Říjen 2012

Podzim života

30. října 2012 v 20:53 | Altara |  Dorty

SUROVINY

4 vejce, 160 g krupicového cukru, 100 g polohrubé mouky, 60 g mletých vlašských ořechů, 4 lžíce oleje, špetka soli (pečeme na plechu 25 x 35 cm a pečeme 4 x)
2 vejce, 80 g krupicového cukru, 80 g polohrubé mouky, 2 lžičky kakaa, 2 lžíce oleje, špetka soli (pečeme na plechu 16 x 32 cm a pečeme 1x)
Krém: 750 g másla, 2 salka (nevařená) 150 g kakaa
Dohotoveni: rum, 1,5 kg marcipánu (1 : 3), potravinářské gelové barvy, kakao


Bílky oddělíme od žloutků, přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Přidáme krupicový cukr, prošleháme a po jednom zašleháme žloutky. Za stálého šlehání pramínkem přiléváme olej a vše řádně prošleháme. Mouku smícháme s ořechy a vařečkou vmícháme do vaječné pěny. Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a při 180°C upečeme dorůžova. Takto upečeme všechny 4 pláty. Poté si připravíme plát, ze kterého vytvarujeme papuče. Bílky ze dvou vajec a špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu, přidáme cukr, prošleháme a po jednom vešleháme žloutky, nakonec pramínkem přiléváme olej. Ještě vše řádně prošleháme. Do této vaječné pěny vařečkou vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a rovněž při 180°C upečeme. Korpusy necháme vychladnout a připravíme si krém. Máslo vyšleháme s kakaem a pramínkem za stálého šlehání lijeme salko. Vyšleháme hladký krém. Jednotlivé pláty pocákáme rumem, potřeme krémem a naskládáme na sebe. Boky a povrch dortu jemně potřeme krémem. Dáme do chladu ztuhnout. Na papuče podélně přepůlíme piškot, ukrojíme jednu třetinu, tu přepůlíme, vše promažeme krémem a přilepíme k vytvarované podrážce tak, aby kousek špičky zůstal volný. Odkrojky zpracujeme s trochou krému a rumem na punčovinu. Touto vytvarujeme špičku. Vše potřeme lehce krémem a máme připraveno na potažení marcipánem. Dáme ztuhnout do chladničky. Bílý marcipán rozválíme a dort jím potáhneme. Odkrojky si obarvíme potravinářskými barvami: oranžovou, zelenou, žlutou vždy menší kousky na lístky. Oranžové obarvíme více, abychom měli na čtverečky. A zbylý marcipán obarvíme kakaem na hnědou. Kakaový marcipán rozválíme, položíme na něj podrážky papučí lehce potřené krémem, aby s marcipánem držely pohromadě, odkrojíme. Poté papuče na povrchu jemně potřené krémem, potáhneme zbylým rozváleným kakaovým marcipánem.
Rozválíme si zároveň oranžový a kakaový marcipán a malým vykrajovátkem vykrajujeme kostičky, které šachovnicově lepíme na papuče. Z kakaového marcipánu pak vykrojíme špičku a nalepíme. Uválíme váleček, nalepíme. Na konce válečku ještě přimáčkneme malé kuličky rovněž z kakaového marcipánu. Celý dort obtočíme kakaovým válečkem a na spoj nalepíme mašličku ze silikonové formičky. Dozdobíme lístky ze zbytků barevného marcipánu. Na jednu papuči nalepíme číslice.



