Červen 2014

Langoše

26. června 2014 v 19:11 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 g hladké mouky, 300 ml mléka, 30 g droždí, 1 kysaná smetana, 4 lžíce oleje, 1 lžička jedné sody, špetka soli, kečup, strouhaný sýr a olej na smažení


Z mléka a droždí necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, jedlou sodu, olej, kysanou smetanu. Zalijeme kváskem a vypracujeme těsto. Vložíme do velkého igelitového sáčku vymazaného olejem a dáme do lednice vykynout. Těsto nabude již za několik hodin a zvětší objem. Ubíráme dle potřeby, vydrží až týden. Utvoříme placičky a smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Potřeme kečupem a sypeme strouhaným sýrem. Kdo má rád česnek, může langoše potřít rozpuštěným máslem s prolisovaným česnekem.

Škvarkový chléb

26. června 2014 v 19:07 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

1 hrnek celozrnné pšeničné mouky, 2 hrnky hladké pšeničné mouky, 100 g celých škvarků, 1,5 lžičky soli, 3 lžičky kmínu, 1 lžička sušeného droždí, 1,5 hrnku vlažné vody


V míse smícháme všechny sypké suroviny - sůl, mouku, kmín, droždí. Poté přidáme vodu a promícháme. Nakonec zapracujeme škvarky. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme asi 12 hodin kynout. Těsto vyndáme z mísy na pomoučenou desku a přeložíme několikrát strany přes sebe. Pak ho vytvarujeme do bochníku, vložíme do formy vyložené pečícím papírem a necháme ještě hodinu kynout přikryté utěrkou. Mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Těsto přikryjeme alobalem. Chleba takto pečeme 30 minut. Po této době alobal sundáme a pečeme dalších 20 minut.

Koprová omáčka z mléka

26. června 2014 v 18:59 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 ml mléka, 210 ml šlehačky, 3 vrchovaté lžičky hladké mouky, 3 lžíce octa, 1 vejce, 30 g drobně nasekaného kopru, sůl a cukr podle chuti, vejce vařená natvrdo


Mléko přivedeme k varu a za stálého míchání do něj vlijeme zátřepku ze smetany a hladké mouky. Povaříme, přidáme ocet, sůl a dochutíme cukrem. Do vroucí omáčky vmícháme rozkvedlané vejce a opět krátce povaříme. Nakonec vmícháme drobně nasekaný kopr. Podáváme s houskovými knedlíky a vejcem vařeným natvrdo.



Dort z tvarohu a zakysané smetany

25. června 2014 v 20:50 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

3 měkké tvarohy (vanička), 3 zakysané smetany, piškoty, jahody, vanilkový cukr podle chuti (dala jsem jeden)
Dohotovení: kousek mléčné čokolády a jahody na zdobení


Tvarohy vyklopíme do mísy, přidáme zakysané smetany, nasypeme vanilkový cukr a metličkou prošleháme. Dortovou formu vyložíme potravinovou fólií, poklademe na dno piškoty, zalijeme vrstvou tvarohové hmoty, poklademe jahodami nakrájenými na čtvrtky a opět potřeme tvarohovou hmotou. Poklademe piškoty a zalijeme zbylou tvarohovou hmotou. Dort zdobíme čtvrtkami jahod a strouhanou mléčnou čokoládou. Necháme v chladničce několik hodin ztuhnout.




Řezy s kokosovými kuličkami

25. června 2014 v 20:44 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

Kuličky: 110 g strouhaného kokosu, 250 g měkkého tvarohu, žloutek z jednoho vejce, 2 až 4 lžíce moučkového cukru
Těsto: 200 g másla + asi 50 g na vymazání, 150 g cukru krystal, 3 vejce + zbylý bílek, 250 ml zakysané smetany, 5 lžic polotučného mléka, 300 g polohrubé mouky, půl kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce holandského kakaa, hrubá mouka na vysypání
Krém: 400 ml kysané smetany, šťáva z jednoho citrónu, kůra z jednoho citrónu, třtinový cukr na posyp


