Říjen 2014

Sladké pusy

24. října 2014 v 16:33 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g hořké čokolády, 25 ml rumu, celé pražené nesolené mandle
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, červená marcipánová srdíčka


Na náplň si rozpustíme ve vodní lázni 100 g hořké čokolády a vmícháme rum. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 200 g hořké čokolády. Do silikonové formičky dáme trochu hořké čokolády a štětečkem dobře rozetřeme po stranách, nejlépe 2x, aby nám náplň nevytékala a pralinky nepraskaly. Poté plníme náplní asi do poloviny, vmáčkneme celou praženou mandli a opět necháme ztuhnout v chladu. Nakonec zavíčkujeme hořkou čokoládou a znovu necháme ztuhnout v chladu. Ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, dozdobíme srdíčkem z červeného marcipánu a ukládáme do papírových košíčků.


Kávová Metaxa

24. října 2014 v 16:28 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g mléčné čokolády, 25 ml koňaku Metaxa, půl lžičky jemně mleté zrnkové kávy
Dohotovení: 200 g mléčné čokolády, čokoládová kávová zrnka a kuličky z kakaového marcipánu


Na náplň si rozpustíme ve vodní lázni 100 g mléčné čokolády a vmícháme koňak a zrnkovou kávu. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 200 g mléčné čokolády. Do silikonové formičky dáme trochu mléčné čokolády a štětečkem dobře rozetřeme po stranách, nejlépe 2x, aby nám náplň nevytékala a pralinky nepraskaly. Poté plníme náplní asi do tří čtvrtin a opět necháme ztuhnout v chladu. Nakonec zavíčkujeme mléčnou čokoládou a znovu necháme ztuhnout v chladu. Ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, pomocí čokolády přilepíme čokoládová kávová zrnka a kuličku z kakaového marcipánu. Hotové pralinky ukládáme do papírových košíčků.

Kostka s praženými mandlemi

24. října 2014 v 15:23 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g bílé čokolády, 50 g nesolených pražených mandlí nasekaných nadrobno
Dohotovení: oválky z kakaového marcipánu


Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu a vmícháme do ní drobně posekané pražené mandle. Hmotu promícháme a plníme jí silikonovou formičku na pralinky. Necháme ztuhnout v chladu. Ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, pomocí čokolády přilepíme oválky s kuličkou z kakaového marcipánu. Hotové pralinky ukládáme do papírových košíčků.


Čokoládová bábovka

24. října 2014 v 15:16 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

150 g másla nebo Hery, 150 g cukru krupice, 150 g hladké mouky, 200 g hořké čokolády (ideálně 70%), 4 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, 2-3 lžíce amaretta


Ve vodní lázni rozpustíme 150 g čokolády, zbytek posekáme na kousky. Změklé máslo šleháme s cukrem, dokud se cukr nerozpustí (trvá to asi 10 minut). Pak postupně po jednom zašleháme celá vejce (pokojové teploty, jinak se hmota srazí). Do ušlehané pěny vešleháme vlažnou rozpuštěnou čokoládu. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a posekanou čokoládou (můžeme krátce zašlehat). Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy, vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme asi 45 minut (zkoušíme špejlí). Upečenou bábovku necháme pár minut odpočinout ve formě, pak vyklopíme a ještě teplou pokapeme likérem. Krájíme po vychladnutí. Jemně pocukrujeme.

Zdroj: maminčiny recepty (uvedeno jako čokoládový chlebíček)

Buchty s jablky a drobenkou

24. října 2014 v 15:08 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

500 g hladké mouky, 60 g cukru, 42 g droždí, 100 g Hery, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, trochu soli, 250 ml mléka
Náplň: 8 velkých jablek, 100 g cukru krupice, 50 g másla, 1 skořicový cukr, špetka citrónové kůry a šťávy
Drobenka: 30 g hrubé mouky, 30 g cukru krupice, 30 g másla


Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, rozdrobené droždí, sůl a vejce. Heru rozpustíme a vlijeme do mléka. Vlažným zaděláme těsto. Dobře je propracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Zatím si připravíme náplň. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Rozdusíme na rozpuštěném másle s přidáním ostatních ingrediencí. Drobenku připravíme vložením všech ingrediencí do mísy a zpracujeme rukama. Dle vlastního uvážení můžeme přidat mouku nebo cukr. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a lžící vykrájíme kousky. Poklademe jablečnou náplní a zavineme. Dáme do olejem vytřeného plechu se zvýšeným okrajem. Na povrchu potřeme olejem a posypeme drobenkou. Pečeme při 180°C dozlatova. Po upečení necháme vychladnout na kuchyňské mřížce a jemně pocukrujeme.

