Prosinec 2013

Ořechové kroužky

29. prosince 2013 v 21:32 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

240 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, špetka soli
Dohotovení: hořká čokoládová poleva Carla


Na vál prosijeme mouku, moučkový cukr, přidáme špetku soli, mleté ořechy, žloutek, máslo a vypracujeme vláčné těsto. Odložíme je na 2 hodiny do chladničky. Na mlýnek na maso připevníme nástavec na cukroví a protlačujeme stejně dlouhé tyčinky, které spojujeme do kroužků. Klademe na plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C. Hotové kroužky necháme vychladnout. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme hořkou polevu v sáčku, ustřihneme růžek a kroužky ozdobíme tenkými proužky.

Nugátové kytičky

29. prosince 2013 v 21:29 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

210 g hladké mouky, 140 g másla, 100 g nutelly, 40 g mletých ořechů, 1 nugátový pudink nebo 40 g solamylu, na špičku nože skořice, špetka soli
Náplň: bílá čokoláda
Dohotovení: kytičky z kakaového marcipánu


Shora uvedené suroviny zpracujeme na hladké těsto, které necháme asi hodinu v chladničce odpočinout. Odleželé těsto rozválíme na plát 3 mm silný a zoubkovanou formičkou vykrajujeme kolečka. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C. Po upečení je necháme vychladnout. Slepujeme rozpuštěnou bílou čokoládou, kterou necháme trochu vychladnout, aby byla hustější a více se jí mezi kolečky udrželo. Zdobíme kytičkami z kakaového marcipánu, které přilepíme pomocí trochy bílé čokolády.

Cukroví s červeným vínem

29. prosince 2013 v 21:25 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

500 g hladké mouky, 280 g másla, 250 g moučkového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 20 g kakaa, 1 vejce, půl lžičky mleté skořice, 6 lžic červeného vína, špetka soli,
Krém: 200 g másla, 200 g salka (nevařeného), 50 g kakaa
Dohotovení: 100 g malinového džemu, strouhaný kokos na obalení boků cukroví


Mouku s cukrem, kypřícím práškem a kakaem prosijeme na vál. Přidáme vejce, máslo nakrájené na kousky, skořici a víno. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladničce asi hodinu odpočinout. Odleželé těsto vyválíme na plát silný 4 mm a vykrájíme z něj oválky nebo kolečka. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 170°C asi 10 minut. Po upečení cukroví necháme vychladnout. Na krém vyšleháme máslo s kakaem a vešleháme salko. Přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme po obvodu poloviny oválků. Jejich středy plníme malinovým džemem a přiklopíme zbylými oválky. Jemně přitlačíme, vytlačí se nám trochu krému na bocích cukroví a ty obalíme ve strouhaném kokosu.

Košíčky s náplní

29. prosince 2013 v 21:21 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

360 g hladké mouky, 220 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, strouhaná citrónová kůra, špetka soli
Náplň: 250 ml šlehačky, 100 g piškotových drobečků, 100 g mletých vlašských ořechů, cukr podle chuti, 2 lžíce rumu, špetka skořice, malinový džem
Dohotovení: karamelová poleva, trochu bílé čokolády, alginátové ovoce


Na vál prosijeme mouku, moučkový cukr, přidáme špetku soli, máslo, vejce, citrónovou kůru a vypracujeme hladké těsto, které uložíme zabalené do fólie asi na hodinu do chladničky. Takto připravené těsto rozválíme na plát silný 3 mm, zoubkovanou formičkou vykrajujeme kolečka, klademe do košíčků, jemně přitlačíme. Košíčky vyrovnáme na plech s vyšším okrajem. Pečeme při 180°C. Upečené košíčky necháme chvíli chladnout a pak z formiček vyklepneme. Na náplň si přivedeme k varu šlehačku, odstavíme, přidáme piškotové drobky, mleté ořechy, rum, špetku skořice a trochu malinového džemu. Košíčky naplníme náplní až na poslední chvíli. Dále si ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu a karamelovou polevu, každé zvlášť. Naplněné košíčky přelijeme karamelovou polevou, zakápneme kapkou bílé čokolády a párátkem kapku roztáhneme do několika stran. Dozdobíme alginátovým ovocem a necháme ztuhnout.

Kapučínové vějířky

29. prosince 2013 v 21:17 | Altara |  Cukroví


SUROVINY

300 g hladké mouky, 200 g másla, 120 g moučkového cukru, 100 g jemně nastrouhané čokolády na vaření, 2 žloutky, 2 balíčky kapučína (2 porce), špetka soli
Krém: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 balíček kapučína
Dohotovení: bílá čokoláda, bílé a zlaté cukrové perličky, mašličky z kakaového marcipánu


Na vál prosijeme mouku, moučkový cukr, přidáme nastrouhanou čokoládu, kapučíno, špetku soli, máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto, které uložíme asi na hodinu do chladničky. Takto připravené těsto rozválíme na plát silný 3 mm, vykrajujeme vějířky, klademe na plech vyložený pečícím papírem. Do poloviny z nich vykrojíme slzičkou otvor. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C. Upečené vějířky necháme vychladnout. Na krém si prošleháme máslo s moučkovým cukrem a kapučínem. Vychladlé vějířky spojíme připraveným krémem. Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu a máčíme v ní špičky vějířků. Přilepíme mašličku z kakaového marcipánu. Po ztuhnutí polevy vykrojenou slzičku zasypeme cukrovými perličkami a jemně zatlačíme do krému.



