Prosinec 2012

Domácí čokolády

30. prosince 2012 v 0:34 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

Bílá kávová čokoláda
100 g bílé čokolády, 1 lžička jemně mleté zrnkové kávy, půl lžičky Nescafé sensazione crema
dohotovení:
kávová zrnka v hořké čokoládě
Pistáciová čokoláda
100 g pistáciové polevy, 4 čočky hořké čokolády
dohotovení:
sekané pistácie
Mléčná kávová čokoláda
100 g mléčné čokolády, 1 lžička jemně mleté zrnkové kávy, půl lžičky Nescafé sensazione crema
dohotovení:
kávová zrnka v hořké čokoládě


Bílá: Bílou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme do ní oba druhy kávy a tuto hmotu nalijeme do libovolného tvořítka (použila jsem plastové platíčko od sušenek). Vmáčkneme kávová zrnka v hořké čokoládě a dáme ztuhnout na chvíli do mrazáku.
Pistáciová: Pistáciovou polevu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme 4 čočky hořké čokolády a promícháme. Nalijeme do tvořítka a posypeme nesolenými sekanými pistáciemi.
Mléčná: Mléčnou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme do ní oba druhy kávy a tuto hmotu nalijeme do tvořítka. Vmáčkneme kávová zrnka v hořké čokoládě a dáme ztuhnout na chvíli do mrazáku.



Perníčky na stromeček

30. prosince 2012 v 0:30 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

500 g hladké mouky, vanilkový cukr, koření:
hřebíček, skořice, fenykl, anýz, badyán, 1 lžička kakaa, 180 g moučkového cukru, 170 g tuku, 2 vejce, 3 polévkové lžíce medu, 1 kávová lžička jedlé sody, rozšlehané vejce na potírání
dohotovení:
marcipán, červené mašličky


Na vál prosijeme mouku, přidáme špetku soli, vanilkový cukr. Tuk, cukr, med, jedlou sodu dáme mírně zahřát, přidáme vejce a teplým zaděláme těsto. Necháme chvíli odpočinout v chladu. Vyválíme, vykrájíme tvary a pomažeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180 °C. Zdobeno marcipánem.

Vánoční perníčky 2012

30. prosince 2012 v 0:28 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

500 g hladké mouky, vanilkový cukr, koření:
hřebíček, skořice, fenykl, anýz, badyán, 1 lžička kakaa, 180 g moučkového cukru, 170 g tuku, 2 vejce, 3 polévkové lžíce medu, 1 kávová lžička jedlé sody, rozšlehané vejce na potírání
dohotovení:
marcipán


Na vál prosijeme mouku, přidáme špetku soli, vanilkový cukr. Tuk, cukr, med, jedlou sodu dáme mírně zahřát, přidáme vejce a teplým zaděláme těsto. Necháme chvíli odpočinout v chladu. Vyválíme, vykrájíme tvary a pomažeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180 °C. Zdobeno marcipánem.



Extra rohlíčky

29. prosince 2012 v 19:30 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

380 g hladké mouky, 280 g másla, 50 g moučkového cukru, 3 žloutky, 130 g mletých mandlí, 1 vanilkový cukr, kůra z půlky citrónu, špetka soli, loupané mandle krájené na nudličky na obalení, moučkový cukr na posypání


Na vál prosijeme mouku, přidáme oba cukry, mleté mandle, citrónovou kůru, špetku soli, žloutky a na kousky nakrájené změklé máslo. Vše vypracujeme ručně na hladké nelepivé těsto, které dáme na chvíli do lednice odpočinout. Z těsta odebíráme kousky, v dlani vytvarujeme rohlíčky, obalíme v nakrájených mandlích a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 180°C asi 10 minut. Vychladlé rohlíčky sejmeme z plechu a lehce pocukrujeme.


Mandlové zvonečky

29. prosince 2012 v 19:26 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

120 g hladké mouky, 120 g másla, 120 g moučkového cukru, 150 g jemně strouhané čokolády, jemně strouhaná kůra z půlky citrónu, 1 vejce, 120 g mletých mandlí, loupané mandle na dozdobení


Ve velké míse promícháme mouku s moučkovým cukrem a strouhanými mandlemi, přidáme jemně strouhanou čokoládu, strouhanou citrónovou kůru, na kostky pokrájené měkké máslo, vejce a vypracujeme vláčné těsto. Toto okamžitě zpracováváme. Rozválíme je mezi dvěma fóliemi na sílu asi 5 mm a vykrájíme zvonky, klademe na plech vyložený pečícím papírem a do spodní části zvonku vtlačíme půlku loupané mandle. Pečeme při 180°C asi 8 minut.


