Srpen 2012

Koprová omáčka z vývaru

20. srpna 2012 v 20:42 | Altara |  Vaření

SUROVINY
500 ml hovězího vývaru, 200 ml šlehačky, 4 vrchovaté lžičky hladké mouky, 3 lžíce octa, 1 vejce, sekaný kopr, sůl a cukr podle chuti


Hovězí vývar přivedeme k varu a vlijeme do něj smetanu, ve které rozkvedláme hladkou mouku. Za stálého míchání krátce povaříme. Ochutíme octem, solí a cukrem. Před koncem vaření přidáme jemně nasekaný kopr a rozkvedlané vejce.

Knedlíky plněné křepelčími vajíčky

20. srpna 2012 v 20:37 | Altara |  Vaření

SUROVINY

400 g polohrubé mouky, 21 g droždí, 1 vejce, 200 ml vlažného mléka, 2 lžíce oleje, špetka soli, křepelčí vajíčka uvařená natvrdo



Do mísy nasypeme polohrubou mouku, osolíme. Rozklepneme vejce a rozdrobíme droždí. Zalijeme vlažným mlékem, přidáme olej a vypracujeme hladké těsto, které na teplém místě necháme vykynout. Na vál posypaný moukou lžící vykrajujeme hromádky, zploštíme je a na takto připravené placičky dáme vařená křepelčí vajíčka. V dlani vypracujeme knedlíky. Vhodíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Podáváme s koprovou omáčkou.

Křepelčí vajíčka


Sedlácká uzená polévka

20. srpna 2012 v 20:32 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1,5 l vývaru z uzeného masa, 100 g uzeného masa, 1 masox nebo zeleninový bujón, 1 velká cibule, 1 lžíce sádla, 150 g krup, 200 g zeleniny (hrášek, kukuřice, paprikový lusk, ...), 1 malá plechovka červených fazolí, sůl a pepř, zelená petrželka


Kroupy den předem namočíme. Druhý den propláchneme a uvaříme doměkka. Na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme zeleninu a krátce osmahneme. Vše zalijeme vývarem z uzeného masa, přidáme bujón, scezené fazole a vaříme dokud není zelenina měkká. Nakonec vmícháme uvařené kroupy a na kostičky nakrájené uzené maso. Dochutíme solí a pepřem a vmícháme sekanou petrželovou nať.

Salát s uzeným sýrem

20. srpna 2012 v 20:28 | Altara |  Vaření

SUROVINY
brambory, 100 g uzeného sýra, cibule, vejce natvrdo, kyselé okurky, 200 ml majonézy, lžička plnotučné hořčice, sůl a pepř


Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nakrájíme na kostičky, uzený sýr nastrouháme na hrubém nudličkovém struhadle, dále přidáme vařená vejce nakrájená na kostičky, kyselou okurku a cibuli nakrájenou najemno. Osolíme a opepříme. Vše promícháme s přidanou majonézou a hořčicí.

Lilek s křepelčími vajíčky

20. srpna 2012 v 20:23 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1 lilek, několik rajčat, cibule, strouhaný uzený sýr, křepelčí vajíčka, olej, oblíbené grilovací koření, sůl a pepř


Plech vyložíme pečícím papírem a potřeme olejem. Lilek nakrájíme na kolečka, poklademe na plech, mírně osolíme, posypeme grilovacím kořením, položíme na něj kolečko cibule, kolečko rajčete a posypeme najemno postrouhaným uzeným sýrem. Dáme zapéci do trouby. Před koncem pečení do každého kolečka uděláme lžící důlek a rozklepneme do něj křepelčí vajíčko. Osolíme a opepříme a dáme dopéci. Podáváme s bramborovou kaší, nebo jen tak samotné.




Tiramisu roláda podle Jany

15. srpna 2012 v 18:34 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

6 bílků, špetka soli, 6 vrchovatých lžic cukru krupice, 6 žloutků, 6 vrchovatých lžic hladké mouky, 1 lžička Nescafé sensazione crema
krém:1 větší krabička Lučiny bez příchuti,250 ml smetany ke šlehání (Rama cremefine), 3 vanilkové cukry,
dohotovení: 150 ml silné černé kávy (instantní), 2 lžíce rumu, 18 až 20 kulatých piškotů, kakao na posypání, čokoládové zdobení


Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, po částech do něj zašleháme krupicový cukr a po jednom žloutky. Do vaječné hmoty vmícháme po lžících prosátou hladkou mouku smíchanou s Nescafé. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C asi 10 minut. Upečený piškot přetáhneme i s papírem na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Na krém ušleháme v míse smetanu s vanilkovým cukrem, přidáme Lučinu a vyšleháme hustý krém. Piškoty namočíme do kávy s rumem a spojíme dva k sobě. Zchladlý piškotový plát potřeme dvěma třetinami krému a poklademe připravenými piškoty. Svineme roládu (pokud nám zbyde káva, roládu ještě pokropíme), zatočíme ji do alobalu a uložíme asi na dvě hodiny do chladničky. Potom potřeme povrch rolády zbytkem krému (trochu si odložíme stranou na zdobení), posypeme kakaem a dozdobíme pusinkami ze zbylého krému a čokoládovým zdobením. Hotovou roládu uložíme do chladničky, necháme ji přes noc rozležet a druhý den krájíme na silnější plátky.


Zdroj: Sladkosti.net (mírně upraveno)

Citrónová roláda

15. srpna 2012 v 18:29 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

6 vajec, 140 g cukru krupice, 40 g polohrubé mouky, 40 g hladké mouky, kůra z jednoho citrónu
krém: 200 ml mléka,2 vanilkové cukry,1 vanilkový pudink,4 lžičky citrónového frutafillu, 250 g másla
dohotovení: 100 g bílé čokolády,100 g citrónové polevy, srdíčka z citrónové polevy


Cukr s bílky vyšleháme dohusta, potom po jednom přidáváme žloutky a šleháme každý žloutek asi půl minuty. Nakonec vmícháme mouku smíchanou se strouhanou citrónovou kůrou. Na plech se zvednutým okrajem položíme pečící papír a rozetřeme stejnoměrně těsto. Pečeme při 180°C asi 10 minut. Po upečení stáhneme z plechu papír s korpusem a necháme vychladnout. Na krém přivedeme k varu mléko s pudinkem a vanilkovými cukry a mícháme, dokud pudink nezhoustne. Pak dále mícháme, dokud pudink nevystydne, aby se nevytvořil škraloup. Máslo vyšleháme do pěny, vešleháme pudink a frutafill. Krém (trochu si odložíme stranou na zdobení) rozetřeme na vychladlý korpus a zavineme. Ve vodní lázni si rozpustíme zvlášť bílou čokoládu a zvlášť citrónovou polevu. Bílou čokoládu nalijeme do mikroténového sáčku, ustříhneme malý růžek a roládu postříkáme nejprve bílou čokoládou. Citrónovou polevu rovněž nalijeme do mikroténového sáčku, ustříhneme malý růžek a roládu postříkáme přes bílou čokoládu. Necháme ztuhnout. Zdobíme pusinkami z citrónového krému a srdíčky z citrónové polevy.


Obrácené banánové řezy

15. srpna 2012 v 18:21 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

600 g banánů, 50 g másla, 50 g cukru krupice,
na těsto: 250 g másla, 170 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 350 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžička storuhané citrónové kůry, špetka strouhaného muškátového oříšku a mleté skořice, šťáva z jednoho citrónu, 250 ml smetany ke šlehání,
100 g meruňkové zavařeniny


Plech se zvýšeným okrajem vyložíme pečícím papírem, potřeme ho máslem, posypeme krupicovým cukrem a po celé ploše vyrovnáme banány podélně rozkrojené do podoby plátků (jeden vedle druhého). Banány potřeme citrónovou šťávou. Poté si připravíme těsto. Změklé máslo vyšleháme společně s moučkovým a vanilkovým cukrem. Dále do pěny zašleháme žloutky a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kořením a jemně strouhanou citrónovu kůrou. Těsto nakonec zjemníme tekutou šlehačkou a dobře vymíchané rozetřeme na banány. Povrch uhladíme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca při 180°C dorůžova. Asi 30 minut. Poté moučník vyjmeme z trouby a i s plechem překlopíme na větší rovnou podložku (prkénko), stáhneme z povrchu tukem nasáklý pečící papír. Povrch okamžitě potřeme meruňkovou zavařeninou. Po vychladnutí nakrájíme na řezy.

Zdroj: Knihovnička recepty (mírně upraveno)




Švestkový koláč se skořicí

15. srpna 2012 v 18:18 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
300 g hladké mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, 1 vejce, 150 g cukru moučka, 125 g hery,
2 lžičky skořice, švestky, trochu cukru na posyp ovoce, tuk na vymazání formy, mouka na vysypání formy
drobenka: 180 g hladké mouky, 60 g másla, 60 g cukru krupice, 1 lžička skořice


Smícháme mouku s práškem do pečiva, vejcem, cukrem, skořicí a herou a vypracujeme vláčné těsto. Dáme do vymazané a moukou vysypané formy, přitlačíme ke dnu a vytvoříme okraj. Na takto připravený koláč naskládáme vypeckované švestky. Posypeme trochou cukru. Na povrchu sypeme drobenkou, kterou vypracujeme smícháním shora uvedených surovin. Pečeme při 180°C dokud koláč nezrůžoví.

