Červenec 2014

Sojovky s rumem

31. července 2014 v 19:04 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g bílé čokolády, 25 ml rumu, 50 g strouhaného sojového suku
Dohotovení: 200 g bílé čokolády, strouhaný sojový suk


Na náplň si ve vodní lázni rozehřejeme 100 g bílé čokolády, přidáme rum, strouhaný sojový suk a vše dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu. Do silikonové formičky dáme trochu bílé čokolády a dobře rozetřeme po stranách. Necháme ztuhnout v chladu. Náplní plníme do tří čtvrtin a zavíčkujeme opět bílou čokoládou. Dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, půlku srdíčka potřeme pomocí štětečku bílou čokoládou a ozdobíme strouhaným sojovým sukem. Hotové pralinky ukládáme do papírových košíčků.


SMĚS PRALINEK




Bílé čtyřlístky s kávou

31. července 2014 v 19:00 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

150 g bílé čokolády, 50 ml smetany, 2 lžičky koňaku Metaxa, 1 lžička jemně mleté zrnkové kávy
Dohotovení: 200 g bílé čokolády, mašličky z kakaového marcipánu


Na náplň si ve vodní lázni rozehřejeme 150 g bílé čokolády, přidáme smetanu, koňak, kávu a vše dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu. Do silikonové formičky dáme trochu bílé čokolády a dobře rozetřeme po stranách. Necháme ztuhnout v chladu. Náplní plníme do tří čtvrtin a zavíčkujeme opět bílou čokoládou. Dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, pomocí čokolády ozdobíme mašličkami z kakaového marcipánu. Mašličky jsou ze silikonové formičky. Hotové pralinky ukládáme do papírových košíčků.

Hořkomléčné kávové kuličky

31. července 2014 v 18:57 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g mléčné čokolády, 100 g hořké čokolády, 100 ml smetany, 1,5 lžičky rozpustné kávy
Dohotovení: kakao na obalení


Ve vodní lázni rozehřejeme společně mléčnou a hořkou čokoládu, přidáme smetanu, rozpustnou kávu a vše dobře promícháme. Necháme ztuhnout v chladu. Z hmoty lžičkou odebíráme a v dlaních vymodelujeme kuličky, které obalujeme v kakau a vložíme do papírových košíčků.

Mléčná malinová

31. července 2014 v 18:54 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g mléčné čokolády, 25 g malin, 25 ml koňaku Martell
Dohotovení: 200 g mléčné čokolády, marcipánové kuličky


Na náplň si v malém kastrůlku rozvaříme maliny, ve vodní lázni rozehřejeme 100 g mléčné čokolády, přidáme koňak a vše dobře promícháme. Do silikonové formičky dáme trochu mléčné čokolády a dobře rozetřeme po stranách. Necháme ztuhnout v chladu. Náplní plníme do tří čtvrtin a zavíčkujeme opět mléčnou čokoládou. Dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, pomocí čokolády ozdobíme červenou marcipánovou kuličkou. Hotové pralinky ukládáme do papírových košíčků.

Hořká sojovka

31. července 2014 v 18:50 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hořké čokolády, 100 g strouhaného sojového suku, 2 lžičky rumu
Dohotovení: 50 g strouhaného sojového suku Duo, kuličky z kakaového marcipánu


Na náplň si nastrouháme na jemném struhadle sojový suk a promícháme s rumem. Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu. Do silikonové formičky dáme trochu hořké čokolády a dobře rozetřeme po stranách. Necháme ztuhnout v chladu. Náplní plníme do tří čtvrtin a zavíčkujeme opět hořkou čokoládou. Dáme na chvíli do mrazáku. Ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, pomocí čokolády ozdobíme kuličkou z kakaového marcipánu. Pak část pralinky potřeme čokoládou a posypeme strouhaným sojových sukem Duo, který nastrouháme na hrubém struhadle. Hotové pralinky ukládáme do papírových košíčků.

Skořicové

31. července 2014 v 18:41 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

250 g pomerančové polevy, 10 g hořké čokolády, 30 ml koňaku Metaxa, špetka skořice
Dohotovení: skořicový cukr na obalení


Ve vodní lázni si rozpustíme pomerančovou polevu společně s hořkou čokoládou, vmícháme do ní koňak a skořici. Dobře promícháme a necháme v chladu ztuhnout. Z hmoty lžičkou odebíráme a v dlaních vymodelujeme kuličky, které obalujeme ve skořicovém cukru a vložíme do papírových košíčků.

