Červenec 2012

Kakaové oříškové rohlíčky

18. července 2012 v 18:21 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 21 g droždí, 1 malé vejce, 2 lžičky cukru, špetka soli, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa, 70 g mletých lískových oříšků, 1 rozšlehané vejce na potření, moučkový cukr na posypání
Náplň: 200 g nutelly


Mouku, mléko, vejce, cukr, sůl, droždí, kakao a mleté lískové oříšky zpracujeme dohromady a vymícháme vláčné hladké těsto. Rozdělíme jej na 5 stejných bochánků a necháme pod utěrkou nakynout. Pak jednotlivé bochánky rozválíme na kulaté placky a nakrájíme na 8 výsečí. Na každou položíme trochu nutelly a srolujeme do rohlíčku. Skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Na plechu ještě necháme chvilku vykynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180°C do zlatova. Po upečení necháme vychladnout na kuchyňské mřížce a jemně pocukrujeme.



Palačinky se špenátem a žampióny

18. července 2012 v 18:18 | Altara |  Vaření

SUROVINY
500 ml mléka, 200 g hladké mouky, 3 vejce, špetka soli, olej na smažení, listový špenát, 3%0 g másla, 3 lžičky hladké mouky, česnek podle chuti, sůl a pepř, 1 balení žampiónů, 30 g másla, sůl a drcený kmín


Mléko nalijeme do hrnce, rozklepneme vejce, přidáme špetku soli a prošleháme. Po částech přidáváme hladkou mouku a ještě trochu našleháme. Pánev vytřeme olejem a palačinky po obou stranách opečeme.
Listový špenát spaříme ve vroucí vodě, propláchmeme studenou vodou a posekáme na menší kousky. Z másla a hladké mouky usmažíme světlou jíšku, přidáme k ní špenát, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a promícháme. Krátce podusíme.
Žampióny očistíme, nakrájíme na tenké plátky, orestujeme na másle. Přidáme drcený kmíén a jemno osolíme. Hotové palačinky pomažeme špenátem, posypeme žampiónovými plátky a srolujeme. Na talíři sypeme strouhaným uzeným sýrem, případně ještě dozdobíme plátky žampiónů.





Losos v sýrovém kabátku

18. července 2012 v 18:16 | Altara |  Vaření

SUROVINY
porce lososa podle počtu strávníků, sůl a pepř, máslo, 2 lžíce olivového oleje, strouhaný uzený sýr


Porce lososa omyjeme, osolíme, opepříme. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme olivový olej a klademe připraveného lososa. Po obou stranách osmažíme do mírně zlatava. Před koncem smažení posypeme strouhaným uzeným sýrem. Podáváme s vařenými brambory.

Olomoucká česnečka

18. července 2012 v 18:10 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1 l vody, 3 brambory, 1 zeleninový bujón, sůl a pepř, majoránka, 1 hlavička (i více) česneku, 1 lžíce sádla, 1 olomoucké tvarůžky


Omyté, oloupané a na kostičky nakrájené brambory vhodíme do vroucí vody, přidáme bujón, sůl a pepř. Vaříme dokud nejsou brambory měkké. Poté do polévky přidáme prolisovaný česnek, majoránku a necháme projít varem. Omastíme lžící sádla. Olomoucké tvarůžky nakrájíme na malé kostičky, dáme rozdělíme do talířů a zalijeme vroucí polévkou. Můžeme přidat i sekanou petrželovou nať.

Losos v zeleninovém lůžku

18. července 2012 v 18:07 | Altara |  Vaření

SUROVINY

porce lososa podle počtu strávníků, koření na ryby, sůl a pepř, máslo, tavený sýr, 2 lžíce olivového oleje, cuketa, fazolové lusky


Porce lososa omyjeme, osolíme, opepříme. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme olivový olej a klademe připraveného lososa. Po obou stranách osmažíme do mírně zlatava. Před koncem smažení položíme na každou porci lososa plátek taveného sýra. Mladou cuketu pokrájíme na tenké plátky, osolíme a na kousku másla osmažíme. Fazolové lusky omyjeme, zbavíme stopek a špiček a uvaříme v osolené vodě doměkka. Na talíři připravíme zeleninové lůžko, na které klademe osmaženého lososa. Zdobíme cibulkou.

Knedlíky s černým rybízem

18. července 2012 v 18:03 | Altara |  Vaření

SUROVINY

400 g polohrubé mouky, 21 g droždí, 1 vejce, 200 ml vlažné vody, 2 lžíce oleje, špetka soli, strouhaný tvrdý tvaroh, cukr moučka a rozpuštěné máslo, omytý a okapaný černý rybíz


Do mísy nasypeme polohrubou mouku, osolíme. Rozklepneme vejce a rozdrobíme droždí. Zalijeme vlažnou vodou, přidáme olej a vypracujeme hladké těsto, které na teplém místě necháme vykynut. Na vál posypaný moukou lžící vykrajujeme hromádky, zploštíme je a na takto připravené placičky dáme kopečky černého rybízu, zasypeme krupicovým cukrem. V dlani vypracujeme knedlíky. Vhodíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Na talíři sypeme strouhaným tvarohem, cukrem a poléváme rozpuštěným máslem.

