Březen 2014

Kotlety v česnekové omáčce

30. března 2014 v 22:24 | Altara |  Vaření

SUROVINY

2 vepřové kotlety, sůl, pepř, olej, zelená petrželka
Česneková omáčka: 5 stroužků česneku, 250 ml smetany, 10 g hladké mouky, šťáva z půlky citrónu, sůl


Kotlety naklepeme, nařízneme okraje, osolíme, opepříme a opékáme na oleji z obou stran asi 10 minut. Po upečení maso vyndáme a uchováme v teple. Do výpeku po kotletách přidáme pokrájený česnek, orestujeme, přidáme dvě třetiny smetany, ve zbytku smetany rozšleháme mouku a vlijeme do omáčky, povaříme a dochutíme solí a citrónovou šťávou. Podáváme s americkými brambory, kotletu polijeme omáčkou a posypeme sekanou zelenou petrželkou.

Americké brambory

30. března 2014 v 22:21 | Altara |  Vaření

SUROVINY

menší brambory, olej, koření na americké brambory


Brambory omyjeme a důkladně očistíme kartáčkem a pokrájíme na měsíčky. Troubu si předehřejeme na 200°C. Na plech nalijeme trochu oleje a poklademe brambory tak, aby se nedotýkaly. Posypeme kořením. Potom každou bramboru obrátíme a opět posypeme kořením. Plech vložíme do trouby a brambory pečeme asi 30 minut.

Bramborovo celerová kaše

30. března 2014 v 22:18 | Altara |  Vaření

SUROVINY

dvě třetiny brambor, třetina celeru, sůl, mléko dle potřeby


Brambory oloupeme, zalijeme vodou, přidáme celer nakrájený na menší kostky, osolíme a uvaříme doměkka. Slijeme vodu a mačkadlem na bramborovou kaši rozmačkáme. Dle potřeby přidáme mléko a kaši elektrickým šlehačem vyšleháme do pěny.



Šťouchané brambory s hráškem

30. března 2014 v 22:15 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 g brambor, hrst vařeného hrášku, sekaná petrželka, sůl, 100 ml smetany


Brambory oloupeme, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Slijeme vodu. Přilijeme smetanu a mačkadlem na bramborovou kaši rozmačkáme. Vmícháme vařený hrášek a sypeme sekanou zelenou petrželkou.

Krůtí stehno v mandlové nádivce

30. března 2014 v 22:11 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 krůtí vrchní stehno (cca kg), sůl, plátek másla
Mandlová nádivka: 4 vejce, 299 ml mléka, hrst loupaných mandlí, 100 g rozpuštěného másla, 4 rohlíky, sůl a pepř, trochu plátkových mandlí


Maso omyjeme, osolíme a vložíme do pekáčku. Podlijeme mírně vodou a přidáme plátek másla. Pečeme přiklopené, dokud není maso měkké. Mezitím si připravíme nádivku. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem a rozpuštěným máslem. Přidáme žloutky a mandle. Vše promícháme a dle chuti osolíme a opepříme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do nádivky. Upečené maso vyjmeme, nakrájíme na plátky, klademe zpět do pekáčku tak, že jej prokládáme nádivkou. Posypeme plátkovými mandlemi. Dáme ještě zapéci dokud není nádivka hotová. Podáváme s vařenými brambory.


Buben (slaný dort)

24. března 2014 v 19:28 | Altara |  Dorty

SUROVINY

Slaný dort - korpus: 500 g hladké mouky, 200 g másla, 2 lžičky soli, 40 g droždí, 2 vejce, 200 ml vody, špetka cukru, sádlo na vymazání formy
(forma - 26 cm)
Sýrová pomazánka: 500 g másla, 300 g pomazánkového másla bez příchuti, 200 g taveného sýra, dijonská hořčice podle chuti, sůl a pepř.
Dohotovení: 200 g pálivého paprikového salámu, 1 nožička klobásy, 100 g sýra cihly, 150 g šunky (šunka a sýr jsou uvnitř dortu), několik plátků sýra cihly, směs sekaných pistácií a lískových oříšků na obložení boků, slané dlouhé tyčky, sladká mletá paprika, trochu strouhaných vlašských ořechů na posypání povrchu dortu.


