Květen 2012

Sýrové špízy

27. května 2012 v 18:53 | Altara |  Vaření

SUROVINY

uzený sýr, eidam (nakrájený na plátky), dánský salám (nakrájený), hladká mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení



Uzený sýr nakrájíme na kostičky, eidam přeložíme napůl a srolujeme do ruličky a totéž uděláme se salámem. Střídavě napícháme na špejli, obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance. V rozpáleném oleji osmažíme po všech stranách dozlatova. Podáváme s vařenými brambory sypanými koprem a jarní cibulkou. Vhodná je i tatarská omáčka.

Špízy před obalením













Sýrové prsty z uzeného sýra

27. května 2012 v 18:48 | Altara |  Vaření

SUROVINY
uzený sýr, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení


Uzený sýr nakrájíme na obdélníčky, obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance. V rozpáleném oleji osmažíme po všech stranách dozlatova. Podáváme s vařenými brambory sypanými koprem a jarní cibulkou. Případně s tatarskou omáčkou.

Pivní lívance s klobásou

27. května 2012 v 18:44 | Altara |  Vaření

SUROVINY
500 ml světlého piva, 250 g hladké mouky, 2 vejce, 20 g droždí, sůl, pepř, papriková (nebo jiná) klobása, hořčice, jarní cibulka, olej


Pivo nalijeme do hrnce, trochu přihřejeme, rozdrobíme droždí, osolíme, opepříme a vešleháme rozkvedlaná vejce. Přidáme mouku, prošleháme a necháme na teplém místě kynout. Do rozpáleného oleje v lívanečníku nalijeme těsto, přidáme kolečko klobásy a lívance po obou stranách opečeme. Podáváme samotné nebo potřené hořčicí a sypané jarní cibulkou.




Kulajda z nakládaných hub

27. května 2012 v 18:40 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1 sklenička hub naložených v kyselém nálevu (200 ml), 3 velké brambory, 2 bobkové listy, kmín, 1 houbový bujón, litr vody, 250 ml smetany, trochu hladké mouky, sůl a pepř, kopr, 3 vejce vařená natvrdo, ocet na dochucení


Houby scedíme a vložíme do vody společně s nakrájenými bramborami. Přidáme sůl, kmín, bobkové listy, houbový bujón a vaříme dokud nejsou brambory měkké. Potom polévku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve smetaně. Krátce povaříme. Nasypeme drobně nasekaný kopr, necháme přejít varem a ztáhneme z ohně. Dochutíme případně octem, pepřem a přidáme nadrobno nakrájená vejce natvrdo.

Domácí „OREO“ sušenky

24. května 2012 v 17:10 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g hladké mouky, 180 g hery, 100 g moučkového cukru, 5 lžic kakaa, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 vejce
náplň:
250 g měkkého tvarohu (nejlépe ve vaničce), 100 g sušeného mléka, 1 vanilkový cukr,moučkový cukr podle chuti


Na vál prosijeme mouku společně s práškem do pečiva, přidáme tuk pokrájený na malé kousky a ostatní suroviny. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odležet (klidně i přes noc). Těsto rozválíme přes mikroténový sáček na sílu 3 mm. Zoubkovanou formičkou vykrájíme kolečka, přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem, menší kulatou formičkou doprostřed otiskneme kolečko a cukrářskou špičkou kolem naznačíme tečky. Nebo použijeme váleček na sušenky, kterým vyválené těsto přejedeme a poté teprve vykrajujeme zoubkovanou formičkou. Nebo zdobíme podle vlastního uvážení. Sušenky pečeme při 180°C. Slepujeme náplní, kterou vymícháme z tvarohu, sušeného mléka a obou cukrů.


Pomůcky na výrobu sušenek:













Svačinový salát s vejci a nivou

24. května 2012 v 17:04 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

200 g nivy, 3 vejce (uvařená natvrdo), 1 malá cibule, zelená naťová cibule, 2 malé kyselé okurky, 1 středně velké jablko, 100 g majonézy (Boneco), 1 lžička plnotučné hořčice


Nivu a jablko nakrájíme na nudličky, nasypeme do mísy, přidáme na větší kousky nakrájená natvrdo uvařená vejce, na kolečka nakrájené kyselé okurky, nadrobno nakrájenou cibuli a drobně sekanou naťovou zelenou cibuli. Jemně promícháme. Do majonézy přidáme lžičku plnotučné hořčice, promícháme a přidáme k ostatním surovinám. Ještě jednou vše promícháme. Podáváme s tmavým pečivem.