Pyramidy s vlašskými ořechy

27. prosince 2013 v 18:41 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

160 g hladké mouky, 1 žloutek, 100 g cukru moučka, 100 g másla, 1 lžička vanilkového aroma, na špičku nože skořice, špetka soli
Náplň: 100 ml smetany, 200 g bílé čokolády, 75 g mletých vlašských ořechů
Dohotovení: moučkový cukr na posypání, kousek kakaového marcipánu na hvězdičky


Shora uvedené suroviny zpracujeme na hladké těsto, které necháme zabalené ve fólii asi hodinu v chladničce odpočinout. Odleželé těsto rozválíme na plát 3 mm silný a zoubkovanou formičkou dvou velikostí vykrajujeme kolečka. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C. Po upečení je necháme vychladnout. Smetanu nalijeme do kastrolku, přivedeme k varu. Poté do ní přidáme nastrouhanou čokoládu a za stálého míchání ji rozpustíme. Čokoládovou smetanu odstavíme ze sporáku, vmícháme vlašské ořechy a necháme vychladnout. Pak dáme krém do chladničky a za občasného míchání necháme zcela vychladnout. Naplníme jím zdobící sáček a na větší zoubkované kolečko nastříkáme trochu krému, přiklopíme menším zoubkovaným kolečkem, opět nastříkáme trochu krému, pocukrujeme jemně moučkovým cukrem a navrch nalepíme hvězdičku z kakaového marcipánu.

Extra čokoládové placičky

27. prosince 2013 v 18:37 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hořké čokolády, 110 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 vejce, 2 lžičky vanilkové esence nebo 1 vanilkový cukr, 270 g hladké mouky, špetka soli, půl lžičky prášku do pečiva,
Dohotovení: moučkový cukr na obalení


Čokoládu nalámanou na kousky rozehřejeme zvolna společně s máslem v kastrůlku na sporáku a vymíchanou hmotu necháme vychladnout. Zvlášť vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovou esencí (vanilkovým cukrem) a vmícháme do husté pěny čokoládový základ společně s moukou promíchanou s práškem do pečiva a solí. Lepivou hmotu dobře propracujeme a uložíme do druhého dne do chladničky. Druhý den z těsta odebíráme lžičkou malé kousky, každý vhodíme do misky s prosátým moučkovým cukrem, důkladně obalíme a vytvarujeme kuličky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Kuličky dáme dále od sebe, roztečou se. Pečeme při 160°C asi 10 až 12 minut.

Zvonečky s kávovou pomazánkou

27. prosince 2013 v 18:33 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hladké mouky, 2 žloutky, 140 g másla, 60 g moučkového cukru, 2 lžičky jemně mleté zrnkové kávy, špetka soli,
Náplň: kávová pomazánka (z Lidlu)
Dohotovení: mléčná čokoláda, kávová zrnka, mašličky z kakaového marcipánu


Shora uvedené suroviny zpracujeme a vypracujeme hladké těsto, které uložíme zabalené do fólie asi na hodinu do chladničky. Takto nachystané těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něho zvonečky, které klademe na plechy vyložené pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C. Upečené zvonečky necháme vychladnout. Vychladlé zvonečky spojujeme kávovou pomazánkou. Ve vodní lázni si rozpustíme mléčnou čokoládu a máčíme v ní povrch zvonečků. Zdobíme kávovými zrnky a mašličkou z marcipánu.

Vánoční nugátky

27. prosince 2013 v 18:29 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

210 g hladké mouky, 140 g másla, 100 g nutelly, 40 g mletých ořechů, 1 nugátový pudink nebo 40 g solamylu, na špičku nože skořice, špetka soli
Náplň: lískooříšková nutella
Dohotovení: mléčná čokoláda, zlaté a bílé cukrové perličky, marcipánové stromečky


Shora uvedené suroviny zpracujeme na hladké těsto, které necháme asi hodinu v chladničce odpočinout. Odleželé těsto rozválíme na plát 3 mm silný a formičkou ve tvaru kosočtverce vykrajujeme. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C. Po upečení je necháme vychladnout. Slepujeme lískooříškovou nutellou. Ve vodní lázni si rozpustíme mléčnou čokoládu a cukroví v ní máčíme. Zdobíme vykrájenými marcipánovými stromečky a sypeme cukrovými perličkami.

