Velikonoční medovník

12. dubna 2012 v 21:07 | Altara |  Dorty

SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky, 2 lžičky kakaa
Krém: 250 g másla, 1 salko (vařené den předem 2 hodiny), 70 g mletých loupaných lískových oříšků
Rozvar: 100 ml rumu, 100 ml vody, cukr
Dohotoveni: kousek marcipánu, čokoládové zdobení, (vajíčka)


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku, sodu a kakao, do této směsi vlijeme vlažnou směs a vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Dávám si trochu mouky stranou, někdy se tam všechna nevejde a někdy naopak musím přidat, asi podle velikosti vajec, nebo hustoty medu. Těsto vypracujeme tak, aby mělo konzistenci modelíny. Necháme odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 5 až 6 dílků, podle toho jestli chceme medovník vyšší nebo naopak větší průměr. Placky vyválíme rovnou na pečícím papíru, vykrojíme dortovou formou, nebo pokličkou. Já si je vyválím všechny najednou, mám je připravené na pečících papírech a pak jednu za druhou peču, je to totiž frmol a musí se to hlídat, pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C. Budou jakoby zlaté. Ze zbytku upeču v rohu plechu malou placku, tu pak rozdrtím na posyp. Na krém vyšleháme máslo se zkaramelizovaným salkem a vařečkou vmícháme mleté lískové oříšky. Jednotlivé placky potírám tzv. rumovým rozvarem, medovník se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Posypeme povrch a boky medovníku, dozdobíme čokoládovými vajíčky (jsou ze silikonové formičky na čokoládu, jsou z hořké a gelovými barvami barvené bílé čokolády, z pomerančové a jahodové polevy) a kuřátky vymodelovanými z marcipánu.

 


Komentáře

1 Hanka S. | Web | 12. dubna 2012 v 21:11 | Reagovat

Ali, medovník máš moc pěkně nazdobený. :-) S rumovým rozvarem je to dobrý nápad, až budu dělat medovník, s dovolením tvůj fígl použiju. ;-)  :-)

2 Lenka | E-mail | Web | 12. dubna 2012 v 21:11 | Reagovat

Jé,to jsou roztomilá kuřátka. Celý dortík vypadá moc dobře. Povedl se ti, Ali. :-)

3 Iva | E-mail | Web | 12. dubna 2012 v 21:48 | Reagovat

Medovník je také nádherně nazdobený. Kuřátka s nožkama dolů jsou kouzelná. :-D  :-)

4 tetkapernikarka | Web | 12. dubna 2012 v 21:48 | Reagovat

Ali,ty máš skvělé nápady,kuřátka jsou parádní!

5 Milada | E-mail | 13. dubna 2012 v 12:52 | Reagovat

Bezvadný nápad se zdobením, moc a moc pěkné :-)  :-)  :-)

6 Alis | Web | 13. dubna 2012 v 13:15 | Reagovat

Ahoj Alí, medovník máš parádní :-) A ty ozdůbky se ti taky moc povedly :-)

7 altara | 13. dubna 2012 v 21:22 | Reagovat

[1]: Hani díky, ale není to můj fígl, recept mám od kamarádky ze srazu cukrářek (amatérských), ale klidně ho použij, klidně můžeš dát víc rumu na úkor vydy, tohle prý bylo slabé :-?

8 altara | 13. dubna 2012 v 21:28 | Reagovat

[2]: Leni díky, kuřátka si odvezla Verunka. :-)

[3]: Jojo, Ivi, ty nožky jsem schválně udělala tak dlouhé, aby byly vidět. Díky

[4]: Alenko perníkářko, děkuji za pochvalu. Nápady by byly, o ty není nouze, ale realizovat je už je horší. Není komu a když už je komu, tak jsou zapomenuty. :-D

[5]: Miládko, moc děkuji za pochvalu :-)

[6]: Alis i tobě moc děkuji za pochvalu. ;-)

9 Jitka | Web | 15. dubna 2012 v 13:36 | Reagovat

Alenko,úžasný nápad na zdobení.Moc povedené! :-)

10 altara | 17. dubna 2012 v 9:43 | Reagovat

Jituško díky. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama