Leden 2014

Hořká s lískovým oříškem

24. ledna 2014 v 21:35 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g hořké čokolády, 30 ml rumu
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, několik lískových oříšků


Nejprve si připravíme náplň. Ve vodní lázni si rozpustíme 100 g hořké čokolády a vmícháme do ní rum. Dobře promícháme. Dále si zvlášť ve vodní lázni rozpustíme 200 g hořké čokolády. Do silikonové formičky na pralinky lžičkou dáme trochu hořké čokolády a štětečkem rozetřeme po stranách. Rozetřeme dvakrát, aby byly stěny silnější. Necháme ztuhnout v chladu. Náplní plníme tak, aby po vložení lískového oříšku dosahovala do dvou třetin, opět necháme ztuhnout v chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové pralinky z formičky vymačkáme a klademe do cukrářských košíčků.

Narozeninové pralinky:


Pomerančová Tropiko

24. ledna 2014 v 21:32 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g pomerančové polevy, 30 ml rumu, 30 g strouhané tyčinky Margot, trochu kostiček kandované pomerančové kůry
Dohotovení: 200 g pomerančové polevy


Nejprve si připravíme náplň. Ve vodní lázni si rozpustíme 100 g pomerančové polevy a vmícháme do ní rum, strouhanou tyčinku Margot a kostičky kandované pomerančové kůry. Dobře promícháme. Dále si zvlášť ve vodní lázni rozpustíme 200 g pomerančové polevy. Do silikonové formičky na pralinky lžičkou dáme trochu pomerančové polevy a štětečkem rozetřeme po stranách. Rozetřeme dvakrát, aby byly stěny silnější. Necháme ztuhnout v chladu. Náplní plníme do dvou třetin, opět necháme ztuhnout v chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme pomerančovou polevou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové pralinky z formičky vymačkáme a klademe do cukrářských košíčků.

Pralinky s rumem Malteco

24. ledna 2014 v 21:28 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g hořké čokolády, 30 ml rumu Malteco,
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, čokoládové zdobení lupínky


Nejprve si připravíme náplň. Ve vodní lázni si rozpustíme 100 g hořké čokolády a vmícháme do ní rum. Dobře promícháme. Dále si zvlášť ve vodní lázni rozpustíme 200 g hořké čokolády. Do silikonové formičky na pralinky lžičkou dáme trochu čokolády a štětečkem rozetřeme po stranách. Rozetřeme dvakrát, aby byly stěny silnější. Necháme ztuhnout v chladu. Náplní plníme do dvou třetin, opět necháme ztuhnout v chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové pralinky z formičky vymačkáme, pomocí čokolády dozdobíme čokoládovým lístečkem a klademe do cukrářských košíčků.

Krajka

20. ledna 2014 v 22:26 | Altara |  Dorty

SUROVINY

2 vejce, 150 g cukru krupice, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa, 250 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, špetka soli
Krém: 250 g másla, 1 salko, 50 g kakaa
Mléčný marcipán: 300 g sušeného mléka, 300 g moučkového cukru, 2 bílky, 2 lžičky oleje, mandlové aroma, voda dle potřeby
Dohotovení: marcipán, mléčný marcipán, růžová potravinářská gelová barva, rum


Celá vejce s cukrem šleháme do pěny a přiléváme olej. Pak střídavě mouku s míchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva a mléko. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy ve tvaru srdce. Pečeme při 180°C. Hotový korpus necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme krém. Máslo smícháme s kakaem a elektrickým šlehačem vyšleháme do pěny. Postupně přiléváme salko a prošleháváme. Můžeme přidat i trochu moučkového cukru. Prochladlému dortu seřízneme vršek, který rozdrobíme do mísy. Pak korpus jednou prořízneme. Promažeme krémem (trochu si dáme na stranu). Krémem potřeme i boky a povrch dortu. K rozdrobeným drobkům v míse přidáme rum podle chuti, přidáme krém a vytvoříme vláčnou hmotu. Z té vymodelujeme prsa. Dáme na chvíli ztuhnout do chladu. Zatím si připravíme mléčný marcipán, dobře propracujeme všechny suroviny. Obarvíme na tělovou barvu. Vyválíme velký plát a dort jím potáhneme. Uhladíme. Poté si z pravého marcipánu vyválíme pruh, který natlačíme do formy na krajku. Opatrně vyjmeme, vykrojíme krajku a položíme na dort. Z bílého marcipánu vyválíme tenký váleček, kterým "prádlo" obtočíme. Doplníme kuličkami bílého marcipánu, které přilípneme do květu krajky. Střed dozdobíme růžovými kytičkami z mléčného marcipánu. Z bílého marcipánu pomocí silikonové formičky vytvoříme náhrdelník.