Hrachovka s knedlíčky z uzeného masa

18. července 2012 v 18:01 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1 sáček hrachové polévky, hrst mraženého zeleného hrášku, knedlíčky z uzeného masa, zelená petrželka, sůl a pepř


Hrachovou polévku uvaříme dle návodu na sáčku. Přidáme hrst hrášku. Pokud je hustá, rozředíme horkou vodou. Do vroucí polévky zavaříme knedlíčky z uzeného masa (recept najdete zde). Okořeníme sekanou zelenou petrželkou, případně dochutíme solí a pepřem.

Knedlíčky z uzeného masa

18. července 2012 v 17:58 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1 vejce, 200 g uzeného masa, 2 lžíce hladké mouky, 3 stroužky česneku, sůl a pepř


Uzené maso jemně umeleme nebo rosekáme v robotu a vyklopíme do mísy. Přidáme rozklepnuté vejce, hladkou mouku a prolisovaný česnek. Podle chuti osolíme a opepříme.

Špagety s vepřovým masem

18. července 2012 v 17:56 | Altara |  Vaření

SUROVINY
250 g špaget, 1 sklenice vepřového masa, 30 g uzeného špeku, olej, 2 žloutky, 2 stroužky česneku, sojová omáčka podle chuti, sůl a pepř, strouhaný uzený sýr na posypání


Těstoviny uvaříme dle návodu na sáčku. Scedíme a ještě teplé nasypeme do mísy, kde jsme rozšlehali dva žloutky. Promícháme. Uzený špek nakrájíme na plátky, vložíme do kastrolu, vyškvaříme, přidáme dvě lžíce oleje, na tenké plátky nakrájený česnek. Plátky vyškvařeného uzeného špeku vyjmeme, odložíme stranou a později jimi zdobíme hotové porce na talíři. Krátce orestovaný česnek zastříkáme sojovou omáčkou. Vepřové maso vyjmeme ze sklenice a nakrájíme na kostičky a přidáme k česnekovému základu. Promícháme. Nakonec vmícháme špagety. Jednotlivé porce na talíři sypeme strouhaným uzeným sýrem, vyškvařenou slaninou a zelenou petrželkou.



Rumovník

17. července 2012 v 15:39 | Altara |  Dorty

SUROVINY
200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky, 2 lžičky kakaa
Krém: 250 g másla, 1 salko (nevařené), 75 g kakaa
Dohotovení: 200 ml rumu, 2 balení kočičích jazýčků


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku, sodu a kakao, do této směsi vlijeme vlažnou směs a vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Dávám si trochu mouky stranou, někdy se tam všechna nevejde a někdy naopak musím přidat, asi podle velikosti vajec, nebo hustoty medu. Těsto vypracujeme tak, aby mělo konzistenci modelíny. Necháme odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 5 až 6 dílků, podle toho jestli chceme dort vyšší nebo naopak větší průměr. Placky vyválíme rovnou na pečícím papíru, vykrojíme dortovou formou, nebo pokličkou. Já si je vyválím všechny najednou, mám je připravené na pečících papírech a pak jednu za druhou peču, je to totiž frmol a musí se to hlídat, pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C. Budou jakoby zlaté. Ze zbytku upeču v rohu plechu malou placku, tu pak rozdrtím na posyp. Na krém vyšleháme máslo se salkem a kakaem. Jednotlivé placky rumem, dort se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Posypeme povrch a boky medovníku, dozdobíme kočičími jazýčky.




Sachr s vějířky

17. července 2012 v 15:35 | Altara |  Dorty

SUROVINY
200 g másla, 130 g cukru moučka, špetka soli, 4 žloutky, 80 g polohrubé mouky, 80 g mletých neloupaných mandlí, 130 g nastrouhané čokolády, lžíce kakaa, 4 bílky, tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
(dortová forma 18 cm)
Dohotovení: meruňkový džem, čokoládová poleva, čokoládové vějířky, strouhaná čokoláda, slunečnicová semínka v čokoládě


Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Pak po jednom zašleháme žloutky. Prosátou mouku smícháme s mletými mandlemi, čokoládou, kakaem, špetkou soli. Vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Navrstvíme těsto (je trochu hustější, ale moc dobré) a upečeme při 180°C (na konci zkoušíme špejlí). Korpus necháme vychladnout a poté jej 2x prokrojíme. Pomažeme meruňkovým džemem a pospojujeme. Ve vodní lázni nebo nad párou rozpustíme čokoládovou polevu a dort jí polijeme. Boky obsypeme strouhanou čokoládou a na povrchu zdobíme vějířky z bílé čokolády, do které jsme přidáme špetku hořké čokolády a slunečnicovými semínky v čokoládě. (Na vějířky jsem použila plastové tvořítko. K dostání přes internetový obchod s cukrářskými potřebami.)

