Květen 2013

Polévka rybí z lososa s knedlíčky

31. května 2013 v 22:22 | Altara |  Vaření

SUROVINY

200 g filetu z lososa bez kůže, 100 g másla, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 malá cibule, kousek pórku, trochu hladké mouky, sůl a pepř


Lososa dáme vařit do osolené vody. Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na drobné kostičky a pórek rovněž na kostičky. Na polovině másla osmažíme zeleninu dozlatova, přilijeme přecezený vývar a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Ze zbylého másla a hladké mouky usmažíme jíšku, vmícháme do polévky. Zavaříme lososové knedlíčky (recept najdete TADY). Uvařené maso z lososa rozebereme na drobné kousky a vložíme do polévky. Dochutíme solí a pepřem, dozdobíme zelenou sekanou petrželkou.

Lososové knedlíčky

31. května 2013 v 22:19 | Altara |  Vaření

SUROVINY

100 g filetu z lososa bez kosti a kůže, 30 g střídky z bílého pečiva, 50 ml smetany ke šlehání, 1 lžička bílku, sůl a pepř


Střídku z bílého pečiva nakrájíme na kostičky a zalijeme smetanou. Lososa umeleme na masovém mlýnku nebo rozdrtíme v robotu, osolíme a opepříme. Přidáme bílek a namočenou střídku. Vše propracujeme na hladkou hmotu. Mokrou lžičkou vykrajujeme z hmoty nočky, které opatrně v dlani zakulatíme. Zaváříme do vroucí polévky a vaříme asi 5 minut.

Makové palačinky

31. května 2013 v 22:15 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 ml mléka, 200 g hladké mouky, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 3 lžičky mletého máku, špetka soli, olej na smažení,
Náplň: domácí pribináček


Mléko nalijeme do hrnce, rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, vanilkový cukr a prošleháme. Po částech přidáváme hladkou mouku smíchanou s mletým mákem a ještě trochu našleháme. Pánev vytřeme olejem a palačinky po obou stranách upečeme. Plníme domácím pribináčkem (recept najdete ZDE)


Domácí pribináček

31. května 2013 v 22:11 | Altara |  Různé sladkosti

SUROVINY

250 g plnotučného tvarohu ve vaničce, 1 vanilkový cukr, 100 ml smetany ke šlehání (33%), 3 lžičky vanilkového pudinku Olé (pudink bez vaření)


Tvaroh vložíme do šlehací mísy, přidáme vanilkový cukr, pudinkový prášek, prošleháme a přilijeme smetanu. Šleháme, dokud se vše nespojí.


Vepřová panenka na májovkách

30. května 2013 v 16:13 | Altara |  Vaření

SUROVINY

malá vepřová panenka, májovky, 1 cibule, olej, 1 masox, sůl a pepř, 3 lžičky hladké mouky


Omytou vepřovou panenku nakrájíme na silnější plátky a jemně naklepeme. Osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Osmažíme na pánvi v rozpáleném oleji po obou stranách a odložíme stranou. Na oleji v kastrolu osmažíme dozlatova drobně nakrájenou cibuli. Přidáme maso, propláchnuté houby, masox a podlijeme vodou. Dusíme, dokud není maso měkké. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rýží nebo kynutými knedlíky.

Májovky s vejci

30. května 2013 v 16:10 | Altara |  Vaření

SUROVINY

májovky, 1 cibule, 3 lžíce oleje, vejce, sůl a pepř


Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Propláchneme a necháme okapat. Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme houby, mírně osolíme a dusíme, dokud se všechna tekutina nevydusí. Přidáme rozklepnutá vejce a smažíme, dokud se vejce nesrazí. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s krajíčky chleba.




Májovky na smetaně

30. května 2013 v 16:06 | Altara |  Vaření

SUROVINY

májovky, 1 cibule, 20 g uzeného špeku, 1 lžíce oleje, 210 ml smetany na vaření, asi 3 lžičky hladké mouky, 1 masox, sůl a pepř, voda dle potřeby


Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Uzený špek nakrájíme na drobné kostičky a vyškvaříme na pánvi, přidáme lžíci oleje a drobně nakrájenou cibuli. Krátce osmažíme a přidáme oprané houby nakrájené na tenké plátky. Orestujeme, osolíme a podlijeme vodou. Přidáme masox a vaříme, dokud nejsou houby měkké. Omáčku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve smetaně. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s kynutými knedlíky.