Pravé žloutkové věnečky

20. ledna 2014 v 22:23 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

250 ml vody, 90 g ztuženého pokrmového tuku (Omega), 140 g hladké mouky, špetka soli, 4 vejce
Krém: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 3 vanilkové cukry, 120 g cukru krupice, 150 g másla, 4 lžíce rumu
Dohotovení: fondánová poleva


Do hrnce dáme vařit vodu s tukem a se solí. Když voda začne vřít a tuk je rozehřátý, přisypeme mouku a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Pak těsto za občasného míchání necháme vychladnout. Přidáváme postupně jedno vejce po druhém. Vejce musíme vždy do těsta nejdříve zapracovat. Teprve pak do něj rozklepneme další. Hotové těsto dáme do sáčku na zdobení dortů. Na plech si dáme pečící papír a na něj stříkáme z odpalovaného těsta věnečky. Věnečky pečeme při 170°C asi 20 minut. Upečené věnečky necháme vychladnout. Zatím si připravíme krém. Máslo necháme změknout. Mléko, pudinkové prášky a oba cukry svaříme na hladký pudink. Do hotového vmícháme rum. Do změklého másla postupně vešleháme pudink. Krémem naplníme sáček na zdobení dortů. Vychladlé věnečky rozkrojíme vroubkovaným nožem. Nastříkáme krém a přiklopíme. Fondánovou polevu dáme do kastrůlku, kápneme trochu vody a mírně zahříváme. Poté jí věnečky potřeme a necháme zaschnout.

Zdroj: recepty.vaření.cz (mírně upraveno)

Pralinky karamelové s kávou

20. ledna 2014 v 22:18 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g karamelové polevy, 30 ml rumu, 1 lžička jemně mleté zrnkové kávy
Dohotovení: 200 g karamelové polevy, zrnko kávy


Nejprve si připravíme náplň. Ve vodní lázni si rozpustíme 100 g karamelové polevy, vmícháme do ní rum a jemně mletou zrnkovou kávu. Dobře promícháme. Dále si zvlášť ve vodní lázni rozpustíme 200 g karamelové polevy. Do tvořítka na led dáme po malé lžičce polevy a štětečkem rozetřeme po stranách. Rozetřeme dvakrát, aby byly stěny silnější. Necháme ztuhnout v chladu. Náplní plníme do dvou třetin, opět necháme ztuhnout v chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme karamelovou polevou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové pralinky z tvořítka vymáčkneme a pomocí čokolády dozdobíme zrnkem kávy.

Drobné sýrové pečivo

20. ledna 2014 v 22:07 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

400 g hladké mouky, 250 g omegy nebo másla, 200 g taveného sýra, 2 žloutky, půl balíčku prášku do pečiva, špetka soli, rozšlehané vejce na potření


Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklý tuk, žloutky, špetku soli, tavený sýr a vypracujeme hladké těsto. Vykrajujeme různé tvary, klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a zdobíme dle svého uvážení.


Mandlové polštářky: zdobené mandlemi, sezamovým semínkem, mákem


Ďábelské jazýčky: zdobené kořením Andělská křidýlka - pikantní jazýčky s mandlí


Sýrové kytičky s oříškem: zdobené lískovým oříškem


Kočičí oči: zdobené dýňovým semínkem

Silvestrovské pralinky

11. ledna 2014 v 20:42 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

Náplň: 100 g hořké čokolády, 3 lžičky rumu, 1 lžička jemně mleté zrnkové kávy
Dohotovení: 150 g karamelové polevy


Nejprve si připravíme náplň. Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu, přidáme rum a kávu a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme karamelovou polevu, přelijeme ji do igelitového sáčku, ustřihneme růžek a naplníme formičku. Chvíli necháme tuhnout, aby se poleva usadila na stranách, a pak zbylou polevu vylijeme zpět do mísy. Dále si do igelitového sáčku nalijeme náplň (pokud je hustá, přidáme rum) a plníme do formičky tak, aby zbylo kousek místa na zavíčkování karamelovou polevou. Necháme ztuhnout v chladu. Nakonec zbytek formičky zaplníme karamelovou polevou a necháme chvíli v mrazáku ztuhnout. Ztuhlé pralinky z formičky vyndáme tím způsobem, že ji na dně rozpojíme. Pralinky dozdobíme kloboučky z cukrářských košíčků, které přilepíme pomocí rozpuštěné polevy.




