Červenec 2013

Míšové plnění drcenými oplatkami

26. července 2013 v 14:04 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

hořká, mléčná a bílá čokoláda (množství neuvádím, je podle toho, kolik figurek chcete vytvořit), drcené oplatky Opávia, marcipánové mašličky


Hořkou, mléčnou a bílou čokoládu rozpustíme každou zvlášť ve vodní lázni. Oplatky Opávia rozdrtíme na drobečky. Silikonovou formičku naplníme z části čokoládou, štětečkem rozetřeme po stranách a necháme chvíli ztuhnout v chladu. Potom nasypeme drcené oplatky asi do dvou třetin, umačkáme lžičkou a zavíčkujeme opět čokoládou. Dáme na chvíli do mrazáku ztuhnout. Hotové medvídky z formičky vymačkáme na tácek a zdobíme mašličkami.

Mandlové hroty hořké

26. července 2013 v 14:01 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hořké čokolády, pražené nesolené loupané mandle, marcipánové mašličky


Mandle spaříme vroucí vodou, zchladíme studenou vodou a zbavíme slupek. Opražíme na suché pánvi. Necháme vystydnout. Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu. Plastové tvořítko (použila jsem od voskových pastelek) naplníme z části čokoládou, vložíme dvě mandle a opět zalijeme hořkou čokoládou. Necháme v chladu dobře ztuhnout. Tuhé hroty vyjmeme z tvořítka a zdobíme marcipánovými mašličkami.

Bílá s vaječným likérem a drcenými oplatkami

26. července 2013 v 13:55 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g bílé čokolády, 30 ml vaječného likéru, trochu drcených oplatek Opavia
Dohotovení: 200 g bílé čokolády, marcipánová srdíčka z kakaového marcipánu


Na náplň ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu, vmícháme do ní vaječný likér, drcené oplatky a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu (200 g). Silikonovou formičku plníme trochou bílé čokolády, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Poté plníme likérovou náplní asi do tří čtvrtin. Dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme bílou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, uložíme do papírových košíčků a zdobíme srdíčky z kakaového marcipánu.

SMĚS PRALINEK



Hořká Martell s hořkou náplní

26. července 2013 v 13:53 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g hořké čokolády, 30 ml koňaku Martell
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, marcipánové hvězdičky z kakaového marcipánu


Na náplň ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu, vmícháme do ní koňak a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu (200 g). Silikonovou formičku plníme trochou hořké čokolády, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Poté plníme koňakovou náplní asi do tří čtvrtin. Dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, uložíme do papírových košíčků a zdobíme hvězdičkami z kakaového marcipánu.

Bílá s vaječným likérem

26. července 2013 v 13:50 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g bílé čokolády, 30 ml vaječného likéru
Dohotovení: 200 g bílé čokolády, marcipánové mašličky


Na náplň ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu, vmícháme do ní vaječný likér a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu (200 g). Silikonovou formičku plníme trochou bílé čokolády, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Poté plníme likérovou náplní asi do tří čtvrtin. Dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme bílou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, uložíme do papírových košíčků a zdobíme mašličkami z marcipánu vymačkaných ze silikonové formičky.

Pralinky plněné chalvou

26. července 2013 v 13:46 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

chalva
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, marcipánové kytičky


Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu. Platíčko od bonboniéry plníme trochou hořké čokolády, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Poté plníme chalvou asi do tří čtvrtin, umačkáme lžičkou a zalijeme hořkou čokoládou. Nakonec pralinky dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z platíčka vymačkáme, uložíme do papírových košíčků a zdobíme malými marcipánovými kytičkami.

Mléčná kávová s kávovým zrnkem v čokoládě uvnitř

26. července 2013 v 13:42 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g hořké čokolády, 30 ml smetany, 1 lžička Nescaffé
Dohotovení: 200 g mléčné čokolády, kávová zrnka v hořké čokoládě, čokoládová kávová zrna


Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu, přidáme smetanu, kávu Nescaffé a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme mléčnou čokoládu. Silikonovou formičku plníme trochou mléčné čokolády, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Poté plníme náplní asi do tří čtvrtin a vložíme kávové zrnko v čokoládě. Opět dáme ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme mléčnou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, uložíme do papírových košíčků a pomocí štětečku a špetky rozehřáté čokolády přilepíme čokoládová kávová zrnka.

Hořká Martell s mléčnou náplní

26. července 2013 v 13:39 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g mléčné čokolády, 30 ml koňaku Martell
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, kuličky z kakaového marcipánu


Ve vodní lázni si rozpustíme mléčnou čokoládu, přidáme koňak a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu. Silikonovou formičku plníme trochou hořké čokolády, štětečkem dobře rozetřeme po stranách, raději 2x, aby stěny byly silné a pralinky nepraskaly. Dáme ztuhnout do chladu. Poté plníme náplní asi do tří čtvrtin. Opět dáme ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou, dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, uložíme do papírových košíčků a pomocí štětečku a špetky rozehřáté čokolády přilepíme kuličky z kakaového marcipánu.

Jazýčky s praženými mandlemi

26. července 2013 v 13:30 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g bílé čokolády, mandle pražené ve slupce


Celé mandle ve slupce opražíme na suché pánvi. Necháme vystydnout a nasekáme na drobné kousky. Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu, přidáme sekané mandle a dobře promícháme. Plastové tvořítko od kočičích jazýčků naplníme touto směsí a necháme v chladu dobře ztuhnout. Tuhé jazýčky vyjmeme z tvořítka.