Mocca kuličky s koňakem

28. července 2014 v 21:54 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hořké čokolády, 50 ml koňaku Martell, 2 lžičky jemně mleté zrnkové kávy
Dohotovení: 50 g strouhaného sojového suku a 3 lžíce světlého třtinového cukru na obalení, čokoládová kávová zrna


Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu, vmícháme do ní koňak a kávu. Dobře promícháme a necháme v chladu ztuhnout. Z hmoty lžičkou odebíráme a v dlaních vymodelujeme kuličky, které obalujeme ve směsi strouhaného sojového suku a třtinového cukru. Pomocí rozpuštěné čokolády přilepíme čokoládové kávové zrnko a vložíme do papírových košíčků.


SMĚS PRALINEK



Mléčná Brandy

28. července 2014 v 21:50 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g mléčné čokolády, 25 ml Brandy
Dohotovení: 200 g mléčné čokolády, čokoládové lístečky, kuličky z kakaového marcipánu


Na náplň rozpustíme mléčnou čokoládu a vmícháme Brandy. Dobře náplň promícháme. Dále si rozpustíme 200 g mléčné čokolády. Do silikonové formičky na pralinky lžičkou dáme trochu mléčné čokolády a štětečkem rozetřeme po stranách. Rozetřeme dvakrát, aby byly stěny silnější. Necháme ztuhnout v chladu. Naplníme náplní do dvou třetin a opět dáme ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme mléčnou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové pralinky z formičky vymačkáme, pomocí čokolády přilepíme lísteček a kuličku a vložíme do papírových košíčků.

Zlatá rozinka v hořké čokoládě

28. července 2014 v 21:47 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g mléčné čokoládové polevy, 50 g mletých zlatých rozinek, 25 ml koňaku Martell
Dohotovení: 200 g hořké čokolády


Na náplň rozpustíme mléčnou čokoládovou polevu a vmícháme mleté zlaté rozinky a koňak. Dobře náplň promícháme. Dále si rozpustíme 200 g hořké čokolády. Do silikonové formičky na pralinky srdíčka lžičkou dáme trochu hořké čokolády a štětečkem rozetřeme po stranách. Rozetřeme dvakrát, aby byly stěny silnější. Necháme ztuhnout v chladu. Naplníme náplní do dvou třetin a opět dáme ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové pralinky z formičky vymačkáme a vložíme do papírových košíčků.

Citrónová zlatá rozinka

28. července 2014 v 21:44 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g citrónové polevy, 50 g mletých zlatých rozinek, 25 ml koňaku Martell
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, asi 30 g citrónové polevy


Na náplň rozpustíme citrónovou polevu a vmícháme mleté zlaté rozinky a koňak. Dobře náplň promícháme. Dále si rozpustíme 200 g hořké čokolády a zvlášť 30 g citrónové polevy. Do silikonové formičky na pralinky srdíčka na jednu polovinu lžičkou dáme trochu citrónové polevy a dáme ztuhnout do chladu. Pak lžičkou na ni dáme trochu hořké čokolády a štětečkem rozetřeme po stranách. Rozetřeme dvakrát, aby byly stěny silnější. Necháme ztuhnout v chladu. Naplníme náplní do dvou třetin a opět dáme ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové pralinky z formičky vymačkáme a vložíme do papírových košíčků.

Mléčná zlatá rozinka

28. července 2014 v 21:41 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g mléčné čokolády, 50 g mletých zlatých rozinek, 25 ml Brandy
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, marcipánové růžičky


Na náplň rozpustíme mléčnou čokoládu a vmícháme mleté zlaté rozinky a Brandy. Dobře náplň promícháme. Dále si rozpustíme 200 g hořké čokolády. Do silikonové formičky na pralinky lžičkou dáme trochu hořké čokolády a štětečkem rozetřeme po stranách. Rozetřeme dvakrát, aby byly stěny silnější. Necháme ztuhnout v chladu. Naplníme náplní do dvou třetin a opět dáme ztuhnout do chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové pralinky z formičky vymačkáme a ozdobíme marcipánovými růžičkami vymačkanými ze silikonové formičky.

