Únor 2013

Sýrová polévka s vejcem

26. února 2013 v 19:46 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, hrst mraženého hrášku, 5 středních žampiónů, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 1 kuřecí bujón, 1 vejce, sůl a pepř, plátek másla, zelená petrželka


Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a na hrubém struhadle nakrouhanou kořenovou zeleninu a orestujeme. Přidáme hrášek a žampióny nakrájené na plátky. Zalijeme vodou a přidáme bujón. Vaříme, dokud není vše měkké. Nakonec v polévce rozpustíme tavený sýr, zalijeme rozšlehaným vejcem. Dochutíme solí a pepřem. Posypeme sekanou zelenou petrželku.

Zeleninová polévka s čočkou

26. února 2013 v 19:44 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, hrst mraženého hrášku, 2 hrsti čočky, vývar z uzeného masa, uzené maso nakrájené na malé kostičky, 1 až 2 stroužky česneku, sůl a pepř, 1 lžíce másla, zelená petrželka


Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a na hrubém struhadle nakrouhanou kořenovou zeleninu, orestujeme. Přidáme hrášek a čočku. Zalijeme vývarem z uzeného masa a prolisujeme do polévky česnek. Vaříme, dokud není vše měkké. Nakonec přidáme do polévky uzené maso nakrájené na malé kostičky a sekanou zelenou petrželku. Případně dochutíme solí a pepřem.

Vinná klobása na zelí

26. února 2013 v 19:41 | Altara |  Vaření

SUROVINY

Na 3 porce potřebujete:
500 g vinné klobásy, 1 sáček kysaného zelí, sádlo


Vinnou klobásu rozdělíme na tři díly a stočíme je do šneků. Zapékací mísu vymažeme sádlem, poklademe okapaným kysaným zelím a nakonec na to vše uložíme klobásové šneky. Pečeme při teplotě 200°C přiklopené asi 20 minut. Podáváme s vařenými brambory.


Pstruzi na víně

26. února 2013 v 19:35 | Altara |  Vaření

SUROVINY

Na 4 porce potřebujete:
4 vykuchané pstruhy, 100 ml olivového oleje, 50 ml sladkého bílého vína, šťáva z půlky citrónu, trochu borovičky nebo ginu, mletý pepř a sůl, malý svazek bylinek (rozmarýnu, petrželky, tymiánu, majoránky apod.) jalovec, 4 velké žampióny


Pstruhy opláchneme vodou, osušíme, lehce osolíme, opepříme a necháme 10 minut odpočinout. Mezitím v misce smícháme citrónovou šťávu s bílým vínem, olivovým olejem, 3 kuličkami jalovce a přidáme několik kapek borovičky nebo ginu (všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu). Směs rozmixujeme ponorným mixérem tak, aby se vytvořila marináda hustší konzistence. Do břišní dutiny každého pstruha vložíme několik větviček bylinek a pstruhy rozložíme do pekáčku. Potřeme je připravenou marinádou, posypeme několika kuličkami jalovce a necháme je hodinu odležet v chladu. Žampióny nakrájíme na tenké plátky a přidáme do pekáčku. Odležené pstruhy vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme 20 až 30 minut dozlatova. Podáváme s vařenými brambory.

Bůček zapečený s jogurtem a křenem

26. února 2013 v 19:30 | Altara |  Vaření

SUROVINY

Na 4 porce potřebujete:
1,5 kg hezky prorostlého bůčku bez kosti, 250 g strouhaného čerstvého křenu, 600 ml bílého jogurtu


Stejně jako je málo ingrediencí, tak je jednoduchý i postup. Bůček nakrájejte na asi 1-1,5 cm silné plátky. Pokud si chcete ušetřit práci a slzy při strouhání křenu, kupte si ten už nastrouhaný ve skleničce. V misce jej smíchejte s bílým jogurtem, množství záleží jen na vás, někdo rád křenu hodně, jiný méně, takže radši křen přidávejte postupně. Jednotlivé plátky bůčku osolte, potřete vrstvou křenového jogurtu a zarolujte. Takto vytvořené rolky pak dávejte vedle sebe do pekáčku, který není potřeba ničím vymazávat. A pokud netrváte na krásně utažených roládkách, nemusíte je ani ničím zavazovat. Zbyla-li vám část jogurtu, navrstvěte jej prostě a jednoduše ještě navrch. Když jsou všechny plátky pomazané a vyskládané v pekáčku, dejte je péct při 170 stupních Celsia asi 1,5 hodiny do trouby. Upečený bůček servírujte s bramborem nebo chlebem a garantujeme vám, že ani kousek nezbude!

Tento recept mi přišel e-mailem a stojí za vyzkoušení.

