Duben 2013

Krůta pečená s mandlemi

9. dubna 2013 v 19:51 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 až 1,5 kg krůtího masa (použila jsem vrchní krůtí stehna a křídla), 100 g másla, sůl, plátky mandlí, voda na podlití


Omyté maso osolíme, vložíme do pekáče, poklademe plátky másla a podlijeme trochou vody. Přiklopené pečeme při 200°C asi hodinu. Kontrolujeme občas, zda je dostatečně podlité. Před koncem pečení posypeme plátky mandlí a odkryté pečeme ještě chvíli, aby pečínka získala zlatavou barvu a křupavou kůrčičku. Podáváme s bramborovými šiškami a špenátem.




Segedínský guláš z trouby

9. dubna 2013 v 19:46 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 kg vepřového plecka (nebo bůčku), 100 g uzeného špeku, 3 velké cibule, 3 lžičky sladké mleté papriky, kmín, sůl a pepř, 500 g kysaného zelí, červený paprikový lusk, 1 masox, 1 litr vody, trochu hladké mouky na zahuštění


Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na středně velké kostky a rozložíme do pekáče. Osolíme a okmínujeme. Uzený špek nakrájíme na kostičky a vyškvaříme. Přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli a restujeme, dokud nemá cibule zlatavou barvu. Přidáme sladkou mletou papriku (kdo rád ostré, může přidat i trochu pálivé), stáhneme z ohně a vmícháme do masa. Ze zelí slijeme nálev a nakrájíme na drobnější kousky. Rovněž vmícháme do masa v pekáči. Paprikový lusk nakrájíme na proužky a přidáme ke směsi. Masox rozpustíme v trošce vody, doplníme vodou, abychom měli litr. Nalijeme na maso. Pekáč potáhneme alobalem a pečeme 1,5 hodiny při 250 °C. Nemícháme. Po uplynutí stanovené doby alobal sejmeme a guláš zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s kynutými knedlíky.


Králičí řízky v ořechové strouhance

9. dubna 2013 v 19:43 | Altara |  Vaření

SUROVINY

vykostěná králičí stehna, sůl a pepř, hladká mouka, vejce, strouhanka, hrst mletých vlašských ořechů, olej na smažení


Omyté a osušené králičí maso naklepeme, osolíme a jemně opepříme. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance, kterou jsme smíchali s mletými vlašskými ořechy. Na pánvi nahřejeme olej a řízky po obou stranách osmažíme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší.

Pomerančové špičky

9. dubna 2013 v 19:38 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g pomerančové polevy, 25 ml rumu
Dohotovení:
200 g pomerančové polevy, srdíčka z kakaového marcipánu


Ve vodní lázni si rozpustíme pomerančovou polevu (100g), přidáme rum a řádně promícháme. Dále si rozpustíme ve vodní lázni pomerančovou polevu (200 g). Silikonovou formičku naplníme trochou polevy, kterou pomocí štětečku rozetřeme po všech stranách. Rozetření zopakujeme ještě jednou, aby byly stěny dostatečně silné. Náplní plníme do tří čtvrtin a necháme ztuhnout v chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme pomerančovou polevou a dáme na chvíli ztuhnout do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky a pomocí štětečku a trochy pomerančové polevy přilepíme srdíčka z kakaového marcipánu. Pralinky klademe do papírových košíčků.

Směs špiček:

Karamelové špičky

9. dubna 2013 v 19:35 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

kuličky z čokoládové modelovací hmoty
Dohotovení:
200 g karamelové polevy, bílé marcipánové hvězdičky


Na náplň si z čokoládové modelovací hmoty (recept najdete v ostatním) připravíme malé kuličky. Dále si rozpustíme ve vodní lázni karamelovou polevu (200 g). Silikonovou formičku naplníme trochou polevy, kterou pomocí štětečku rozetřeme po všech stranách. Rozetření zopakujeme ještě jednou, aby byly stěny dostatečně silné. Vložíme kuličku a zalijeme karamelovou polevou. Dáme na chvíli ztuhnout do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky a pomocí štětečku a trochy karamelové polevy přilepíme marcipánové hvězdičky. Pralinky klademe do papírových košíčků.





