Září 2012

Smetanový dort s malinami

9. září 2012 v 12:22 | Altara |  Dorty

SUROVINY
kulaté piškoty, 400 g malin, 500 ml rostlinné šlehačky Rama cremefine, 6 plátků želatiny, trochu vody, 300 ml husté zakysané smetany, 250 g moučkového cukru, balíček dortového želé, 250 ml rostlinné šlehačky Rama cremefine na zdobení, 1 ztužovač šlehačky, mátové lístky a několik malin na zdobení


Dortovou formu vyložíme potravinářskou fólií a na dno rozložíme piškoty. Zakysanou smetanu smícháme s moučkovým cukrem, rostlinnou šlehačku vyšleháme do tuhé pěny a obojí lehce spojíme. Podle návodu připravíme plátkovou želatinu a vmícháme ji do směsi. Třetinu natřeme na piškoty, na ní urovnáme vrstvu malin a tuto vrstvu potřeme zbylou směsí. Dort necháme v chladničce ztuhnout. Před podáváním zdobíme vyšlehanou šlehačkou smíchanou se ztužovačem tak, že celý dort jí potřeme. Lžící uděláme vlnky. Ozdobíme malinami, mátovými lístky a pokapeme dortovým želé, které připravíme dle návodu na sáčku. Dort je kalorická bomba, ale móc dobrý. Dělala jsem z poloviční dávky do dortové formy 18 cm.

Medové dortíčky s povidlím

9. září 2012 v 12:19 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky,
Dohotoveni: 150 ml rumu, 50 ml vody, povidla, mandle, čokoládové pecky


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku a sodu, do této směsi vlijeme vlažnou směs a vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Těsto vypracujeme tak, aby mělo konzistenci modelíny. Necháme odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta vyválíme 2 placky o velikosti plechu rovnou na pečícím papíru, přeneseme na plech a při 200°C upečeme dozlatova. Upečené placky necháme na kuchyňské mřížce vystydnout. Poté kulatou formičkou nebo skleničkou vykrájíme kolečka, zbytky vzniklé po vykrájení rozdrtíme na drobečky. Dortíčky slepujeme vždy 3 k sobě. První kolečko potřeme rumem smíchaným s vodou, potřeme povidlím, na něj položíme druhé kolečko, které jsme potřeli rumem po obou stranách, opět pomažame povidlím a nakonec poslední kolečko, které pomažeme rumem jen zespodu. Dále potřeme povidlím boky, vezmeme mezi prsty za dno a povrch dortíčku a projedeme v rozdrcených drobečcích. Nakonec pomažeme povrch dortíčku, posypeme a zdobíme neloupanými mandlemi a čokoládovou peckou.


Medovníček

9. září 2012 v 12:16 | Altara |  Dorty

SUROVINY
200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky,
Krém: 250 g másla, 1 zkaramelizované salko (vařené 2 hodiny)
Dohotoveni: 150 ml rumu, 50 ml vody, čokoládové pecky


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku s jedlou sodou a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 6 dílků. Nastříháme si 6 kusů pečícího papíru, podle dortové formy obyčejnou tužkou obkreslíme kruh, obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle kruhu rozválíme bochánek. Takto vyválíme všech 6 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova. Necháme je vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každou placku položíme dno dortové formy a ořízneme. Medové placky se při pečení trochu rozjedou. Takto vzniklé odřezky v míse rozdrtíme na posyp. Na krém vyšleháme máslo se zkaramelizovaným salkem. Jednotlivé placky potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Posypeme povrch a boky medovníčku, dozdobíme čokoládovými peckami.





