Listopad 2014

Krabí salát s vejci

29. listopadu 2014 v 20:53 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 větší balení krabích tyčinek, 3 vejce vařená natvrdo, kousek pórku, 1 malá majonéza Hellmans


Krabí tyčinky přelijeme vroucí vodou a necháme okapat. Nakrájíme na drobné kousky. Vařená vejce zbavíme skořápek a prolisujeme přes kolečko na salát k tyčinkám. Přidáme kousek na nudličky nakrájeného pórku a do toho všeho vmícháme majonézu. Promícháme a necháme v chladničce rozležet.


Salát ze zavináčů

29. listopadu 2014 v 20:50 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

1 velký zavináč (nebo dva malé), 1 velká cibule, 2 větší kyselé okurky, půl skleničky nakládané zeleniny Dynastie, 1 malá majonéza Hellmans, popř. sůl a pepř


Ze zavináče odstraníme zeleninovou náplň a sloupneme kůži. Nakrájíme na nudličky a vsypeme do mísy. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, kyselé okurky nakrájíme na nudličky. Nakládanou zeleninu scedíme, necháme okapat a přidáme k ostatnímu. Přidáme majonézu, důkladně promícháme a případně dochutíme solí a pepřem. Dáme vychladit do chladničky.


Krkonošský hubník

29. listopadu 2014 v 20:47 | Altara |  Vaření

SUROVINY

400 g lesních hub, 2 rohlíky, 3 vejce, 2 stroužky česneku, krupice, 100 ml mléka, 70 g másla, petrželová nať, pepř a sůl


Očištěné na plátky nakrájené houby podusíme na másle, osolíme a okořeníme. Žloutky rozšleháme s mlékem, přidáme na kostičky nakrájené rohlíky, dušené houby, prolisovaný česnek a nadrobno sekanou petrželku. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který postupně vmícháme do směsi. Pokud je směs příliš řídká, zahustíme jí krupicí. Pečící nádobu vymažeme, nalijeme do ní hubník a upečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě.


Bábovka se sojovým sukem

29. listopadu 2014 v 20:43 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

5 vajec, 150 ml oleje, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce rumu, 230 g polohrubé mouky, 50 g strouhaného sojového suku, 1 prášek do pečiva, špetka skořice a špetka soli


Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny, přidáme olej, šleháme dál, přidáme rum. Dále střídavě přidáváme mouku smíchanou se strouhaným sojovým sukem, práškem do pečiva, špetkou skořice a tuhý sníh. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme při 180°C asi 45 minut. Zkusíme špejlí, pokud je suchá po vytažení, tak je bábovka hotová.


Rohlíková se smetanou

22. listopadu 2014 v 23:03 | Altara |  Vaření

SUROVINY

4 rohlíky (1 až 2 dny staré), 1 litr drůbežího vývaru, 2 žloutky, 150 ml smetany ke šlehání, petrželová nať, plátky opražené housky, plátky smažené slaniny, sůl


Rohlíky nakrájíme na malé kostky, vsypeme do vlažného drůbežího vývaru a necháme rozmočit. Pak je ve vývaru dobře rozvaříme a rozšleháme ponorným mixérem. V takto upravené polévce povaříme rozšlehané žloutky se smetanou a trochou nasekané petrželky. Těsně před podáváním polévku ozdobíme opraženými plátky housky, slaninou a snítkou petrželky. Případně dosolíme.



Krůtí vývar s knedlíčky z vinné klobásy

22. listopadu 2014 v 22:59 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1,5 litru vody, půlka krůtího skeletu, krůtí droby: srdíčko, kousek jater, žaludek, 1 cibule, kousek celeru, hrst mražené zeleniny, kousek pórku, kousek vinné klobásy, zeleninový bujón, sůl a pepř


Krůtí skelet zalijeme v hrnci vodou, přidáme droby, trochu soli, celou neloupanou cibuli (pouze omytou, dodá vývaru zlatavou barvu) a kousek celeru. Vaříme asi půl až tři čtvrtě hodiny. Skelet vyjmeme a a vývar přecedíme do jiného hrnce. Přidáme zeleninu a zeleninový bujón a vaříme do změknutí zeleniny. Poté zavaříme knedlíčky z vinné klobásy. Ty připravíme snadno. Z klobásy vymačkáme stejně velké kousky a ničím nedochucené zaváříme do vroucí polévky. Vaříme asi 3 až 5 minut. Nakonec přidáme obrané maso, na drobné kousky pokrájené droby a zelenou petrželku. Dochutíme solí a pepřem.