Bramboráčky s mexickou směsí

26. února 2013 v 19:20 | Altara |  Vaření

SUROVINY

Vaše oblíbené těsto na bramboráky, olej na smažení
1 balení žampiónů, kousek pórku, 1 červený paprikový lusk, malá plechovka sterilované kukuřice, kečup, feferónová hořčice, sůl a pepř, olivový olej asi 3 lžíce


Na olivovém oleji osmažíme na půlkolečka nakrájený pórek, na nudličky nakrájenou papriku, na plátky nakrájené očištěné žampióny a vše krátce podusíme. Přidáme kečup a kukuřici. Dusíme, dokud není vše měkké. Nakonec dochutíme feferónovou hořčicí, solí a pepřem. Podáváme s bramboráčky.


Kotlety na hlívě ústřičné

26. února 2013 v 19:17 | Altara |  Vaření

SUROVINY

4 kotlety, 1 velká cibule, sůl, pepř, hladká mouka, 1 balení hlívy ústřičné, 1 masox, 2 lžičky plnotučné hořčice, olej na opečení, 100 ml smetany


Omyté a osušené kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Opečeme zprudka po obou stranách na rozpáleném oleji. Vyjmeme a uchováme v kastrolu přiklopeném pokličkou. Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme ji ke kotletám, zalijeme vodou, přidáme masox, omytou a na proužky nakrájenou hlívu ústřičnou. Dusíme, dokud není maso měkké. Před koncem dušení omáčku zahustíme zátřepkou ze smetany a hladké mouky. Dochutíme hořčicí, případně solí a pepřem. Podáváme s rýží.

Kávový perník

26. února 2013 v 19:13 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

500 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 prášek do perníku, 1 hořčičná sklenka oleje, 1,5 hořčičné sklenky mléka, 2 vejce, lžička kakaa, lžička zrnkové kávy
Dohotovení: 100 g bílé čokoládové polevy Carla, čokoládová kávová zrnka


Ze shora uvedených surovin vymícháme těsto, plech se zvýšeným okrajem vyložíme pečícím papírem a těsto do něj nalijeme. Pečeme při 180°C dorůžova. Zkusíme špejlí. Hotový perník necháme vychladnout. Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládovou polevu tak, že celý neotevřený sáček ponoříme do teplé vody. Pak ustřihneme růžek a perník pocákáme. Nakrájíme kostky a přilepíme čokoládové kávové zrnko.

Monster high

26. února 2013 v 19:11 | Altara |  Dorty

SUROVINY

3 vejce, 120 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 20 g mletých vlašských ořechů, 3 lžíce oleje, 1 lžička kakaa, špetka soli
(pečeme 4x na plechu se zvýšeným okrajem)
Krém: 375 g másla, 300 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 1 vanilkový cukr, 150 g cukru moučka
Punčovina: odřezky z korpusu, asi 100 g mletých vlašských ořechů, 125 g másla, rumové aroma
Dohotovení: pravý marcipán (asi kg), růžová a černá gelová potravinářská barva


Bílky oddělíme od žloutků, přidáme špetku soli a vyšleháme sníh. Za stálého šlehání přisypeme krupicový cukr a řádně prošleháme. Pak po jednom přidáme žloutky. Nakonec olej a vše ještě důkladně prošleháme. Vařečkou vmícháme mouku s ořechy a kakaem. Plech se zvýšeným okrajem vyložíme pečícím papírem a těsto na něj rozprostřeme. Pečeme při 180°C. Tento postup opakujeme ještě 3x. Jednotlivé pláty necháme na mřížce vychladnout. Připravíme si šablonu a pláty podle ní okrájíme. Drobky odložíme do mísy, přidáme ořechy, máslo a rumové aroma. Vypracujeme punčovou hmotu. Dále si připravíme krém. Z mléka, vanilkového cukru a pudinkových prášků uvaříme hustý pudink a za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo s moučkovým cukrem vyšleháme do pěny a postupně zašleháme připravený pudink. První plát potřeme krémem a přiklopíme druhým plátem. Ten rovněž potřeme slabě krémem, rozprostřeme na něj punčovinu a opět potřeme krémem. Přiklopíme třetím plátem. Ten pomažeme krémem (trochu si necháme na obmazaní boků a povrchu dortu) a přiklopíme čtvrtým plátem. Dort pomažeme na bocích a povrchu a dáme ztuhnout do chladu. Připravíme si marcipán. Dokud máme bílý ještě neobarvený, připravíme si lebku. Zbylý marcipán obarvíme na růžovou barvu a uděláme si mašličku. Poté růžový marcipán rozválíme a vychlazený dort potáhneme. Zbylý růžový marcipán obarvíme na černou barvu, uválíme tenké válečky a dort jimi lemujeme a ozdobíme kleštičkami. Dále boky dortu ozdobíme několika černými mini růžičkami ze silikonové formičky. Vymodelujeme pavučinu, připravíme si písmenka na nápis a dozdobíme lebku.




