Září 2014

Letadélko

9. září 2014 v 18:13 | Altara |  Dorty

SUROVINY

2 vejce, 50 g polohrubé mouky, 20 g mletých pražených mandlí ve slupce, 80 g krupicového cukru, 2 lžíce oleje, špetka soli
(pečeme 3x)
Krém: 250 g másla, 150 g moučkového cukru, 300 ml mléka, 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 50 g bílé čokolády, 4 lžíce mletých pražených mandlí ve slupce
Dohotovení: asi 800 g marcipánu, gelové barvy na marcipán


Mandle ve slupce si opražíme na suché pánvi, necháme vychladnout a umeleme. Bílky se špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu, přidáme krupicový cukr a šleháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme žloutky a opět prošleháme. Dále přilijeme olej. Ještě chvíli šleháme. Do takto připravené hmoty vmícháme mouku smíchanou s kakaem a opraženými mletými mandlemi ve slupce. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při 180°C. Zkusíme špejlí. Tento korpus upečeme ještě 2x. Hotové korpusy necháme na kuchyňské mřížce vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Z mléka a polohrubé mouky uvaříme kaši, do horké vmícháme bílou čokoládu a vanilkový cukr. Za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo s moučkovým cukrem vyšleháme do pěny a postupně zašleháme prochladlou kaši. Trochu takto připraveného krému si odložíme na pomazání boků a povrchu dortu. Do zbylého vmícháme opražené mandle. Korpusy potřeme krémem a narovnáme na sebe. Odloženým krémem potřeme korpus slabou vrstvou tak, aby se zatáhly póry. Dort před potažením dáme ztuhnout do chladničky. Trochu bílého marcipánu si necháme na obláčky. Trochu marcipánu si obarvíme na oranžovo a malý kousek na černo. Zbylý marcipán obarvíme modrou do barvy oblohy. Vymodelujeme letadélko. Modrý marcipán rozválíme na sílu asi 3 mm a vychlazený dort potáhneme. Spodek dortu obtočíme válečkem z modrého marcipánu. Usadíme letadélko a dozdobíme obláčky.


První narozeniny

9. září 2014 v 18:11 | Altara |  Dorty

SUROVINY

250 g polohrubé mouky, špetka soli, 2 lžíce kakaa, 120 g másla, 300 g krupicového cukru, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 240 ml podmáslí, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička octa
Krém: 500 g mascarpone, 400 ml smetany ke šlehání 33%, 120 g moučkového cukru
Krém na pomazání korpusu před potažením: 50 g másla a 50 g moučkového cukru
Dohotovení: 800 g marcipánu, gelové barvy na marcipán


Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Smícháme mouku se solí a prosátým kakaem. Změklé máslo rozšleháme, přidáme oba cukry a šleháme ještě asi 3 minuty. Pak po jednom zašleháme celá vejce. Nakonec vařečkou vmícháme třetinu mouky, polovinu podmáslí, druhou třetinu mouky, druhou polovinu podmáslí a poslední třetinu mouky. Jedlou sodu v malém hrníčku zalijeme octem, a jakmile směs vzkypí, okamžitě nalijeme na těsto a vařečkou do těsta rychle vmícháme. Těsto rozetřeme do připravené formy, vložíme do trouby vyhřáté na 175°C a pečeme asi hodinu (zkusíme špejlí). Upečený korpus necháme asi 10 minut ve formě odpočinout. Poté uvolníme boční kruh formy, korpus vyjmeme a necháme na kuchyňské mřížce vychladnout. Zcela zchladlý korpus zabalíme do fólie a uložíme minimálně hodinu do chladničky, nejlépe přes noc. Studený korpus dvakrát prokrojíme a připravíme si krém: mascarpone promícháme s cukrem, přilijeme smetanu a všechno dohromady vyšleháme na hustý hladký krém. Krémem promažeme dort uvnitř. Pak si z másla a cukru připravíme krém, který v hodně tenké vrstvě natřeme na boky a povrch dortu, aby se zatáhly póry. Dort dáme ztuhnout do chladu. Marcipán rozválíme na plát silný asi 3 mm a vychlazený ztuhlý dort jím potáhneme. Zbylý marcipán obarvíme a použijeme na kytičky a lístečky. Z červeného marcipánu vykrojíme jedničku a umístíme na dort. Dozdobíme barevnými kytičkami a lístečky.