Na kuličky smícháme v míse tvaroh, žloutek, kokos a moučkový cukr. Z těsta, které by mělo být tužší, vytvoříme rukama 24 kuliček, každou o velikosti vlašského ořechu. Poté je na talíři vyloženém pečícím papírem dáme ztuhnout do mrazáku. Na těsto ušleháme změklé máslo, cukr krystal, 3 celá vejce a zbylý bílek. Za stálého šlehání přidáváme zakysanou smetanu a mléko. Opatrně přisypeme polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a opět mícháme. Do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu nalijeme polovinu těsta a rozetřeme. Do druhé poloviny přisypeme kakao, smícháme a nalijeme na první světlou vrstvu. Tmavé těsto rozprostřeme po celém povrchu. Poté na povrch úhledně naskládáme kuličky a pečeme 40 až 45 minut v troubě předehřáté na 180°C. Na krém smícháme zakysanou smetanu se šťávou z jednoho citrónu. Vzniklý krém rozetřeme na upečený moučník, posypeme strouhanou citrónovou kůrou a třtinovým cukrem.

Zdroj: Lidl cukrárna


Jahodové dortíčky

25. června 2014 v 20:40 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

6 vajec, 180 g krupicového cukru, 180 g polohrubé mouky, 50 g másla, 20 g kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek do pečiva, tuk a mouka na vymazání a vysypání dortové formy
Krém: 250 g másla, 250 g měkkého tvarohu, 200 g moučkového cukru
Dohotovení: 100 g čokolády na vaření, čerstvé jahody


Žloutky ušleháme s polovinou cukru do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme zbylý cukr. Kakao a kypřící prášek rozmícháme v mouce, kterou opatrně vmícháme do těsta a nakonec po kapkách přidáme rozpuštěné prochladlé máslo. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané silikonové formy a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Na krém vyšleháme změklé máslo s cukrem a tvarohem. Jednotlivé dílky jednou prořízneme, tímto získáme dvojnásobek zákusků. Zákusky natřeme krémem, posypeme strouhanou čokoládou a poklademe čtvrtkami jahod.


forma na zákusky

Kakaový s tvarohovým krémem a jahodami

13. června 2014 v 20:25 | Altara |  Dorty

SUROVINY

6 vajec, 180 g krupicového cukru, 180 g polohrubé mouky, 50 g másla, 20 g kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek do pečiva, tuk a mouka na vymazání a vysypání dortové formy
Krém: 375 g másla, 375 g měkkého tvarohu, 300 g moučkového cukru
Dohotovení: 100 g čokolády na vaření, čerstvé jahody, nutella


Žloutky ušleháme s polovinou cukru do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme zbylý cukr. Kakao a kypřící prášek rozmícháme v mouce, kterou opatrně vmícháme do těsta a nakonec po kapkách přidáme rozpuštěné prochladlé máslo. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané čtvercové dortové formy a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Na krém vyšleháme změklé máslo s cukrem a tvarohem. Dort jednou prořízneme, spodní plát pomažeme nutellou, na ni natřeme o něco méně než polovinu krému, posypeme pokrájenými jahodami a přiklopíme vrchním plátem. Potřeme boky a zbylý krém natřeme na povrch dortu. Boky dortu ozdobíme strouhanou čokoládou a povrch dortu jahodami.

Dort s růžemi

13. června 2014 v 20:21 | Altara |  Dorty

SUROVINY

Korpus: 3 vejce, 120 g cukru, 120 g polohrubé mouky, 3 lžíce oleje, špetka soli (pečeme 4x)
Krém: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 1 vanilkový cukr, 375 g másla, 150 cukru moučka
Dohotovení: 1 kg marcipánu 1:3, růžová a červená gelová potravinářská barva, meruňková zavařenina