Košíčky s banánovou marmeládou

29. prosince 2012 v 19:22 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hladké mouky, 100 g másla, 60 g moučkového cukru, 2 žloutky, 50 g nastrouhané hořké čokolády, 1 lžíce kakaa, špetka soli,
marmeláda:
3 banány, 90 g cukru, šťáva z jednoho citrónu, 50 ml rumu
dohotovení:
bílá čokoláda, 50 g rozemletých banánových chipsů


Banány oloupeme a rozmixujeme s citrónovou šťávou a rumem a v kastrůlku směs přivedeme k varu. Přidáme cukr a za stálého míchání zvolna vaříme do zhoustnutí. Marmeládu přelijeme do misky a necháme vychladnout. Z mouky, cukru, změklého másla, žloutků, nastrouhané čokolády a kakaa rychle vypracujeme hladké těsto. Vložíme do mikroténového sáčku a necháme v chladu odležet. Kousky těsta vtlačujeme do lehce tukem vymazaných formiček na košíčky a těsto prsty umačkáme do tenké vrstvy, rozložíme na plech a při 180°C pečeme asi 6 minut. Upečené košíčky ihned vyklopíme z formiček a necháme vychladnout. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Košíčky naplníme marmeládou, namáčíme v čokoládě a na povrchu sypeme mletými chipsy.


Linecká citrónová srdíčka

29. prosince 2012 v 19:18 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, špetka soli, kůra a šťáva z poloviny citrónu
dohotovení:
višňový džem, moučkový cukr na posypání


Hladkou mouku, cukr, špetku soli, máslo, žloutky, vanilkový cukr, citrónovou kůru a šťávu zpracujeme do vláčného těsta, vložíme do mikroténového sáčku a dáme asi na hodinu do chladu odležet. Odpočaté těsto rozválíme na plát asi 3 mm a formičkou vykrájíme srdíčka. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Do poloviny z nich uděláme malou slzičkou otvor. Pečeme při 180°C dorůžova. Cukroví necháme vychladnout. Srdíčka s dírkou rozložíme na pečící papír a pocukrujeme. Srdíčka bez dírky potřeme višňovým džemem a přiložíme na ně pocukrovaná srdíčka.


Išelské dortíčky

29. prosince 2012 v 19:15 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

120 g hladké mouky, 120 g másla, 60 g moučkového cukru, 60 g mletých ořechů, špetka mleté skořice
krém:
60 g másla, 60 g moučkového cukru, 3 lžíce rumu, 1 lžička kakaa
dohotovení:
čokoládová poleva, půlky loupaných mandlí, čokoládové lístečky


Vše zpracujeme na vále v těsto. Necháme asi půl hodiny v chladu odpočinout. Pak vyválíme plát cca 3 mm silný, vykrajujeme formičkou, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 180°C dorůžova. Vychladlé slepujeme krémem. Na krém ušleháme máslo s cukrem, kakaem do hladkého krému a vešleháme rum. Poléváme čokoládovou polevou a zdobíme půlkami loupaných mandlí a čokoládovými lístečky.


Karamelové oříšky

29. prosince 2012 v 19:11 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hladké mouky, 160 g másla, 80 g moučkového cukru, 60 g strouhaných vlašských ořechů
krém:
250 g másla, 1 zkaramelizované salko, rum podle chuti, hrst mletých vlašských ořechů
dohotovení:
karamelová poleva


Z prosáté hladké mouky, másla, moučkového cukru a strouhaných ořechů vypracujeme těsto, které uložíme asi na hodinu do chladničky. Poté odebíráme kousky a plníme do formiček na mini ořechy. Pečeme při 180°C. Ještě teplé ořechy z formiček vyklepneme a necháme vychladit. Mezitím si připravíme krém. Máslo vyšleháme s rumem a po lžících vešleháme zkaramelizované salko. Na závěr vmícháme strouhané vlašské ořechy. Tímto krémem spojíme vždy dvě skořápky k sobě. Nakonec si ve vodní lázni rozpustíme karamelovou polevu a oříšky jí pocákáme.


Ořechové kuličky

29. prosince 2012 v 19:09 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

Rozdrobené marokánky (místo cukru jsem dala v receptu med a místo kandovaného ovoce jen ořechy), 2 hrsti piškotů, rum podle chuti, asi 50 g karamelové polevy


Rozdrobené marokánky nasypeme do mísy, přidáme rozdrcené piškoty, rozpuštěnou karamelovou polevu a rum podle chuti. Ze všeho vypracujeme tvárnou hmotu a dáme ztuhnout do chladničky. Poté lžičkou vykrajujeme kousky, v dlani uválíme kuličku a klademe do papírových košíčků.