Ovoce pod sklem

9. září 2014 v 18:08 | Altara |  Dorty

SUROVINY

175 g polohrubé mouky, 150 g krupicového cukru, 100 ml oleje, 3 vejce, 1 lžička citrónové šťávy, půl prášku do pečiva, špetka soli
Krém: 2 zakysané smetany, 250 g tvarohu, 4 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr Dohotovení: 2 lžíce meruňkového džemu, malá plechovka broskví, malino-ostružiny, rybíz, hroznové víno, 1 čirá na dorty extra tuhá


Nejprve si upečeme dortový korpus. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme olej a citrónovou šťávu a promícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva, do bílků dáme špetku soli a ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové hmoty střídavě vmícháváme mouku a sníh. Formu na dort vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou a rovnoměrně do ní rozetřeme těsto. Upečeme při 200°C. Korpus necháme na kuchyňské mřížce vychladnout. Zatím si připravíme krém. Zakysané smetany vyšleháme s tvarohem a oběma cukry. Vychladlý korpus jednou prokrojíme, na první plát natřeme krém a přiklopíme druhým plátem. Povrch potřeme slabou vrstvou meruňkové marmelády, která nám zatáhne póry dortového korpusu. Takto připravený dort vložíme zpět do formy. Omyjeme rybíz a hroznové víno, necháme okapat. Plechovku broskví otevřeme a scedíme z kompotu šťávu (použijeme později do želé). Okapané broskve nakrájíme na měsíčky a poskládáme na dort doprostřed ve tvaru větrníku a po krajích dortu. Zbytek dortu dozdobíme rybízem, malino-ostružinami a kuličkami hroznového vína překrojenými na poloviny. Zdobíme dle vlastní fantasie. Připravíme si želé podle návodu na sáčku. Použijeme ovocnou šťávu z broskví, kterou doplníme vodou na požadované množství. Mírně zchladlé želé nejprve lžíci nakapeme na ovoce a necháme ztuhnout. Totéž opakujeme ještě asi dvakrát a nakonec nalijeme zbylé želé. Necháme v chladu ztuhnout. Před podáváním jsem boky dortu obsypala sekanými ořechy.

Karamelová roláda s růžičkami

9. září 2014 v 18:05 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
6 vajec, 140 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky
Krém: 250 g másla, 1 karamelové salko
Dohotovení: jahodový džem, strouhaná hořká čokoláda, marcipánové růžičky


Cukr s bílky vyšleháme v hustou pěnu, potom po jednom přidáváme žloutky a šleháme každý žloutek asi půl minuty. Nakonec vmícháme mouku. Na plech se zvednutým okrajem položíme pečící papír, vymastíme rozpuštěným sádlem a rozetřeme stejnoměrně těsto. Pečeme při 180°C asi 10 minut. Po upečení stáhneme z plechu papír s korpusem a necháme vychladnout. Na krém vyšleháme karamelové salko s máslem. Potřeme roládu jahodovým džemem, pak krémem (trochu krému si necháme na potření povrchu) zavineme a při zavíjení odvíjíme papír. Na povrchu potřeme krémem, vidličkou naděláme rýhy, sypeme čokoládou strouhanou na hrubém struhadle. Dozdobíme marcipánovými růžičkami.


Linecké košíčky s ovocem

9. září 2014 v 17:59 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

200 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 125 g Hery, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, špetka soli
Krém: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice, 100 g másla, 2 lžíce rumu
Dohotovení: ovoce a lístky z máty


Na vál si prosijeme mouku, přidáme cukr a vanilkový cukr, žloutky, Heru a špetku soli. Vše zpracujeme na hladké těsto, které uložíme do chladu a necháme odležet. Poté vyválíme plát silný 2 až 3 mm, kulatou zoubkovanou formičkou vykrájíme kolečka o něco větší než je průměr formičky na košíčky. Kolečka klademe do suchých formiček a pečeme při 180°C 7 až 10 minut. Košíčky z formiček vyklepneme a necháme vychladnout. Připravíme si krém. Mléko, pudinkový prášek a oba cukry svaříme na hladký pudink. Do hotového vmícháme rum. Do změklého másla postupně vešleháme pudink. Krémem naplníme sáček na zdobení dortů. Vychladlé košíčky plníme pusinkou krému a zdobíme ovocem a mátovými lístečky.