Červen 2012

Polévka s knedlíčky s uzeným sýrem

18. června 2012 v 16:24 | Altara |  Vaření

SUROVINY
Litr slepičího nebo kuřecího vývaru, kořenová zelenina, hrášek, trochu pórku, vařené kuřecí nebo slepičí maso, 1 kuřecí bujón, sůl a pepř, sekaná zelená petrželka, knedlíčky s uzeným sýrem


Ve vývaru uvaříme zeleninu doměkka, přidáme bujón a krátce povaříme. Do vroucí polévky zaváříme knedlíčky s uzeným sýrem. (recept najdete ZDE) a vaříme dokud knedlíčky nevyplavou. Měkké maso obereme od kostí, pokrájíme a dáme do hotové polévky prohřát. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec okořeníme sekanou zelenou petrželkou.

Knedlíčky s uzeným sýrem

18. června 2012 v 16:18 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1 vejce, 50 g másla, 2 hrstě strouhaného uzeného sýra a hrubé mouky tolik aby vzniklo ne moc řídké těstíčko


Do mísy rozklepneme vejce, přidáme máslo a vidličkou prošleháme. Vmícháme na jemném nudličkovém struhadle strouhaný uzený sýr a hrubou mouku. Propracujeme a tvarujeme knedlíčky.

Marcipánové špalíčky jahodové

18. června 2012 v 16:13 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
150 g marcipánu, 75 g instantního nápoje s jahodovou příchutí
Dohotovení: bílá čokoláda, 50 g loupaných sekaných mandlí


Marcipán důkladně propracujeme se směsí na instantní nápoj, rozdělíme na dva stejné díly a vytvarujeme válečky. Dáme do chladu ztuhnout. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a polijeme jí marcipán a obalíme v sekaných mandlích. Necháme v chladu ztuhnout. Poté nakrájíme špalíčky a klademe do papírových cukrářských košíčků.
Inspirace z časopisu Blesk.

Nepečený dort s jahodovým želé

18. června 2012 v 16:09 | Altara |  Dorty

SUROVINY
Na dortový korpus: 300 g čokoládových máslových sušenek, 125 g másla
Na náplň: 50 ml vody, 1 sáček želatiny, 500 g měkkého tvarohu, 80 ml citrónové šťávy, 250 g čerstvých jahod, 100 g pískového cukru, 250 ml smetany ke šlehání a 2 lžíce cukru moučka
Na ozdobu: 200 ml šlehačky, 1 ztužovač, bílá a tmavá čokoláda, dvě zralé jahody


Sušenky rozdrtíme v mixéru nebo v mikroténovém sáčku pomocí válečku na jemnou drť a smíchá s rozměklým máslem. Vnitřek rozevírací kruhové dortové formy (použila jsem o půměru 26 cm) potáhneme alobalem a dobře propracovanou směsí vyplníme dno a stěny. V chladničce necháme asi půl hodiny ztuhnout. V troše vody v kastrůlku necháme nabobtnat želatinu, asi po 10 minutách ji na plotně zahřejeme (nesmí se vařit). Zvlášť ušleháme měkký tvaroh s citrónovou šťávou a polovinou cukru, zašleháme do ní větší část vlažné želatiny a pak co možná nejrychleji pevně ušlehanou šlehačku. Zbytek želatiny vmícháme do jahod rozmixovaných se zbylým cukrem. Do vychlazané sušenkové skořepiny ve formě nalijeme neprve bílou tvarohovou náplň a pak přilijeme jahodovu. Druhým koncem vařečky vše zlehka promícháme abychom docílili efektního mramorování. Povrch dortu uhladíme a necháme alespoň 4 hodiny v chladu tuhnout. Ztuhlý dort vyjmeme, seřízneme přebytečný okraj sušenkové skořepiny a naděláme z tímto vzniklé hmoty kuličky. Před podáváním jej nazdobíme ušlehanou šlehačkou se ztužovačem, sušenkovými kuličkami. Na ozdobu použijeme dvě jahody namočené v bílé čokoládě a dozdobené proužky tmavé čokolády.
Zdroj: internet (mírně upraveno)