Pistáciové špičky

9. dubna 2013 v 19:30 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g pistáciové polevy, 25 ml smetany, 2 lžičky rumu
Dohotovení:
200 g pistáciové polevy, čokoládové trubičky dvoubarevné


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme 100 g pistáciové polevy, vmícháme smetanu a rum. Řádně promícháme. Dále si rozpustíme ve vodní lázni zbylou pistáciovou polevu (200 g). Silikonovou formičku naplníme trochou polevy, kterou pomocí štětečku rozetřeme po všech stranách. Rozetření zopakujeme ještě jednou, aby byly stěny dostatečně silné. Dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme do tří čtvrtin a opět dáme ztuhnout do chladu. Nakonec zavíčkujeme pistáciovou polevou a dáme na chvíli ztuhnout do mrazáku. Ztuhlé pralinky vymačkáme z formičky a pomocí štětečku a trochy pistáciové polevy přilepíme trubičky. Pralinky klademe do papírových košíčků.

Šachy

3. dubna 2013 v 17:32 | Altara |  Dorty

SUROVINY

2 vejce, 150 g cukru krupice, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa, 250 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva (pečeme 4x)
Krém: 500 g másla, 2 salka (nevařená), 100 g kakaa
Dohotovení: rum, čokoládová modelovací hmota, marcipán, bílá a hořká čokoláda na figurky


Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a přiléváme olej. Pak střídavě mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva a mléko. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané obdélníkové formy. Pečeme při 180°C. Hotový korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Stejně upečeme i další 3 korpusy. Na krém vyšleháme máslo do pěny a pomalu přiléváme salko. Nakonec přišleháme kakao. Můžeme přidat i trochu moučkového cukru. První korpus pokropíme rumem, potřeme krémem, přiklopíme druhým korpusem rovněž pokropeným rumem, opět pokropíme rumem, potřeme krémem, přiklopíme třetím korpusem, pokropíme rumem a potřeme krémem a přiklopíme posledním korpusem. Hrany okrájíme a odměříme si velikost šachovnice. V tomto místě pak dort překrojíme a zbudou nám čtverec a obdélník. Obmažeme boky dortů a dáme vychladit do chladničky. Čtverec potáhneme čokoládovou modelovací hmotou a obdélník marcipánem. Kousek marcipánu obarvíme kakaem. Poté si nakrájíme z hnědého a bílého marcipánu čtverečky a poklademe jimi dort. Figurky odlijeme z hořké a bílé čokolády z plastové fólie na šachy a rozmístíme je na dort. Dozdobíme nápisem a dorty olemujeme válečkem z marcipánu.

Velikonoční slepička

3. dubna 2013 v 17:28 | Altara |  Dorty

SUROVINY

Slaný dort - korpus: 250 g hladké mouky, 100 g másla, 1 lžička soli, 20 g droždí, 1 vejce, 100 ml vody, špetka cukru
(pečeme 2x, forma - oválný pekáček z varného skla)
Sýrová pomazánka: 500 g másla, 300 g pomazánkového másla bez příchuti, 200 g taveného sýra, dijónská hořčice podle chuti, sůl a pepř. Všechny suroviny vyšleháme do jemné pomazánky
Dohotovení: 400 g paprikového pálivého salámu, 6 vařených vajíček, několik plátků uzeného sýra, kousek papriky na hřebínek a zobáček, hřebíčky na oči, kadeřavý hlávkový salát