Mozaikové bramboráčky

14. října 2014 v 22:42 | Altara |  Vaření

SUROVINY
1 kg brambor, 150 g až 200 g hladké mouky, 1 vejce, 1 palička česneku, 50 ml mléka, sůl, pepř, majoránka, kousek žluté cukety, kousek červeného a zeleného paprikového lusku, zelená petrželka, olej na smažení


Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném nudličkovém struhadle. Přebytečnou vodu slijeme a pocákáme mlékem. Přidáme vejce, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a prolisovaný česnek. Vmícháme na kostičky nakrájenou žlutou cuketu (bez jádřinců a neloupanou, má jemnou slupku), červený a zelený paprikový lusk a drobně nasekanou petrželku, hladkou mouku a řádně promícháme. Na pánvi rozpálíme olej, klademe placičky a po obou stranách je upečeme dozlatova.

Celozrnné dalamánky

14. října 2014 v 22:39 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

3 hrnky celozrnné pšeničné mouky, 1,5 lžičky soli, 2 lžičky sušeného droždí, trochu kmínu a sezamových semínek, 1,5 hrnku vlažné vody


V míse smícháme všechny sypké suroviny - sůl, mouku, droždí, kmín a sezamové semínko. Poté přidáme vodu a znovu promícháme. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Těsto vyndáme z mísy na pomoučenou desku a rozdělíme na 12 kousků, ze kterých vytvarujeme bochánky. Přeložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě hodinu kynout přikryté utěrkou. Mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Dalamánky přikryjeme alobalem a takto pečeme 30 minut. Po této době alobal sundáme a dopečeme dozlatova.



Dvojsýrová pomazánka

14. října 2014 v 22:37 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

1 Hermelín, 100 g tvrdého uzeného sýra, jarní cibulka, 100 g majolky, sůl a pepř podle chuti


Hermelín nakrájíme na kostičky, uzený sýr nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky. Vše v míse smícháme s posekanou jarní cibulkou a majolkou. Dochutíme solí a pepřem.

Cuketové zelí

14. října 2014 v 22:34 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 velká cuketa, 2 středně velké cibule, 3 lžíce sádla nebo oleje, kmín, sůl, cukr, ocet


Cuketu omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jader a i se slupkou nastrouháme na hrubém struhadle. V kastrolu rozpálíme sádlo nebo olej, přidáme drobně nakrájenou cibuli a krátce osmahneme. Dále přidáme nastrouhanou cuketu, okmínujeme a osolíme. Nepodléváme, pustí si šťávu sama. Dusíme, dokud se přebytečná šťáva neodpaří. Netrvá to dlouho, cuketa je brzy měkká. Dále ji dochutíme jako klasické zelí, tj. octem, cukrem, případně ještě dosolíme dle chuti. Toto zelí je dobře stravitelné a od klasického téměř k nerozeznání.


Ledový salát se zakysankou a koprem

14. října 2014 v 22:30 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

1 hlávka ledového salátu, ocet, voda, sůl, cukr, zakysaná smetana, sekaný kopr


Omytý salát nakrájíme (nebo natrháme) do mísy na větší kousky. Připravíme si zálivku.
Dle chuti dáme do hrnku ocet, špetku soli, vodu a vše dochutíme cukrem tak aby vznikla klasická sladkokyselá. Poté přidáme několik lžiček zakysané smetany (podle chuti) a dovršíme sekaným koprem (také podle chuti).


Kakaový podvodník s hruškami

1. října 2014 v 18:46 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
250 g hladké mouky, 250 g hery, 2 lžíce octa, 2 lžíce mléka, 2 lžičky kakaa, špetka soli, 1 vejce, tvrdší hrušky, vlašské ořechy, rozinky namočené v rumu, skořicový cukr, drobečky ze sušenek (použila jsem kakaové věnečky), moučkový cukr na posypání


Zpracujeme těsto z mouky, kakaa, hery, vejce, mléka, octa a špetky soli. Vložíme do vodní lázně (studená voda tak, aby bylo ponořené) a necháme přes noc odpočinout. Druhý den vyjmeme, necháme okapat. Rozdělíme na dva díly. Vyválíme každý na tenkou placku, střed posypeme sušenkovými drobečky, poklademe strouhanými hruškami, rozinkami máčenými v rumu, posypeme skořicovým cukrem, opět sušenkovými drobečky a sekanými ořechy. Obě volné strany přeložíme mírně přes sebe a stiskneme. Pečeme při 180°C. Po upečení necháme vychladnout. Jemně pocukrujeme.