Autobus

9. září 2012 v 12:01 | Altara |  Dorty

SUROVINY
2 vejce, 150 g cukru krupice, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa, 250 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva (pečeme 3x)
Krém: 375 g másla, 1 salko, 75 g kakaa
Dohotovení: marcipán cca 850 g, gelové potravinářské barvy


Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a přiléváme olej. Pak střídavě přidáváme mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva a mléko. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané kulaté dortové formy. Pečeme při 180°C. Hotový korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Stejně upečeme i druhý a třetí korpus. Na krém vyšleháme máslo s kakaem do pěny a po lžících přidáváme salko. Korpusy prokrojíme, vznikne nám 6 plátů, první plát potřeme krémem, (trochu si necháme na obmazání boků) přiklopíme druhým plátem, opět potřeme krémem a takto pokračujeme až do vyčerpání všech plátů. Obmažeme boky dortu, povrch dortu a dáme vychladit do chladničky. Marcipán rozválíme a dort jím potáhneme. Odřízneme a zbytky si obarvíme na žlutou, světle modrou, červenou, zelenou a černou. Vymodelujeme autobus a dortík dozdobíme podle své fantazie. Nakonec vykrájíme písmenky nápis a zapíchneme svíčku.


Perníkové knedlíky

4. září 2012 v 20:07 | Altara |  Vaření

SUROVINY

400 g polohrubé mouky, 21 g droždí, 1 vejce, 200 ml vlažné vody, 2 lžíce oleje, špetka soli, 1 lžička skořicového cukru, 1 lžička prášku do perníku, strouhaný tvrdý tvaroh, cukr moučka a rozpuštěné máslo, zakysaná smetana, skořicový cukr, strouhaná čokoláda, ryngle


Do mísy nasypeme polohrubou mouku, osolíme. Rozklepneme vejce a rozdrobíme droždí. Zalijeme vlažnou vodou, přidáme olej, skořicový cukr, prášek do perníku a vypracujeme hladké těsto, které na teplém místě necháme vykynout. Na vál posypaný moukou lžící vykrajujeme hromádky, zploštíme je a na takto připravené placičky klademe vypeckované ryngle, jemně pocukrujeme. V dlani vypracujeme knedlíky. Vhodíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Na talíři sypeme strouhaným tvarohem, cukrem a poléváme rozpuštěným máslem. Každý knedlík ozdobíme lžičkou zakysané smetany, posypeme skořicovým cukrem a na hrubém struhadle nastrouhanou čokoládou.




Jehněčí plec na česneku

4. září 2012 v 20:04 | Altara |  Vaření

SUROVINY
jehněčí plec asi 1,5 kg, 4 větší stroužky česneku (i více), sůl a pepř, 100 g másla, voda na podlití


Jehněčí plec omyjeme, osolíme, mírně opepříme, vložíme do pekáčku, podlijeme vodou. Poklademe plátky másla a zasypeme česnekem nakrájeným na plátky. Pečeme asi hodinu přiklopené. Poté maso odklopíme a pečeme dokud není měkké a nemá tu správnou barvu. Poléváme výpekem, případně přilijeme vodu. Podáváme s listovým špenátem a vařenými brambory.

Fazolový duet

4. září 2012 v 20:00 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1 plechovka červených fazolí, zelené fazolové lusky, 1 menší cibule, 30 g uzeného špeku, 1 lžíce oleje, sůl a pepř


Fazolové lusky propláchneme, zbavíme stopek a špiček, nakrájíme na menší kousky a v mírně osolené vodě uvaříme doměkka. Zcedíme. Plechovku fazolí otevřeme, zcedíme, propláchneme vodou a necháme okapat. Uzený špek nakrájíme na drobné kostičky, vložíme do kastrólu, vyškvaříme, přidáme olej a drobně pokrájenou cibuli. Necháme zesklovatět. Nasypeme okapané fazole a fazolové lusky a vše dobře promícháme a prohřejeme. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s vaječnou omeletou.

Cibulačka

4. září 2012 v 19:58 | Altara |  Vaření

SUROVINY
3 větší cibule, 30 g uzeného špeku, 30 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 1,5 litru vody, 1 masox, sůl a pepř, sekaná zelená petrželka, červená cibule na zdobení, osmažená houska


Uzený špek nakrájíme na drobné kostičky, vyškvaříme, přidáme nakrájené cibule a osmažíme dozlatova. Zalijeme vodou, přidáme masox, osolíme a vaříme dokud není cibule měkká. Ponorným mixérem polévku rozmixujeme. Z másla a hladké mouky usmažíme světlou jíšku a vlijeme do polévky. Dochutíme solí, pepřem a zelenou petrželkou. Podáváme s osmaženou houskou a zdobíme kroužky červené cibule.