Ořechové řezy s karamelem

30. října 2012 v 20:48 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY


5 vajec, 150 g krupicového cukru, 2 lžíce kakaa, 150 g polohrubé mouky, 5 lžic oleje, čokoláda na vaření, 200 g vlašských ořechů, špetka soli
Karamel: 150 g krupicového cukru


Bílky smícháme s cukrem a špetkou soli a vše šleháme, dokud nevznikne tuhý sníh. Do něj pak vešleháme žloutky a po lžících přidáváme olej. Prošleháme. Přidáme prosátou mouku smíchanou s kakaem a vypracujeme těsto, které rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto nasypeme na kousky nakrájenou čokoládu a poté vše posypeme vlašskými ořechy. Pečeme v troubě při 200°C asi 10 minut. Upečený moučník necháme asi 10 minut chladnout. Mezitím si připravíme z cukru karamel. Cukr nasypeme do kastrůlku a necháme jej pozvolna rozpouštět a karamelizovat. Dáme si pozor, aby se nepřipálil. Hotový karamel čajovou lžičkou cákáme přes upečený moučník a necháme zatuhnout.






Perníkové palačinky

30. října 2012 v 20:44 | Altara |  Vaření

SUROVINY


500 ml mléka, 200 g hladké mouky, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, špetka soli, na špičku nože perníkového koření "Medový perník"
olej na smažení
Dohotoveni: nutela, čokoláda, sekané ořechy


Mléko nalijeme do hrnce, rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, perníkové koření, vanilkový cukr a prošleháme. Po částech přidáváme hladkou mouku a ještě trochu našleháme. Pánev vytřeme olejem a palačinky po obou stranách opečeme. Mažeme nutelou, srolujeme, pocákáme rozpuštěnou čokoládou a posypeme sekanými vlašskými ořechy.



Tvarohové řezy

25. října 2012 v 20:31 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

600 g hladké mouky, 160 g hery, 200 g moučkového cukru, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, mléko na zředění, špetka soli
Náplň: 50 g másla, 150 g cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 tvarohy, 300 ml mléka, vanilkový pudink
Dohotoveni: moučkový cukr na posypání


Nejdříve si připravíme náplň. Lehce povolené máslo, krupicový cukr a dvě vejce ušleháme do pěny. V troše mléka rozmícháme pudinkový prášek a vanilkový cukr, ve zbytku mléka rozmícháme tvarohy, přilijeme pudink a vmícháme ušlehanou hmotu. Promícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, vejce, tuk a vypracujeme těsto. Můžeme je naředit mlékem. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé z nich vyválíme na pomoučeném vále plát. První přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, na něj nalijeme tvarohovou směs a zakryjeme ji druhým plátem. Řezy vložíme do trouby předehřáté na 170°C a upečeme dozlatova. Necháme vychladnout na kuchyňské mřížce, pocukrujeme moučkovým cukrem a nakrájíme na kostky 5 x 5 cm.


Makovec se šlehačkou

25. října 2012 v 20:28 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

300 g polohrubé mouky, 1 vejce, 250 g jemně mletého máku, 150 g krupicového cukru, 1 prášek do pečiva, 200 ml mléka, 100 g rozpuštěného vlahého másla, špetka soli
Dohotoveni: šlehačka, trochu nemletého máku, moučkový cukr


Mouku, jemně mletý mák, krupicový cukr a prášek do pečiva smícháme, přidáme vejce, mléko, vlahé máslo, špetku soli a zaděláme těsto. Rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a při 180°C upečeme. Zkusíme špejlí. Po upečení vyjmeme z plechu a i s pečícím papírem necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Vychladlý makovec pocukrujeme moučkovým cukrem, nakrájíme na kostky, ozdobíme pusinkami ze šlehačky a posypeme trochou nemletého máku.

Bezé roláda

25. října 2012 v 20:24 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

70 g hladké mouky, 70 g mletých ořechů, 170 g krupicového cukru, 260 g bílků (asi 7 vajec), špetka soli
Krém: 500 ml šlehačky (250 ml rostlinné, 250 ml živočišné)


Bílky se špetkou soli šleháme na plný výkon dokud není sníh tuhý. Poté na 3 x zašleháme krupicový cukr. Vmícháme mouku s ořechy a vlijeme na plech vyložený pečícím papírem, před podáním do trouby poprášíme moučkovým cukrem a pečeme při 220°C asi 7 minut. Po upečení necháme vychladnout. Poté plát obrátíme na jiný pečící papír, původní stáhneme, potřeme ušlehanou šlehačkou a zarolujeme. Nožem máčeným v horké vodě krájíme silnější plátky. Můžeme ozdobit na povrchu šlehačkou.


