Listopad 2013

Bětušce k svátku

29. listopadu 2013 v 17:21 | Altara |  Dorty

SUROVINY

3 vejce, 225 g cukru krupice, 150 ml oleje, 4 lžíce kakaa, 375 g polohrubé mouky, 375 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva
Krém: 375 g másla, 1 salko, 75 g kakaa
Dohotovení: marcipán, růžová potravinářská gelová barva



Celá vejce s cukrem šleháme do pěny a přiléváme olej. Pak střídavě mouku s míchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva a mléko. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při 180°C. Hotový korpus necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme krém. Máslo smícháme s kakaem a elektrickým šlehačem vyšleháme do pěny. Postupně přiléváme salko a prošleháváme. Můžeme přidat i trochu moučkového cukru. Prochladlý korpus dvakrát prokrojíme, pomažeme krémem a vyskládáme na sebe. Krémem potřeme i boky a povrch dortu. Dáme na chvíli ztuhnout do chladu. Zatím si připravíme marcipán, dobře propracujeme. Vyválíme velký plát a dort jím potáhneme. Část marcipánu si obarvíme narůžovo. Uválíme šňůrku, obtočíme ji kolem dortu, spojíme a zakončíme mašličkou ze silikonové formičky. Dort dozdobíme růžovými srdíčky, nápisem a vymodelovaným zajíčkem.



Směs cukroví na jarmark

19. listopadu 2013 v 22:14 | Altara |  Cukroví


Toto cukroví bylo upečeno na vánoční jarmark.



Kazetky pletené z papíru (pletla kamarádka).



Kazetka s cukrovím před zabalením.



Kazetka s cukrovím po zabalení.



Část kazetek s cukrovím po zabalení.


Kávové zvonečky

19. listopadu 2013 v 22:08 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hladké mouky, 2 žloutky, 140 g másla, 60 g moučkového cukru, 2 lžičky jemně mleté zrnkové kávy, špetka soli
Náplň: nutella ochucená rozpustnou kávou Nescafé sensazione crema
Dohotovení: mléčná čokoláda, marcipánové mašličky, cukrové perličky


Shora uvedené suroviny zpracujeme a vypracujeme hladké těsto, které uložíme asi na hodinu do chladničky. Takto nachystané těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něho zvonečky, které klademe na plechy vyložené pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C. Upečené zvonečky necháme vychladnout. Vychladlé zvonečky spojujeme nutellou, do které jsme vmíchali rozpustnou kávu dle chuti. Ve vodní lázni si rozpustíme mléčnou čokoládu a máčíme v ní povrch zvonečků. Zdobíme cukrovými perličkami a mašličkou z marcipánu.


Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů

19. listopadu 2013 v 21:33 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

140 g hladké mouky, 100 g másla, 30 g cukru moučka, 50 g mletých vlašských ořechů, vanilkový cukr,
Dohotovení: moučkový a vanilkový cukr


Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout asi hodinu až dvě hodiny. Z těsta odebíráme stejně velké kousky, ze kterých v dlaních utvoříme rohlíčky. Tyto klademe na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 180°C. Rohlíčky necháme trochu zchladnout na plechu a pak ještě teplé obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Išelské kakaové dortíčky

19. listopadu 2013 v 21:29 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

120 g hladké mouky, 60 g mletých vlašských ořechů, 120 g másla, 60 g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, špetka soli, špetka mleté skořice
Krém: 60 g másla, 60 g moučkového cukru, 1 lžíce rozpuštěné bílé čokolády, 3 lžíce rumu
Dohotovení: hořká čokoláda, marcipánové vločky a půlky ořechů


Na vál prosijeme mouku, moučkový cukr, přidáme mleté vlašské ořechy, kakao, špetku skořice, špetku soli, máslo a vypracujeme hladké těsto, které uložíme asi na hodinu do chladničky. Takto nachystané těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něho kolečka, která klademe na plechy vyložené pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C. Upečená kolečka necháme vychladnout. Na krém si prošleháme máslo s moučkovým cukrem a po kapkách přidáváme rum. Nakonec vmícháme prochladlou rozpuštěnou bílou čokoládu. Vychladlá kolečka namažeme krémem a spojujeme vždy dvě k sobě. Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu a máčíme v ní povrch koleček. Zdobíme buď vločkou z marcipánu, nebo půlkou vlašského ořechu.