Marmeláda z květů černého bezu

11. června 2012 v 19:08 | Altara |  Vaření

SUROVINY
10 až 15 čerstvých bezových květů (podle velikosti květu), 750 ml studené převařené vody, šťáva z jednoho citrónu, 200 g želírovacího cukru, 200 g krystalového cukru, 1 želírovací prostředek (Gelfix 3:1)


Květy omyjeme, zbavíme tuhých stopek a zalijeme 750 ml studené převařené vody. Necháme namočené 3 dny. Třetí den květy zcedíme. Do vody přidáme šťávu z jednoho citrónu a dle návodu přisypeme želírovací prostředek. V případě Gelfixu - Gelfix smícháme se dvěma lžícemi cukru a přidáme do šťávy, promícháme, uvedeme k varu a vaříme 1 minutu. Přidáme želírovací cukr smíchaný s krystalem. Za občasného míchání necháme cukr rozpustit a celé povaříme 5 minut. Naplníme do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Ponecháme tak 5 minut, poté skleničky obrátíme a je hotovo.

Hovězí na paprice

11. června 2012 v 19:02 | Altara |  Vaření

SUROVINY
6 plátků hovězího masa, 1 velká cibule, 2 lžičky sladké mleté papriky, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce kremžské hořčice, 1 masox, 4 středně velké kyselé okurky, olej, sůl a pepř, hladká mouka na obalení


Omyté hovězí plátky naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, osmažíme na oleji, přidáme sladkou mletou papriku, orestujeme a zalijeme vodou. Přidáme plátky masa, masox a pod pokličkou zvolna dusíme, dokud není maso měkké. Měkké maso vyjmeme, omáčku případně zahustíme trochou hrubé mouky, kterou do ní sypeme za stálého míchání.. Dochutíme kečupem, hořčicí a přidáme na drobné kostičky nakrájené kyselé okurky. Krátce povaříme. Podáváme s kynutými knedlíky, rýží, nebo s vařenými brambory.

Čočková polévka z celé čočky

11. června 2012 v 18:59 | Altara |  Vaření

SUROVINY
Čtvrt balíčku čočky, 1 cibule, sůl a pepř, masox, 2 lžíce oleje, kousek anglické slaniny, zelená petrželka


Na rozpáleném oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme čočkou, zalijeme vodou, osolíme, přidáme masox a vaříme dokud není cočka měkká. Případně vodu dolijeme na požadované množství. Anglickou slaninu nakrájíme na drobné kostičky, vyškvaříme a přidáme do polévky. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme sekanou zelenou petrželku.



Svačinový salát ze dvou druhů sýra

11. června 2012 v 18:56 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

100 g eidamu, 100 g uzeného sýra, jarní cibulka, půl červeného paprikového lusku, 200 ml majonézy, sůl a pepř


Eidam i uzený sýr nastrouháme na hrubém nudličkovém struhadle. Nasypeme do mísy, přidáme sekanou jarní cibulku, na proužky nakrájený paprikový lusk. Vše promícháme s přidanou majonézou a případně dosolíme a dopepříme.

Margotka v bílém

7. června 2012 v 20:58 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

120 g čokolády Margot, 6 lžiček rumu
Dohotovení: 200 g bílé čokolády, hvězdičky z čokoládové modelovací hmoty


Čokoládu Margot nastrouháme na jemném struhadle, přidáme rum a náplň dobře promícháme. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu. Tvořítko na led (malé půlkuličky) naplníme bílou čokoládou a dáme ztuhnout do chladu. Silikonovou formičku na pralinky necháme vychladit, plníme po lžičce bílou čokoládou a štětečkem rozetřeme do stran. Vrstvu naneseme ještě jednou aby byly stěny dostatečně silné. Dáme do chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin a opět dáme ztuhnout do chladu. Pralinky zavíčkujeme bílou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Mezitím si vyklepneme z tvořítka půlkuličky a ozdobíme je hvězdičkou z čokoládové modelovací hmoty. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky, pomocí rozpuštěné bílé čokolády přilepíme půlkuličku a klademe do papírových cukrářských košíčků.