Z rozdrobeného droždí, vlažné vody a cukru uděláme kvásek. Přesátou mouku smícháme se solí, přidáme rozpuštěné prochladlé máslo, vejce, kvásek a vypracujeme tuhé těsto. Přikryté necháme vykynout. Těsto rozválíme a vložíme do sádlem vymazané dortové formy a ve vyhřáté troubě upečeme. Korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Mezitím si připravíme pomazánku. Máslo, pomazánkové máslo a tavený sýr vyšleháme do pěny. Přidáme dijonskou hořčici a podle chuti sůl a pepř. Vychladlý korpus 1 x prokrojíme. První plát potřeme pomazánkou (trochu si necháme na obmazání boků, povrchu dortu a k výrobě paliček) a poklademe polovinou šunky a opět potřeme pomazánkou. Poklademe plátky cihly a opět pomažeme pomazánkou, poklademe druhou polovinou šunky a opět potřeme pomazánkou. Přilepíme druhý plát. Obmažeme pomazánkou boky dortu a povrch. Klobásu nakrájíme podélně na 8 částí stejně dlouhých, jako je výška promazaného dortu a rovnoměrně kolem korpusu rozmístíme jemným vtlačením do pomazánky. Na bok dortu (spodní a vrchní část) vyskládáme pálivý paprikový salám poskládaný na proužky. Plátkový sýr-cihlu nakrájíme na proužky a pomocí pomazánky přilepíme přes klobásu. Dozdobíme malými kuličkami z hmoty na paličky. Prázdná místa na bocích dortů sypeme sekanými oříšky. Pokud se nám povede při nákupu slaných tyček donést domů alespoň dvě nepolámané, máme vyhráno a můžeme se pustit do výroby paliček. Opatrně je odložíme stranou. Zbylé slané tyčky rozdrtíme v robotu, nebo rozmačkáme pomocí válečku, nasypeme do mísy a přidáme trochu z odložené pomazánky a vypracujeme hmotu tak, aby se z ní dalo modelovat. Vymodelujeme dvě koule, které napíchneme opatrně na křehké tyčky. Do zbylé hmoty přidáme trochu sladké mleté papriky a propracujeme. Rozválíme a pomocí formičky vykrojíme noty. Pak do silikonové formičky na mašličky vmáčkneme trochu hmoty a vytvoříme dvě mašličky. Vymáčkneme je z formičky a přilepíme k paličkám. Paličky umístíme opatrně na dort a pokusíme se jej neporušený dopravit oslavenci.

Lučina z jogurtů

24. března 2014 v 19:24 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

2 velké bílé jogurty (použila jsem selský 200 g), 1 smetana ke šlehání (33% tuku), sůl podle chuti


Oba jogurty vyklopíme do mísy, přilijeme šlehačku, dle chuti osolíme a ruční metlou dobře promícháme. Na hrnec položíme cedník, na něj pláténko a takto připravenou hmotu nalijeme a necháme 24 hodin odkapávat syrovátku. Poté je sýr připraven ke konzumaci.

Domácí loupáčky

24. března 2014 v 19:19 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

3 hrnky hladké mouky, špetka soli, 1 vrchovatá lžíce cukru krupice, 21 g droždí, 1 hrnek vlažného mléka, 85 g másla, 1 vanilkový cukr, trochu citrónové kůry, 2 žloutky (1 do těsta a 1 na pomašlování s trochou mléka) nemletý mák na posypání


Rozpustíme máslo a necháme trochu zchladnout. Ze všech shora uvedených ingrediencí (kromě žloutku na pomašlování) vypracujeme těsto, které necháme pod utěrkou vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílků, z nichž vytvarujeme loupáčky. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme opět chvíli kynout. Poté je pomašlujeme žloutkem rozšlehaným s trochou mléka a posypeme mákem. Pečeme při 180°C dorůžova.


Škvarkové rohlíčky

24. března 2014 v 19:16 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

250 g polohrubé mouky, 100 g škvarků, 1 lžička soli, 1 žloutek, 21 g droždí, špetka cukru, mléko asi 200 ml, trochu sádla, vejce na potření, kmín, sezamová semínka


Z vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek. Z mouky, rozkrájených škvarků, soli, žloutku, vzešlého kvásku a mléka zaděláme těsto, které necháme pod utěrkou vykynout. Těsto rozdělíme na 2 až 3 kusy. Rozválíme do kulata a rozkrájíme na 6 až 8 dílků. Každý kousek potřeme rozpuštěným sádlem a svineme do tvaru rohlíčku. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a sezamovým semínkem. Necháme asi 15 minut kynout a pak upečeme dozlatova.

Sýrové bulky

24. března 2014 v 19:13 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

2 a 1/4 hrnku hladké mouky, balíček sušeného droždí, 250 ml vody, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, balíček díratého sýra


V míse smícháme všechny suché ingredience (mouku, droždí, cukr a sůl) a přidáme vodu. Vypracujeme těsto a necháme asi hodinu kynout pod utěrkou. Pak vytvarujeme bochánky a dáme je na plech vyložený pečícím papírem. Necháme je kynout ještě asi 20 minut. Na povrch každé bulky položíme plátek sýru a pečeme při 200°C asi 20 minut.