Srpen 2013

Maďarský houbový guláš

22. srpna 2013 v 12:33 | Altara |  Vaření

SUROVINY

větší miska lesních hub, 3 větší cibule, 50 g uzeného špeku, 2 lžíce sádla, 1 balíček kořeni na maďarský guláš, 1 masox, sůl a pepř, 2 velké stroužky česneku


Houby očistíme, nakrájíme na kousky, propláchneme a necháme okapat. Uzený špek nakrájíme na drobné kostičky a necháme v kastrolu vyškvařit, přidáme sádlo a hrubě nakrájenou cibuli, kterou osmažíme dozlatova. Dále přidáme houby, promícháme a krátce dusíme. Vsypeme celý sáček koření na maďarský guláš, prolisovaný česnek, trochu podlijeme vodou a dusíme asi půl hodiny. Guláš nemusíme zahušťovat, postará se o to množství cibule. Kdo rád ostré, může přidat chilli papričku. Podáváme s rýží nebo jen s chlebem.


Králičí polévka s hermelínovými nočky

22. srpna 2013 v 12:29 | Altara |  Vaření

SUROVINY


vývar z králíka (asi litr a půl), mrkev, petržel, kousek celeru, 1 cibule, 1 velký stroužek česneku, 1 masox, sůl a pepř, kadeřavá petrželka, obrané králičí maso


Kořenovou zeleninu a cibuli, česnek vaříme společně s králičím masem. Osolíme. Vaříme, dokud není maso měkké. Maso vyjmeme, vývar přecedíme, případně dolijeme vodou na požadované množství, pokrájíme do něj zeleninu, přidáme masox. Do takto připraveného vývaru zaváříme hermelínové nočky. Vaříme asi 5 minut. Recept na ně najdete v zavářkách. Nakonec polévku dochutíme solí a pepřem a přidáme nasekanou kadeřavou petrželku.


Zavářka s hermelínem

22. srpna 2013 v 12:25 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 vejce, 100 g másla, 50 g hermelínu, hrubá mouka dle potřeby


V hlubokém talíři rozmícháme vejce s máslem a přidáme tolik hrubé mouky, aby vzniklo ne moc tuhé těstíčko. Hermelín nakrájíme na drobné kostičky a vmícháme do zavářky. Vykrajujeme lžičkou a vkládáme do vroucí polévky. Vaříme asi 5 minut. Zavářku můžeme rovněž protlačit přes síto na halušky.

Těstovinový salát s lososem

22. srpna 2013 v 12:22 | Altara |  Vaření

SUROVINY

půl balíčku vařených těstovin (vřetánek), cca 300 g pečeného lososa, kousek salátové okurky, půl žlutého paprikového lusku, červená cibule, sůl a pepř, olivový olej


Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, scedíme a necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme zeleninu: salátovou okurku na půlkolečka, červenou cibuli na tenké plátky, žlutou papriku na tenké proužky. Rozebereme lososa na drobné kousky. Vše shrneme do mísy, promícháme, zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem.


Rakvičky

22. srpna 2013 v 12:18 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

9 žloutků, 140 g cukru moučka, 140 cukru krupice, 1 celé vejce
Dohotovení: šlehačka, čokoládové zdobení


Žloutky, vejce a oba cukry šleháme asi 20 minut. Formičky na rakvičky si vytřeme 100% tukem (rozpustit a vymazat štětečkem, hlavně rohy). Poté plníme trochu více jak do poloviny. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme, dokud těsto nevyskočí. Pak nastavíme teplotu na 110°C a necháme asi hodinu sušit. Hotové vychladlé rakvičky ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a zdobíme čokoládovým zdobením.


Karamelová roláda

14. srpna 2013 v 22:59 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

6 vajec, 140 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa
Krém: 250 g másla, 1 karamelové salko
Dohotovení: strouhaná nugátová poleva, čokoládové lístečky a alginátové ovoce


Cukr s bílky vyšleháme v hustou pěnu, potom po jednom přidáváme žloutky a šleháme každý žloutek asi půl minuty. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Na plech se zvednutým okrajem položíme pečící papír, vymastíme rozpuštěným sádlem a rozetřeme stejnoměrně těsto. Pečeme při 180°C asi 10 minut. Po upečení stáhneme z plechu papír s korpusem a necháme vychladnout. Na krém vyšleháme karamelové salko s máslem. Potřeme roládu (trochu krému si necháme na potření povrchu) zavineme a při zavíjení odvíjíme papír. Na povrchu potřeme krémem, vidličkou naděláme rýhy a sypeme nugátovou polevou strouhanou na hrubém struhadle. Dozdobíme čokoládovými lístečky a červeným alginátovým ovocem.