Porsche

11. května 2013 v 19:00 | Altara |  Dorty

SUROVINY

3 vejce, 120 g cukru krupice, 70 g polohrubé mouky, 50 g mletých vlašských ořechů, 1 lžička kakaa, 3 lžičky oleje, špetka soli
(pečeme 7x)
Krém: 4 másla, 2 salka (nevařená), 200 g kakaa,
Dohotovení: 1,5 kg marcipánu, stříbrná prášková barva, černá, šedá, žlutá a červená gelová potravinářská barva, rum


Bílky oddělíme od žloutků, přidáme špetku soli a vyšleháme sníh. Za stálého šlehání přisypeme krupicový cukr a řádně prošleháme. Pak po jednom přidáme žloutky. Nakonec olej a vše ještě důkladně prošleháme. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou mletými ořechy a kakaem. Nalijeme do sádlem vymazané a moukou vysypané obdélníkové dortové formy. Pečeme při 180°C. Pečeme 7x. Jednotlivé korpusy necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Mezitím si připravíme krém. Máslo vyšleháme s kakaem a postupně přiléváme nezkaramelizované salko. (trochu krému si odložíme na obmazání dortu). Šest korpusů pocákáme rumem, pomažeme krémem a naskládáme na sebe. Ze sedmého korpusu vytvarujeme kabinu (vršek dortu). Pomocí nože vykrájíme tvar auta. Odřezky dáme do mísy, přidáme trochu rumu a dotvarujeme jimi střechu. Celý povrch potřeme tenkou vrstvou krému. Takto připravený dort dáme do chladu ztuhnout. Zatím si obarvíme marcipán. Kousek bílého si odložíme na poznávací značku. Malý kousek žlutého a červeného, zbylý marcipán obarvíme na světle šedou. Světle šedý marcipán rozválíme a dort jím potáhneme. Pomocí štětce poprášíme stříbrnou práškovou barvou. Z odřezků odložíme kousek na světla, zrcátka a poklice kol. Zbylý obarvíme černou barvou. Vypracujeme kola, zrcátka. Z černého marcipánu vykrájíme okna a přední masku. Nalepíme světla, obtočíme tenkou ruličkou černého marcipánu. Zadní světla jsou červené slzičky. Nalepíme znak, přilepíme poznávací značku a pomocí párátek připevníme zrcátka. (světla, zrcátka a poklice kol rovněž poprášíme stříbrnou barvou) Spodek auta obtočíme černou tenkou ruličkou. Stejně tak okna.

Ve skutečnosti mělo auto protáhlejší tvar, nepodařilo se je dobře nafotit. Dort vážil 6 kg.


Mléčné kávové jazýčky

11. května 2013 v 18:56 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g mléčné čokolády, 1 lžička jemně mleté zrnkové kávy
Dohotovení: čokoládová kávová zrnka



Ve vodní lázni si rozpustíme mléčnou čokoládu, přidáme lžičku jemně mleté zrnkové kávy a dobře promícháme. Plastové tvořítko od kočičích jazýčků naplníme touto směsí a necháme v chladu dobře ztuhnout. Tuhé jazýčky vyjmeme z tvořítka, pomocí štětečku a špetky rozehřáté čokolády přilepíme čokoládová kávová zrnka.


Kávové srdíčko

11. května 2013 v 18:53 | Altara |  Dorty

SUROVINY


5 vajec, 200 g cukru krupice, 195 g polohrubé mouky, 3 lžičky mleté zrnkové kávy, 5 lžic oleje, špetka soli
Krém: 250 g másla, 200 g salka (nevařeného), 7 lžiček kakaa, 3 lžičky kávy Nescafé classic crema
Poleva: 200 g hořké čokolády, 200 g smetany ke šlehání (33%)
Dohotovení: kávové jazýčky, čokoládová kávová zrnka, kousek bílého marcipánu, rum


Bílky oddělíme od žloutků, přidáme špetku soli a vyšleháme sníh. Za stálého šlehání přisypeme krupicový cukr a řádně prošleháme. Pak po jednom přidáme žloutky. Nakonec olej a vše ještě důkladně prošleháme. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou se zrnkovou kávou. Nalijeme do sádlem vymazané a moukou vysypané dortové formy ve tvaru srdce. Pečeme při 180°C. Korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Mezitím si připravíme krém. Máslo vyšleháme s kakaem, kávou a postupně přiléváme nezkaramelizované salko. Vychladlý korpus dvakrát prokrojíme. Pocákáme rumem, namažeme krémem. Krémem obmažeme i boky a necháme dort trochu ztuhnout v chladu. Připravíme si polevu. Čokoládu rozlámeme do misky. Smetanu přivedeme k varu a nalijeme na čokoládu tak, aby byla všechna ponořena. Necháme asi 10 minut stát. Poté metličkou prošleháme. Necháme ještě chvíli chladnout. Polevou dort polijeme a nožem roztíráme po bocích dortu. Na povrchu dort projedeme nožem a naděláme vlnky. Boky dortu zdobíme kávovými jazýčky z mléčné čokolády, čokoládovými kávovými zrnky a marcipánovými kytičkami a mašličkou. Recept na kávové jazýčky najdete v pralinkách.

