Duben 2014

Polštářek a papuče pro spokojeného důchodce

30. dubna 2014 v 21:54 | Altara |  Dorty

SUROVINY

Slaný dort - korpus: 500 g hladké mouky, 200 g másla, 2 lžičky soli, 40 g droždí, 2 vejce, 200 ml vody, špetka cukru, sádlo na vymazání formy
(čtvercová rozevírací forma)
Sýrová pomazánka: 500 g másla, 500 g pomazánkového másla bez příchuti, 200 g taveného sýra, dijonská hořčice podle chuti, sůl a pepř.
Dohotovení: 100 g Vysočiny (hranaté), 300 g sýra Cihly, 300 g šunky (šunka je uvnitř dortu), 100 g uzeného sýra vcelku, 300 g uheráku, kadeřavá petržel, 1 balení sýra Nitě, 2 kousky hranatého pečiva na papuče


Z rozdrobeného droždí, vlažné vody a cukru uděláme kvásek. Přesátou mouku smícháme se solí, přidáme rozpuštěné prochladlé máslo, vejce, kvásek a vypracujeme tuhé těsto. Přikryté necháme vykynout. Těsto rozválíme a vložíme do sádlem vymazané dortové formy a ve vyhřáté troubě upečeme. Korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Mezitím si připravíme pomazánku. Máslo, pomazánkové máslo a tavený sýr vyšleháme do pěny. Přidáme dijonskou hořčici a podle chuti sůl a pepř. Vychladlý korpus 2 x prokrojíme. První plát potřeme pomazánkou (trochu si necháme na obmazání boků a povrchu dortu) a poklademe polovinou šunky a opět potřeme pomazánkou. Přiklopíme druhým plátem, potřeme pomazánkou, poklademe druhou polovinou šunky, opět potřeme pomazánkou. Přiklopíme třetím plátem. Obmažeme pomazánkou boky dortu a povrch. Na povrch dortu naskládáme vysočinu a pomocí sýrových nití vyznačíme čtverečky. Z plátku cihly vykrájíme malá kolečka, která nalepíme na sýrové spoje, boky ozdobíme ruličkami z cihly a kolečky uheráku přeloženými na polovinu. Tímto je polštářek hotový a pustíme se do výroby papučí. Z hranatého pečiva vykrojíme část, pomažeme celé papuče pomazánkou a do vykrojeného otvoru naskládáme krajku z uheráku (kolečka složená na čtvrtinu). Přilepíme půl plátku cihly.
Uzený sýr nastrouháme na tenkém nudličkovém struhadle a papuče jím obsypeme. Poté si uděláme bambule. Na každou bambuli použijeme dvě kolečka uheráku, která zmačkáme do kuličky. Lípneme je na dort a obložíme dokola kadeřavou petrželkou. Petrželkou dozdobíme i rohy dortu.


Sýrové kroužky s mákem uvnitř

30. dubna 2014 v 21:49 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

400 g hladké mouky, 250 g tuku Omega, 200 g taveného sýra, 2 žloutky, půl balíčku prášku do pečiva, špetka soli, hrst nemletého máku, rozšlehané vejce na potření


Smícháme mouku s práškem do pečiva, nemletým mákem, přidáme změklý tuk, žloutky, špetku soli, tavený sýr a vypracujeme hladké těsto. Vykrajujeme formičkou kolečka, klademe na plech vyložený pečícím papírem, menší kulatou formičkou vykrojíme otvor a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180°C dorůžova.


Sýrové knoflíky s ořechy

30. dubna 2014 v 21:44 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

400 g hladké mouky, 250 g Hery, 200 g taveného sýra, 2 žloutky, půl balíčku prášku do pečiva, špetka soli, hrst nemletého máku, rozšlehané vejce na potření, půlky lískových oříšků a půlky loupaných mandlí


Smícháme mouku s práškem do pečiva, nemletým mákem, přidáme změklý tuk, žloutky, špetku soli, tavený sýr a vypracujeme hladké těsto. Vykrajujeme formičkou kolečka, klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a zdobíme půlkami lískových oříšků a půlkami loupaných mandlí. Pečeme při 180°C dorůžova.



