Únor 2014

Směs valentýnských pralinek

19. února 2014 v 19:45 | Altara |  Cukroví

Malá bonboniéra z mandarinkových srdíček



Směs srdíček



Bonboniéra malá - směs



Směs valentýnských pralinek




Sherry lanýže

19. února 2014 v 19:38 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hořké čokolády, 3 polévkové lžíce sirupu sodastream Sherry, 50 ml smetany ke šlehání
Dohotovení: strouhaná jahodová poleva obarvená gelovou barvou Burgundy


Ve vodní lázni si na náplň rozpustíme hořkou čokoládu a vmícháme do ní sirup a smetanu. Dobře prošleháme ručně metličkou. Uložíme na několik hodin ztuhnout do chladničky. Ztuhlou hmotu odebíráme lžičkou, v dlaních tvarujeme kuličky, které obalujeme ve strouhané obarvené jahodové polevě. Hotové pralinky klademe do cukrářských košíčků.


Valentýnky Sherry hořké

19. února 2014 v 19:26 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g jahodové polevy, 20 ml sirupu sodastream Sherry, 25 ml smetany ke šlehání
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, strouhaná jahodová poleva


Ve vodní lázni si na náplň rozpustíme 100 g jahodové polevy a vmícháme do ní sirup a smetanu. Dobře promícháme. Dále si zvlášť ve vodní lázni rozpustíme 200 g hořké čokolády. Do silikonové formičky na pralinky lžičkou dáme trochu hořké čokolády a štětečkem rozetřeme po stranách. Rozetřeme dvakrát, aby byly stěny silnější. Necháme ztuhnout v chladu. Náplní plníme do dvou třetin, opět necháme ztuhnout v chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové pralinky z formičky vymačkáme, pomocí čokolády dozdobíme strouhanou jahodovou polevou a klademe do cukrářských košíčků.


Sirupy sodastream



Valentýnky Sherry - jahoda

19. února 2014 v 19:22 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g jahodové polevy, 20 ml sirupu sodastream Sherry, 25 ml smetany ke šlehání
Dohotovení: 200 g jahodové polevy, kuličky z kakaového marcipánu, gelová barva Burgundy


Ve vodní lázni si na náplň rozpustíme 100 g jahodové polevy a vmícháme do ní sirup a smetanu. Dobře promícháme. Dále si zvlášť ve vodní lázni rozpustíme 200 g jahodové polevy a obarvíme přidáním gelové barvy do požadovaného odstínu. Pokud poleva hodně zhoustne, přidáme kousek tuku omega na polevy. Do silikonové formičky na pralinky lžičkou dáme trochu polevy a štětečkem rozetřeme po stranách. Rozetřeme dvakrát, aby byly stěny silnější. Necháme ztuhnout v chladu. Náplní plníme do dvou třetin, opět necháme ztuhnout v chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme obarvenou jahodovou polevou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové pralinky z formičky vymačkáme, pomocí čokolády dozdobíme marcipánovými kuličkami z kakaového marcipánu a klademe do cukrářských košíčků.

Valentýnky Mandarinka

19. února 2014 v 19:18 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g pomerančové polevy, 20 ml sirupu sodastream Mandarinka, 25 ml smetany ke šlehání
Dohotovení: 200 g pomerančové polevy, marcipánová srdíčka z kakaového marcipánu


Ve vodní lázni si na náplň rozpustíme 100 g pomerančové polevy a vmícháme do ní sirup a smetanu. Dobře promícháme. Dále si zvlášť ve vodní lázni rozpustíme 200 g pomerančové polevy. Do silikonové formičky na pralinky lžičkou dáme trochu polevy a štětečkem rozetřeme po stranách. Rozetřeme dvakrát, aby byly stěny silnější. Necháme ztuhnout v chladu. Náplní plníme do dvou třetin, opět necháme ztuhnout v chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme pomerančovou polevou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové pralinky z formičky vymačkáme, pomocí čokolády dozdobíme marcipánovými srdíčky z kakaového marcipánu a klademe do cukrářských košíčků.

Valentýnky Cola - rum

19. února 2014 v 19:12 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g bílé čokolády, 3 lžičky sirupu sodastream Cola, 4 lžičky rumu
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, marcipánové kytičky


Nejprve si připravíme náplň. Ve vodní lázni si rozpustíme 100 g bílé čokolády a vmícháme do ní sirup a rum. Dobře promícháme. Dále si zvlášť ve vodní lázni rozpustíme 200 g hořké čokolády. Do silikonové formičky na pralinky lžičkou dáme trochu čokolády a štětečkem rozetřeme po stranách. Rozetřeme dvakrát, aby byly stěny silnější. Necháme ztuhnout v chladu. Náplní plníme do dvou třetin, opět necháme ztuhnout v chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové pralinky z formičky vymačkáme, pomocí čokolády dozdobíme marcipánovými kytičkami ze silikonové formičky a klademe do cukrářských košíčků.


