Květen 2014

Polévka ze zeleného hrášku

30. května 2014 v 21:06 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 litr vývaru z uzeného masa, 350 g zeleného hrášku (použila jsem sáček mraženého), kousek másla a trochu hladké mouky na jíšku, pokrájené uzené maso a hrášek na zdobení, sůl a pepř


Hrášek uvaříme ve vývaru doměkka, trochu ho odložíme stranou. Ostatní rozmixujeme ponorným mixérem. Z másla a hladké mouky usmažíme světlou jíšku a vmícháme ji do polévky. Podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme uzené maso nakrájené na kostičky a celý hrášek.

Plněné bramborové knedlíky se špenátem

30. května 2014 v 21:03 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 g vařených prolisovaných brambor, 150 g mouky (půl na půl hrubé a polohrubé), 1 vejce, sůl
Nádivka: 300 g vařeného uzeného masa
Dále: nakrájená cibule osmažená na sádle, listový špenát, máslo, sůl a pepř, česnek


Brambory oloupeme, rozčtvrtíme, zalijeme vodou, osolíme lžičkou soli a uvaříme doměkka. Ještě horké prolisujeme. Necháme vychladnout. Přidáme obě mouky, vejce a trochu soli. Zpracujeme těsto. Uválíme šišku, rozkrájíme ji na kolečka, ta zploštíme na placičky. Poklademe na kostičky nakrájeným uzeným masem a zabalíme. Vhodíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut (podle velikosti). Podáváme s listovým špenátem a cibulkou osmaženou na sádle. Špenát připravíme tak, že jej omyjeme a spaříme vroucí vodou. Scedíme, posekáme nožem nadrobno. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme špenát a krátce podusíme, aby se vydusila přebytečná voda. Prolisujeme česnek dle chuti a dochutíme solí a pepřem.

Dvoubarevná maková bábovka

30. května 2014 v 20:59 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

Světlé těsto: 150 g bílého máku, 150 g moučkového cukru, 150 g hrubé mouky, 200 ml mléka, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, špetka mleté skořice a tlučeného hřebíčku, strouhaná citrónová kůra z půlky citrónu, špetka soli
Tmavé těsto: 150 g modrého máku, 150 g moučkového cukru, 150 g hrubé mouky, 200 ml mléka, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, špetka mleté skořice a tlučeného hřebíčku, strouhaná citrónová kůra z půlky citrónu, špetka soli


Odvážený bílý mák jemně umeleme a v hmoždíři utlučeme hřebíček. Obojí přidáme do mísy s moukou, mletou skořicí, cukrem, špetkou soli, kypřícím práškem do pečiva a strouhanou citrónovou kůrou. Zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutek a vše důkladně promícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílku. Hmotu nalijeme do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy na bábovku. Tmavé těsto připravíme stejně, jen místo bílého máku dáme mák modrý. Tuto hmotu navrstvíme na světlé těsto a špejlí několikrát promícháme. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení necháme bábovku chvíli ve formě a poté ji vyklopíme na kuchyňskou mřížku, kde ji necháme vychladnout. Jemně pocukrujeme. Bábovka vydrží dlouho vláčná.

Podmáslový chléb

30. května 2014 v 20:57 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

3 hrnky hladké pšeničné mouky, 500 ml podmáslí, lžička sušeného droždí, 1,5 lžičky soli,
4 lžičky slunečnicových semínek, 3 lžičky dýňových semínek


V míse smícháme všechny sypké suroviny - sůl, mouku, droždí. Poté přidáme podmáslí a znovu promícháme. Nakonec zapracujeme slunečnicová a dýňová semínka. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme asi 12 hodin kynout. Těsto vyndáme z mísy na pomoučenou desku a přeložíme několikrát strany přes sebe. Pak ho vytvarujeme do bochníku, vložíme do formy vyložené pečícím papírem a necháme ještě hodinu kynout přikryté utěrkou. Mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Těsto přikryjeme alobalem. Chleba takto pečeme 30 minut. Po této době alobal sundáme a pečeme dalších 20 minut.

Špagetová hnízda s kuřecí směsí

12. května 2014 v 22:28 | Altara |  Vaření

SUROVINY

kuřecí prsa, 2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 2 větvičky libečku, 1 kečup, 1 sklenička zeleniny Dynastie, trochu chilli koření, trochu sojové omáčky, sůl a pepř dle potřeby, 2 vrchovaté lžíce majolky, půl balíčku celozrnných špaget


Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a opečeme na rozpáleném oleji. Vyjmeme, přidáme cibuli nakrájenou na proužky, libeček posekaný nadrobno a orestujeme. Dále vsypeme scezenou zeleninu a promícháme. Přidáme kečup, trochu chilli koření a krátce podusíme. Nakonec dochutíme solí a pepřem, sojovou omáčkou. Stáhneme z ohně, vrátíme na pánev kuřecí maso a vmícháme majolku. Špagety uvaříme dle návodu na obalu, scedíme, na talíři upravíme do hnízd, do jejichž středu upravíme kuřecí směs.

Pomazánka z Nivy

12. května 2014 v 22:25 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

200 g másla, 100 g Nivy, 100 g majolky, 1 malá cibule


Nivu nastrouháme na jemném nudličkovém struhadle do mísy, přidáme máslo a vyšleháme do pěny. Poté přidáme majolku a ještě prošleháme. Nakonec vmícháme jemně nakrájenou cibuli.