Medovník stříkaný čokoládou

30. dubna 2014 v 21:40 | Altara |  Dorty

SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky, 2 lžičky kakaa
Krém: 250 ml mléka, 2 polévkové lžíce solamylu, 2 polévkové lžíce hladké mouky (navršené), 2 polévkové lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 375 g másla
Rozvar: 100 ml rumu, 100 ml vody, cukr
Dohotoveni: lískooříšková čokoládová poleva


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku, sodu a kakao, do této směsi vlijeme vlažnou směs a vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Dávám si trochu mouky stranou, někdy se tam všechna nevejde a někdy naopak musím přidat, asi podle velikosti vajec, nebo hustoty medu. Těsto vypracujeme tak, aby mělo konzistenci modelíny. Necháme odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 6 dílků. Placky vyválíme rovnou na pečícím papíru, vykrojíme dortovou formou, nebo pokličkou. Já si je vyválím všechny najednou, mám je připravené na pečících papírech a pak jednu za druhou peču, je to totiž frmol a musí se to hlídat, pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C. Budou jakoby zlaté. Ze zbytku upeču v rohu plechu malou placku, tu pak rozdrtím na posyp. Na krém si uvaříme z mléka, solamylu, hladké mouky, cukru kaši a přidáme vanilkový cukr. Necháme vychladnout. Vyšleháme máslo a postupně vešleháme prochladlou kaši. Jednotlivé placky potírám tzv. rumovým rozvarem, medovník se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření boků hotového medovníku, aby to vyšlo. Lískooříškovou polevu v sáčku rozehřejeme ve vodní lázni, ustřihneme růžek a medovník pocákáme.

Hrnkový koláč s rebarborou

30. dubna 2014 v 21:37 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

Sypká směs: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru (necelý), 1 kypřící prášek do pečiva, skořice
Tvarohová směs: 500 g měkkého tvarohu z vaničky, 2 vejce, 1 hrnek krupicového cukru (necelý), 1 vanilkový cukr
Dále: 250 g hery, několik prutů rebarbory


Z hery odebereme třetinu a vymažeme jí plech s vyšším okrajem. Zbytek rozpustíme v kastrůlku. Suroviny na sypkou směs promícháme, polovinu nasypeme do vymazaného plechu. Na to natřeme tvarohovou směs (smícháme všechny suroviny). Posypeme rebarborou nakrájenou na malé špalíčky a zasypeme druhou polovinou sypké směsi. Vše pocákáme rozpuštěnou herou. Pečeme při 180°C asi 40 minut.


Velikonoční slaný

29. dubna 2014 v 18:03 | Altara |  Dorty

SUROVINY

Slaný dort - korpus: 500 g hladké mouky, 200 g másla, 2 lžičky soli, 40 g droždí, 2 vejce, 200 ml vody, špetka cukru, sádlo na vymazání formy
(forma - 18 cm)
Sýrová pomazánka: 250 g másla, 250 g pomazánkového másla bez příchuti, 150 g taveného sýra, dijonská hořčice podle chuti, sůl a pepř.
Dohotovení: 100 g Vysočiny, 50 g Nivy, 100 g sýra Cihly, 100 g šunky (šunka a sýr jsou uvnitř dortu), kadeřavý hlávkový salát, cherry rajčátka, slunečnicová semínka, Soletky (slané tyčinky)