Lehký jogurtový dort

17. července 2012 v 15:31 | Altara |  Dorty

SUROVINY

2 kelímky šlehačky, 30 g želatiny, 150 ml mléka, 400 ml bílého jogurtu, 70 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, dětské piškoty, 500 ml borůvek, máslo na vymazání formy
Na ozdobu: borůvky, mátové lístky


Želatinu zalijeme studeným mlékem a necháme nabobtnat. Pak ji zahříváme ve vodní lázni dokud se nerozpustí. Jogurt pokojové teploty rozmícháme s oběma cukry, vmícháme do něj rozpuštěnou želatinu a ušlehanou šlehačku. Dortovou formu vymažeme máslem, na dno poklademe piškoty, zalijeme vrstvou směsi a opět poklademe vrstvou piškotů. Nyní lijeme směs a prosypáváme borůvkami. Povrch posypeme ještě borůvkami a zdobíme mátovými lístky. Necháme v chladu ztuhnout.




Zlato

17. července 2012 v 15:27 | Altara |  Dorty

SUROVINY:
2 vejce, 150 g cukru krupice, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa, 250 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva (pečeme 2x)
Krém: 375 g másla, 1 salko (nevařené), 75 g kakaa
Dohotovení: 300 g sušeného mléka, 300 g moučkového cukru, 3 bílky, 3 lžíce oleje, trochu mandlového aroma, voda dle potřeby, kakao na obarvení marcipánu, zlaté cukrové zdobení


Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a přiléváme olej. Pak střídavě mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva a mléko. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané čtvercové formy. Pečeme při 180°C. Hotový korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Stejně upečeme i druhý korpus. Na krém vyšleháme máslo do pěny a pomalu přiléváme salko. Nakonec přišleháme kakao. Můžeme přidat i trochu moučkového cukru. Oba korpusy prokrojíme, vzniknou nám 4 pláty, první plát pokropíme rumem, potřeme krémem, přiklopíme druhým plátem, opět pokropíme rumem, potřeme krémem a poklademe dětskými kulatými piškotami máčenými v rumu, potřeme krémem, opět přiklopíme třetím plátem, pokropíme rumem a potřeme krémem a nakonec přiklopíme čtvrtým plátem. Obmažeme boky dortu, povrch dortu a dáme vychladit do chladničky. Mezitím si připravíme mléčný marcipán. Smícháme shora uvedené suroviny a dobře propracujeme. Kousek odložíme stranou a obarvíme na žluto. Zbylý obarvíme kakaem. Mlečný marcipán vyválíme na velký plát a vychlazený dort jím potáhneme. Dozdobíme zlaťáčky a hrudkou zlata z odloženého žlutého marcipánu a zlatým cukrovým zdobením.

Sluníčka

17. července 2012 v 15:23 | Altara |  Dorty

SUROVINY
2 vejce, 150 g cukru krupice, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa, 250 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva (pečeme 2x)
Krém: 375 g másla, 1 zkaramelizované salko, 2 lžíce moučkového cukru
Dohotovení: asi 400 g pravého marcipánu, slunečnicová semínka v čokoládě


Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a přiléváme olej. Pak střídavě mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva a mléko. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané kulaté formy. Pečeme při 180°C. Hotový korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Stejně upečeme i druhý korpus. Na krém vyšleháme máslo do pěny a po lžících přidáváme zkaramelizované salko. Nakonec přišleháme moučkový cukr. Oba korpusy prokrojíme, vzniknou nám 4 pláty, první plát potřeme krémem, (trochu si necháme na obmazání boku) přiklopíme druhým plátem, opět potřeme krémem, přiklopíme třetím plátem, potřeme krémem a nakonec přiklopíme čtvrtým plátem. Obmažeme celý povrch dortu a dáme vychladit do chladničky. Marcipán si obarvíme na zeleno a na žluto. Zelený marcipán rozválíme na pruh o délce obvodu dortu a přilepíme na boky dortu. Polepíme sluníčky, která vykrájíme ze žlutého marcipánu. Zbylý marcipán dobarvíme na tmavší zelenou barvu, vyválíme váleček a dort jím obtočíme. Povrch dortu hustě posypeme barevnými slunečnicovými semínky.