Pšeničný kmínový chléb

12. května 2014 v 22:22 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

2 hrnky hladké pšeničné mouky, 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky, 1,5 hrnku vlažné vody, lžička sušeného droždí, 1,5 lžičky soli, 4 lžičky kmínu


V míse smícháme všechny sypké suroviny - sůl, mouku, droždí. Poté přidáme vodu a znovu promícháme. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme asi 12 hodin kynout. Těsto vyndáme z mísy na pomoučenou desku a přeložíme několikrát strany přes sebe. Pak ho vytvarujeme do bochníku, vložíme do formy vyložené pečícím papírem a necháme ještě hodinu kynout přikryté utěrkou. Mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Těsto přikryjeme alobalem. Chleba takto pečeme 30 minut. Po této době alobal sundáme a pečeme dalších 20 minut.

Vaječná omeleta s fazolemi

9. května 2014 v 20:40 | Altara |  Vaření

SUROVINY

2 vejce, 1 lžička oleje, 2 plátky Debrecínky nebo šunky, sekaná zelená petrželka, 1 plechovka fazolí, 1 malá cibule, 20 g uzeného špeku, sůl a pepř, rajčátka na ozdobu


Nejprve si připravíme fazole. Na pánvi vyškvaříme drobně nakrájený špek, přidáme malou drobně nakrájenou cibuli a restujeme, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme scezené fazole, prohřejeme, osolíme a opepříme dle chuti. Na omeletu si rozklepneme do hrnku vejce, prošleháme, nalijeme na pánev s rozpáleným olejem, mírně osolíme a opepříme, posypeme sekanou petrželkou, poklademe dvěma plátky Debrecínky, osmažíme po jedné straně, obrátíme a osmažíme i po straně druhé. Omeletu přeneseme na talíř, přidáme dokola fazole a dozdobíme půlkami rajčátek.

Brambory s hermelínovými plátky

9. května 2014 v 20:37 | Altara |  Vaření

SUROVINY

vařené brambory, 1 hermelín, lžíce sádla, sůl, drobně pokrájený čerstvý kopr


Na pánvi rozpálíme sádlo, přidáme nakrájené brambory, opečeme a dochutíme solí. Hermelín nakrájíme na plátky a rozložíme na horké brambory, necháme jej roztavit. Sypeme jemně pokrájeným koprem.

Krupicová kaše s Grankem a čokoládou

9. května 2014 v 20:33 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 porce = 1 hrnek mléka (250 ml), 7 vrchovatých lžiček dětské krupičky, 3 lžičky cukru krupice, špetka soli, 1 žloutek, plátek másla,
Dohotovení: Granko, hořká čokoláda, silikonová formička na lžičky


Ve studeném mléce rozmícháme krupičku, cukr, špetku soli a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Krátce provaříme. Odstavíme z ohně, přidáme tenký plátek másla a žloutek a vše důkladně promícháme. Nalijeme do misky a posypeme Grankem. Ozdobíme čokoládovou lžičkou. Tuto získáme tak, že ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a plníme jí silikonovou formičku. Necháme v chladu ztuhnout, vyloupneme a servírujeme na prochladlou kaši. Jíme rychleji, abychom měli čím, neboť čokoládová lžička se na teplé kaši rozpouští. Je to mňamka.

Bezé roláda stříkaná čokoládou

9. května 2014 v 20:30 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

70 g hladké mouky, 70 g mletých vlašských ořechů, 170 g krupicového cukru, 260 g bílků (asi ze 7 vajec), špetka soli
Krém: 500 ml šlehačky, 1 vanilkový cukr, 2 ztužovače šlehačky
Dohotovení: hořká čokoláda a čokoládové zdobení


Bílky se špetkou soli šleháme na plný výkon, dokud není sníh tuhý. Poté na 3 x zašleháme krupicový cukr. Vmícháme mouku s ořechy a vlijeme na plech vyložený pečícím papírem, před podáním do trouby poprášíme moučkovým cukrem a pečeme při 220°C asi 7 minut. Po upečení necháme vychladnout. Poté plát obrátíme na jiný pečící papír, původní stáhneme, potřeme ušlehanou šlehačkou a zarolujeme. Povrch potřeme šlehačkou, pocákáme hořkou čokoládou, střed povrchu rolády dozdobíme šlehačkou a čokoládovým zdobením.

Svíčková pečeně z trouby

9. května 2014 v 20:23 | Altara |  Vaření

SUROVINY

falešná (popř. pravá) svíčková 1,5 kg, 150 g uzeného špeku, 125 g másla, 1 balení mražené zeleniny pod svíčkovou (nebo 2 mrkve, 1 petržel, půlka malého celeru), 3 cibule, bobkový list, celý pepř, nové koření, jalovec, tymián, 250 ml smetany, hladká mouka dle potřeby, hořčice, ocet, cukr a sůl dle potřeby, citrón


Maso prošpikujeme, nasolíme a necháme chvíli odpočívat.


Vyškvaříme zbylý uzený špek, přidáme kořenovou zeleninu, nakrájenou cibuli, přidáme máslo a osmažíme dozlatova. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, několik kuliček jalovce a trochu tymiánu. Promícháme a zasypeme lžící cukru. Mícháme, dokud nám cukr nezkaramelizuje. Zakápneme octem. Do takto připraveného základu vložíme prošpikované maso a po všech stranách opečeme, aby se zatáhly póry.


Necháme do druhého dne odležet. Druhý den přendáme do pekáče, podlijeme hrnkem vody a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme přiklopené asi 1,5 až 2 hodiny. Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na porce a udržujeme v teple. Vybereme bobkové listy. Propasírujeme přes jemné síto, zahustíme moukou, dochutíme octem a citrónem, podle chuti dosladíme a dosolíme. Přidáme dle chuti plnotučnou hořčici. Nakonec vmícháme smetanu. Podáváme s houskovými knedlíky