Březen 2013

Mořský svět

16. března 2013 v 23:51 | Altara |  Dorty

SUROVINY

4 vejce, 160 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 50 g mletých vlašských ořechů, 10 g kakaa, 4 lžíce oleje, špetka soli
(pečeme 2x - dortová forma 24 cm)
2 vejce, 80 g cukru krupice, 50 g polohrubé mouky, 25 g mletých vlašských ořechů, 5 g kakaa, 2 lžíce oleje, špetka soli
(pečeme 1x - forma mistička)
Krém: 500 g másla, 1 Caramelo condé, 1 karamelový pudink, 250 ml mléka, 1 vanilkový cukr
Mléčný marcipán: 400 g sušeného mléka, 400 g moučkového cukru, 4 bílky, 4 lžičky oleje, voda dle potřeby
Dohotovení: rumová tresť, figurky z mléčného marcipánu, čokoládové kamínky, barevný cukrový máček


Bílky oddělíme od žloutků, přidáme špetku soli a vyšleháme sníh. Za stálého šlehání přisypeme krupicový cukr a řádně prošleháme. Pak po jednom přidáme žloutky. Nakonec olej a vše ještě důkladně prošleháme. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s mletými ořechy a kakaem. Nalijeme do sádlem vymazané a moukou vysypané kulaté dortové formy o průměru 24 cm. Pečeme při 180°C. Tento postup opakujeme ještě jednou. Na horní patro dortu vyšleháme 2 bílky, se špetkou soli na tuhý sníh, přišleháme krupicový cukr a po jednom žloutky. Nakonec olej a vše důkladně prošleháme. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s mletými ořechy a kakaem. Nerezovou mističku vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou a těsto do ní nalijeme. Pečeme při 180°C, zda je korpus pečený zkusíme špejlí. Upečené necháme v misce chvíli chladnout a poté vyklopíme na kuchyňskou mřížku. Korpusy necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Mezitím si připravíme krém. Z mléka a karamelového pudinku uvaříme pudink, přidáme vanilkový cukr a za občasného míchání necháme vystydnout. Máslo vyšleháme do pěny, po lžících přidáváme studený pudink a nakonec Caramelo condé. Vychladlé korpusy jednou prokrojíme. Korpus z mističky prokrojíme 3x. Jednotlivé pláty pocákáme rumovou trestí, namažeme krémem (trochu si odložíme na obmazání povrchu a boků dortu). Krémem obmažeme i boky, povrch dortu a necháme ztuhnout v chladu. Připravíme si mléčný marcipán. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčnou hmotu podobnou modelíně. Část si obarvíme různým barvami a vymodelujeme figurky. Mušle jsou ze silikonové formičky. Na potažení dortu si obarvíme mléčný marcipán světle modrou barvou. Rozválíme na velký plát a ztuhlý dort jím potáhneme. Na dort rozmístíme figurky, které přilepíme vodou. Z barevných zbytků mléčného marcipánu uděláme různé barevné korály a dle vlastní fantazie je rozmístíme na dort.


Pistáciová roláda

16. března 2013 v 23:45 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

6 vajec, 140 g krupicového cukru, 80 g polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa
Krém: 250 ml mléka, 1 pistáciový pudink, 1 vanilkový cukr, 4 lžičky rozpuštěné pistáciové polevy, 250 g másla
Dohotovení: sekané nesolené pistáciové oříšky, čokoládové šupinky


Cukr s bílky vyšleháme dohusta, potom po jednom přidáváme žloutky a šleháme každý žloutek asi půl minuty. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Na plech se zvednutým okrajem položíme pečící papír a rozetřeme stejnoměrně těsto. Pečeme při 180°C asi 10 minut. Po upečení stáhneme z plechu papír s korpusem a necháme vychladnout. Na krém přivedeme k varu mléko s pudinkem a vanilkovým cukrem a mícháme, dokud pudink nezhoustne. Pak přidáme rozpuštěnou pistáciovou polevu a dále mícháme, dokud pudink nevystydne, aby se nevytvořil škraloup. Máslo vyšleháme do pěny a vešleháme pudink. Krém (trochu si odložíme stranou na zdobení) rozetřeme na vychladlý korpus a zavineme. Povrch rolády pomažeme krémem, střed posypeme sekanými pistáciovými oříšky a boky šupinkami z hořké čokolády.