Z rozdrobeného droždí, vlažné vody a cukru uděláme kvásek. Přesátou mouku smícháme se solí, přidáme rozpuštěné prochladlé máslo, vejce, kvásek a vypracujeme tuhé těsto. Přikryté necháme vykynout. Těsto rozválíme a vložíme do sádlem vymazané dortové formy a ve vyhřáté troubě upečeme. Korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Mezitím si připravíme pomazánku. Máslo, pomazánkové máslo a tavený sýr vyšleháme do pěny. Přidáme dijonskou hořčici a podle chuti sůl a pepř. Vychladlý korpus 2 x prokrojíme. První plát potřeme pomazánkou (trochu si necháme na obmazání boků a povrchu dortu) a poklademe polovinou šunky a polovinou plátků cihly a opět potřeme pomazánkou. Přiklopíme druhým plátem, potřeme pomazánkou, poklademe druhou polovinou šunky, poklademe plátky cihly a opět potřeme pomazánkou. Přiklopíme třetím plátem. Obmažeme pomazánkou boky dortu a povrch. Na povrch dortu naskládáme vysočinu a boky oblepíme soletkami. Nivu nastrouháme a vymodelujeme z ní slepičku a kuřátka. Kuřátka přibarvíme kurkumou nažluto. Ze zbylé nivy vymodelujeme kameny. Ze soletek uděláme hnízdo, posadíme slepičku a kuřátka. Dozdobíme salátem a rajčátky, posypeme slunečnicovými semínky, z těch uděláme i kuřátkům zobáčky. Oči jsou z kuliček pepře. Hřebínek slepičky je z červené papriky.


Medovník - velikonoční věnec

29. dubna 2014 v 17:59 | Altara |  Dorty

SUROVINY
200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky, 2 lžičky kakaa
Krém: 1 karamelové salko, 300 ml vařeného karamelového případně vanilkového pudinku (300 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 1 pudink), 100 g cukru moučka, 375 g másla
Rozvar: 100 ml rumu, 100 ml vody, cukr
Dohotoveni: velikonoční perníčky


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku, sodu a kakao, do této směsi vlijeme vlažnou směs a vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Dávám si trochu mouky stranou, někdy se tam všechna nevejde a někdy naopak musím přidat, asi podle velikosti vajec, nebo hustoty medu. Těsto vypracujeme tak, aby mělo konzistenci modelíny. Necháme odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 8 dílků. Placky vyválíme rovnou na pečícím papíru, vykrojíme dortovou formou, nebo pokličkou. Já si je vyválím všechny najednou, mám je připravené na pečících papírech a pak jednu za druhou peču, je to totiž frmol a musí se to hlídat, pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C. Budou jakoby zlaté. Ze zbytku upeču v rohu plechu malou placku, tu pak rozdrtím na posyp. Na krém si uvaříme z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku pudink, a za občasného míchání necháme vychladnout. Vyšleháme máslo a postupně vešleháme prochladlý pudink a karamelové salko. Jednotlivé placky potírám tzv. rumovým rozvarem, medovník se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření boků hotového medovníku, aby to vyšlo. Střed medovníku jsem vykrojila velkou kruhovou formičkou a ozdobila zvlášť jako mini medovníček. Obmažeme povrch, všechny boky a střed věnce a obsypeme rozdrcenými drobečky. Dozdobíme velikonočními perníčky.


Vykrojený střed medovníku

Velikonoční pralinky pro koledníky

29. dubna 2014 v 17:56 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

Náplň: 200 g mléčné čokolády, 100 ml smetany, lžíce rumu, 6 lžiček sekaných vlašských ořechů opražených nasucho na pánvi
Dohotovení: hořká, mléčná, bílá čokoláda


Na náplň si rozpustíme ve vodní lázni mléčnou čokoládu, přidáme smetanu, sekané ořechy a rum. Vše dobře promícháme. Dále si rozpustíme zvlášť hořkou, mléčnou a bílou čokoládu, podle toho, kolik figurek budeme chtít dělat. Silikonové formičky s velikonočními motivy plníme trochou čokolády, kterou rozetřeme štětečkem po stranách alespoň dvakrát (aby byly stěny silnější a nepraskaly při vyklápění a aby náplň neprosvítala). Necháme ztuhnout v chladu, pak plníme do tří čtvrtin náplní a opět necháme v chladu ztuhnout. Nakonec zavíčkujeme rozpuštěnou čokoládou. Necháme v chladu ztuhnout a poté z formiček vymačkáme.