Karamelové košíčky s čokoládou

29. prosince 2012 v 19:06 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g hladké mouky, špetka soli, 100 g moučkového cukru, špetka kypřícího prášku do pečiva, nastrouhaná citrónová kůra, 2 žloutky, 200 g másla
krém:
250 g másla, 1 zkaramelizované salko, rum podle chuti, hrst mletých vlašských ořechů
dohotovení:
marcipán, karamelová poleva


Do mísy prosejeme mouku s cukrem a kypřícím práškem. Přidáme strouhanou citrónovou kůru a špetku soli. Dále přidáme žloutky a máslo. Vypracujeme hutné těsto, vložíme do mikroténového sáčku a dáme na 30 minut do chladničky odpočinout. Odpočaté těsto rozdělíme na kousky a vtlačujeme do tukem vymazaných formiček na košíčky. Pečeme při 180°C asi 10 minut. Upečené košíčky necháme lehce zchladnout, poté vyklopíme a necháme vystydnout. Připravíme si krém. Máslo vyšleháme s rumem a po lžících vešleháme zkaramelizované salko. Na závěr vmícháme strouhané vlašské ořechy. Ve vodní lázni rozpustíme karamelovou polevu, pokud je hustá, přidáme kousek tuku omega a košíčky v ní máčíme. Marcipán rozválíme, vykrájíme lístečky a košíčky jimi ozdobíme. Doprostřed trojlístku přilepíme červenou kuličku.



Vánoční přání

22. prosince 2012 v 23:21 | Altara |  Zajímavosti



Vánoční pralinky

19. prosince 2012 v 21:12 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g bílé čokolády, asi 100 g marcipánu, kousek žlutého marcipánu
náplň:
125 ml mléka, půl kokosového pudinku, 1 lžíce moučkového cukru, 100 g másla, 3 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce strouhaného kokosu


Nejprve si připravíme náplň. Ve studeném mléce rozmícháme kokosový pudink s moučkovým cukrem (1 lžící) a uvaříme hustý pudink. Za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo vyšleháme se 3 lžícemi moučkového cukru a po lžících zašleháváme pudink. Nakonec vmícháme strouhaný kokos. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, pokud je hustá, přidáme kousek tuku omega. Silikonovou formičku na pralinky KONO naplníme půlkou lžičky bílé čokolády a štětečkem rozetřeme po stranách. Necháme chvilku ztuhnout v mrazáku. Připravenou náplní plníme do tří čtvrtin a opět necháme v mrazáku ztuhnout. Nakonec zavíčkujeme bílou čokoládou a opět necháme chvilku v mrazáku ztuhnout. Pralinky z formičky vymačkáme a uložíme na tácek. Ze žlutého marcipánu si vykrájíme malou hvězdičkou potřebný počet límečků, které na pralinku napíchneme. Dále si ze žlutého marcipánu malou kytičkou vykrájíme vlásky. Z bílého marcipánu vykoulíme hlavičky, položíme na ně vlásky a napíchneme na pralinky. Z bílého marcipánu dále malou slzičkou vykrojíme křídla a přilepíme je na pralinku. Dozdobíme malou žlutou hvězdičkou a z kousku černého marcipánu nalepíme oči.


Černé kuličky

19. prosince 2012 v 21:09 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

asi 400 g drobečků z cukroví (použila jsem nepovedené pracny), hrst na nudličky nasekaných mandlí, 100 g marcipánu, 1 žloutek, asi 100 g čokolády na vaření či jiné polevy, rum podle chuti, asi 50 g másla
dohotovení:
čokoládová rýže tmavá


Říká se, že všechno špatné je k něčemu dobré. Nepovedly se mi pracny a tak vznikl tento recept.

Rozdrobené cukroví nasypeme do mísy, přidáme sekané mandle, rozehřátou a mírně prochladlou čokoládu, máslo a rum. Marcipán zpracujeme se žloutkem, aby byl vláčnější, a vpracujeme do tuhnoucí hmoty. Necháme v chladničce ztuhnout. Poté lžičkou vykrajujeme kousky a v dlani z nich tvoříme kuličky. Obalujeme v hořké čokoládové rýži a klademe do papírových košíčků.



Kokoskové rohlíčky

19. prosince 2012 v 21:05 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

2 bílky, 140 g krupicového cukru, špetka soli, 330 g strouhaného kokosu
dohotovení:
čokoládová poleva, malé marcipánové mašličky


Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu a postupně zašleháváme krupicový cukr. Šleháme, dokud se cukr nerozpustí. Nakonec vařečkou vmícháme strouhaný kokos. Lžičkou ukrajujeme hmotu, v ruce utvoříme váleček, který tvarujeme do malého rohlíčku a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Rohlíčky pečeme při 140°C asi 15 minut. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládovou polevu (použila jsem karamelovou), pokud je hodně hustá, přidáme kousek tuku omega, a máčíme růžky rohlíčků. Klademe na pečící papír a zdobíme marcipánovými mašličkami.