Penne se sýrovou omáčkou

16. března 2013 v 23:41 | Altara |  Vaření


SUROVINY

500 g těstovin Penne, 250 g žampiónů, 30 g másla, sůl, pepř, trochu koření na všechny druhy masa, 2 stroužky česneku
Sýrová omáčka: 210 g smetany na vaření (12%), 100 g taveného sýra, 100 g strouhaného uzeného sýra, 30 g šunky, sůl a pepř


Těstoviny uvaříme dle návodu na obale. Na másle v kastrolu osmažíme očištěné, na plátky nakrájené žampiony, přidáme prolisovaný česnek a scezené uvařené těstoviny. Posypeme kořením a dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem. Na omáčku si přivedeme v hrnci k varu smetanu, snížíme teplotu, přidáme tavený sýr a metličkou promícháváme, dokud se sýr nerozpustí. Potom vmícháme strouhaný uzený sýr, dochutíme solí a pepřem. Nakonec dáme do omáčky prohřát šunku nakrájenou na drobné kostičky.


Banánové palačinky

7. března 2013 v 18:30 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 ml mléka, 10 lžic hladké mouky, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 banán, špetka soli, olej na smažení, nutella, banán nakrájený na kolečka, trochu citrónové šťávy, trochu mletých ořechů na posyp


Mléko nalijeme do hrnce, přidáme rozmačkaný banán a ponorným mixérem rozmixujeme. Rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, vanilkový cukr a prošleháme. Po částech přidáváme hladkou mouku a ještě trochu našleháme. Pánev vytřeme olejem a palačinky po obou stranách opečeme. Mažeme nutellou, zdobíme nutellou, kolečky banánu máčenými v citrónové šťávě a sypeme mletými vlašskými ořechy.

Bažant (dort – recese)

7. března 2013 v 18:27 | Altara |  Dorty

SUROVINY


4 vejce, 160 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 60 g mletých vlašských ořechů, 4 lžíce oleje, 1 lžíce kakaa, špetka soli
Ohnivzdorná zapékací miska oválného tvaru
Krém: 250 g másla, 1 nezkaramelizované Salko, 75 g kakaa
Punčovina: odřezky z dortu, 100 g piškot, 50 g mletých vlašských ořechů, trochu krému nebo másla, rum, kakao
Dohotovení: mléčný marcipán, rum


Bílky oddělíme od žloutků, přidáme špetku soli a vyšleháme sníh. Za stálého šlehání přisypeme krupicový cukr a řádně prošleháme. Pak po jednom přidáme žloutky. Nakonec olej a vše ještě důkladně prošleháme. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s mletými ořechy a kakaem. Nalijeme do sádlem vymazané a moukou vysypané ohnivzdorné misky oválného typu. Pečeme při 180°C. Korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Mezitím si připravíme krém. Máslo vyšleháme s kakaem a postupně přiléváme nezkaramelizované salko. (trochu krému si odložíme na obmazání dortu). Vychladlý korpus jednou prokrojíme. Pocákáme rumem, namažeme krémem. Krémem obmažeme i boky a necháme dort trochu ztuhnout v chladu. Připravíme si punčovinu. Odřezky vzniklé tvarováním dortu rozdrobíme do mísy, přidáme mleté piškoty a mleté ořechy trochu krému (pokud nezbude tak másla), rum a trochu kakaa. Vypracujeme tvárnou hmotu, která nám pomůže docílit žádaný tvar. Na jedné straně vsuneme trubičku od potravinářské fólie, kterou rovněž jemně potřeme krémem, aby na ní marcipán držel. Takto připravený dort dáme chladit. Mléčný marcipán si rozválíme na velkou plochu a dort jím potáhneme. Na trubičku si vyválíme kousek zvlášť a rovněž ji potáhneme. Zahladíme švy. Obarvíme si zbylý marcipán načerveno a připravíme mašli a dvě kytičky. Vymodelujeme číslice.