Nepečený malinový dort

1. října 2014 v 17:03 | Altara |  Dorty

SUROVINY
1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 150 g másla, 200 g cukru moučka, 500 g měkkého tvarohu, 250 ml mléka, 1 želatina na vaječnou tlačenku, půl hrnku studené vody, maliny
Dohotovení: 500 ml šlehačky, 2 ztužovače šlehačky, maliny, kakaové věnečky, mátové lístečky


V půl hrnku vody necháme nabobtnat želatinu. Mléko uvedeme k varu, odstavíme a vmícháme do něj želatinu. Vanilkový cukr, žloutky, máslo, cukr ušleháme do pěny, vešleháme tvarohy. Přilijeme mléko se želatinou a ještě dobře prošleháme. Dortovou formu vymažeme tenkou vrstvou másla, nalijeme část hmoty, poklademe malinami, opět nalijeme část hmoty a znovu maliny až do naplnění formy. Zakryjeme alobalem a necháme do druhého dne ztuhnout v chladničce. Šlehačky smícháme se ztužovaček a vyšleháme. Povrch dortu potřeme šlehačkou a zdobíme malinami.


Jako druhou variantu jsem děla tentýž dort, ale je šlehačkou pomazaný i na bocích a jsou tam přilepeny kakaové věnečky. Dále je dozdobený mátovými lístečky.


Povidlové buchty s rumovou rozinkou

1. října 2014 v 16:59 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY
250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 60 g cukru, 42 g droždí, 100 g hery, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, trochu soli, 250 ml mléka
Náplň: švestková povidla, rozinky naložené v rumu


Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, rozdrobené droždí, sůl a vejce. Heru rozpustíme a vlijeme do mléka. Vlažným zaděláme těsto. Dobře je propracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a lžící vykrájíme kousky. Poklademe povidly a na každý kopeček vtiskneme velkou rozinku máčenou v rumu. Zavineme a dáme do olejem vytřeného plechu se zvýšeným okrajem. Na povrchu potřeme olejem. Pečeme při 180°C dozlatova. Po upečení necháme vychladnout na kuchyňské mřížce a jemně pocukrujeme.


Bramborové knedlíky plněné malinami

1. října 2014 v 16:55 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 g vařených prolisovaných brambor, 150 g mouky (půl na půl hrubé a polohrubé), 1 vejce, sůl, maliny, vanilkový cukr, moučkový cukr, tvrdý tvaroh, máslo na omaštění


Brambory oloupeme, rozčtvrtíme, zalijeme vodou, osolíme lžičkou soli a uvaříme doměkka. Ještě horké prolisujeme. Necháme vychladnout. Přidáme obě mouky, vejce a trochu soli. Zpracujeme těsto. Uválíme šišku, rozkrájíme ji na kolečka, ta zploštíme na placičky. Poklademe malinami, posypeme trochou vanilkového cukru a zabalíme. Vhodíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut (podle velikosti). Podáváme sypané strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Jablíčkové bramborové knedlíky

1. října 2014 v 16:52 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 g vařených prolisovaných brambor, 150 g mouky (půl na půl hrubé a polohrubé), 1 vejce, sůl, jablka, skořicový cukr, máslo na omaštění


Brambory oloupeme, rozčtvrtíme, zalijeme vodou, osolíme lžičkou soli a uvaříme doměkka. Ještě horké prolisujeme. Necháme vychladnout. Přidáme obě mouky, vejce a trochu soli. Zpracujeme těsto. Uválíme šišku, rozkrájíme ji na kolečka, ta zploštíme na placičky. Poklademe na kostičky nakrájenými jablky, posypeme skořicovým cukrem a zabalíme. Vhodíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut (podle velikosti). Podáváme sypané skořicovým cukrem a polité rozpuštěným máslem. Dobré jsou i sypané tvarohem.