Leden 2013

Banánové tyčinky

31. ledna 2013 v 20:14 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

50 g hořké čokolády, 40 g fíků, 30 ml rumu
Dohotovení: 200 g banánové polevy, hořká čokoláda na zdobení


Nejprve si připravíme fíky. Nameleme je na mlýnku na maso, spojíme do hroudy a necháme oschnout. Poté je nastrouháme na drobném nudličkovém struhadle. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, vmícháme fíky a rum. Zvlášť si ve vodní lázni rozpustíme banánovou polevu. Silikonovou formičku na led - tyčinky plníme lžičkou banánové polevy, rozetřeme štětečkem do stran a necháme v chladu ztuhnout. Náplň přendáme do mikrotenového sáčku, ustřihneme malý růžek. Pomocí sáčku plníme tyčinky asi do dvou třetin. Dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec zavíčkujeme banánovou polevou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové tyčinky vymačkáme z formičky, vyrovnáme na pečící papír a pocákáme rozpuštěnou hořkou čokoládou. Necháme polevu zaschnout. Vložíme do papírových košíčků.

Banánovo fíkové tyčinky

31. ledna 2013 v 20:09 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

150 g banánové polevy, 30 g fíků, slunečnicová semínka v čokoládě


Nejprve si připravíme fíky. Nameleme je na mlýnku na maso, spojíme do hroudy a necháme oschnout. Poté je nastrouháme na drobném nudličkovém struhadle. Ve vodní lázni rozpustíme banánovou polevu, odstavíme a vmícháme do ní strouhané fíky. Plníme do formičky na led - tyčinky a necháme v chladu ztuhnout. Ztuhlé tyčinky z formičky vymačkáme a na střed nalepíme pomocí čokolády slunečnicová semínka v čokoládě. Uložíme do papírových košíčků.

Kakaový podvodník

31. ledna 2013 v 20:04 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

250 g hladké mouky, 250 g hery, 2 lžíce octa, 2 lžíce mléka, 1 lžička kakaa, špetka soli, 1 vejce, 200 g nutelly, vlašské ořechy, kousek čokoládové modelovací hmoty, moučkový cukr na posypání


Zpracujeme těsto z mouky, kakaa, hery, vejce, mléka, octa a špetky soli. Vložíme do vodní lázně (studená voda tak, aby bylo ponořené) a necháme přes noc odpočinout. Druhý den vyjmeme, necháme okapat. Rozdělíme na dva díly. Vyválíme každý na tenkou placku, střed potřeme nutellou a posypeme sekanými ořechy. Obě volné strany přeložíme k sobě a stiskneme. Z kousku těsta vykrájíme kytičky, poklademe na šev závinu. Pečeme při 180°C. Po upečení necháme vychladnout. Do kytiček vmáčkneme kuličku z čokoládové modelovací hmoty a jemně pocukrujeme.

Rajská s masovými kuličkami

31. ledna 2013 v 20:00 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 kg rajčat (použila jsem mražená z vlastních zdrojů), 1 velká cibule, 50 g másla, bobkový list, nové koření, celý pepř a tymián, 100 ml šlehačky, trochu hladké mouky, 1 masox, sůl a cukr, masové kuličky


Na másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rajčata, koření, a vše rozvaříme. Rozmixujeme ponorným mixérem a protřeme přes síto. Dolijeme trochou vody, přidáme masox a krátce povaříme. Ve šlehačce rozmícháme hladkou mouku a zalijeme jí omáčku. Dochutíme solí a cukrem. Omáčku doplníme o masové kuličky z vaší oblíbené směsi na sekanou. Které osmažíme ze všech stran na oleji. Podáváme s kynutými knedlíky.

