme kari koření, krátce povaříme a omáčku zahustíme zátřepkou z vody a hladké mouky. Do hotové omáčky přidáme na kostičky nakrájené vejce a šunku, necháme prohřát. Nakonec vmícháme majolku ale už nevaříme. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s vařenou pohankou nebo jinou oblíbenou přílohou.

Polévka z lososa

14. dubna 2012 v 21:34 | Altara |  Vaření

SUROVINY
200 ml výpeku z lososa (pečeného jen podlitého vodou), 1 l vody, trochu kořenové zeleniny, hrášek, trochu řapíkatého celeru, špetka koření na ryby, sůl a pepř, jíška ze 30 g másla a 3 lžiček hladké mouky, asi 150 g pečeného lososa (rozebraného na kousky)


Tuto polévku jsem zkusila ze zbylého lososího masa a výpeku z něj. Výpek doplníme vodou, přidáme veškerou zeleninu, špetku koření na ryby (bujón jsem nedala, aby vynikla chuť ryby) a vaříme, dokud není zelenina měkká. Zahustíme jíškou, dochutíme solí a pepřem a nakonec vmícháme na drobné kousky rozdrobené rybí maso.

Domácí rybí salát

14. dubna 2012 v 21:30 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY
300 g kyselých ryb, 1 sklenička nakládané zeleniny Dynastie, 1 cibule, 200 ml majonézy, sůl a pepř


Ryby nakrájíme na tenké proužky. Zeleninu scedíme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Vše společně promícháme v míse. Přidáme majonézu a dochutíme solí a pepřem.

Velikonoční mazanec

12. dubna 2012 v 21:13 | Altara

SUROVINY
500 g hladké nebo polohrubé mouky, 42 g droždí, 100 g pískového cukru, 200 ml mléka, půl lžičky soli, 125 g hery, 2 žloutky, na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku, rozinky, mandle na zdobení, rozšlehané vejce na potření


Mouku prosejeme do mísy, trochu odložíme. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, mouky a teplého mléka a rozmícháme. Hrneček přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Mouku osolíme, přidáme žloutky, rozehřátý prochladlý tuk, vykynutý kvásek, muškátový oříšek a se zbylým teplým mlékem vypracujeme těsto. Poprášíme je moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Rozinky propláchneme. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, vpracujeme do něj rozinky a vytvarujeme bochánek. Necháme ještě asi 10 minut kynout, potom jej potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlemi, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Teplotu po 8 minutách snížíme na 180°C a bochánek dozlatova upečeme.

Velikonoční medovník

12. dubna 2012 v 21:07 | Altara |  Dorty

SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky, 2 lžičky kakaa
Krém: 250 g másla, 1 salko (vařené den předem 2 hodiny), 70 g mletých loupaných lískových oříšků
Rozvar: 100 ml rumu, 100 ml vody, cukr
Dohotoveni: kousek marcipánu, čokoládové zdobení, (vajíčka)


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku, sodu a kakao, do této směsi vlijeme vlažnou směs a vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Dávám si trochu mouky stranou, někdy se tam všechna nevejde a někdy naopak musím přidat, asi podle velikosti vajec, nebo hustoty medu. Těsto vypracujeme tak, aby mělo konzistenci modelíny. Necháme odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 5 až 6 dílků, podle toho jestli chceme medovník vyšší nebo naopak větší průměr. Placky vyválíme rovnou na pečícím papíru, vykrojíme dortovou formou, nebo pokličkou. Já si je vyválím všechny najednou, mám je připravené na pečících papírech a pak jednu za druhou peču, je to totiž frmol a musí se to hlídat, pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C. Budou jakoby zlaté. Ze zbytku upeču v rohu plechu malou placku, tu pak rozdrtím na posyp. Na krém vyšleháme máslo se zkaramelizovaným salkem a vařečkou vmícháme mleté lískové oříšky. Jednotlivé placky potírám tzv. rumovým rozvarem, medovník se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Posypeme povrch a boky medovníku, dozdobíme čokoládovými vajíčky (jsou ze silikonové formičky na čokoládu, jsou z hořké a gelovými barvami barvené bílé čokolády, z pomerančové a jahodové polevy) a kuřátky vymodelovanými z marcipánu.


Perníčky (hned měkké)

4. dubna 2012 v 21:42 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
650 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 250 g tuku (omega), 4 vejce, 130 g tekutého medu, půl lžíce perníkového koření, trochu skořice, 15 g jedlé sody, špetka soli, 1 rozšlehané vejce na potírání


Ze shora uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu uležet (klidně několik dní). Z vyváleného těsta vykrájíme vajíčka, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a při 180°C upečeme dorůžova. Horké potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme vychladnout a vydýchat. Poté zdobíme čokoládovými vajíčky (půlkami), která lepíme pomocí čokolády. Dozdobíme mašličkami a kytičkami z marcipánu.
Vajíčka jsou ze silikonové formičky na čokoládu a použila jsem zbytky polev: pomerančová, jahodová, citrónová, dále hořkou, mléčnou a bílou čokoládu. Bílou čokoládu jsem barvila gelovými barvami.



Více fotek perníčků najdete v mé galerii na "Rajčeti".