Kávovka smetanová

14. srpna 2013 v 22:53 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g mléčné čokolády, 30 ml smetany, 1 lžička mleté zrnkové kávy
Dohotovení: 150 g bílé čokolády, trochu hořké čokolády, čokoládová kávová zrna


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme mléčnou čokoládu, vmícháme smetanu a zrnkovou kávu. Dále si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, kterou dotónujeme hořkou čokoládou na požadovaný odstín. Silikonovou formičku (uzlík) plníme trochou směsi bílé a hořké čokolády, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Poté plníme náplní asi do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme směsí bílé čokolády s hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, povrch zdobíme čokoládovým kávovým zrnem, které přilepíme pomocí rozpuštěné čokolády. Uložíme do papírových košíčků.

Pralinky k svátku




Skořicová Martell

14. srpna 2013 v 22:48 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g pomerančové polevy, 30 ml koňaku Martell, trochu mleté skořice
Dohotovení: 200 g pomerančové polevy, 5 g hořké čokolády, trochu mleté skořice, třtinový cukr


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme pomerančovou polevu, vmícháme koňak, skořici a promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 200 g pomerančové polevy společně s 5 g hořké čokolády a vmícháme skořici. Tvořítko na led (prohnutá kostka) plníme trochou směsi pomerančové polevy a hořké čokolády, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Poté plníme náplní asi do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme směsí pomerančové polevy s hořkou čokoládou a skořicí a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vyklepneme, povrch potřeme zbylou směsí pomerančové polevy a hořké čokolády a sypeme třtinovým cukrem. Uložíme do papírových košíčků.

Kapučínka

14. srpna 2013 v 22:45 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g mléčné čokolády, 30 ml smetany, 1 lžička kapučína
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, proužkované čokoládové trubičky


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme mléčnou čokoládu, vmícháme smetanu a kapučíno a promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 200 g hořké čokolády. Silikonovou formičku (kávová zrna) plníme trochou hořké čokolády, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Poté plníme náplní asi do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, pomocí rozpuštěné čokolády přilepíme pruhovanou čokoládovou trubičku. Uložíme do papírových košíčků.

Piňa Colada

14. srpna 2013 v 22:41 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

150 g bílé čokolády, 25 ml kokosového likéru Malibu, 50 ml ananasového džusu, 1 vrchovatá lžička strouhaného kokosu, kandovaný ananas nakrájený na kousky
Dohotovení: 200 g bílé čokolády, strouhaný kokos, kandovaný ananas


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme 150 g bílé čokolády. Vmícháme likér a ananasový džus a promícháme. Nakonec do náplně přidáme strouhaný kokos a na kousky nakrájený kandovaný ananas. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 200 g bílé čokolády. Tvořítko na led (lístečky) plníme trochou bílé čokolády, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Poté plníme náplní asi do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme bílou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z tvořítka vyklepneme, potřeme bílou čokoládou, máčíme ve strouhaném kokosu a zdobíme proužkem kandovaného ananasu. Uložíme do papírových košíčků.


Karamelová

14. srpna 2013 v 22:37 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

karamelové salko, lískové oříšky
Dohotovení: 150 g karamelové polevy, marcipánové kytičky


Ve vodní lázni rozpustíme karamelovou polevu. Tvořítko na led (polokoule) plníme trochou karamelové polevy, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Poté plníme karamelovým salkem asi do tří čtvrtin, vmáčkneme lískový oříšek a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme karamelovou polevou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, uložíme do papírových košíčků a zdobíme marcipánovými kytičkami.

Mléčná s jahodovou nutellou

14. srpna 2013 v 22:35 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

150 g jahodové nutelly, 50 ml smetany,
Dohotovení: 200 g mléčné čokolády, marcipánové mašličky


Na náplň ve vodní lázni si rozpustíme jahodovou nutellu (krém duo jahodová příchuť), vmícháme do ní smetanu a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme mléčnou čokoládu (200 g). Silikonovou formičku plníme trochou mléčné čokolády, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Poté plníme jahodovou náplní asi do tří čtvrtin. Dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme mléčnou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, uložíme do papírových košíčků a zdobíme marcipánovými mašličkami.