Cuketový makovec z hnědého máku

25. října 2012 v 20:18 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY


350 až 380 g nahrubo nastrouhané cukety, 3 vejce, 200 g moučkového cukru, 150 g mletého hnědého (případně modrého) máku, 450 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, 250 ml mléka, 200 ml oleje
Krém: 750 ml zakysané smetany, 150 g hořké čokolády
Dohotoveni: šlehačka, trochu nemletého máku


Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme mléko, olej, mák, skořici a cuketu. Do této směsi postupně přidáváme prosátou mouku smíchanou s jedlou sodou a práškem do pečiva a sníh. Pečeme na plechu 27 x 35 cm, vyloženém pečícím papírem při teplotě 200°C asi 25 minut. Na krém rozpustíme čokoládu nad párou a vychladlou po částech vmícháme do smetany. Z vychladlého korpusu stáhneme papír a potřeme ho krémem. Necháme ztuhnout v chladničce a pak nakrájíme na kostky 4 x 4 cm. Každou kostku ozdobíme šlehačkou s mákem.



Medovník s ořechovým krémem

25. října 2012 v 20:16 | Altara |  Dorty

SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky,
Krém: 250 g másla, 70 g mletých vlašských ořechů, 1 zkaramelizované salko (vařené 2 hodiny)
Dohotoveni: 150 ml rumu, 50 ml vody, čokoládové pecky, 40 g nastrouhané hořké čokolády


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku s jedlou sodou a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 8 dílků. Nastříháme si 8 kusů pečícího papíru, podle dortové formy obyčejnou tužkou obkreslíme kruh, obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle kruhu rozválíme bochánek. Takto vyválíme všech 8 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova. Necháme je vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každou placku položíme dno dortové formy a ořízneme. Medové placky se při pečení trochu rozjedou. Takto vzniklé odřezky v míse rozdrtíme na posyp. Na krém vyšleháme máslo se zkaramelizovaným salkem a vmícháme mleté vlašské ořechy. Jednotlivé placky potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Posypeme povrch a boky medovníčku, dozdobíme čokoládovými peckami a strouhanou čokoládou.



Tvarohová roláda s malinami

25. října 2012 v 20:12 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

5 vajec, 5 vrchovatých lžic krupicového cukru, 5 vrchovatých lžic hladké mouky
Krém: 250 g měkkého tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání (Rama cremefine), 3 balíčky vanilkového cukru
Dohotoveni: čerstvé maliny, čokoládové pecky, karamelová rýže


Z tvarohu, smetany a vanilkového cukru ušleháme hustý krém.
Celá vejce šleháme s krupicovým cukrem ručním šlehačem po dobu 10 minut do husté pěny. Po částech opatrně vmícháme hladkou mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a při 180°C pečeme asi 10 minut. Horký piškot přetáhneme i s papírem na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Po zchladnutí potřeme dvěma třetinami tvarohového krému. Na krém položíme dvě řady malin (asi 20 pěkných si odložíme stranou na ozdobení), roládu po délce stočíme a pevně ji zabalíme do alobalu a necháme 2 hodiny v chladničce. Potom roládu potřeme větší částí odloženého krému a ze zbytku nastříkáme na vršek ozdobnou špičkou hvězdičky. Roládu ozdobíme malinami a čokoládovými peckami. Boky rolády obsypeme karamelovou rýží a uložíme ji přes noc do chladničky. Druhý den ji nakrájíme na silnější plátky.