Tvarohový kuličkový koláč

11. května 2013 v 18:48 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

Tmavé těsto (kuličky):
200 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, 125 g másla, půl prášku do pečiva, 2 vejce, citrónová kůra
Tvarohová hmota: 500 g měkkého tvarohu, 220 g moučkového cukru, 125 g másla, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink


Všechny suroviny na tmavé těsto zpracujeme v těsto. Uděláme kuličky, které rozložíme na hluboký plech vyložený pečícím papírem a uložíme do chladna. Nyní si připravíme tvarohovou hmotu. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, postupně vešleháme máslo, tvaroh a pudinkový prášek. Nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Tvarohovou hmotu rozetřeme na kuličky a urovnáme. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 až 180°C. Propečení zkusíme špejlí.



Slaný čtverec

6. května 2013 v 17:23 | Altara |  Dorty

SUROVINY

Slaný dort - korpus: 500 g hladké mouky, 200 g másla, 2 lžičky soli, 40 g droždí, 2 vejce, 200 ml vody, špetka cukru, sádlo na vymazání formy
(forma - čtverec)
Sýrová pomazánka: 500 g másla, 300 g pomazánkového másla bez příchuti, 200 g taveného sýra, dijónská hořčice podle chuti, sůl a pepř.
Plněná vejce: 4 vejce, 50 g másla, lžička dijónské hořčice, trojúhelníček taveného sýra, sůl a pepř podle chuti,
Dohotovení: 150 g pálivého paprikového salámu, 150 g vysočiny, 200 g díratého uzeného sýra, 150 g šunky (šunka je uvnitř dortu), rybízová rajčata, salátová okurka, žlutá paprika, zelená kadeřavá petrželka, pažitka


Z rozdrobeného droždí, vlažné vody a cukru uděláme kvásek. Přesátou mouku smícháme se solí, přidáme rozpuštěné prochladlé máslo, vejce, kvásek a vypracujeme tuhé těsto. Přikryté necháme vykynout. Těsto rozválíme a vložíme do sádlem vymazané dortové formy a ve vyhřáté troubě upečeme. Korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Mezitím si připravíme pomazánku. Máslo, pomazánkové máslo a tavený sýr vyšleháme do pěny. Přidáme dijónskou hořčici a podle chuti sůl a pepř. Dále si připravíme plněná vejce. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vystydnout, oloupeme, překrojíme podélně na poloviny a vydlabeme žloutky. Dáme je do mísy, přidáme máslo, tavený sýr, hořčici a dobře promícháme. Bílky plníme pomocí lžičky žloutkovou směsí. Sypeme sekanou pažitkou. Vychladlý korpus 2 x prokrojíme. První plát potřeme pomazánkou (trochu si necháme na obmazání boků a povrchu dortu) a poklademe polovinou šunky a opět potřeme pomazánkou. Přilepíme druhý plát. Pomažeme pomazánkou, poklademe druhou polovinou šunky a opět potřeme pomazánkou. Přilepíme třetí plát. Obmažeme pomazánkou boky dortu a povrch. Na boky dortu vyskládáme pálivý paprikový salám. Na salám klademe dokola plátky díratého uzeného sýra. Na každý roh dortu pomocí pomazánky přilepíme ruličku ze sýra. Kolem ní tři plátky salátové okurky a vějířky z pálivého paprikového salámu. Povrch dortu zdobíme tak, že do každého rohu dáme 2 půlky plněného vejce sypaného pažitkou, vějířky pálivého paprikového salámu, rybízovými rajčaty. Do kříže vyskládáme vysočinu a střed dortu zdobíme pomocí proužků žluté papriky, rybízového rajčete a plátky salátové okurky. Celý dort dozdobíme zelenou kadeřavou petrželkou.




