Prosinec 2014

Plněné kávové trubičky

30. prosince 2014 v 18:30 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hladké mouky, 120 g másla, 60 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 lžička mleté kávy, špetka soli
Náplň: 100 g meruňkové marmelády, 2 čerstvé žloutky, 0,5 dl bílého vína, 1 lžíce cukru
(dělala jsem z dvojité dávky)


Na vál prosejeme hladkou mouku, moučkový cukr, přidáme mletou kávu, změklé máslo a žloutky a zpracujeme těsto. Necháme v chladu odpočinout. Odleželé těsto na pomoučeném vále vyválíme na plát silný 0,5 cm, nakrájíme ho na obdélníčky. Každý natáčíme na kovovou pomaštěnou trubičku a rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dorůžova. Upečené trubičky necháme krátce zchladnout, pak je stáhneme z kovových formiček a necháme vychladnout. V kastrůlku svaříme bílé víno s cukrem, přidáme meruňkovou marmeládu a povaříme asi 5 minut. Pak opatrně vmícháme rozšlehané žloutky, snížíme teplotu a mícháme, dokud směs nezhoustne. Takto připravenou náplň necháme prochladnout, pak ji naplníme do cukrářského sáčku s tenkou hladkou špičkou a nastříkáme do vychladlých trubiček.


SMĚS CUKROVÍ




Linecké se smetanou

30. prosince 2014 v 18:20 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, 2 lžíce smetany, citrónová kůra, špetka soli
Dohotovení: malinový džem, moučkový cukr


Suroviny na těsto smícháme, dobře vypracujeme a necháme v chladu asi hodinu odpočinout. Po odpočinutí těsto vyválíme na plát a vykrajujeme srdíčka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem. Polovinu srdíček vykrojíme menším srdíčkem, které upečeme zvlášť. Pečeme v předem vyhřáté troubě dorůžova. Vychladlé cukroví s vykrojenými středy pocukrujeme moučkovým cukrem. Vychladlé cukroví slepujeme malinovým džemem a dozdobíme upečenými malými srdíčky.


Kokosová kolečka s kuličkou

30. prosince 2014 v 18:17 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

100 g hladké mouky, 100 g Hery, 40 g moučkového cukru, 100 g mletého kokosu, 1 vanilkový cukr, špetka soli, půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
Krém: 1 sojový suk (50 g), 30 g másla, rum podle chuti
Dohotovení: bílá a mléčná čokoláda, 1 sojový suk DUO (50 g)


Suroviny na těsto smícháme, dobře vypracujeme a necháme v chladu asi hodinu odpočinout. Po odpočinutí těsto vyválíme na plát a vykrajujeme hladká kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě dorůžova. Na krém si nastrouháme na jemném nudličkovém struhadle sojový suk, přidáme rum a máslo a vymícháme. Slepujeme vždy 2 vychladlá kolečka k sobě. Ve vodní lázni společně rozpustíme obě polevy, cukroví namáčíme a zdobíme malou kuličkou, kterou jsme připravili tak, že sojový suk DUO jsme rozstrouhali na jemném nudličkovém struhadle, odebírali malou část hmoty a v dlani vytvarovali malé mramorové kuličky.


Linecké polomáčené

30. prosince 2014 v 18:14 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, 2 lžíce smetany, citrónová kůra, špetka soli
Dohotovení: hořká čokoládová poleva, cukrové vločky


Suroviny na těsto smícháme, dobře vypracujeme a necháme v chladu asi hodinu odpočinout. Po odpočinutí těsto vyválíme na plát a vykrajujeme listy, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě dorůžova. Vychladlé cukroví namáčíme do hořké čokoládové polevy a zdobíme cukrovou vločkou.


Indiánky

30. prosince 2014 v 18:08 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

Náplň: 100 g másla, 250 g Nutelly, 2 lžíce vaječného likéru
Dohotovení: piškoty na spodek, hořká čokoládová poleva


Máslo i Nutellu necháme při pokojové teplotě povolit. Pak je společně s vaječným likérem pomocí elektrického šlehače vyšleháme dohladka. Krém uložíme na chvíli do chladničky a necháme ztuhnout. Přendáme jej do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a spirálovitě jej nastříkáme na piškoty. Indiánky necháme v chladničce ztuhnout. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládovou polevu a ztuhlé indiánky do ní postupně namáčíme. Odložíme na kovovou mřížku a necháme zaschnout.


