Září 2013

Závitky s houbami a pórkem

30. září 2013 v 20:18 | Altara |  Vaření

SUROVINY

4 plátky vepřové krkovice, kmín, sůl a pepř, trochu oleje, 1 velká cibule, 1 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce kečupu, 250 ml světlého piva, trochu vody, pórek a houby, jíška
Náplň: 2 hrsti lesních hub, 1 cibule, kousek pórku, sůl, vejce na spojení, olej


Nejdříve si připravíme náplň: na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, pórek a na plátky nakrájené houby. Osolíme, přidáme vejce a mícháme, dokud vejce vše nespojí. Do naklepané, okmínované a osolené krkovice vložíme náplň a plátky zabalíme jako klasické masové závitky. Zavážeme nití. Zprudka je opečeme na oleji ze všech stran, poté přidáme nakrájenou cibuli. Když je orestovaná, přidáme houby nakrájené na plátky a pórek rovněž nakrájený na plátky, hořčici a kečup a podusíme. Podlijeme pivem a trochou vody a dusíme doměkka. Zahustíme jíškou a podáváme s vařenou rýží.


Houby do náplně


Posilující cibulačka

30. září 2013 v 20:14 | Altara |  Vaření

SUROVINY

300 g cibule, 60 g sádla, 50 g jemných ovesných vloček, 1 l vývaru, 21 g droždí, majoránka, sůl, pepř, zelená petrželka


Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme droždí a necháme je roztavit. Vše zalijeme vývarem, prošleháme metličkou. Vsypeme ovesné vločky, aby se polévka zahustila. Krátce povaříme, dochutíme majoránkou, solí a pepřem. Přidáme nasekanou zelenou petrželku. Podáváme s opékanou žemlí.


Polévka sýrová

30. září 2013 v 20:11 | Altara |  Vaření

SUROVINY

100 g taveného sýra, 1 velká cibule, 1 l vývaru (použila jsem kuřecí), trochu oleje, trochu smetany, 5 lžic ovesných vloček, sůl a pepř


Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme sýr a necháme jej roztavit. Vše zalijeme vývarem, prošleháme metličkou. Vsypeme ovesné vločky, aby se polévka zahustila. Krátce povaříme, dochutíme solí a pepřem a nakonec zjemníme trochou smetany. Přidáme nasekanou zelenou petrželku.

Oukrop podle babičky

30. září 2013 v 20:08 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1,5 l vody, trochu drceného kmínu, sůl, lžíce sádla, 4 větší nahrubo nastrouhané brambory, česnek podle chuti, pepř, polévkové koření, zelená petrželka, vejce podle počtu strávníků


Do vody přidáme trochu drceného kmínu, sůl, lžíci sádla a nahrubo nastrouhané brambory. Necháme prudce vařit. Když brambory změknou, přidáme prolisovaný česnek, zastříkáme polévkovým kořením. Do vroucí polévky vložíme vejce a necháme už jen tak bez vaření srazit. Zasypeme drobně nakrájenou zelenou petrželkou.

Zelňačka s haluškami

30. září 2013 v 20:04 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1,5 l vývaru z uzeného masa, 150 g vařeného uzeného masa, 1 nožička ostré paprikové klobásy, balíček kysaného zelí, 2 lžíce oleje, 1 cibule, lžička mleté červené papriky, špetka chilli, sůl a pepř, 1 masox, 60 g másla a trochu hladké mouky,
Halušky: 700 g strouhaných syrových brambor, 350 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl (použila jsem jen poloviční množství)


Brambory oloupeme, nakrouháme na jemném struhadle nebo v robotu na kaši, přidáme vejce, sůl a polohrubou mouku. Vymícháme těsto, kterému protlačujeme přes síto na halušky do vroucí mírně osolené vody. Vaříme, dokud halušky nevyplavou na povrch. Přecedíme a propláchneme studenou vodou. Odložíme stranou. Ve vývaru z uzeného masa uvaříme kysané zelí, ke kterému přidáme osmaženou cibuli na oleji, klobásu nakrájenou na kolečka, sladkou papriku a chilli koření. Přidáme masox. Zahustíme jíškou z hladké mouky a másla. Nakonec vmícháme uzené maso nakrájené na kostičky, halušky a dochutíme solí a pepřem.