Hrnkový koláč s ovocem

15. srpna 2012 v 18:13 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

sypká směs: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 lžičky skořice
tvarohová směs: 2 vaničky měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1 vanilkový cukr
dále: 1 hera, trochu rybízu (lze použít i jiné ovoce)


Půlku hery necháme změknout a půlku dáme ztuhnout do chladničky. Změklou herou vymažeme plech s vyšším okrajem a na něj nasypeme půlku sypké směsi. Na toto nalijeme vymíchanou tvarohovou směs, posypeme rybízem a druhou půlkou sypké směsi. Nakonec povrch poklademe druhou půlkou hery nakrájenou na plátky. Pečeme při 180°C asi 40 minut. Necháme vystydnout a lehce pocukrujeme.



Brandy karamelová

14. srpna 2012 v 12:40 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g karamelové polevy, 30 ml Brandy
Dohotovení: 200 g karamelové polevy, hvězdičky z kakaového marcipánu


Karamelovou polevu si rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme do ní Brandy. Řádně promícháme. Dále si rozpustíme ve vodní lázni 200 g karamelové polevy, pokud je hustá, přidáme kousek 100% tuku. Silikonovou formičku plníme karamelovou polevou, rozetřeme štětečkem po stranách a necháme v chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinku zavíčkujeme karamelovou polevou a dáme na chvilku do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky, zdobíme marcipánovými hvězdičkami a klademe do cukrářských papírových košíčků.

Metaxa bílá

14. srpna 2012 v 12:38 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g bílé čokolády, 30 ml koňaku Metaxa
Dohotovení: 200 g bílé čokolády, hvězdičky z kakaového marcipánu


Bílou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme do ní Metaxu. Řádně promícháme. Dále si rozpustíme ve vodní lázni 200 g bílé čokolády. Tvořítko na led (lístečky) plníme bílou čokoládou, rozetřeme štětečkem po stranách a necháme v chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinku zavíčkujeme bílou čokoládou a dáme na chvilku do mrazáku. Ztuhlé pralinky vyklepneme z tvořítka, zdobíme marcipánovými hvězdičkami a klademe do cukrářských papírových košíčků.

Hořká pralinka s vaječným likérem

14. srpna 2012 v 12:34 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g bílé čokolády, 50 ml vaječného likéru
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, srdíčka z marcipánu


Náplň si připravíme rozpuštěním bílé čokolády ve vodní lázni, vmícháme vaječný likér.Vše řádně promícháme. Dále si rozpustíme ve vodní lázni 200 g hořké čokolády. Silikonovou formičku na pralinky plníme hořkou čokoládou, rozetřeme štětečkem po stranách a necháme v chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinku zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvilku do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky, zdobíme marcipánovými srdíčky a klademe do cukrářských papírových košíčků.

Kávová pralinka hořká

14. srpna 2012 v 12:29 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g hořké čokolády, 50 ml smetany, 2 lžičky jemně mleté zrnkové kávy
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, bílé mašličky z fondantu


Náplň si připravíme rozpuštěním hořké čokolády ve vodní lázni, vmícháme smetanu a jemně mletou kávu.Vše řádně promícháme. Dále si rozpustíme ve vodní lázni 200 g hořké čokolády. Silikonovou formičku na pralinky plníme hořkou čokoládou, rozetřeme štětečkem po stranách a necháme v chladu ztuhnout. Náplní plníme do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinku zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvilku do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky, zdobíme fondantovými mašličkami a klademe do cukrářských papírových košíčků.

Hořká s praženými kešu oříšky

12. srpna 2012 v 21:36 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g hořké čokolády, 50 ml smetany, 50 g nasekaných (nasucho opražených) kešu oříšků
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, zlatý cukrový písek


Na náplň si rozehřejeme ve vodní lázni hořkou čokoládu, vmícháme smetanu, sekané pražené kešu oříšky a promícháme. Hořkou čokoládu (200 g) rovněž rozpustíme ve vodní lázni. Silikonovou formičku na pralinky plníme lžičkou rozpuštěné čokolády, rozetřeme štětečkem po stranách a necháme v chladu ztuhnout. Poté plníme náplní do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinku zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvilku do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky, potřeme povrch čokoládou a posypeme cukrovým zdobením a klademe do cukrářských papírových košíčků.