Cibulové kynuté knedlíky

31. ledna 2013 v 19:57 | Altara |  Vaření

SUROVINY

200 g hrubé mouky, 150 g polohrubé mouky, sůl, 1 vejce, 20 g droždí, 150 ml teplé vody, 1 cibule, kousek másla, 1 rohlík nakrájený na kostičky


Na másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme kostičky rohlíku a krátce osmahneme. Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme sůl, vejce a rozdrobíme droždí. Nakonec vmícháme vychladlou cibuli s rohlíkem a vodu. Zaděláme a dobře propracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Z této dávky utvoříme dvě šišky, přikryjeme utěrkou a necháme ještě kynout do té doby, než se nám zavaří voda. Vaříme asi 15 minut a během vaření jednou otočíme. Uvařené knedlíky vyjmeme z hrnce, propícháme špejlí a nití nakrájíme na plátky. Podáváme jako přílohu k omáčkám.

Sýrová polévka s párkem

31. ledna 2013 v 19:51 | Altara |  Vaření

SUROVINY

20 g másla, 1 lžička hladké mouky, 100 g taveného sýra, malá cibule, hrst mražené kukuřice, kousek pórku, párek, 1 zeleninový bujón, sůl a pepř, asi litr vody, zelená petrželka


Na másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a usmažíme jíšku. Zalijeme studenou vodou, přidáme bujón, kukuřici, jemně nakrájený pórek. Vaříme, dokud není zelenina měkká. Dále přidáme tavený sýr a mícháme, dokud se nerozpustí. Dochutíme solí a pepřem a vmícháme párek nakrájený na tenká kolečka a sekanou zelenou petrželku.


Polévka z pečeného lososa

31. ledna 2013 v 19:47 | Altara |  Vaření

SUROVINY

20 g másla, 1 lžička hladké mouky, hrst mražené kukuřice, hrst mraženého zeleného hrášku, špetka mražené celerové natě, kousek pečeného lososa (asi 150 g), 1 zeleninový bujón, sůl a pepř, asi litr vody


Z másla a hladké mouky usmažíme světlou jíšku, zalijeme jí studenou vodou, přidáme kukuřici, hrášek, celerovou nať a bujón. Povaříme, dokud není zelenina měkká. Nakonec do polévky přidáme pečeného lososa rozebraného na drobné kousky a dochutíme solí a pepřem.


Kanapky s Poličanem

31. ledna 2013 v 19:44 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

krajíčky veky nebo toustového chleba, 100 g taveného sýra, 125 g másla, 30 g Nivy, 50 g Poličanu, kadeřavý hlávkový salát, okurka, červená paprika


Nejprve si připravíme pomazánku. Máslo s taveným sýrem vyšleháme do pěny a vmícháme Nivu nastrouhanou na hrubém struhadle. Oválnou zoubkovanou vykrajovačkou z veky vykrájíme oválky, pomocí zdobícího cukrářského sáčku na ně nastříkáme pomazánku. Zdobíme kytičkou z Poličanu. Dozdobíme salátovou okurkou, kadeřavým hlávkovým salátem a srdíčkem z červené papriky.

Kanapky se sýrem

31. ledna 2013 v 19:41 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

krajíčky veky nebo toustového chleba, díratý sýr Bory, kadeřavý hlávkový salát, máslo, klobása, zelené olivy


Oválnou zoubkovanou vykrajovačkou z veky vykrájíme obdélníčky, pomažeme máslem a poklademe sýrem. Dozdobíme kouskem kadeřavého salátu, klobásou a olivou, kterou připevníme párátkem.