Pralinkový

7. března 2013 v 18:22 | Altara |  Dorty

SUROVINY


4 vejce, 160 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 60 g mletých vlašských ořechů, 4 lžíce oleje, 1 lžíce kakaa, špetka soli
(pečeme 2x dortová forma 24 cm)
Krém: 375 g másla, 1 nezkaramelizované Salko, 75 g kakaa
Poleva: 200 g hořké čokolády, 200 g šlehačky (33% tuku)
Dohotovení: 100 g strouhaného sojového suku Duo, hořké pralinky Ganache, rum


Bílky oddělíme od žloutků, přidáme špetku soli a vyšleháme sníh. Za stálého šlehání přisypeme krupicový cukr a řádně prošleháme. Pak po jednom přidáme žloutky. Nakonec olej a vše ještě důkladně prošleháme. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s mletými ořechy a kakaem. Nalijeme do sádlem vymazané a moukou vysypané kulaté dortové formy o průměru 24 cm. Pečeme při 180°C. Tento postup opakujeme ještě jednou. Korpusy necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Mezitím si připravíme krém. Máslo vyšleháme s kakaem a postupně přiléváme nezkaramelizované salko. Vychladlé korpusy jednou prokrojíme. Pocákáme rumem, namažeme krémem. Krémem obmažeme i boky a necháme dort trochu ztuhnout v chladu. Připravíme si polevu. Nalámanou čokoládu nasypeme do misky, šlehačku přivedeme k varu a nalijeme ji do misky k čokoládě tak, aby byla ponořená. Necháme bez míchání 10 minut stát. Pak pomalu metličkou promícháváme, až se vše spojí. Necháme trochu prochladnout a pak celý dort na mřížce poléváme a nožem na bocích uhlazujeme. Sojové suky nastrouháme na hrubém struhadle a obsypeme boky dortu. Na dort ledabyle poházíme hořké pralinky Ganache. Recept na ně najdete v pralinkách.

Ganache hořká

7. března 2013 v 18:18 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g hořké čokolády, 100 g smetany (33% tuku)
Dohotovení:
150 g hořké čokolády


Hořkou čokoládu rozlámeme do misky. Smetanu přivedeme k varu, vlijeme k čokoládě. Necháme deset minut v klidu. Pak prošleháme metličkou, dokud se vše nespojí. Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu. Silikonovou formičku plníme trochou čokolády a štětečkem rozetřeme po stranách. Opakujeme ještě jednou, aby nám stěny při vyjímání pralinek nepopraskaly. Dáme do chladu ztuhnout. Formičky plníme připravenou náplní do tři čtvrtin a opět dáme ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formiček a vkládáme do cukrářských košíčků.

Ganache mléčná

7. března 2013 v 18:15 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g mléčné čokolády, 100 g smetany (33% tuku)
Dohotovení:
150 g mléčné čokolády, čokoládové lupínky


Mléčnou čokoládu rozlámeme do misky. Smetanu přivedeme k varu, vlijeme k čokoládě. Necháme deset minut v klidu. Pak prošleháme metličkou, dokud se vše nespojí. Ve vodní lázni si rozpustíme mléčnou čokoládu. Silikonovou formičku plníme trochou čokolády a štětečkem rozetřeme po stranách. Opakujeme ještě jednou, aby nám stěny při vyjímání pralinek nepopraskaly. Dáme do chladu ztuhnout. Formičky plníme připravenou náplní do tři čtvrtin a opět dáme ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme mléčnou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formiček, pomocí čokolády přilepíme čokoládový lísteček a vkládáme do cukrářských košíčků.

Mléčná kávová

5. března 2013 v 21:32 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g hořké čokolády, 25 ml rumu, 2 lžičky jemně mleté zrnkové kávy
Dohotovení:
200 g mléčné čokolády, čokoládová kávová zrnka


Na náplň si rozpustíme ve vodní lázni hořkou čokoládu a vmícháme do ní rum a kávu. Dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 200 g mléčné čokolády. Silikonovou formičku plníme lžičkou mléčné čokolády, rozetřeme štětečkem po stranách. Toto opakujeme ještě jednou, aby byly stěny silné a pralinky nám nepopraskaly. Dáme ztuhnout na chvíli do mrazáku. Náplní plníme do tří čtvrtin a opět dáme na chvíli ztuhnout do mrazáku. Nakonec pralinku zavíčkujeme mléčnou čokoládou a opět vložíme ztuhnout na chvíli do mrazáku. Hotové pralinky vyjmeme z formičky, trochou mléčné čokolády přilepíme čokoládové kávové zrnko a klademe do cukrářských košíčků.