Vosí hnízda

29. prosince 2014 v 20:12 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

160 g piškotů, 120 g cukru moučka, 60 g másla, 2 lžíce rumu, 2 lžíce mléka, 2 žloutky, hrst mletých vlašských ořechů,
Náplň: 120 g másla, 100 g cukru moučka, 1 žloutek, 2 lžíce rumu
Dohotovení: piškoty na spodek


Piškoty umeleme a se všemi ostatními surovinami prohněteme. Těsto vtlačujeme do moučkovým cukrem vysypaných formiček na vosí hnízda a koncem vařečky uděláme otvor, do kterého dáme náplň, hnízdo zavřeme piškotem a vyklepneme.




Pudinkové banánky

29. prosince 2014 v 20:09 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

500 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 250 g 100% tuku omega, 160 g másla (hery), 2 vejce, 1 žloutek, půl prášku do pečiva, 4 vanilkové pudinky
Náplň: malinový džem,
Dohotovení: hořká čokoládová poleva, čokoládové lístečky


Vše zpracujeme do hladkého těsta a necháme do druhého dne odpočinout v chladničce. Na mlýnek na maso nastavíme nástavec na cukroví, vytlačujeme tyčinky, klademe na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 170°C dorůžova. Slepujeme malinovým džemem a špičky vychladlého cukroví máčíme do hořké čokoládové polevy. Zdobíme čokoládovými lístečky.


Kešu kolečka

29. prosince 2014 v 20:05 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, 2 lžíce smetany, citrónová kůra, špetka soli
Náplň: 100 g mletých kešu oříšků, 50 g moučkového cukru, 2 bílky, špetka skořice
Dohotovení: kešu oříšky na ozdobu


Suroviny na těsto smícháme, dobře vypracujeme a necháme v chladu asi hodinu odpočinout. Po odpočinutí těsto vyválíme na plát a vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem. Do každého kolečka ještě vykrojíme střed. Suroviny na náplň smícháme a touto hmotou plníme vykrájené středy koleček. Dozdobíme kešu oříšky a pečeme v předem vyhřáté troubě dorůžova. Vychladlé cukroví lehce poprášíme moučkovým cukrem.


Vosí hnízda s lískovými oříšky

29. prosince 2014 v 20:01 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

160 g piškotů, 120 g cukru moučka, 60 g másla, 2 lžíce rumu, 2 lžíce mléka, 2 žloutky, hrst mletých lískových oříšků, 1 lžička kakaa
Náplň: 120 g másla, 100 g cukru moučka, 1 žloutek, 2 lžíce rumu
Dohotovení: piškoty na spodek


Piškoty umeleme a se všemi ostatními surovinami prohněteme. Těsto vtlačujeme do moučkovým cukrem vysypaných formiček na vosí hnízda a koncem vařečky uděláme otvor, do kterého dáme náplň, hnízdo zavřeme piškotem a vyklepneme.



Karamelové pudinkové banánky

29. prosince 2014 v 19:55 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

500 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 250 g 100% tuku omega, 160 g másla (hery), 2 vejce, 1 žloutek, půl prášku do pečiva, 4 karamelové pudinky
Dohotovení: hotový karamelový krém z Lidlu, bílá čokoládová poleva, karamelové dropsy


Vše zpracujeme do hladkého těsta a necháme do druhého dne odpočinout v chladničce. Na mlýnek na maso nastavíme nástavec na cukroví, vytlačujeme tyčinky, klademe na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 170°C dorůžova. Slepujeme karamelovým krémem a špičky vychladlého cukroví máčíme do bílé čokoládové polevy. Zdobíme karamelovými dropsy.



Medoví medvídci

22. prosince 2014 v 11:50 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

350 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 2 vejce, 1 lžička skořice, 1 lžička perníkového koření, 40 g ořechů, 2 lžíce medu, půl lžičky jedlé sody
Dohotovení: celé neloupané mandle, čokofloky



Ze shora uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme asi 30 minut v chladu odležet. Poté vyválíme na cca 3 mm silný plát. Vykrájíme medvídky, každému dáme na bříško mandli a pacičky přes ni přeložíme. Špejlí naznačíme oči a nos. Do dírky na nos dáme čokoflok. Medvídky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při teplotě 170°C dorůžova. Do dírek pro oči po vychladnutí kápneme trochu čokolády.