Whisky creme smetanová

18. února 2013 v 20:36 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g hořké čokolády, 30 ml whisky, 3 lžíce smetany ke šlehání
Dohotovení:
100 g bílé čokolády, 50 g hořké čokolády, bílé marcipánové růžičky


Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu společně s hořkou. Silikonovou formičku plníme lžičkou a rozetřeme pomocí štětečku do stran. Dáme na chvíli ztuhnout do mrazáku. Mezitím si připravíme náplň. Rozpustíme hořkou čokoládu, vmícháme do ní whisky a smetanu. Náplní plníme to tří čtvrtin a opět dáme ztuhnout na chvíli do mrazáku. Nakonec pralinky zalijeme směsí bílé a hořké čokolády a necháme v mrazáku ztuhnout. Poté pralinky z formičky vymačkáme a přilepíme pomocí čokolády malé bílé marcipánové růžičky.




Mramorové valentýnky

18. února 2013 v 20:30 | Altara |  Cukroví

SUROVINY


100 g jahodové polevy, 50 ml bílého vína
Dohotovení:
150 g bílé čokolády, trochu červené jahodové polevy


Silikonovou formičku srdíčka postříkáme rozpuštěnou červenou jahodovou polevou a necháme v chladu ztuhnout. Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu. Lžičkou plníme silikonovou formičku srdíčka a štětečkem a opatrně rozetřeme po stranách. Necháme ztuhnout v mrazáku. Na náplň rozpustíme jahodovou polevu a vmícháme do ní víno. Dobře promícháme a plníme do tří čtvrtin. Necháme ztuhnout v mrazáku. Nakonec pralinky zavíčkujeme bílou čokoládou a dáme znovu ztuhnout do mrazáku. Ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme a vložíme do papírových košíčků.


Whisky creme hořká

18. února 2013 v 20:28 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g hořké čokolády, 30 ml whisky
Dohotovení:
150 g hořké čokolády, růžové marcipánové růžičky, zlatá prášková potravinová barva


Nejdříve si připravíme náplň. Ve vodní lázni rozpustíme 100 g hořké čokolády a vmícháme do ní whisky. Dále si rozpustíme ve vodní lázni zvlášť 150 g hořké čokolády a plníme silikonovou formičku lžičkou čokolády. Pomocí štětečku dobře rozetřeme po stranách. Dáme ztuhnout na chvíli do mrazáku. Náplní plníme do tří čtvrtin a opět dáme na chvíli ztuhnout do mrazáku. Nakonec pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a opět vložíme ztuhnout na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formiček a zdobíme malými růžovými marcipánovými růžičkami, které vymačkáme pomocí silikonové formičky a lehce pomocí tenkého štětečku přetřeme zlatou práškovou barvou. Na pralinky je přilepíme pomocí rozpuštěné čokolády.

Valentýnky Cappuccino

18. února 2013 v 20:25 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

50 g bílé čokolády, 50 g mléčné čokolády, 30 ml smetany, 2 lžičky cappuccina
Dohotovení:
150 g bílé čokolády, čokoládová kávová zrnka


Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu. Lžičkou plníme silikonovou formičku srdíčka a štětečkem rozetřeme po stranách. Necháme ztuhnout v mrazáku. Na náplň rozpustíme bílou čokoládu společně s mléčnou, vmícháme smetanu a Cappuccino. Dobře promícháme a plníme do tří čtvrtin. Opět necháme ztuhnout v mrazáku. Nakonec pralinky zavíčkujeme bílou čokoládou a dáme znovu ztuhnout do mrazáku. Ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, pomocí bílé čokolády přilepíme kávová zrnka a pralinky vložíme do papírových košíčků.

Valentýnky s vinnou náplní

18. února 2013 v 20:22 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g bílé čokolády, 50 ml bílého vína
Dohotovení:
150 g jahodové polevy, kousek tuku Omega, červená gelová potravinová barva, zlatá prášková potravinová barva, růžové marcipánové mašličky


Jahodovou polevu rozpustíme ve vodní lázni, obarvíme gelovou barvou na červeno, pokud nám poleva zhoustne, přidáme kousek tuku Omega. Silikonovou formičku srdíčka plníme trochou polevy a dobře rozetřeme po stranách štětečkem nejméně dvakrát, aby byly stěny dostatečně silné, náplň je trochu řidší, tak aby pralinky při vyjímání z formičky nepraskaly. Dáme na chvíli ztuhnout do mrazáku. Na náplň si rozpustíme bílou čokoládu a dobře promícháme s bílým vínem. Náplní plníme do tří čtvrtin a opět dáme na chvíli ztuhnout do mrazáku. Nakonec pralinky zavíčkujeme opět červenou polevou a dáme do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky a středy srdíček pomocí štětečku poprášíme zlatou barvou. Z růžového marcipánu vymačkáme pomocí silikonové formičky malé mašličky, které rovněž poprášíme zlatou barvou. Na srdíčka je přilepíme pomocí červené polevy. Hotové pralinky klademe do papírových košíčků.

Valentýnky čokoládky

18. února 2013 v 20:19 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g hořké čokolády
Dohotovení:
červená marcipánová srdíčka


Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu. Silikonovou formičku na tabulky čokolády naplníme po okraj a dáme na chvíli ztuhnout do mrazáku. Vymačkáme z formičky a zdobíme červenými marcipánovými srdíčky.