Perníčky velikonoční 2014

29. dubna 2014 v 17:53 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

1000 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 200 g rozpuštěného medu, 100 g hery, 20 g sody, 6 vajec, 1 lžíce perníkového koření, 3 lžíce kakaa
Dohotovení: rozšlehaný žloutek, čokoládová poleva, loupané mandle, jedlá cukrová krajka


Vypracovat těsto, nechat do druhého dne odležet. Rozválet, vykrajovat tvary a péct na pečícím papíře. Po upečení ještě teplé potřít rozšlehaným žloutkem s kapkou smetany nebo mléka. Perníčky nechat 1 až 2 dny vydýchat, pak zdobit. Některé perníčky jsem pocákala rozpuštěnou čokoládovou polevou a polepila půlkami loupaných mandlí, další zdobila cukrovou krajkou.



Tvarohový mazanec

29. dubna 2014 v 17:49 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

500 g polohrubé mouky, 250 g měkkého tvarohu, 170 g moučkového cukru, 150 g hery, 2 vejce, 60 g loupaných mandlí, 60 g opláchnutých rozinek, 2 lžíce rumu, 1 lžíce horké vody, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, kůra z půlky citrónu, špetka soli
Dohotovení: rozšlehané vejce


Mouku prosijeme s práškem do pečiva, rozinky zalijeme rumem a necháme nabobtnat. Ve větší nádobě vyšleháme změklý tuk s cukrem a lžící horké vody, vmícháme kůru a po jednom zašleháme vejce. Do směsi přidáme tvaroh, špetku soli a nakonec zlehka vmícháme směs mouky, rozinky v rumu a dvě třetiny mandlí. Vše důkladně propracujeme rukama a utvoříme hladký bochánek. Ten dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejce a posázíme zbylými mandlemi. Pečeme v troubě vyhřáté na 165 °C 20 minut, teplotu zvýšíme na 180°C a pečeme ještě dalších 30 až 35 minut. Necháme vychladnout a jemně pocukrujeme.

Větrníčky s mascarpone

18. dubna 2014 v 23:21 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

250 ml vody, 90 g ztuženého tuku (Omega), 140 g hladké mouky, špetka soli, 4 vejce
Krém: 250 g mascarpone, 1 vanilkový cukr, 220 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky
Dohotovení: moučkový cukr na posypání, rozpuštěná čokoláda na zdobení


Do hrnce dáme vařit vodu s tukem a se solí. Když voda začne vřít a tuk je rozehřátý, přisypeme mouku a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Pak těsto za občasného míchání necháme vychladnout. Přidáváme postupně jedno vejce po druhém. Vejce musíme vždy do těsta nejdříve zapracovat. Teprve pak do něj rozklepneme další. Hotové těsto dáme do sáčku na zdobení dortů s větší ozdobnou špičkou. Na plech si dáme pečící papír a na něj stříkáme z odpalovaného těsta kopečky. Větrníčky pečeme při 170°C asi 20 minut. Upečené větrníčky necháme vychladnout. Zatím si připravíme krém. Mascarpone utřeme s vanilkovým cukrem, šlehačku vyšleháme dotuha se ztužovačem a promícháme s mascarpone. Krémem naplníme sáček se stejnou ozdobnou špičkou. Vychladlé větrníčky rozkrojíme vroubkovaným nožem. Vršky pocákáme rozpuštěnou čokoládou a po ztuhnutí čokolády jemně pocukrujeme. Na spodní části větrníčků nastříkáme krém a přiklopíme.