Bramboráčky se sýrovou omáčkou

15. července 2013 v 21:53 | Altara |  Vaření

SUROVINY

Těsto na bramboráky jak kdo rád, olej na smažení
Sýrová omáčka: 200 ml plnotučného mléka, 130 g nivy, 4 trojúhelníčky taveného sýra Veselá kráva, pepř, popř. sůl


Z oblíbeného těsta na bramboráky usmažíme malé bramboráčky. Uchováme v teple pod pokličkou. Na omáčku přivedeme mléko k varu, nasypeme nivu nastrouhanou na jemném struhadle, tavené sýry a metličkou vše prošleháme. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Jednotlivé porce bramboráčků přelijeme sýrovou omáčkou a případně ozdobíme. Použila jsem zelenou cibulovou nať.

Chilli con carne

15. července 2013 v 21:45 | Altara |  Vaření

SUROVINY

2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, 300 g mletého hovězího masa, chilli podle chuti, trochu koření zlaté žebírko, 2 hrsti vařené kukuřice, 140 g sušených rajčat naložených v oleji, 2 velká rajčata bez slupky, kečup nebo rajský protlak, plechovka fazolí ve slaném nálevu, sůl a pepř, zelená cibulová nať, proužky mrkve


V kastrolu se silným dnem rozpálíme olej, přidáme drobně nakrájenou cibuli a česnek. Když cibule začne sklovatět, přidáme mleté maso. Za stálého míchání osmažíme dohněda. Přidáme chilli, koření a ještě chvíli smažíme. Poté přidáme kukuřici, sušená rajčata v oleji nakrájená na kousky, rajčata bez slupek nakrájená rovněž na kousky a dusíme ještě chvíli na slabém ohni. Dále přidáme trochu kečupu nebo rajský protlak. Nakonec přidáme scezené fazole z plechovky. Dochutíme solí a pepřem. Zdobíme zelenou cibulovou natí a proužky mrkve. Podáváme jako samotný pokrm, nebo s chlebem.

Pokrm můžeme podávat také s rýží.


Použité suroviny


Polévka z morkových kostí

15. července 2013 v 21:37 | Altara |  Vaření

SUROVINY

2 morkové kosti, 1,5 l vody, 1 cibule, větvička libečku, sůl, hovězí bujón, vařená rýže, zelené fazolové lusky, 1 mrkev, zelená petrželka, sůl a pepř


Morkové kosti omyjeme, vložíme do hrnce, přidáme 2 lžičky soli, větvičku libečku, 1 cibuli a vaříme asi 45 minut. Vývar přecedíme, případně doplníme o vyvařenou vodu, přidáme bujón, nastrouhanou mrkev, očištěné fazolky a vaříme, dokud nejsou fazolky měkké. Poté přidáme do polévky uvařenou rýži a zelenou petrželku. Kdo má rád, může do polévky přidat i uvařený morek z kostí. Dochutíme solí a pepřem.

Macecha řezy

3. července 2013 v 17:08 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

5 vajec, 250 g krupicového cukru, 100 ml vlažné vody, 100 ml oleje, 250 g polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva
Krém č. 1: 2 vanilkové pudinky, 5 lžic krupicového cukru, 800 ml mléka
Krém č. 2: 400 ml zakysané smetany, 250 ml smetany ke šlehání, 2 vanilkové cukry
Dohotovení: čokoláda Margot nebo Granko


Oddělené žloutky s cukrem vypracujeme šlehačem, zašleháme do pěny vodu a postupně olej. Dále přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva střídavě s pevným sněhem z bílků a polovinu těsta rozetřeme do pekáčku s papírem na pečení na dně. Do druhé poloviny těsta vmícháme jemně prosáté kakao a tmavé těsto rozetřeme v pekáčku na vrstvu světlého. Uvaříme pudink z mléka, cukru a pudinkových prášků. Naběračkou ho rozlijeme na tmavé těsto a vidličkou všechny vrstvy až na dno vlnkovitě, nebo spirálovitě protáhneme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 30 minut. Než řezy zchladnou, připravíme si krém: zakysanou smetanu vymícháme s vanilkovým cukrem a zvolna do pěny zapravíme ušlehanou šlehačku. Hmotu rozetřeme na povrch zchladlých řezů (vyplní prohlubně), povrch urovnáme a posypeme nahrubo nastrouhanou Margotkou nebo Grankem.

Zdroj: Knihovnička recepty 5/2013


„Šiml“ buchty

3. července 2013 v 17:03 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 60 g cukru, 42 g droždí, 100 g hery, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, trochu soli, 250 ml mléka
Náplň tvarohová: 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, cukr podle chuti
Náplň maková: 200 g mletého máku, vanilkový cukr, 150 ml mléka, 25 g másla, cukr a rum podle chuti
Náplň "šiml": vznikne smícháním makové a tvarohové náplně


Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, rozdrobené droždí, sůl a vejce. Heru rozpustíme a vlijeme do mléka. Vlažným zaděláme těsto. Dobře je propracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a lžící vykrájíme kousky. Poklademe "šiml" náplní. Zavineme a dáme do olejem vytřeného plechu se zvýšeným okrajem. Na povrchu potřeme olejem. Pečeme při 180°C dozlatova. Po upečení necháme vychladnout na kuchyňské mřížce a jemně pocukrujeme.


Chuťovky s matjesy

3. července 2013 v 17:00 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

krajíčky chleba, máslo, matjesy, listy červeného listového salátu, zelená cibulová nať, červený paprikový lusk


Chléb nakrájíme na kostičky a pomažeme máslem. Dále pokračujeme plátkem matjesu, kouskem listového salátu, kouskem zelené naťe z cibule a končíme proužkem červeného paprikového lusku.