Sýrové kuličky z Nivy

11. února 2014 v 22:16 | Altara |  Vaření

SUROVINY

200 g Nivy, trojobal (hladká mouka, vejce, strouhanka)


Nivu nastrouháme na jemném nudličkovém struhadle do mísy, prohněteme, a z hmoty tvoříme malé kuličky velikosti vlašského ořechu. Obalujeme v trojobalu. Podáváme s vařenými brambory.

Bramboráky se škvarkama

11. února 2014 v 22:11 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 kg brambor, 150 g až 200 g hladké mouky, 1 vejce, 1 palička česneku, 50 ml mléka, sůl, pepř, majoránka, olej na smažení, 2 hrsti škvarků


Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném nudličkovém struhadle. Přebytečnou vodu slijeme a pocákáme mlékem. Přidáme vejce, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a prolisovaný česnek. Vmícháme škvarky, hladkou mouku a řádně promícháme. Na pánvi rozpálíme olej, klademe placinky a po obou stranách je upečeme dozlatova. Podáváme samotné nebo se smetanovou křenovou omáčkou.

Kapří hranolky

11. února 2014 v 22:03 | Altara |  Vaření

SUROVINY

600 g kapřích filetů, 10 g soli, paprika sladká, česnek, drcený kmín, 30 g sojové omáčky, 50 g hladké mouky, 30 g škrobové moučky, 200 ml oleje na smažení


Filety z vykostěného kapra nakrájíme na delší tenké kousky, hranolky. Ty potom osolíme. V misce rozmícháme sojovou omáčku, prolisovaný česnek a drcený kmín. Vložíme hranolky a necháme je odležet. Kousky kapra obalíme v hladké mouce smíchané s trochou papriky a škrobovou moučkou a smažíme je v rozpáleném oleji. Usmažené necháme chvilku okapat v sítu nebo na papírové utěrce a podáváme. Je vhodné doplnit je studenou omáčkou například kysanou smetanou s křenem. Jako přílohu lze zvolit brambory nebo šťouchané brambory.

Smetanová omáčka s křenem

11. února 2014 v 22:00 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

1 kysaná smetana, čerstvě strouhaný křen podle chuti, sůl a pepř


Kysanou smetanu rozmícháme a podle chuti do ní přidáváme čerstvě nastrouhaný křen. Dochutíme solí a pepřem.

Čočková polévka se zeleninou

11. února 2014 v 21:55 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1,5 l kuřecího vývaru, 1 zeleninový bujón (natur), hrst mražené kořenové zeleniny, 3 hrsti čočky, 1 cibule, plátek másla, sůl a pepř


Na plátku másla osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a krátce orestujeme. Přidáme propláchnutou čočku, zalijeme kuřecím vývarem a přidáme bujón. Vše vaříme, dokud není zelenina a čočka měkká. Dochutíme solí a pepřem.

Žitný chléb

11. února 2014 v 21:52 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

3 hrnky žitné mouky, 1,5 hrnku vlažné vody, 1 lžička sušeného droždí, 1,5 lžičky soli, 1 lžíce kmínu


V míse smícháme všechny sypké suroviny - sůl, mouku, droždí a kmín. Poté přidáme vodu a znovu promícháme. Mísu s těstem přikryjeme folií a necháme 12 hodin kynout. Těsto vyndáme z mísy na pomoučenou desku a přeložíme několikrát strany přes sebe. Pak ho posypeme moukou a necháme chvíli odpočívat. Následně těsto vytvarujeme do dvou bochníčků a necháme ještě hodinu kynout přikryté utěrkou. Mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Těsto přeložíme do dvou forem na biskupský chlebíček vyložených pečícím papírem, přikryjeme alobalem. Chleba takto pečeme 30 minut. Po této době alobal sundáme a pečeme dalších 25 minut.


Chléb podle Hrušky

11. února 2014 v 21:49 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

3 hrnky hladké mouky (dala jsem dva hrnky hladké a jeden hrnek žitné), 1,5 hrnku vlažné vody, 0,5 lžičky sušeného droždí, 1,5 lžičky soli, 1 lžička drceného kmínu


V míse smícháme všechny sypké suroviny - sůl, mouku, droždí a drcený kmín. Poté přidáme vodu a znovu promícháme. Mísu s těstem přikryjeme folií a necháme 12 - 18 hodin kynout. Těsto vyndáme z mísy na pomoučenou desku a přeložíme několikrát strany přes sebe. Pak ho posypeme moukou a necháme chvíli odpočívat. Následně těsto vytvarujeme do bochníku a necháme ještě hodinu kynout přikryté utěrkou. Mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Těsto přeložíme do formy vyložené pečícím papírem (použila jsem oválnou rozevírací formu), přikryjeme alobalem. Chleba takto pečeme 30 minut. Po této době alobal sundáme a pečeme dalších 20 - 25 minut.


DORTY (figurky na dorty)

10. února 2014 v 19:15 | Altara |  Seznamy receptů

FIGURKY na DORTY


Figurky na dort

10. února 2014 v 18:59 | Altara |  Dorty

Tak jsem si jen trochu hrála,
kamarádka si to přála.