Říjen 2013

Kávová zrna plněná

29. října 2013 v 19:33 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g mléčné čokolády, 25 ml smetany, půl lžičky rozpustné kávy Nescafé crema
Dohotovení: 150 g mléčné čokolády, 100 g hořké čokolády


Na náplň rozpustíme ve vodní lázni mléčnou čokoládu a vmícháme do ní smetanu a kávu. Dále si ve vodní lázni rozpustíme zvlášť mléčnou a zvlášť hořkou čokoládu. Silikonovou formičku na kávová zrna plníme trochou mléčné čokolády, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme asi do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme mléčnou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotová a ztuhlá zrna z formičky vytlačíme a vložíme do papírových košíčků. Stejně postupujeme při výrobě kávových zrn z hořké čokolády.

Kávová zrna - směs




Mléčná s koňakem a smetanou

29. října 2013 v 19:25 | Altara |  Cukroví

SUROVINY


100 g hořké čokolády, 25 ml koňaku Martell, 25 ml smetany
Dohotovení: 200 g mléčné čokolády, kousek marcipánu


Na náplň rozpustíme ve vodní lázni hořkou čokoládu, vmícháme do ní koňak a smetanu. Dále si ve vodní lázni rozpustíme mléčnou čokoládu. Silikonovou formičku plníme necelou lžičkou hořkou čokoládou, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme asi do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme mléčnou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vytlačíme, ozdobíme marcipánovými kuličkami.


Mřížkový ořechový koláč

29. října 2013 v 19:18 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

400 g polohrubé mouky, půl balíčku kypřícího prášku do perníku, 80 g cukru moučka, 100 g másla, 2 lžíce medu, 1 vejce, trochu mléka, špetka soli, tuk na vymazání plechu s vyšší obrubou
Ořechová náplň: 300 g mletých ořechů, 200 ml mléka, 30 g másla, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce medu, cukr a rum podle chuti


Mouku s perníkovým práškem prosijeme na vál, přidáme špetku soli, cukr, změklé máslo a pomocí medu, vejce a mléka vypracujeme vláčné těsto. Dvě třetiny těsta vyválíme na plát, přeneseme na tukem vymazaný plech, potřeme vychladlou ořechovou náplní a ozdobíme mřížkou ze zbylého těsta. Upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Upečený koláč jemně pocukrujeme a nakrájíme na úhledné řezy.
Náplň připravíme tak, že svaříme mléko s medem, vanilkovým cukrem, máslem, přidáme mleté ořechy a krátce povaříme. Dochutíme cukrem a rumem podle chuti.


Čokoládový s Mascarpone

8. října 2013 v 22:11 | Altara |  Dorty

SUROVINY

250 g polohrubé mouky, špetka soli, 2 lžíce kakaa, 120 g másla, 300 g krupicového cukru, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 240 ml podmáslí, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička octa
Krém: 500 g mascarpone, 400 ml smetany ke šlehání 33%, 120 g moučkového cukru
Dohotovení: 150 g hořké čokolády, krajky


Dortovou formu (použila jsem 26 cm) vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Smícháme mouku se solí a prosátým kakaem. Změklé máslo rozšleháme, přidáme oba cukry a šleháme ještě asi 3 minuty. Pak po jednom zašleháme celá vejce. Nakonec vařečkou vmícháme třetinu mouky, polovinu podmáslí, druhou třetinu mouky, druhou polovinu podmáslí a poslední třetinu mouky. Jedlou sodu v malém hrníčku zalijeme octem, a jakmile směs vzkypí, okamžitě nalijeme na těsto a vařečkou do těsta rychle vmícháme. Těsto rozetřeme do připravené formy, vložíme do trouby vyhřáté na 175°C a pečeme asi hodinu (zkusíme špejlí). Upečený korpus necháme asi 10 minut ve formě odpočinout. Poté uvolníme boční kruh formy, korpus vyjmeme a necháme na kuchyňské mřížce vychladnout. Zcela zchladlý korpus zabalíme do fólie a uložíme minimálně hodinu do chladničky. Studený korpus dvakrát prokrojíme a připravíme si krém: mascarpone promícháme s cukrem, přilijeme smetanu a všechno dohromady vyšleháme na hustý hladký krém. Krém rozdělíme na dvě poloviny (trochu si dáme stranou na obmazání boku) a promažeme dort. Dáme do chladu ztuhnout. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a ztuhlý dort jí polijeme. Když je čokoláda ztuhlá, nalepíme cukrovou krajku.

Rumová švestka v jahodové polevě

8. října 2013 v 22:05 | Altara |  Cukroví

SUROVINY


100 g rozemletých sušených švestek, 25 ml rumu, 50 g hořké čokolády
Dohotovení: 200 g jahodové polevy, srdíčka z kakaového marcipánu


Na náplň rozemeleme sušené švestky, vmícháme do nich rum a rozpuštěnou hořkou čokoládu.
Dále si ve vodní lázni rozpustíme jahodovou polevu. Silikonovou formičku plníme necelou lžičkou jahodové polevy, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme asi do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme jahodovou polevou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vytlačíme, ozdobíme marcipánovými srdíčky.

PRALINKOVÁ SMĚS


Bílá s koňakem Martell

8. října 2013 v 22:02 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g bílé čokolády, 25 ml koňaku Martell
Dohotovení: 200 g bílé čokolády, marcipánové čtverečky


Na náplň rozpustíme ve vodní lázni bílou čokoládu, vmícháme do ní koňak. Dále si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu. Silikonovou formičku plníme necelou lžičkou bílou čokoládou, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme asi do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme bílou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vytlačíme, ozdobíme marcipánovými kostičkami.

Hořká s koňakem Martell

8. října 2013 v 22:00 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g hořké čokolády, 25 ml koňaku Martell
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, marcipánové korunky


Na náplň rozpustíme ve vodní lázni hořkou čokoládu, vmícháme do ní koňak. Dále si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu. Silikonovou formičku plníme necelou lžičkou hořkou čokoládou, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme asi do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové a ztuhlé pralinky z formičky vytlačíme, ozdobíme marcipánovými korunkami.

Mléčná kávová Martell

8. října 2013 v 21:55 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g hořké čokolády, 25 ml koňaku Martell, 1 lžička jemně mleté zrnkové kávy
Dohotovení: 200 g mléčné čokolády, marcipánová kávová zrnka


Na náplň rozpustíme ve vodní lázni hořkou čokoládu, vmícháme do ní koňak a kávu. Dále si ve vodní lázni rozpustíme mléčnou čokoládu. Silikonovou formičku plníme necelou lžičkou mléčnou čokoládou, štětečkem dobře rozetřeme po stranách a dáme ztuhnout do chladu. Náplní plníme asi do tří čtvrtin a dáme opět ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme mléčnou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové ztuhlé pralinky z formičky vytlačíme a ozdobíme marcipánovými kávovými zrnky, která přilepíme pomocí rozpuštěné čokolády.