Zdroj: časopis Katarinka extra - Perníčky (mírně upraveno)




Ořechové trubičky

22. prosince 2014 v 11:46 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

180 g hladké mouky, 70 g změklého másla, 70 g drcených oříšků, 50 g moučkového cukru, 1 vejce, špetka soli, hladká mouka na vál a tuk na potření trubiček
Náplň: 200 g hořké čokolády, 200 g nutelly, 0,3 dl whisky


Mouku smícháme s cukrem, přidáme máslo, sůl, půl rozšlehaného vejce a jemně prosáté oříšky (hrubé kousky si necháme na obalení) a vypracujeme těsto, které necháme chvíli odpočívat v chladu. Plechové trubičky lehce potřeme tukem. Těsto rozválíme na plát a nakrájíme ho na proužky asi o 1 cm užší, než je délka trubiček. Změříme si obvod trubiček a podle toho nařežeme připravené pruhy těsta. Okolo každé trubičky obtočíme proužek těsta, spoj lehce potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a opatrně přes sebe konce přimáčkneme. Trubičky pak necháme v chladu asi 10 minut ztuhnout, pak je potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, obalíme v drcených hrubších oříšcích, rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. asi po 5 minutách snížíme teplotu na 160°C, dopečeme dorůžova, ihned stáhneme z formiček a necháme vychladnout. Rozpuštěnou čokoládu smícháme s nutellou a nechlazenou whisky a náplň nastříkáme pomocí cukrářského sáčku do vychladlých trubiček.


Mandlové věnečky

22. prosince 2014 v 11:43 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

180 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 40 g jemně mletých oloupaných mandlí, 1 vanilkový cukr, 150 g másla, 1 vejce, trochu citrónové kůry, špetka soli
Krém: 250 ml smetany ke šlehání, 60 g moučkového cukru, 50 g kakaa, 150 g čokolády na vaření
Dohotovení: 100 g hořké čokoládové polevy, 100 g oloupaných mandlí, 50 g bílé čokoládové polevy


Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Odstavíme a rozpustíme v ní čokoládu. Následně dáme do chladničky ztuhnout. Prosátou mouku s moučkovým cukrem, špetkou soli, mleté mandle, vanilkový cukr, máslo, vejce i citrónovou kůru zpracujeme na těsto a uložíme na 30 minut do chladničky odležet. Pak těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrájíme z něj kolečka o průměru 6 cm. Z jejich středů vypícháme kolečka o průměru 2 cm. Kroužky uložíme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dorůžova. Věnečky necháme vychladnout. Ztuhlou náplň vyšleháme a pomocí cukrářského sáčku nastříkáme na věnečky. Vmáčkneme do ní půlky mandlí. Necháme v chladničce ztuhnout. Následně je namáčíme do čokoládové polevy a po zatuhnutí ozdobně přestříkáme bílou čokoládovou polevou.

Zdroj: časopis Chvilka v kuchyni (mírně upraveno)


Ořechové košíčky 2

22. prosince 2014 v 11:39 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

Linecké košíčky předem připravené (nebo koupené)
Náplň: 200 g čokolády na vaření, 100 g ztuženého tuku (Omega), 250 g Salka, 150 g mletých ořechů, 50 g piškotů
Dohotovení: bílá a mléčná čokoláda, hořká čokoláda na dozdobení, vlašské ořechy


Čokoládu na vaření a na kousky pokrájený tuk rozpustíme ve vodní lázni. Vmícháme teplé Salko, přisypeme jemně mleté piškoty na nahrubo pomleté ořechy. Suroviny důkladně promícháme a plníme lžičkou nebo pomocí cukrářského sáčku do předem připravených košíčků. Naplněné košíčky dáme ztuhnout do chladničky. Bílou čokoládu s trochou mléčné rozpustíme ve vodní lázni, pokud je hustá přidáme trochu ztuženého tuku a namáčíme do ní naplněné košíčky, které opět necháme v chladničce ztuhnout. Nakonec si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a košíčky přestříkáme. Pomocí čokolády přilepíme čtvrtky vlašských ořechů.


Zdroj: časopis Chvilka v kuchyni (mírně upraveno)




Mandlové mašličky

22. prosince 2014 v 11:34 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

250 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 50 g mletých oloupaných mandlí, 150 g másla, 70 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, špetka soli
Dohotovení: meruňkový džem, podrcené piškoty na zahuštění džemu, marcipán, hořká čokoládová poleva, půlky mandlí


Ze surovin na těsto zpracujeme hladké těsto, které uložíme na 2 hodiny do chladničky. Poté těsto vyválíme a formičkou vykrajujeme mašličky. Mašličky poklademe na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dorůžova. Džem podle potřeby zahustíme podrcenými piškoty. Upečené a vychladlé mašličky potřeme takto upraveným džemem. Marcipán vyválíme a vykrájíme z něj stejnou formičkou mašličky a poklademe na meruňkový džem. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, mašličky v ní máčíme a zdobíme půlkou mandle.


Zdroj: časopis Katarinka speciál - Vánoční pečení (mírně upraveno)