Míšové plnění

14. srpna 2013 v 22:31 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g bílé čokolády, 50 ml smetany, 6 lžiček mletých vlašských ořechů
Dohotovení: 200 g bílé čokolády, marcipánové mašličky z kakaového marcipánu


Na náplň ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu, vmícháme do ní smetanu, mleté vlašské ořechy a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu (200 g). Silikonovou formičku plníme trochou bílé čokolády, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Poté plníme ořechovou náplní asi do tří čtvrtin. Dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme bílou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, uložíme do papírových košíčků a zdobíme kakaovým marcipánem.

Muffiny na dětskou párty

14. srpna 2013 v 22:28 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

100 g másla, 100 g hořké čokolády, 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 150 g polohrubé mouky, trošku prášku do pečiva, 20 g mletých vlašských ořechů
Dohotovení: zbytky barevného marcipánu


Ve vodní lázni rozpustíme máslo a čokoládu. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny a postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mletými ořechy a čokoládovou směs. Formu na muffiny vymastíme a vysypeme moukou. Plníme do tří čtvrtin těstem. Pečeme při 190°C asi 25 minut. Hotové muffiny necháme vychladnout, vyjmeme z formy a uložíme do papírových košíčků. Zatímco muffiny chladnou vymodelujeme si figurky "angry birds", které pomocí párátka připevníme na kolečko ze zeleného marcipánu a dozdobíme malými kytičkami.

Párty dort ořechový

14. srpna 2013 v 22:24 | Altara |  Dorty

SUROVINY


2 vejce, 80 g cukru krupice, 50 g polohrubé mouky, 10 g kakaa, 20 g mletých ořechů, 2 lžíce oleje, špetka soli (pečeme 1x)
2 vejce, 80 g cukru krupice, 50 g polohrubé mouky, 30 g mletých ořechů, 2 lžíce oleje, špetka soli (pečeme 2x)
Krém: 375 g másla, 1 karamelové salko
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, kousek tuku omega, lžička rozpuštěného másla, kousek kakaového marcipánu a kousek červeného marcipánu na srdíčka, čokoládové zdobení šupinky hořké
Čokoládové tabulky: 200 g mléčné čokolády


Z bílků, špetky soli ušleháme tuhý sníh, zašleháme cukr, po jednom žloutky a přidáme olej. Ještě chvíli šleháme. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s kakaem a mletými ořechy. Těsto nalijeme do vymazané moukou vysypané kulaté dortové formy. Tento korpus pečeme celkem 1x. Korpus bez kakaa pečeme 2x. Pečeme při 180°C. Necháme vychladnout a připravíme si krém. Máslo elektrickým šlehačem vyšleháme do pěny. Postupně přiléváme salko a prošleháváme. Můžeme přidat i trochu moučkového cukru. Dort sestavujeme takto: trochu krému si odložíme na obmazání boků a povrchu dortu. Světlý korpus potřeme polovinou krému, na něj položíme druhý, kakaový korpus, potřeme krémem a nakonec položíme poslední světlý korpus. Obmažeme boky a povrch dortu. Vložíme do chladu ztuhnout. Mezitím si připravíme čokoládové tabulky. Ve vodní lázni si rozpustíme mléčnou čokoládu a plníme jí silikonovou formičku ve tvaru tabulkové čokolády. Necháme v chladu ztuhnout. Na tabulky čokolády rozmístíme malinká červená marcipánová srdíčka. Dále si vytvoříme několik červených srdíček na špejli (dělala jsem podle počtu dětí). Ztuhlý dort vyndáme z chladničky. Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu s kouskem tuku a máslem. Dort jí polijeme. Když začíná tuhnout, posypeme šupinkami z hořké čokolády a pohodíme několika malými červenými srdíčky. Tabulky čokolády na bok dort lepíme tak, že tabulku potřeme pomocí štětečku čokoládou a nalepíme. Spodní část dortu zdobíme válečkem z kakaového marcipánu a většími červenými srdíčky. Nakonec napícháme doprostřed dortu srdíčka na špejli a kolem nich rozmístíme zbylé tabulky čokolády.