Poznámka:
Moc dobře se mi s formičkou nepracovalo, je lepší dělat jen neplněné čokoládové bonbóny.

Chlebíčky s paštikou

11. ledna 2014 v 20:36 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

Játrová paštika (dostala jsem domácí), plátky sýra s dírami, cibule, sterilovaná paprika, plátky veky


Plátky veky namažeme paštikou, položíme na ně sýr, posypeme drobně nakrájenou cibulí a ozdobíme proužky sterilované papriky.

Chuťovky směs

11. ledna 2014 v 20:33 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

Chuťovky s nivou: kostičky nivy, kolečka kyselé okurky, kolečka tenké klobásky, sterilovaná paprika, želená petrželka
Chuťovky s očkem: kolečka kyselé okurky, plátky eidamu, očka, červená cibule, zelená petrželka
Chuťovky s matjesy: kolečka kyselé okurky, kousky matjesů, červená cibule, zelená petrželka
Dále: rohlíky, máslo


Rohlíky nakrájíme na kolečka, namažeme máslem a klademe suroviny dle pořadí uvedeného shora. Upevníme párátky.

Chuťovky s klobásou

11. ledna 2014 v 20:29 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

Vajíčková pomazánka: 2 vejce uvařená natvrdo, trochu pomazánkového másla, trochu másla, tavený sýr, 1 malá cibule, hořčice podle chuti, sůl a pepř, rohlíky
Dále: klobása, uzený sýr, listy hlávkového salátu, sterilovaná paprika


Nejdříve si připravíme pomazánku. Vejce rozpůlíme, vyjmeme žloutky, dáme do mísy. Přidáme ostatní suroviny. Promícháme a nakonec přidáme bílky nasekané na malé kousky a cibuli nakrájenou na malé kostičky. Dochutíme solí a pepřem. Rohlíky nakrájíme na kolečka, pomažeme pomazánkou, poklademe kolečky klobásy, plátky uzeného sýra, listy hlávkového salátu a kouskem sterilované papriky. Upevníme párátkem.

Plněná vejce

11. ledna 2014 v 20:25 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

vejce vařená natvrdo, kousek másla, trojúhelníček taveného sýra, lžička majonézy, hořčice dle chuti (dala jsem dijonskou), sůl a pepř, plátky uzeného sýra, kapary a listy hlávkového salátu


Vejce přepůlíme podélně, vyjmeme žloutky, které dáme do mísy. Přidáme máslo, tavený sýr, hořčici a majonézu. Utřeme do pomazánky. Dochutíme solí a pepřem. Touto pomazánkou naplníme bílky. Klademe na tácek, kde jsem postrouhala trochu nivy, aby se plněná vejce neklouzala. Ozdobíme plachtou z uzeného sýra a párátka. Nakonec dozdobíme kapary a listy hlávkového salátu.

Majonézová omáčka s kapary

9. ledna 2014 v 19:19 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

1 sklenička majonézy (200 ml) 1 lžička dijonské hořčice, 1 malá cibule, kapary, sůl a pepř, trochu mléka


Majonézu smícháme s hořčicí a rozředíme trochou mléka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na droboučko. Vmícháme do majonézy. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme kapary.

Knedlíčková polévka z králíka

9. ledna 2014 v 19:15 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1,5 l vývaru z králíka, 1 zeleninový bujón (natur), hrst mražené zeleniny, 2 stroužky česneku, 1 cibule, sůl a pepř, paprikové drožďové knedlíčky, zelená petrželová nať


Do vývaru přidáme bujón, zeleninu, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a vše vaříme, dokud není zelenina měkká. Poté zavaříme do vroucí polévky paprikové drožďové knedlíčky. Recept na knedlíčky najdete v zavářkách. Osolíme, opepříme a okořeníme sekanou zelenou petrželovou natí.

Paprikové drožďové knedlíčky

9. ledna 2014 v 19:10 | Altara |  Vaření

SUROVINY

20 g tuku omega, 2 kostičky droždí, 5 menších stroužků česneku, 1 vejce, sůl a pepř, 1 lžička sladké mleté papriky, strouhanka dle potřeby


Na pánvi rozpustíme tuk, zmírníme oheň a rozdrobíme droždí. Mícháme, dokud se droždí nerozpustí. Necháme trochu zchladnout, přidáme vejce, prolisovaný česnek, papriku a zahustíme hmotu strouhankou. Dochutíme solí a pepřem. Tvarujeme knedlíčky, které zaváříme do vroucí polévky.