Portská bílá

5. března 2013 v 21:28 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g bílé čokolády, 30 ml růžového portského vína
Dohotovení:
150 g bílé čokolády, bílá čokoládová rýže


Na náplň si rozpustíme ve vodní lázni bílou čokoládu a vmícháme do ní růžové portské. Dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 150 g bílé čokolády. Silikonovou formičku plníme lžičkou bílé čokolády, rozetřeme štětečkem po stranách. Toto opakujeme ještě jednou, aby byly stěny silné a pralinky nám nepopraskaly. Dáme ztuhnout na chvíli do mrazáku. Náplní plníme do tří čtvrtin a opět dáme na chvíli ztuhnout do mrazáku. Nakonec pralinku zavíčkujeme bílou čokoládou a opět vložíme ztuhnout na chvíli do mrazáku. Hotové pralinky vyloupneme z formičky, okraje některých potřeme pomocí štětečku proužkem bílé čokolády a sypeme bílou čokoládovou rýží. Klademe do cukrářských košíčků.

Hořká sojová Duo

5. března 2013 v 21:23 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hořké čokolády, 100 g sojového suku Duo
Dohotovení:
50 g sojového suku Duo


Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Sojový suk Duo (100 g to jsou dvě tyčinky á 50 g) nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky. Silikonovou formičku na pralinky plníme lžičkou hořké čokolády a dobře rozetřeme štětečkem po stranách. Opakujeme ještě jednou. Necháme v chladu ztuhnout. Pak plníme lžičkou strouhaný sojový suk asi do tří čtvrtin. Trochu umačkáme a zavíčkujeme opět hořkou čokoládou. Dáme na chvíli do mrazáku. Poté pralinky z formičky vyjmeme, rozehřátou čokoládou pomocí štětečku uděláme na povrchu čáru, kterou sypeme zbylým strouhaným sojovým sukem Duo, rovněž strouhaným na hrubém nudličkovém struhadle. Vkládáme do cukrářských košíčků.

Pomerančová tyčinka

5. března 2013 v 21:20 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g pomerančové polevy, sušené brusinky
Dohotovení:
trochu jahodové polevy obarvené načerveno


Ve vodní lázni si rozpustíme pomerančovou polevu. Do tvořítka na led - tyčinky nalijeme vždy lžičku polevy, poklademe sušenými brusinkami a zalijeme opět pomerančovou polevou. Tyčinky necháme ztuhnout v chladu. Poté vyjmeme z tvořítka, rozložíme na kuchyňskou mřížku a pocákáme tenkými proužky jahodové polevy obarvené červenou potravinářskou gelovou barvou.

Mléčná kávová tyčinka

5. března 2013 v 21:17 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g mléčné čokolády, 1 lžička jemně mleté zrnkové kávy
Dohotovení:
čočky hořké čokolády, dvoubarevné čokoládové lístečky


Ve vodní lázni si rozpustíme mléčnou čokoládu, přidáme lžičku jemně mleté zrnkové kávy a dobře promícháme. Tvořítko na led - tyčinky plníme touto směsí a necháme v chladu dobře ztuhnout. Tuhé tyčinky vyjmeme z tvořítka, pomocí štětečku a špetky rozehřáté čokolády přilepíme čokoládové lístečky a doprostřed pecku z hořké čokolády.

Sojové kuličky

5. března 2013 v 21:15 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g strouhaného sojového suku, 50 g mletých vlašských ořechů, 2 lžičky rumu
Dohotovení:
na obalení bílá čokoládová rýže a hořké čokoládové šupinky


Sojové suky nastrouháme na jemném nudličkovém struhadle, vlašské ořechy umeleme najemno nebo rozdrtíme v robotu. Oboje smícháme, přidáme rum a vypracujeme vláčnou hmotu. Z ní potom tvoříme kuličky a obalujeme ve směsi bílé čokoládové rýže a hořkých čokoládových šupinek. Vložíme do papírových cukrářských košíčků.