Slaný kulatý

6. května 2013 v 17:17 | Altara |  Dorty

SUROVINY

Slaný dort - korpus: 500 g hladké mouky, 200 g másla, 2 lžičky soli, 40 g droždí, 2 vejce, 200 ml vody, špetka cukru, sádlo na vymazání formy
(forma - 26 cm)
Sýrová pomazánka: 500 g másla, 300 g pomazánkového másla bez příchuti, 200 g taveného sýra, dijonská hořčice podle chuti, sůl a pepř.
Dohotovení: 200 g pálivého paprikového salámu, 200 g uzeného sýra, 150 g šunky (šunka je uvnitř dortu), 200 g nivy, 100 g másla, rajčata, černé a zelené olivy, 50 g tvrdého sýra na strouhání (třeba cihly), salátová okurka, žlutá paprika, zelená kadeřavá petrželka


Z rozdrobeného droždí, vlažné vody a cukru uděláme kvásek. Přesátou mouku smícháme se solí, přidáme rozpuštěné prochladlé máslo, vejce, kvásek a vypracujeme tuhé těsto. Přikryté necháme vykynout. Těsto rozválíme a vložíme do sádlem vymazané dortové formy a ve vyhřáté troubě upečeme. Korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Mezitím si připravíme pomazánku. Máslo, pomazánkové máslo a tavený sýr vyšleháme do pěny. Přidáme dijonskou hořčici a podle chuti sůl a pepř. Vychladlý korpus 2 x prokrojíme. První plát potřeme pomazánkou (trochu si necháme na obmazání boků a povrchu dortu) a poklademe polovinou šunky a opět potřeme pomazánkou. Přilepíme druhý plát. Pomažeme pomazánkou, poklademe druhou polovinou šunky a opět potřeme pomazánkou. Přilepíme třetí plát. Obmažeme pomazánkou boky dortu a povrch. Tvrdý sýr nastrouháme na jemném nudličkovém struhadle a posypeme povrch dortu. Na bok dortu vyskládáme pálivý paprikový salám přeložený na půlkolečka. Z másla a jemně nastrouhané nivy utvoříme malé kuličky. Klademe je kolem spodní části dortu tak, že za každou kuličku dáme ruličku z poloviny plátku uzeného sýra. Navrch nivové kuličky vmáčkneme zelenou olivu. Střed dortu zdobíme hvězdou z rajčat, černými olivami, kolečkem z ruliček pálivého paprikového salámu. Plátky okurky nakrájíme natenko pomocí škrabky na brambory a zeleninu a oba konce spojíme doprostřed plátku. Žlutou papriku nakrájíme na proužky. Z plátků uzeného sýra pomocí vykrajovačky vykrájíme kytičky. Černé olivy podélně překrojíme na půl. Polovinu středu dortu zdobíme ozdobami z okurek a černými olivami a druhou polovinu sýrovými kytičkami, zelenou olivou a žlutou paprikou. Nakonec vše přizdobíme zelenou petrželkou.



Plněná vejce

6. května 2013 v 17:12 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

4 vejce, 50 g másla, lžička dijónské hořčice, trojúhelníček taveného sýra, rybízová rajčata, sůl a pepř podle chuti, 8 plátků uzeného sýra, pažitka a zelená petrželka


Vejce uvaříme natvrdo, necháme vystydnout, oloupeme, překrojíme podélně na poloviny a vydlabeme žloutky. Dáme je do mísy, přidáme máslo, tavený sýr, hořčici a dobře promícháme. Bílky rozmístíme na talíř a plníme pomocí lžičky žloutkovou směsí. Mezi jednotlivé půlky vajec vložíme plátky uzeného sýra. Pažitku nasekáme nadrobno a vejce jimi ozdobíme. Doprostřed talíře naskládáme rajčata a vše přizdobíme kadeřavou petrželkou.

Obložená mísa

6. května 2013 v 17:09 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

hermelín, plátkový sýr, šunka, vysočina, pálivý paprikový, pálivá klobása, niva, máslo, černé olivy, pažitka a zelená petrželka


Hermelín nakrájíme na 16 trojúhelníčků a skládáme na střed mísy. Šest si jich necháme na střední kytičku. Klobásu nakrájíme na kolečka a uprostřed mísy uděláme čtverec. Na něj vyskládáme plátky sýra a opět kolečka klobásy. Nakonec kytičku z 6 odložených kousků hermelínu. Doprostřed hermelínové kytičky utvoříme růžičku z pálivého paprikového salámu. Z jedné strany hermelínových trojúhelníčků poklademe plátky vysočiny, z druhé strany plátky sýra. Na druhé polovině vše vyskládáme stranově obráceně. Na straně kde je vysočina poklademe ruličky ze šunky. Dále si připravíme kuličky z nivy. Nivu nastrouháme a spojíme s máslem tak, aby se daly modelovat tuhé kuličky. Pažitku nakrájíme nadrobno a polovinu nivových kuliček v ní obalíme. Přidáme na talíř. Nakonec vše dozdobíme černými olivami a zelenou petrželkou.