SMĚS PRALINEK




Margotka

7. června 2012 v 20:52 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g bílé čokolády, 30 g strouhané čokolády Margot, 25 ml rumu, 25 ml smetany
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, čokoládové zdobení (lístečky)


Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme smetanu, rum, strouhanou čokoládu Margot a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 200 g hořké čokolády. Silikonovou formičku na pralinky necháme vychladit, plníme po lžičce hořkou čokoládou a štětečkem rozetřeme do stran. Vrstvu naneseme ještě jednou aby byly stěny dostatečně silné. Dáme do chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin a opět dáme ztuhnout do chladu. Pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky, dozdobíme čokoládovým lístečkem, který přilepíme pomocí čokolády a klademe do papírových cukrářských košíčků.

Mléčná sukovka s oříškama

7. června 2012 v 20:49 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g bílé čokolády, 50 g strouhaného sojového suku, 25 ml rumu, trochu sekaných lískových oříšků (opražených na pánvi a zbavených slupek)
Dohotovení: 200 g mléčné čokolády, čokoládové zdobení (kuličky)


Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, přidáme strouhaný sojový suk, sekané lískové oříšky, rum a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 200 g mléčné čokolády. Silikonovou formičku na pralinky necháme vychladit, plníme po lžičce mléčnou čokoládou a štětečkem rozetřeme do stran. Vrstvu naneseme ještě jednou aby byly stěny dostatečně silné. Dáme do chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin a opět dáme ztuhnout do chladu. Pralinky zavíčkujeme mléčnou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky, doprostřed pomocí čokolády přilepíme čokoládovou kuličku a klademe do papírových cukrářských košíčků.

Sukovka

7. června 2012 v 20:46 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g bílé čokolády, 50 g strouhaného sojového suku, 25 ml rumu
Dohotovení: 150 g bílé čokolády, 25 g jemně strouhaného sojového suku, čokoládové kuličky


Bílou čokoládu (100 g) rozpustíme ve vodní lázni, přidáme strouhaný sojový suk, rum a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 150 g bílé čokolády. Silikonovou formičku na pralinky necháme vychladit, plníme po lžičce bílou čokoládou a štětečkem rozetřeme do stran. Vrstvu naneseme ještě jednou aby byly stěny dostatečně silné. Dáme do chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin a opět dáme ztuhnout do chladu. Pralinky zavíčkujeme bílou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky, střed srdíčka potřeme bílou čokoládou, posypeme strouhaným sojovým sukem a některé pralinky ozdobíme ještě čokoládovou kuličkou. Klademe do papírových cukrářských košíčků.

Punčovka hořká

7. června 2012 v 20:43 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g bílé čokolády, 50 ml čeveného punče
Dohotovení: 50 g hořké čokolády, zbytek jahodové polevy obarvené na červeno, čokoládová rýže


Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, přidáme červený punč a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu. Kelímky od smetany do kávy plníme po lžičce hořkou čokoládou a štětečkem rozetřeme do stran. Vrstvu naneseme ještě jednou aby byly stěny dostatečně silné. Dáme na tácek a do chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin a opět dáme ztuhnout do chladu. Pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z kelímků, vršek vyplníme jahodovou polevou, sypeme hořkou čokoládovu rýží a klademe do papírových cukrářských košíčků.




Zapékané těstoviny se špenátem

4. června 2012 v 20:22 | Altara |  Vaření

SUROVINY
250 g těstovin (použila jsem kolínka), 1 sklenice vepřového masa, 1 velká cibule, 2 hrstě spařeného listového špenátu, olej, 4 vejce, sůl a pepř


Těstoviny uvaříme dle návodu na sáčku. Scedíme a nasypeme do kastrolu. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na trošce oleje. Necháme vychladnout a vmícháme do těstovin. Vepřové maso vyjmeme ze sklenice a nakrájíme na kostičky a také vmícháme do těstovin. Spařené listy špenátu nasekáme nadrobno a přidáme k ostatnímu. Podle chuti přisolíme a připepříme. Vejce rozkvedláme, vlijeme do těstovin, promícháme a vše nasypeme do olejem vytřeného pekáčku či zapékací mísy. Pečeme při 200°C.

Ochucené nudle kari

4. června 2012 v 20:17 | Altara |  Vaření

SUROVINY
100 g polohrubé nebo hrubé mouky, 1 vejce, 1 lžíce horké vody, 2 lžičky kari koření


Do mouky na vále uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme lžíci horké vody, 2 lžičky kari koření a vypracujeme těsto. Vyválíme tenkou placku, necháme proschnout. Srolujeme a krájíme tenké nudle.