Kokosová kolečka polomáčená

19. listopadu 2013 v 21:25 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hladké mouky, 200 g strouhaného kokosu, 200 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, půl lžičky kypřícího prášku do pečiva, špetka soli
Náplň: bílá čokoláda, strouhaný kokos


Na vál prosijeme mouku, kypřící prášek do pečiva a moučkový cukr, přidáme špetku soli, strouhaný kokos, vanilkový cukr, máslo a vypracujeme vláčné těsto. Odložíme je asi na hodinu do chladničky. Na mlýnek na maso připevníme nástavec na cukroví a protlačujeme stejně dlouhé tyčinky, které spojujeme do kroužků. Klademe na plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C. Hotové kroužky necháme vychladnout. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu a kroužky v ní z poloviny máčíme. Sypeme kokosem.

Medové linecké

19. listopadu 2013 v 21:20 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

500 g hladké mouky, 180 g másla, 120 g moučkového cukru, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 120 g tekutého medu, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, špetka soli,
Náplň: 100 g jahodového nebo rybízového džemu


Mouku spolu s moučkovým cukrem prosijeme. Poté přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutky, med a nastrouhanou citrónovou kůru. Všechny suroviny zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme v chladničce asi hodinu odležet. Takto nachystané těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něho tvary hvězd. Do poloviny hvězd vykrojíme střed, který bude mít tvar o něco menší hvězdy. Ze zbylého těsta uděláme malé kuličky. Hvězdy a kuličky rozložíme na plechy vyložené pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C asi 10 až 15 minut. Po upečení je opatrně sundáme a necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Plné spodní díly potřeme džemem a slepíme s vykrojenými hvězdami. Do středu každé vmáčkneme upečenou kuličku z těsta.

Perníkové kuličky s kávou

19. listopadu 2013 v 21:17 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

130 g perníku na strouhání, 50 g nutelly, 1 lžička rozpustné kávy Nescafé sensazione crema, 50 g másla, rum podle chuti
Dohotovení: 20 g perníku na strouhání


Perník nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hmotu, ze které tvarujeme kuličky. Obalujeme je ve strouhaném perníku a klademe do cukrářských papírových košíčků.


Závin s pudinkovými jablky

19. listopadu 2013 v 21:12 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

1 listové těsto, rozpuštěné máslo na potření asi 30 g, trochu strouhanky
Náplň: 400 g strouhaných jablek, 1 citrón (šťáva), 5 lžic cukru, 250 ml vody, 1 vanilkový pudink, vlašské ořechy, brusinky nebo rozinky, piškoty, skořicový cukr, 1 rozšlehané vejce na potření


POSTUP

Nejprve si připravíme náplň. Nastrouhaná jablka v hrnci rozvaříme s trochou vody a citrónovou šťávou, přidáme cukr a nakonec vlijeme pudink rozmíchaný ve zbylé vodě. Krátce povaříme a necháme za občasného míchání vystydnout. Listové těsto rozválíme, potřeme máslem a posypeme střed strouhankou. Poklademe náplň, posypeme skořicovým cukrem, střed poklademe piškoty a posypeme ořechy a brusinkami nebo rozinkami. Zahrneme okraj spodní a horní a levou část přeložíme přes náplň. Následně pak pravou část. Potřeme rozšlehaným vejcem a na vzniklý šev klademe půlky vlašských ořechů. Pečeme při 180°C dozlatova. Vychladlý závin lehce pocukrujeme.





Hořkomléčná oříšková čokoláda

4. listopadu 2013 v 18:43 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g mléčné čokolády, 30 g hořké čokolády, trochu vlašských ořechů


Vlašské ořechy opražíme nasucho na pánvi, přebytečné slupky vyfoukáme. Necháme vychladnout. Poté je nakrájíme na menší kousky. Ve vodní lázni si rozpustíme společně mléčnou a hořkou čokoládu a nakrájené ořechy v ní rozmícháme. Plníme do libovolných silikonových formiček a necháme v chladu ztuhnout (použila jsem silikonovou formu na pečení pracen). Ztuhlou čokoládu z formiček vymačkáme a klademe na tácek.

Maso dvou barev

4. listopadu 2013 v 18:37 | Altara |  Vaření

SUROVINY

kuřecí prsní řízky, trochu krůtích jater, 1 velká cibule, kousek uzeného špeku, trochu oleje, dijónská a plnotučná hořčice dle chuti, koření thajský gril, trochu vody na podlití, sůl a pepř, malá majolka (100 g), 3 lžíce kečupu


Omytá a osušená kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Rovněž tak omytá a osušená krůtí játra. Na pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájený uzený špek, přidáme olej, oloupanou a nakrájenou cibuli a krátce osmažíme. Vsypeme kuřecí maso i játra a restujeme. Okořeníme kořením thajský gril dle chuti, vmícháme asi lžičku dijonské hořčice, trochu plnotučné hořčice a podlijeme trochou vody. Ještě chvíli dusíme. Poté stáhneme z plamene, vmícháme majolku a kečup, ale již dále tepelně neupravujeme. Dochutíme solí a pepřem. Jako přílohu jsem použila rýži.