Nadívaný hermelín

4. září 2012 v 19:55 | Altara |  Vaření

SUROVINY
hermelín podle počtu strávníků, anglická slanina, oblíbené grilovací koření, vejce, hladká mouka, strouhanka, olej na smažení


Hermelín vybalíme, poskládáme na prkénko a do každého z nich uděláme koncem vařečky čtyři důlky, které vyplníme stočenou anglickou slaninou. Hermelíny posypeme grilovacím kořením, obalíme nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Osmažíme z obou stran dozlatova na rozpáleném oleji. Podáváme s vařenými brambory.


Jehněčí smažák

4. září 2012 v 19:52 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1 kg jehněčího masa, játra, ledvinky, srdce, nové koření, bobkový list, sůl a pepř, sádlo, cibule


Na rozpáleném sádle osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova, vlijeme do pekáčku, přidáme nakrájené maso, játra, ledvinky, srdce, mírně osolíme. Přidáme několik kuliček nového koření a bobkový list. Podlijeme dostatečně vodou, přiklopíme a pečeme při 200°C asi 45 minut. Poté odklopíme, promícháme a pečeme asi ještě 30 minut, občas promícháme. Podáváme s vařenými brambory nebo jen tak s chlebem.

Polévka z jehněčích kostí

4. září 2012 v 19:49 | Altara |  Vaření

SUROVINY
několik jehněčích kostí, kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), cibule, voda, sůl a pepř, zeleninový bujón (nemusí být), zelená petrželka, vařená rýže


Omyté jehněčí kosti vložíme do hrnce, přidáme oloupanou cibuli, kořenovou zeleninu, sůl a povaříme asi hodinu. Poté polévku přecedíme, případně dolijeme vodou na požadované množství. Přidáme bujón a krátce povaříme. Pokud na kostech máme maso, obereme je, nakrájíme a vložíme zpět do polévky. Rovněž tak nakrájíme uvařenou kořenovou zeleninu. Vsypeme uvařenou rýži a sekanou zelenou petrželovou nať. Dochutíme solí a pepřem.



Trochu jiná gulášovka

4. září 2012 v 19:42 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1 l vody, 3 brambory, 1 masox, sůl a pepř, majoránka, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 hlavička česneku, 1 lžíce sádla, 200 g kuřecích jatýrek, 1 klobása, 1 cibule, hrst lišek, 30 g másla, 3 lžičky hladké mouky


Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidáme drobně pokrájená jatýrka a na kolečka nakrájenou klobásu. Vše krátce orestujeme, zasypeme sladkou mletou paprikou, promícháme a zalijeme vodou. Poté přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory, masox, majoránku, prolisovaný česnek a propláchnuté lišky. Vaříme doměkka, nakonec zahustíme jíškou z másla a hladké mouky. Dochutíme solí a pepřem.

Ovocné knedlíky s broskvemi

4. září 2012 v 19:40 | Altara |  Vaření

SUROVINY
400 g polohrubé mouky, 21 g droždí, 1 vejce, 200 ml vlažného mléka, 2 lžíce oleje, špetka soli,
1 lžička cukru, strouhaný tvrdý tvaroh, cukr moučka a rozpuštěné máslo, broskve


Do mísy nasypeme polohrubou mouku, osolíme. Rozklepneme vejce a rozdrobíme droždí. Zalijeme vlažným mlékem, přidáme olej, cukr a vypracujeme hladké těsto, které na teplém místě necháme vykynout. Na vál posypaný moukou lžící vykrajujeme hromádky, zploštíme je a na takto připravené placičky dáme broskve (krájela jsem na kostičky protože byly velké), jemně pocukrujeme. V dlani vypracujeme knedlíky. Vhodíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Na talíři sypeme strouhaným tvarohem, cukrem a poléváme rozpuštěným máslem.