Na korpus šleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Poté přidáme cukr a šleháme, dokud se nerozpustí. Pak po jednom vešleháme žloutky a nakonec po kapkách olej. Vše ještě dobře prošleháme. Nakonec vařečkou vmícháme mouku a těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Pečeme dorůžova (zkusíme špejlí, pokud je po vytažení suchá, je korpus upečený). Tento korpus pečeme 4x. Všechny pláty necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Ve studeném mléce rozmícháme pudinky a vanilkový cukr. Uvaříme hustý pudink, který za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a postupně přidáváme vychladlý pudink. Jednotlivé pláty potřeme džemem, na to krémem (trochu si necháme na obmazání boků a povrchu dortu) a naskládáme na sebe. Potřeme povrch a boky dortu a dáme ztuhnout do chladničky. Připravíme si marcipán. Propracujeme jej a kousek odložíme stranou na závěsy a perlovou šňůru. Zbytek obarvíme na světlou růžovou, rozválíme a dort potáhneme. Ze zbylé růžové odebereme kousek, který obarvíme na tmavší růžovou. Vymodelujeme růžičky. Z bílého marcipánu vytvoříme závěsy, které přilepíme na boky dortu a ještě dozdobíme růžemi. (malé růžičky jsou ze silikonové formičky). Nakonec k růžím vykrájíme formičkou z bílého marcipánu lístky a boky dortů ještě přizdobíme malými kosočtverci, které přilepíme pod malý závěs s růžičkami. Na spodek pomocí silikonové formičky vytvoříme perlovou šňůru.

Mraky

13. června 2014 v 20:18 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

150 g 100% tuku, 250 ml vody, špetka soli, 150 g hladké mouky, 6 vajec
Krém: 500 ml mléka, 100 g polohrubé mouky (toto svařit na kaši), 1 a ½ másla s cukrem dle chuti, 2 vanilkové cukry, přidávat postupně vychladlou kaši a po jednom 3 žloutky. Rum podle chuti.


Uvaříme si odpalované těsto - do hrnce nalijeme vodu a přidáme špetku soli, Když voda začne vřít, přidáme tuk a necháme rozpustit. Za stálého míchání přidáme najednou hladkou mouku. Mícháme na středním ohni, dokud se nám nevytvoří hrouda. Těsto pak ještě po všech stranách 2 minuty odpalujeme. Potom je přendáme do studené mísy. Za stálého hnětení postupně přidáváme jedno vejce po druhém. Další vejce přidáváme, až když je zašleháno předchozí. Plechy vyložíme pečícím papírem, těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozetřeme na pečící papír. Upečeme při 200°C dorůžova. Na vychladlý plát natřeme krém a přikryjeme druhým plátem. Vrch mraků jemně pocukrujeme a pocákáme čokoládou.


Bábovka z hnědého máku

13. června 2014 v 20:13 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

150 g hnědého máku, 150 g moučkového cukru, 150 g hrubé mouky, 200 ml mléka, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, špetka mleté skořice a tlučeného hřebíčku, strouhaná citrónová kůra z půlky citrónu, špetka soli


Odvážený hnědý mák jemně umeleme a v hmoždíři utlučeme hřebíček. Obojí přidáme do mísy s moukou, mletou skořicí, cukrem, špetkou soli, kypřícím práškem do pečiva a strouhanou citrónovou kůrou. Zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutek a vše důkladně promícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílku. Hmotu nalijeme do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy na bábovku. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení necháme bábovku chvíli ve formě a poté ji vyklopíme na kuchyňskou mřížku, kde ji necháme vychladnout. Jemně pocukrujeme.

Štrúdl s hruškami

13. června 2014 v 20:08 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

1 balení listového těsta Belbake, 1 vejce na potření
Náplň: 100 g lískových oříšků, 50 g rozinek, rum na namočení rozinek, 3 hrušky, 100 g třtinového cukru, máslo, 100 g strouhanky, moučkový cukr na posypání


Náplň: rozinky namočíme přes noc do rumu. Lískové oříšky opražíme na suché pánvi. Hrušky oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Na hluboké pánvi rozpustíme máslo a třtinový cukr, přidáme nakrájené hrušky a necháme zkaramelizovat. Mezitím si opražíme na másle strouhanku.
Hruškový štrúdl: listové těsto s pečícím papírem rozvineme. Doprostřed poklademe zkaramelizované hrušky, posypeme oříšky, okapanými rozinkami a posypeme opraženou strouhankou. Náplň nerozetřeme až k okrajům aby při pečení nevytekla. Volné okraje na kratší straně těsta přehneme přes náplň a poté po šířce zavineme. Štrúdl přendáme i s pečícím papírem na plech. Okraje ještě přitlačíme a celý štrúdl propícháme vidličkou, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme třtinovým cukrem a na plátky pokrájenými lískovými oříšky. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C asi 45 minut. Podáváme posypaný prosátým moučkovým cukrem.

Zdroj: Lidl cukrárna