Srpen 2014

Prasátko PEPA

22. srpna 2014 v 23:38 | Altara |  Dorty

SUROVINY

2 vejce, 150 g cukru krupice, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa, 250 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, špetka soli (pečeme 2x)
Krém: 250 g másla, 1 salko, 50 g kakaa
Dohotovení: marcipán (cca 1 kg), gelové potravinářské barvy, rumová esence


Celá vejce s cukrem šleháme do pěny a přiléváme olej. Pak střídavě mouku s míchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva a mléko. Nalijeme do hlubokého vymazaného a moukou vysypaného plechu. Pečeme při 180°C. Tento korpus pečeme ještě jednou. Hotové korpusy necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme krém. Máslo smícháme s kakaem a elektrickým šlehačem vyšleháme do pěny. Postupně přiléváme salko a prošleháváme. Můžeme přidat i trochu moučkového cukru. Podle šablony vykrojíme z korpusů hlavu a ze zbytků uši. První korpus pocákáme rumovou esencí, pomažeme silnou vrstvou krému (trochu si necháme na obmazaní boků a povrchu dortu) a přiklopíme druhým korpusem rovněž pocákaným rumovou esencí. Rovněž tak uši. Krémem potřeme i boky a povrch dortu. Dáme na chvíli ztuhnout do chladu. Zatím si připravíme marcipán. Dobře jej propracujeme a obarvíme narůžovo. Vyválíme velký plát a dort jím potáhneme. Uši potahujeme zvlášť a přilepíme na dortové podložce k hlavě. Uhladíme. Zbylý marcipán obarvíme tmavě růžovou a červenou gelovou barvou. Kousek si necháme bílý na oči a kousek obarvíme černou. Líčko vykrojíme z červeného marcipánu. Z téhož marcipánu vytvarujeme váleček na pusu. Dvě drobné kuličky použijeme na rypáček. Nalepíme oči. Vše obtáhneme tmavším růžovým válečkem marcipánu.

Závin s hruškami a jablky

22. srpna 2014 v 23:35 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

1 balíček listového těsta Belbake, strouhanka, vanilkový cukr, cukr, skořice, strouhaná jablka, krájené hrušky, loupané mandle, rozšlehané vejce na potření


Listové těsto rozbalíme, jemně převálíme válečkem, posypeme strouhankou, strouhanými jablky a pokrájenými hruškami. Ocukrujeme oběma cukry, ochutíme mletou skořicí, posypeme loupanými půlkami mandlí a zavineme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a při 180°C pečeme dozlatova.


Rýžová směs se zeleninou a lososem

22. srpna 2014 v 23:33 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 sáček rýže, 1 cibule, trochu mraženého hrášku, mrkve, celeru, petržele, kousek žluté cukety, pečený losos, 2 lžíce oleje, sůl a pepř


Rýži uvaříme dle návodu. Hrášek, mrkev, celer, petržel a cuketu nakrájenu na menší kousky uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. V kastrolu rozehřejeme olej, osmažíme na něm cibuli nakrájenou na malé kostičky, přidáme vařenou a scezenou zeleninu. Krátce podusíme, vmícháme vařenou rýži a kousky pečeného lososa. Dochutíme solí a pepřem.

Pečená bavorská klobása

22. srpna 2014 v 23:30 | Altara |  Vaření

SUROVINY

bílá bavorská klobása podle počtu strávníků, plátky uzeného špeku, oblíbené grilovaní koření, trochu sádla, trochu vody na podlití


Bílou bavorskou klobásu naskládáme do pekáčku vymazaného sádlem, proložíme plátky uzeného špeku, posypeme oblíbeným grilovacím kořením, podlijeme trochou vody a pečeme dozlatova. Podáváme se zelím a vařenými brambory.

Pečená krůtí játra

22. srpna 2014 v 23:28 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 g krůtích jater, anglická slanina (plátky podle kousků jater, máslo, voda na podlití


Omytá a osušená krůtí játra obalíme plátky anglické slaniny, naskládáme do pekáčku, podlijeme trochou vody a poklademe tenkými plátky másla. Pečeme doměkka. Podáváme s bramborovou kaší.