Chlebová polévka se sýrem

24. května 2012 v 17:03 | Altara |  Vaření

SUROVINY
6 krajíčků chleba (bez kůrek), 1 cibule, kousek libečku, kousek másla, 2 lžíce oleje, 1 lžička mleté papriky, 4 stroužky česneku, 1 masox, majoránka, sůl a pepř, 3 trojúhelníčky taveného sýra, asi litr vody


Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle s olejem, zasypeme lžičkou mleté papriky, zalijeme vodou. Přidáme nadrobno nasekaný libeček, masox, prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a nasypeme chléb nakrájený na drobné kostičky a do polévky dáme rozvařit tavený sýr. Krátce povaříme.


Brokolicová polévka s vejcem

16. května 2012 v 20:37 | Altara |  Vaření

SUROVINY
30 g másla, 3 lžičky hladké mouky, 1 brokolice, litr vody, 1 zeleninový bujón, kmín, sůl a pepř, 1 rozšlehané vejce


Omytou brokolici rozebereme na malé růžičky, nasypeme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme bujón, kmín, sůl a pepř. Vaříme asi deset minut. Z másla a hladké mouky usmažíme světlou jíšku a zavaříme do polévky. Nakonec vmícháme rozšlehané vejce a ještě krátce povaříme.

Studená papriková omáčka

16. května 2012 v 20:35 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY
100 g majonézy (Boneco), 1 lžička hořčice s feferóny, trochu mléka, kousek červeného paprikového lusku, sůl a pepř


Do majonézy přidáme hořčici s feferóny, trochu mléka, osolíme a opepříme. Promícháme. Červený paprikový lusk nakrájíme na drobné kostičky a vmícháme do omáčky. Podáváme k masu.


Domácí tatarská omáčka

16. května 2012 v 20:29 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

100 g majonézy (Boneco), 1 malá cibule, 2 kyselé okurky, trochu mléka, sůl a pepř


Do majonézy přidáme drobně nakrájenou cibuli a na hrubém struhadle nastrouhané kyselé okurky, trochu mléka, osolíme a opepříme. Promícháme. Podáváme k masu nebo smaženému sýru.

Čevabčiči se sýrem

16. května 2012 v 20:26 | Altara |  Vaření

SUROVINY
450 g mletého masa, 100 strouhaného sýra, 1 lžička koření na sekanou, 1 lžička hladké mouky, půl lžičky červené mleté papriky, 1 malá osmažená cibule, sůl a pepř, olej na smažení


Mleté maso vložíme do mísy, osolíme a opepříme, promícháme s kořením a osmaženou cibulkou a přidáme červenou mletou papriku a hladkou mouku. Vypracujeme těsto ze kterého tvoříme válečky. Smažíme v rozpáleném oleji.



Krupicová kaše s čokoládou

16. května 2012 v 20:22 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1 hrnek mléka, 7 lžiček krupice, 3 lžičky krupicového cukru, špetka soli, 1 žloutek, slabý plátek másla, trochu strouhané hořké čokolády, čokoládové pecky


Ve studeném mléce rozmícháme krupici, cukr a špetku soli, za stáleho míchání přivedeme k varu. Krátce povaříme. Stáhneme z plotýnky, vmícháme žloutek a máslo. Porci nalijeme do talíře a zdobíme strouhanou hořkou čokoládou a čokoládovými peckami.

Kuřecí karbanátky s játry a slaninou

16. května 2012 v 20:16 | Altara |  Vaření

SUROVINY
400 g mletého kuřecího masa, 125 g kuřecích jater, 50 g anglické slaniny v celku, 1 vejce, půl rohlíku namočeného ve vodě (mléce), 4 větší stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, strouhanka, olej na smažení


Mleté maso vložíme do mísy, přidáme trochu majoránky, prolisovaný česnek, osolíme a opepříme. Dále přidáme namočený rohlík, na kostičky nakrájená kuřecí játra, na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a vejce. Promícháme, zahustíme strouhankou a tvoříme placičky, které obalíme ve strouhance a osmažíme po obou stranách v rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.

Fazole s kukuřicí a houbami

16. května 2012 v 20:13 | Altara |  Vaření

SUROVINY
2 plechovky červených fazolí ve slaném nálevu, 1 sklenička houbového salátu, 1 plechovka kukuřice, 1 velká cibule, sůl, pepř, chilli koření (na špičku nože), 3 lžíce oleje, 1 kečup Chalupář


V kastrolu rozpálíme olej, přidáme nakrájenou cibuli, smažíme dokud cibule nezačne růžovět. Poté přidáme okapané propláchnuté fazole a kukuřici. Krátce orestujeme a zalijeme půl litrovou skleničkou houbového salátu (recept najdete zde v ostatním) a kečupem. Prohřejeme a dochutíme solí, pepřem a chilli kořením. Podáváme s opékanou klobásou.