Polévka z pečených krůtích kostí

22. listopadu 2014 v 22:55 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1,5 litru vody, kosti z pečené krůty se zbytky masa, 2 lžíce vypečeného rosolu, hrst mražené zeleniny, sůl a pepř
Noky z droždí:
1 malá cibule, 30 g tuku, 4 stroužky česneku, 1 vejce, kostička droždí, strouhanka dle potřeby, sůl a pepř


Pečené kosti se zbytky masa vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme rosol z výpeku a vaříme asi půl hodiny. Přecedíme, do vývaru přidáme mraženou zeleninu a vaříme, dokud není zelenina měkká. Pak do polévky zavaříme noky z droždí a obereme maso. Dosolíme a opepříme dle chuti.
Na noky na pánvi rozpustíme tuk a osmažíme na něm drobně nakrájenou cibuli. Rozdrobíme droždí a mícháme, dokud se nerozpustí na kašičku. Přidáme vejce, prolisovaný česnek a zahustíme strouhankou. Podle chuti osolíme a opepříme. Z hmoty lžičkou vykrajujeme noky a zaváříme do vroucí polévky.


Polévka z bramborové kaše

22. listopadu 2014 v 22:51 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 litr vody, zbylá bramborová kaše (asi tak jedna porce), 1 cibule, 30 g másla, 3 brambory, houbový nebo zeleninový bujón, hrst čerstvých hub, 100 ml smetany na vaření, 1 lžíce hladké mouky, kmín, sůl a pepř, zelená petrželka


V hrnci rozpustíme máslo, přidáme drobně nakrájenou cibuli a osmažíme do mírné zlatavé barvy. Zalijeme vodou, ve které jsme rozmíchali bramborovou kaši. Přidáme oloupané na kostičky nakrájené brambory, trochu soli, kmín, bujón a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. V jiném hrnci zvlášť uvaříme houby, propláchneme a přidáme do polévky. Mouku rozkvedláme ve smetaně a vlijeme do polévky. Krátce povaříme a dle chuti dosolíme a opepříme. Sypeme sekanou zelenou petrželkou.


Couračka

22. listopadu 2014 v 22:48 | Altara |  Vaření

SUROVINY

250 g kysaného zelí, 3 brambory, 500 ml vody, 250 ml mléka (použila jsem smetanu na vaření), 1 lžíce hladké mouky, půl svazku pažitky (použila jsem petrželku), kmín, sůl


Zelí vymačkáme, pokrájíme na menší kousky a pak zalijeme lákem a vodou a uvaříme doměkka. V mléce rozmícháme mouku, přidáme trochu vývaru ze zelí a rozmícháme. Směs nalijeme k zelí. V jiném hrnci s vodou, kmínem a solí uvaříme kostičky brambor do poloměkka, pak je slijeme, přidáme k zelí a necháme chvilku povařit. Polévku servírujeme posypanou pažitkou.


Zapečené buřty s Nivou

22. listopadu 2014 v 22:42 | Altara |  Vaření

SUROVINY

buřty podle počtu strávníků, Niva, ostrá hořčice, cibule, kečup, olej na vytření pekáčku


Buřty podélně rozkrojíme, ale nedokrojíme. Obě strany potřeme ostrou hořčicí (kdo nemá rád ostrou, může použít plnotučnou), vložíme plátek Nivy a kolečka cibule (mně se vešla dvě) a poskládáme do pekáčku vytřeného olejem.


Na takto připravené buřty naskládáme ještě plátky Nivy, kolečka cibule a zalijeme kečupem.


Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200°C a pečeme asi půl hodiny.