Čokoládový řasený dort

22. ledna 2013 v 21:03 | Altara |  Dorty

SUROVINY


2 vejce, 150 g cukru krupice, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa, 250 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva (forma 18 cm)
Krém: 250 g másla, 1 salko (nevařené), 75 g kakaa
Dohotovení: piškoty, rum
mléčný marcipán: 300 g sušeného mléka, 300 g moučkového cukru, 3 bílky, 3 lžičky oleje, trochu mandlového aroma, voda dle potřeby, potravinářská gelová červená, oranžová a hnědá barva, zbytky žlutého marcipánu (na tento malý dort stačí polovina této dávky)
čokoládová modelovací hmota: 300 g hořké čokolády, 100 g kukuřičného sirupu, 30 ml vody, 30 g cukru (lépe připravit den předem a uchovat v mikroténovém sáčku v chladničce)


Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a přiléváme olej. Pak střídavě mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva a mléko. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané kulaté formy. Pečeme při 180°C. Hotový korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Na krém vyšleháme máslo do pěny a pomalu přiléváme salko. Nakonec přišleháme kakao. Můžeme přidat i trochu moučkového cukru. Vychladlý korpus jednou prokrojíme, první plát pokropíme rumem, potřeme krémem, poklademe piškoty máčenými v rumu, opět pomažeme krémem a přiklopíme druhým plátem rovněž pokropeným rumem, opět pokropíme rumem, potřeme krémem. Obmažeme boky dortu a dáme vychladit do chladničky. Mezitím si připravíme mléčný marcipán. Smícháme shora uvedené suroviny a dobře propracujeme. Mléčný marcipán obarvíme na cihlovou barvu pomocí červené, oranžové a hnědé gelové barvy.
Čokoládovou modelovací hmotu si připravíme den předem. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Cukr svaříme s vodou na hustý sirup. Smícháme s kukuřičným sirupem a vmícháme do rozpuštěné čokolády. Mícháme, dokud se nepřestane chytat stěn. Přendáme do mikroténového sáčku a uložíme do chladničky. Vyválíme plát z čokoládové modelovací hmoty a vychlazený dort jí potáhneme. Z mléčného marcipánu vytvoříme pomocí silikonové formičky anturie a necháme ztuhnout. Naaranžujeme je na potažený dort.

Při řasení jsem postupovala takto, jen čtverečky jsem vykrajovala formičkou a lepila pomocí vody.



Cihla

22. ledna 2013 v 20:58 | Altara |  Dorty

SUROVINY

2 vejce, 150 g cukru krupice, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa, 250 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva (pečeme 2x)
Krém: 375 g másla, 1 salko (nevařené), 75 g kakaa
Dohotovení: rum
mléčný marcipán: 300 g sušeného mléka, 300 g moučkového cukru, 3 bílky, 3 lžičky oleje, trochu mandlového aroma, voda dle potřeby, potravinářská gelová červená, oranžová a hnědá barva, zbytky žlutého a zeleného marcipánu


Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a přiléváme olej. Pak střídavě mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva a mléko. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané obdélníkové formy. Pečeme při 180°C. Hotový korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Stejně upečeme i druhý korpus. Na krém vyšleháme máslo do pěny a pomalu přiléváme salko. Nakonec přišleháme kakao. Můžeme přidat i trochu moučkového cukru. První korpus pokropíme rumem, potřeme krémem, přiklopíme druhým korpusem rovněž pokropeným rumem, opět pokropíme rumem, potřeme krémem. Hrany okrájíme a drobky nasypeme na pomazaný povrch dortu, aby vznikl hrbolatý povrch. Obmažeme boky dortu a dáme vychladit do chladničky. Mezitím si připravíme mléčný marcipán. Smícháme shora uvedené suroviny a dobře propracujeme. Mléčný marcipán obarvíme na cihlovou barvu pomocí červené, oranžové a hnědé gelové barvy. Vyválíme na velký plát a vychlazený dort jím potáhneme. Dozdobíme marcipánovou trávou (z lisu na česnek) a drobnými kytičkami.