Zdroj: sladkosti.net (mírně upraveno)


Módní doplňky „Tyrkys“

17. října 2012 v 20:55 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g pistáciové polevy v plátcích, 20 ml smetany, 3 lžičky vaječného likéru
dohotovení: 200 g pistáciové polevy v plátcích, bílé marcipánové mašličky


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme pistáciovou polevu, vmícháme do ní smetanu a vaječný likér. Dále si rozpustíme ve vodní lázni 200 g pistáciové polevy. Silikonovou formičku naplníme trochou pistáciové polevy a rozetřeme štětečkem po stranách. Dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme do dvou třetin (boty neplníme, pouze vylijeme polevou) a opět necháme v chladu ztuhnout. Nakonec pralinku zavíčkujeme pistáciovou polevou a dáme na chvilku do mrazáku ztuhnout. Poté pralinky z formičky vymačkáme, ozdobíme mašličkami z bílého marcipánu a uložíme do cukrářských papírových košíčků.



Karamelová rumová

17. října 2012 v 20:52 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
70 g karamelové polevy, 30 g bílé čokolády, 25 ml rumu
dohotovení: 200 g karamelové polevy


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme společně bílou čokoládu a karamelovou polevu a vmícháme rum. Dále si rozpustíme ve vodní lázni 200 g karamelové polevy. Silikonovou formičku naplníme trochou karamelové polevy a rozetřeme štětečkem po stranách. Dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme do dvou třetin a opět necháme v chladu ztuhnout. Nakonec pralinku zavíčkujeme karamelovou polevou a dáme na chvilku do mrazáku ztuhnout. Poté pralinky z formičky vymačkáme a uložíme do cukrářských papírových košíčků.


Kokosová tyčinka

17. října 2012 v 20:49 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g bílé čokolády, 60 g strouhaného kokosu


Bílou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme do ní strouhaný kokos. Takto připravenou směsí naplníme silikonovou formičku a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé tyčinky vymačkáme z formičky a uložíme do papírových košíčků.




Hořká s bílou náplní

17. října 2012 v 20:44 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g bílé čokolády, 30 g mletých neloupaných nasucho opražených mandlí, 25 ml smetany
dohotovení: 200 g hořké čokolády, marcipánové kuličky


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, vmícháme smetanu a mleté mandle. Dále si rozpustíme ve vodní lázni hořkou čokoládu. Silikonovou formičku naplníme trochou hořké čokolády a rozetřeme štětečkem po stranách. Dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme do dvou třetin a opět necháme v chladu ztuhnout. Nakonec pralinku zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvilku do mrazáku ztuhnout. Poté pralinky z formičky vymačkáme, ozdobíme marcipánovými kuličkami a uložíme do cukrářských papírových košíčků.



Jahodové dárečky

17. října 2012 v 20:41 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g jahodové polevy, 20 g hořké čokolády, 25 ml smetany
dohotovení: 150 g jahodové polevy, 50 g bílé čokolády, marcipánové mašličky


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme jahodovou polevu společně s hořkou čokoládou a vmícháme smetanu. Dále si rozpustíme ve vodní lázni společně jahodovou polevu s bílou čokoládou. Silikonovou formičku naplníme trochou jahodové polevy a rozetřeme štětečkem po stranách. Dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme do dvou třetin a opět necháme v chladu ztuhnout. Nakonec pralinku zavíčkujeme jahodovou polevou a dáme na chvilku do mrazáku ztuhnout. Poté pralinky z formičky vyklepneme, ozdobíme marcipánovou mašličkou a uložíme do cukrářských papírových košíčků.

Hořká s praženými mandlemi

17. října 2012 v 20:38 | Altara |  Cukroví

SUROVINY
100 g hořké čokolády, 30 g mletých neloupaných nasucho opražených mandlí, 25 ml smetany
dohotovení: 200 g hořké čokolády, celé pražené neloupané mandle


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, vmícháme smetanu a mleté mandle. Dále si rozpustíme ve vodní lázni 200 g hořké čokolády. Tvořítko na led naplníme trochou hořké čokolády a rozetřeme štětečkem po stranách. Dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme do dvou třetin a opět necháme v chladu ztuhnout. Nakonec pralinku zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvilku do mrazáku ztuhnout. Poté pralinky z formičky vyklepneme, pomocí rozpuštěné čokolády přilepíme praženou mandli a uložíme do cukrářských papírových košíčků.