Džem ze žlutých rajčat

30. září 2013 v 20:01 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1250 g žlutých rajčat, 250 g jablek, kůra z 1 citrónu, šťáva ze 3 citrónů, 1,5 Gelfixu 2:1
750 g cukru, 1 vanilkový cukr


Omytá rajčata nakrájíme na čtvrtky a vložíme do hrnce. Přidáme oloupaná na menší kousky nakrájená jablka, citrónovou šťávu a povaříme. Hmotu propasírujeme přes síto a přendáme do nového hrnce. Ve 3 lžících cukru rozmícháme Gelfix a přidáme k propasírované směsi rajčat a jablíček. Přivedeme k varu, vaříme 1 minutu a poté vmícháme zbylý cukr, vanilkový cukr a strouhanou citrónovou kůru. Přivedeme opět k varu a vaříme 5 minut. Poté naplníme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme tak 5 minut. Skleničky opět otočíme a necháme vychladnout. Je to mňamka.

Jahůdky

24. září 2013 v 20:23 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g hořké čokolády, 50 ml smetany
Dohotovení: 150 g jahodové polevy, červená gelová barva, zbytek zeleného marcipánu


Na náplň rozpustíme ve vodní lázni hořkou čokoládu, vmícháme do ní smetanu. Dále si ve vodní lázni rozpustíme jahodovou polevu a obarvíme ji červenou gelovou barvou. Tvořítko na led ve tvaru jahůdek plníme necelou lžičkou obarvené jahodové polevy, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme asi do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme jahodovou polevou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vytlačíme, ozdobíme lístečky zeleného marcipánu, a vložíme do papírových košíčků.

SMĚS PRALINEK


Kostky Malibu

24. září 2013 v 20:20 | Altara |  Cukroví

SUROVINY


100 g bílé čokolády, 30 ml likéru Malibu, 3 lžičky strouhaného kokosu
Dohotovení: 200 g bílé čokolády, zbytky marcipánu na mašličky


Na náplň rozpustíme ve vodní lázni bílou čokoládu, vmícháme do ní likér Malibu a vmícháme strouhaný kokos. Dále si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu (200 g). Silikonovou formičku plníme necelou lžičkou bílé čokolády, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme asi do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme bílou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vytlačíme, ozdobíme na růžku mašličkami ze silikonové formičky a vložíme do papírových košíčků.

Karamelky Condé

24. září 2013 v 20:15 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

Caramelo Condé (karamelové salko s přidáním kakaa)
Dohotovení: 200 g karamelové polevy


Ve vodní lázni si rozpustíme karamelovou polevu. Silikonovou formičku plníme necelou lžičkou karamelové polevy, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme asi do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme karamelovou polevou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vytlačíme a vložíme do papírových košíčků.

Fernetka bílá

24. září 2013 v 20:13 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g bílé čokolády, 30 ml fernetu
Dohotovení: 200 g bílé čokolády, dvoubarevné čokoládové lístečky


Na náplň rozpustíme ve vodní lázni bílou čokoládu, vmícháme do ní fernet. Dále si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu (200 g). Silikonovou formičku plníme necelou lžičkou bílé čokolády, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme asi do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme bílou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vytlačíme, ozdobíme lístečky a vložíme do papírových košíčků.

Koňaková štěstíčka

24. září 2013 v 20:10 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

150 g hořké čokolády, 30 ml smetany, 30 ml koňaku Martel
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, kousek marcipánu


Na náplň rozpustíme ve vodní lázni hořkou čokoládu, vmícháme do ní smetanu a koňak. Dále si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu (200 g). Silikonovou formičku (čtyřlístky) plníme necelou lžičkou hořké čokolády, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme asi do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vytlačíme, ozdobíme hvězdičkami z marcipánu a vložíme do papírových košíčků.