Medovník s ořechovou krustou

18. dubna 2014 v 23:17 | Altara |  Dorty

SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky, 2 lžičky kakaa
Ořechová krusta: 150 g hrubě nakrájených vlašských ořechů, 80 g cukru krupice, 120 g másla, 1 polévková lžíce medu, 1 polévková lžíce vody
Krém: 250 ml mléka, 2 polévkové lžíce solamylu, 2 polévkové lžíce hladké mouky (navršené), 2 polévkové lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 375 g másla, rum podle chuti
Rozvar: 100 ml rumu, 100 ml vody, cukr
Dohotoveni: čokoládové zdobení


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku, sodu a kakao, do této směsi vlijeme vlažnou směs a vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Dávám si trochu mouky stranou, někdy se tam všechna nevejde a někdy naopak musím přidat, asi podle velikosti vajec, nebo hustoty medu. Těsto vypracujeme tak, aby mělo konzistenci modelíny. Necháme odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 8 dílků. Placky vyválíme rovnou na pečícím papíru, vykrojíme dortovou formou, nebo pokličkou. Já si je vyválím všechny najednou, mám je připravené na pečících papírech a pak jednu za druhou peču, je to totiž frmol a musí se to hlídat, pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C. Budou jakoby zlaté. Ze zbytku upeču v rohu plechu malou placku, tu pak rozdrtím na posyp. Na poslední syrovou placku natřu ořechovou krustu. Tu si připravím tak, že všechny suroviny krátce povařím, nechám trochu vychladnout a natřu na placku. Tuto poslední peču asi 10 minut, dokud nezačnou ořechy zlátnout. Trochu se rozteče, ale po vychladnutí okraje oříznu podle dortové formy. Na krém si uvaříme z mléka, solamylu, hladké mouky, cukru kaši, přidáme vanilkový cukr a rum. Necháme vychladnout. Vyšleháme máslo a postupně vešleháme prochladlou kaši. Jednotlivé placky potírám tzv. rumovým rozvarem, medovník se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření boků hotového medovníku, aby to vyšlo. Posypeme boky medovníku, dozdobíme čokoládovými čokoládovými ozdobami. Na tyto jsem použila plastovou formu a hořkou čokoládu.


Celozrnný chléb

18. dubna 2014 v 23:14 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky, 1 hrnek celozrnné žitné mouky, 1,5 hrnku vlažné vody, lžička sušeného droždí, 1,5 lžičky soli, 2 lžičky kmínu a 3 lžičky slunečnicových semínek


V míse smícháme všechny sypké suroviny - sůl, mouku, droždí. Poté přidáme vodu a znovu promícháme. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme asi 12 hodin kynout. Těsto vyndáme z mísy na pomoučenou desku a přeložíme několikrát strany přes sebe. Pak ho vytvarujeme do bochníku, vložíme do formy vyložené pečícím papírem (použila jsem pekáček z ohnivzdorného skla) a necháme ještě hodinu kynout přikryté utěrkou. Mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Těsto přikryjeme alobalem. Chleba takto pečeme 30 minut. Po této době alobal sundáme a pečeme dalších 20 minut.


Vepřová plec na paprice s žampiony

18. dubna 2014 v 23:11 | Altara |  Vaření

SUROVINY

4 plátky vepřové plece, hladká mouka na obalení, 1 větší cibule, lžička mleté sladké papriky, balení žampiónů, 1 masox, zátřepka z vody a hladké mouky na zahuštění omáčky, olej, sůl a pepř


Vepřovou plec naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce a osmažíme na rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova. Odložíme do kastrolu, do oleje přidáme drobně pokrájenou cibuli. Osmažíme dozlatova, přidáme mletou papriku, nalijeme na plátky masa, zalijeme vodou a zasypeme očištěnými na plátky nakrájenými žampiony. Přidáme masox a dusíme za případného podlévání vodou, dokud není maso měkké. Dolijeme vodu, abychom měli dostatek omáčky, přivedeme k varu a vmícháme zátřepku z hladké mouky a vody. Té dáme tolik, jak chceme mít omáčku hustou. Dochutíme solí a pepřem.

Rýže s kukuřicí

18. dubna 2014 v 23:10 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 malá plechovka sterilované kukuřice, 2 sáčky rýže, 3 lžíce oleje, 1 cibule, sekaná pažitka, případně sůl


Sáčky rýže uvaříme dle návodu (vařím 15 minut). V kastrolu rozpálíme olej, přidáme drobně pokrájenou cibuli, pažitku a necháme zesklovatět. Přisypeme rýži, sterilovanou kukuřici, orestujeme.