Slaný dort páv

22. ledna 2013 v 20:53 | Altara |  Dorty

SUROVINY

250 g hladké mouky, 100 g másla, 1 lžička soli, 20 g droždí, 1 vejce, 100 ml vody (kulatá dortová forma 26 cm)
Pomazánka: 2 pomazánková másla bez příchuti, 1 máslo, 200 g taveného sýra, 100 g nivy
Dohotovení: 100 g salámu gurmán s parmezánem, 50 g tence nakrájené cihly, salátová okurka, černé olivy, hlávkový salát


Z rozdrobeného droždí, vlažné vody a cukru uděláme kvásek. Přesátou mouku smícháme se solí, přidáme postrouhané máslo, vejce a kvásek a vypracujeme tuhé těsto. Přikryté necháme vykynout. Těsto rozválíme a vložíme do sádlem vymazané dortové formy (použila jsem formu o průměru 26 cm) a ve vyhřáté troubě upečeme. Necháme na mřížce vychladnout.
Mezitím si připravíme pomazánku. Pomazánkové máslo, máslo a tavené sýry vyšleháme. Do takto vyšlehané hmoty na hrubém struhadle nastrouháme nivu a vymícháme. Vychladlý korpus jednou prokrojíme. První plát pomažeme silnou vrstvou pomazánky, přiklopíme druhým plátem a opět pomažeme vrstvou pomazánky (trochu si necháme na pomazání boků). U takto pomazaného dortu na spodu vykrojíme hruď páva, z odkrojků a trošky pomazánky vytvoříme hmotu, kterou hruď vytvarujeme a vytvarujeme i hlavičku. Potřeme boky dortu zbylou pomazánkou a začneme se zdobením. Salám klademe do vějíře a na poslední řadu salámu klademe tenký plátek salátové okurky a tenký kroužek z černé olivy coby oko. Vykrájíme z plátků sýra slzičky a hruď jimi polepíme. Z černé olivy vykrojíme korunku a oko a celou hlavičku pomocí pomazánky přilepíme k hrudi. Dozdobíme hlávkovým salátem.


Sýrové koláčky s mákem

22. ledna 2013 v 20:49 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

400 g hladké mouky, 250 g tuku omega nebo másla, 200 g taveného sýra, 2 žloutky, půl prášku do pečiva, trochu soli, 1 rozšlehané vejce, mák, půlky loupaných mandlí


Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklý tuk, žloutky, špetku soli, tavený sýr a zpracujeme těsto. Vyválíme je na pomoučeném vále na placku, formičkou z ní vykrájíme kolečka. Potřeme rozšlehaným vejcem a poklademe stejně velkými kolečky s otvorem. Opět potřeme rozšlehaným vejcem, poklademe půlkami loupaných mandlí a mezery vysypeme mákem (použila jsem modrý a hnědý) pečeme při 180°C dorůžova.

Salámová obložená mísa

22. ledna 2013 v 20:45 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

debrecínka, salám herkules, salám gurmán s parmezánem, plátkový sýr, hermelín, salátová okurka, žlutá paprika, hlávkový salát, mini rajčátka, černé olivy


Debrecínku, salámy a sýr si necháme nakrájet na tenké plátky. Začneme okrajovou řadu, debrecínkou, kterou prokládáme tenkými plátky salátové okurky. Druhou vnitřní radu poskládáme ze sýra, třetí vnitřní řadu ze salámu Herkules. Střed vyskládáme gurmánem s parmezánem. Vše dozdobíme kousky hermelínu, kousky žluté papriky, hlávkového salátu, rajčete a kolečky černých oliv.

Chlebíčky s krabí pomazánkou

22. ledna 2013 v 20:43 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

1 balení (10 ks) krabích tyčinek, kousek pórku, trochu citrónové šťávy, 100 g majolky, 3 lžíce zakysané smetany, sůl a pepř, chlebíčková veka, hlávkový salát, mini rajčátka, černé olivy


Tyčinky rozmrazíme a nakrájíme na drobné kostičky. Pórek omyjeme a rovněž nakrájíme na drobné kostičky, které přidáme do mísy k tyčinkám. Zakápneme citrónem, vmícháme majolku a zakysanou smetanu. Vše dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem. Plátky veky potřeme pomazánkou, dozdobíme kouskem hlávkového salátu, rajčete a kolečkem černé olivy.