Kávovka Jacobs

24. září 2013 v 20:06 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g hořké čokolády, 25 ml smetany, 1 lžička rozpustné kávy Jacobs
Dohotovení: 200 g mléčné čokolády, lžička rozpustné kávy Jacobs, čokoládová kávová zrna


Na náplň rozpustíme ve vodní lázni hořkou čokoládu, vmícháme do ní smetanu a kávu Dále si ve vodní lázni rozpustíme mléčnou čokoládu (200 g) a vmícháme do ní rozpustnou kávu Jacobs. Silikonovou formičku plníme necelou lžičkou mléčnou čokoládou s kávou, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme asi do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme mléčnou čokoládou s kávou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vytlačíme, ozdobíme čokoládovým kávovým zrnkem, které přilepíme pomocí rozpuštěné čokolády.

Méďové opilí koňakem

24. září 2013 v 20:03 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

150 g hořké čokolády, 30 ml smetany, 30 ml koňaku Martel
Dohotovení: 200 g mléčné čokolády, kousek marcipánu


Na náplň rozpustíme ve vodní lázni hořkou čokoládu, vmícháme do ní smetanu a koňak. Dále si ve vodní lázni rozpustíme mléčnou čokoládu (200 g). Silikonovou formičku (medvídky) plníme necelou lžičkou mléčnou čokoládou, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme asi do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme mléčnou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vytlačíme, ozdobíme mašličkami z marcipánu a z černého marcipánu uděláme očka, čumáček a vložíme do papírových košíčků.

Kynuté květy

17. září 2013 v 19:46 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

500 g hladké mouky, 60 g cukru, 30 g droždí, 100 g másla, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, špetka soli, strouhaná citrónová kůra, 250 ml mléka, maková náplň, švestky, trochu drobenky, 1 rozšlehané vejce na potření


Do mísy prosijeme mouku, rozdrobíme droždí, přidáme sůl, cukr, vanilkový cukr, vejce, špetku soli, rozpuštěné prochladlé máslo, strouhanou citrónovou kůru a vše zaděláme vlažným mlékem. Dobře propracujeme těsto a necháme na teplém místě pod utěrkou vykynout. Zatím si připravíme makovou náplň, drobenku a švestky, které omyjeme, necháme okapat, vypeckujeme a čtvrtíme či půlíme. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 8 dílů. Z každého dílu utvoříme bochánek, silně jej roztlačíme a do středu naložíme po kopečku makové náplně. Plátky těsta s náplní uzavřeme do podoby uzlíčků jako klasické buchty. Spojené cípy ve středu vždy pečlivě zapracujeme. Válečkem či dlaní bochánek na pomoučeném vále opatrně roztlačíme, pozor, aby náplň nevytekla. Zploštělý bochánek na plechu s papírem na pečení po obvodu pravidelně paprskovitě nakrájíme nožem. Řezy vedeme až téměř ke středu. Nakrojené cípy obrátíme pomocí nože náplní nahoru. Obracíme vždy v jednom směru a docílíme tak vzhledu květiny. Poklademe na čtvrtky či půlky nakrájenými švestkami, nebo necháme jen mák. Krátce dokynuté kousky potřeme rozšlehaným vejcem, střed můžeme posypat drobenkou nebo taky nemusíme. Upečeme je dozlatova. Hotové květy lehce pocukrujeme moučkovým cukrem.

... další variace ...



Poznámka: inspirovala jsem se v Knihovničce receptů září 2013


Paprikový lusk ve žluté rajské

17. září 2013 v 19:42 | Altara |  Vaření

SUROVINY

6 paprik, 500 g oblíbené směsi na sekanou, kilo žlutých rajčat, 100 g másla, 1 masox, 1 cibule, bobkový list, celý pepř, tymián, nové koření, sůl, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce dijonské hořčice, zátřepka z vody a hladké mouky


Papriky zbavíme jádřinců, opláchneme a naplníme směsí na sekanou. V kastrolu rozpustíme polovinu másla a papriky na ní ze všech stran opečeme. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Na druhé polovině másla necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, přidáme omytá na čtvrtky nakrájená žlutá rajčata, sůl a koření. Rozdusíme. Měkké papriky vyjmeme a do vývaru propasírujeme rajčata. Přidáme vodu dle potřeby, masox a obě hořčice. Provaříme a nakonec zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Podáváme s kynutými knedlíky.