Vanilkové rohlíčky s kávou

27. prosince 2013 v 18:25 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

2 lžičky mleté kávy, 100 g másla, 60 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 150 g hladké mouky, špetka soli
Dohotovení: moučkový a vanilkový cukr na posypání


Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky. Pak do této hmoty prosijeme mouku smíchanou s kávou a špetkou soli. Zpracujeme hladké a tuhé těsto, které necháme asi hodinu v chladničce odpočinout. Odleželé těsto rozkrájíme, zformujeme do válečků a nakrájíme stejně velké kousky. Z nich vytvarujeme rohlíčky. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C asi 15 minut. Po upečení je necháme vychladnout a pak pocukrujeme směsí vanilkového a moučkového cukru.


Kokosové slzičky s marcipánem

21. prosince 2013 v 23:57 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hladké mouky, 200 g strouhaného kokosu, 200 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, půl lžičky kypřícího prášku do pečiva, špetka soli
Dohotovení: bílá čokoláda, marcipán, půlky loupaných mandlí


Na vál prosijeme mouku, kypřící prášek do pečiva a moučkový cukr, přidáme špetku soli, strouhaný kokos, vanilkový cukr, máslo a vypracujeme vláčné těsto. Odložíme je asi na hodinu do chladničky. Odpočaté těsto vyválíme na plát o síle 3 mm, formičkou ve tvaru slzičky vykrajujeme tvary a klademe na plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C. Hotové slzičky necháme vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu. Marcipán rozválíme na plát silný 2 mm a rovněž z něj vykrájíme slzičky. Upečenou slzičku máčíme do bílé čokolády, necháme malinko ztuhnout, přilepíme na ni slzičku z marcipánu a nakonec pomocí trochy bílé čokolády ozdobíme půlkou loupané mandle.

Citrónové podkovičky

21. prosince 2013 v 23:50 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

250 g hladké mouky, 80 g másla, 125 g tuku omega, 125 g cukru moučka, 2 žloutky, čtvrt balíčku prášku do pečiva, 2 vanilkové pudinky, strouhaná kůra z půlky citrónu, 2 lžičky citrónové šťávy, špetka soli
Dohotovení: citrónová poleva, hvězdičky z fondantu


Na vál prosijeme mouku, kypřící prášek do pečiva a moučkový cukr, přidáme špetku soli, vanilkové pudinky, omegu, máslo, žloutky, strouhanou kůru z poloviny citrónu, 2 lžičky citrónové šťávy a vypracujeme vláčné těsto. Odložíme je asi na hodinu do chladničky. Na mlýnek na maso připevníme nástavec na cukroví a protlačujeme stejně dlouhé tyčinky, které zahneme do tvaru podkovičky. Klademe na plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C. Hotové podkovičky necháme vychladnout. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme citrónovou polevu a v ní máčíme oba konce. Na tyto konce lepíme fondantové hvězdičky.

Kokosové dortíčky

21. prosince 2013 v 23:46 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hladké mouky, 200 g strouhaného kokosu, 200 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, půl lžičky kypřícího prášku do pečiva, špetka soli
Krém: 200 g másla, 150 g kokosové pomazánky (z Lidlu)
Dohotovení: hořká čokoládová poleva, půlky loupaných mandlí


Na vál prosijeme mouku, kypřící prášek do pečiva a moučkový cukr, přidáme špetku soli, strouhaný kokos, vanilkový cukr, máslo a vypracujeme vláčné těsto. Odložíme je asi na hodinu do chladničky. Odpočaté těsto vyválíme na plát o síle 3 mm, zoubkovanou formičkou vykrajujeme oválky a klademe na plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C. Hotové oválky necháme vychladnout. Na krém vyšleháme máslo s hotovou kokosovou pomazánkou a tímto krémem oválky slepíme. Postříkáme čárkami tmavé polevy a doprostřed pomocí čokolády přilepíme půlku mandle.


Kapučíno měsíčky

21. prosince 2013 v 23:43 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g hladké mouky, 200 g másla, 120 g moučkového cukru, 100 g jemně nastrouhané čokolády na vaření, 2 žloutky, 2 balíčky kapučína (2 porce), špetka soli,
Krém: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 balíček kapučína
Dohotovení: bílá čokoláda, kávová zrnka, trochu kapučína na posypání


Na vál prosijeme mouku, moučkový cukr, přidáme nastrouhanou čokoládu, kapučíno, špetku soli, máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto, které uložíme asi na hodinu do chladničky. Takto připravené těsto rozválíme na plát silný 3 mm, vykrajujeme měsíčky, klademe na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C. Upečené měsíčky necháme vychladnout. Na krém si prošleháme máslo s moučkovým cukrem a kapučínem. Vychladlé měsíčky spojíme připraveným krémem. Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu a máčíme v ní měsíčky do poloviny. Přilepíme kávové zrnko a posypeme troškou kapučína.