Z rozdrobeného droždí, vlažné vody a cukru uděláme kvásek. Přesátou mouku smícháme se solí, přidáme rozpuštěné prochladlé máslo, vejce, kvásek a vypracujeme tuhé těsto. Přikryté necháme vykynout. Těsto rozválíme a vložíme do sádlem vymazaného oválného pekáčku a ve vyhřáté troubě upečeme. Tento korpus pečeme ještě jednou. Necháme na mřížce vychladnout. Vychladlé korpusy 2 x prokrojíme. Na spodní díl prvního korpusu
natřeme pomazánku z taveného sýra s dijónskou hořčicí, poklademe vejci nakrájenými na kolečka (jedno si necháme na kuřátko), přiklopíme druhým dílem prvního korpusu, opět pomažeme pomazánkou a přiklopíme třetím (vrchním) dílem. Z druhého korpusu (vrchní části) vyřízneme křídla a ocas. Zbylé dva díly korpusu spojíme pomazánkou a přilepíme na první dvakrát promazaný korpus. Z odřezků, které nám zbyly po vyříznutí křídel a ocasu pomocí pomazánky vytvoříme krk a hlavu slepičky. Do zadní části dortu vykrojíme malý klín, do kterého zasadíme ocas. Obmažeme vše pomazánkou, (trochu si odložíme na obmazání kuřátka) přilepíme křídla a začneme zdobit salámem tak, že každé kolečko nakrájíme na čtyři dílky. Ocas zdobíme celými kolečky salámu. Z červené papriky vykrojíme hřebínek a lalok, ze žluté zobák. Ze sýra formičkou vykrojíme podklad pro očka, která zdůrazníme pomocí hřebíčku. Slepičku posadíme na tác a obložíme omytým a osušeným kadeřavým salátem. Kuřátko (vejce vařené natvrdo) pomažeme pomazánkou. Z plátků uzeného sýra slzičkou vykrojíme křidélka a přilepíme na vejce. Dále vykrojíme ze žluté papriky zobáček. Celé kuřátko ozdobíme kytičkami vykrájenými ze sýra a zapíchneme dva hřebíčky coby očka. Usadíme je do salátového lůžka.


Pohled z druhé strany


Detail kuřátka



Zaječice parádnice (velikonoční medovník)

3. dubna 2013 v 17:22 | Altara |  Dorty

SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky,
Krém: 500 g másla, 1,5 zkaramelizované salko (vařené 2 hodiny)
Punčovina: odřezky z medovníku, (trochu si jich odložit na posypání dortu), perníčky, trochu krému, rum (toto je na dotvarování hlavičky)
Dohotoveni: 150 ml rumu, 50 ml vody, kousky barevného marcipánu, uši, oči, tváře, tlapky a ocásek vykrojené a upečené z těsta na velikonoční perníčky


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku s jedlou sodou a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 6 dílků. Nastříháme si 6 kusů pečícího papíru, podle oválu (použila jsem pokličku k pekáčku z varného skla) obyčejnou tužkou obkreslíme požadovaný tvar, obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle tvaru rozválíme bochánek. Takto vyválíme všech 6 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova. Necháme je vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každou placku položíme pokličku a ořízneme. Medové placky se při pečení trochu rozjedou. Takto vzniklé odřezky (část si jich odložíme na posyp) v míse rozdrtíme a smícháme s perníčky v takovém množství, které nám vystačí na hlavičku, přidáme trochu krému, rumu asi tak aby nám vznikla ne moc řídká tvarovací punčovina. Na krém vyšleháme máslo se zkaramelizovaným salkem. Jednotlivé placky potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Předek, kde budeme chtít nasadit hlavu seřízneme. Obmažeme vše krémem. Dotvarujeme hlavu. Uši připevníme pomocí párátka. Na zadní straně pomažeme krémem a obsypeme drobečky. Na krém přilepíme tváře a oči, vzadu pak ocásek, celý dort obsypeme drobečky. Štětečkem očistíme posyp z očí, tváří a ocásku, pokud se nám tam uchytí. Zasuneme packy. Dozdobíme marcipánem.


Velikonoční perníčky 2013

3. dubna 2013 v 17:17 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

500 g hladké mouky, vanilkový cukr, koření:
hřebíček, skořice, fenykl, anýz, badyán, 1 lžička kakaa, 180 g moučkového cukru, 170 g tuku, 2 vejce, 3 polévkové lžíce medu, 1 kávová lžička jedlé sody, rozšlehané vejce na potírání
Dohotovení: marcipán
(pekla jsem z dvojnásobného množství)


Na vál prosijeme mouku, přidáme špetku soli, koření, vanilkový cukr. Tuk, cukr, med, jedlou sodu dáme mírně zahřát, přidáme vejce a teplým zaděláme těsto. Necháme chvíli odpočinout v chladu. Vyválíme, vykrájíme tvary, u zaječic vykrájíme z perníku i oči a tváře, nalepíme syrové, pomažeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180 °C. Zbytek zdobíme marcipánem.


U těchto perníčků jsem rovněž zdobila syrovým perníkovým těstem, potřela rozšlehaným vejcem.


Tyto perníčky jsem zdobila jak syrovým perníkovým těstem, tak ještě marcipánovými mašličkami.



Tato velikonoční vajíčka jsem zdobila barevnými kousky marcipánu.