Minikokosky

24. července 2014 v 19:15 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

Kokosky: 140 g cukru krupice, 140 g strouhaného kokosu, 2 bílky, špetka soli
Linecká kolečka: 300 g hladké mouky, 200 g Hery, 80 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, špetka soli
Krém: 200 ml mléka, 2 lžíce čokoládového pudinku, 200 g másla, 150 g moučkového cukru, čtvrt balíčku vanilkového cukru, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu
Dohotovení: hořká čokoládová poleva, trochu 100% tuku, džem z černého rybízu


Nejdříve upečeme kokosky. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháváme cukr. Šleháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Pak vmícháme vařečkou strouhaný kokos. Pomocí dvou lžiček klademe na plech vyložený pečícím papírem malé kopečky, které pečeme při 150°C. Kopečky se trochu rozlijou. Podle počtu kokosek upečeme stejný počet lineckých koleček, která mají průměr o něco větší než kokosky. Suroviny na linecké zpracujeme do hladkého těsta, které necháme asi hodinu v chladu odpočinout. Poté vyválíme plát silný asi 4 mm, vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 170°C dorůžova. Necháme zcela vychladnout. Na krém uvaříme z mléka a pudinku kaši. Máslo vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, kakaem a postupně přidáváme vychladlou kaši, do které vmícháme rum. Osvědčilo se mi to, krém se mi nikdy nesrazí. Krém dáme do zdobícího sáčku a po obvodu lineckých koleček nastříkáme. Doprostřed dáme trochu džemu. Přikryjeme kokoskami a dáme ztuhnout do chladu. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a přidáme trochu 100% tuku. Ztuhlé kokosky spodní částí namáčíme do čokolády.


SMĚS SVATEBNÍHO CUKROVÍ






Linecké citrónové kuličky

24. července 2014 v 19:09 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

400 g drobků nepovedeného lineckého cukroví (nebo piškotových drobků), asi 50 g citrónové polevy, asi 100 g másla, trochu rumu
Dohotovení: citrónová poleva, marcipánové kytičky


Polámané, případně nepovedené linecké cukroví rozdrobíme do mísy, přidáme citrónovou polevu, máslo a trochu rumu. Vypracujeme vláčnou hmotu. Uložíme ztuhnout do chladničky. Z hmoty odebíráme stejné kousky a v dlani utvoříme kuličky, klademe na tácek a necháme opět v chladničce ztuhnout. Ve vodní lázni rozpustíme citrónovou polevu a kuličky v ní namáčíme. Klademe na kuchyňskou mřížku. Polovinu jich pocákáme zbylou citrónovou polevou, polovinu necháme hladkých. Uložíme je do cukrářských košíčků. Zdobíme žlutými marcipánovými kytičkami.

Rumové kuličky

24. července 2014 v 19:05 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

400 g drobků z polámaného cukroví, zbytky čokoládové polevy, zbytek krému (pokud není tak máslo), kakao, mleté ořechy, rum
Dohotovení: tmavá čokoládová rýže, strouhaný kokos na obalení


Polámané, případně nepovedené cukroví rozdrobíme do mísy, přidáme zbytky čokoládové polevy, kakao, hrst mletých ořechů, zbytek krému (případně máslo), rum a vypracujeme vláčnou hmotu. Uložíme ztuhnout do chladničky. Z hmoty odebíráme stejné kousky a v dlani utvoříme kuličky. Polovinu jich obalíme v čokoládové rýži a druhou polovinu ve strouhaném kokosu.

Svatební nugátky

21. července 2014 v 20:52 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

420 g hladké mouky, 80 g Solamylu, 280 g Hery, 200 g čokoládové nutelly, 80 g mletých vlašských ořechů, špetka skořice a špetka soli
Krém: lískooříšková nutella
Dohotovení: bílá čokoládová poleva, čokoládové lístečky, marcipánové kytičky ze silikonové formičky


Ze shora uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které uložíme asi na hodinu do chladničky. Těsto rozválíme na plát o síle 3 mm, vykrájíme formičkou kosočtverce, poklademe na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 180°C. cukroví necháme vychladnout a poté spojujeme lískooříškovou nutellou. Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládovou polevu a cukroví v ní namáčíme. Zdobíme čokoládovými lístečky a marcipánovými kytičkami.