Leden 2015

Svačinová fazolačka s těstovinami

15. ledna 2015 v 19:44 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 litr vody, 1 malá plechovka červených fazolí, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 1 mrkev, kousek pórku, 1 lžička sladké mleté papriky, česnek podle chuti, 1 zeleninový bujón (natur), hrst těstovin (vřetánek), 1 lžička rajčatového protlaku, 2 lžíce sádla a 3 lžíce hladké mouky, sůl a pepř


Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme dozlatova na lžíci sádla, přidáme sladkou mletou papriku, scezené fazole, krátce orestujeme, zalijeme vodou, dále na kolečka nakrájenou mrkev, na kostičky nakrájený pórek, bujón a vaříme, dokud není mrkev měkká. Pak vhodíme do polévky těstoviny a uvaříme doměkka. Vmícháme protlak a jíšku ze sádla a hladké mouky. Pokud je polévka hustá, rozředíme trochou vody. Dochutíme solí a pepřem.

Zapražený kuřecí vývar

15. ledna 2015 v 19:41 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 kuřecí skelet, 4 křidélka, 1 kuřecí bujón (natur), 1 cibule, 2 hrsti zeleniny pod svíčkovou, 30 g másla a 3 lžičky hladké mouky na jíšku, obrané kuřecí maso, sůl a pepř, zelená petrželka


Skelet a křidélka dáme do hrnce, mírně osolíme, přidáme celou cibuli i se slupkou (polévka má zlatavou barvu, což je v tomto případě asi jedno, ale zvyk je zvyk, dělám tak všechny vývary), zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Vývar přecedíme do jiného hrnce, maso necháme vystydnout a poté obereme a pokrájíme na menší kousky. Do vývaru přidáme zeleninu, kuřecí bujón, případně rozředíme vodou. Vaříme, dokud není zelenina měkká. Z másla a hladké mouky usmažíme jíšku a vlijeme ji do polévky. Nakonec do polévky přidáme pokrájené kuřecí maso a sekanou zelenou petrželku. Dochutíme solí a pepřem.


Drožďová polévka se smetanou

15. ledna 2015 v 19:38 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 kostička droždí (42 g), lžíce sádla, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 1 vejce, špetka majoránky, 100 ml smetany na vaření, kousek pórku, 1 zeleninový bujon (natur), voda, sůl a pepř podle chuti, kostičky osmažené housky, zelená petrželka


Na sádle smažíme na drobné kostičky nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí. Přidáme droždí a mícháme, dokud se nerozpustí. Zmírníme plamen a přidáme prolisovaný česnek, špetku majoránky a vejce, které v rozpuštěném droždí dobře vymícháme. Zalijeme asi litrem vody, přidáme natur bujón, pokrájený pórek a krátce povaříme. Nakonec do polévky vlijeme smetanu. Podáváme s osmaženou houskou.


Jelítková „Prdelačka“

15. ledna 2015 v 19:36 | Altara |  Vaření

SUROVINY

2 menší jelítka, česnek podle chuti, majoránka, sůl a pepř, 1,5 litru vody, vařené kroupy, lžíce sádla, uvařené kroupy


Jelítka vymačkáme ze střívek do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu. Dle chuti přidáme majoránku a prolisovaný česnek. Krátce povaříme, vložíme uvařené kroupy a dochutíme solí a pepřem. Nakonec do polévky vložíme lžíci sádla.


Čevabčiči z vepřového masa

15. ledna 2015 v 19:33 | Altara |  Vaření

SUROVINY

700 g mletého vepřového masa, 1 vejce, sůl, pepř, cibule, česnek, majoránka, trochu sladké mleté papriky, špetka chilli koření


Do mletého masa přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek dle chuti, papriku, chilli, vejce, opepříme, osolíme a vše hodně důkladně prohněteme. Ze vzniklé směsi uděláme malé válečky. Na pánvi rozpálíme větší množství oleje a válečky v něm opečeme. Podáváme s hořčicí, jemně sekanou cibulí a s vařenými brambory nebo s chlebem.


Kotleta na zelenině

10. ledna 2015 v 20:05 | Altara |  Vaření

SUROVINY

4 kotlety bez kosti, 1 velká cibule, 2 lžíce sádla, hladká mouka na obalení, 1 masox, sladká mletá paprika, 1 chilli paprička, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 malý červený paprikový lusk, hrst mraženého hrášku, olej na smažení, zátřepka z vody a hladké mouky na zahuštění


Omyté a osušené kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozpálíme olej a maso po obou stranách opečeme. Odložíme stranou. V kastrolu rozpustíme sádlo a osmažíme na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme sladkou mletou papriku, chilli papričku, plátky masa, podlijeme vodou, přidáme masox a hrášek, kořenovou zeleninu a paprikový lusk pokrájené na kostičky. Dusíme do měkka. Omáčku zahustíme zátřepkou z vody a hladké mouky. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s vařenými brambory.


Kotleta na celeru

10. ledna 2015 v 20:03 | Altara |  Vaření

SUROVINY

4 kotlety bez kosti, 1 velká cibule, 50 g uzeného špeku, hladká mouka na obalení, 1 masox, plnotučná hořčice, Dijonská hořčice, 200 g sterilovaného celeru, olej na smažení


Omyté a osušené kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozpálíme olej a maso po obou stranách opečeme. Odložíme stranou. V kastrolu vyškvaříme uzený špek nakrájený na kostičky a osmažíme na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme maso, podlijeme vodou, přidáme masox a sterilovaný celer pokrájený na kostičky. Dusíme do měkka. Omáčku zahustíme zátřepkou z vody a hladké mouky. Dochutíme oběma hořčicemi dle chuti, solí a pepřem. Podáváme s houskovými knedlíky.




Sikulské žebírko

10. ledna 2015 v 20:00 | Altara |  Vaření

SUROVINY

4 plátky vepřové krkovice s kostí, 1 velká cibule, 2 lžíce sádla, mletá sladká paprika, sůl a pepř, hladká mouka na obalení, 1 masox, balíček kysaného zelí, chilli paprička, 100 ml smetany na vaření, olej na smažení


Omyté a osušené plátky krkovice naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozpálíme olej a plátky po obou stranách opečeme. Odložíme stranou. V kastrolu rozpustíme sádlo a osmažíme na něm cibuli nakrájenou na kostičky dozlatova. Přidáme sladkou mletou papriku, chilli papričku, plátky masa, podlijeme vodou, přidáme masox a kysané zelí pokrájené na menší kousky. Dusíme do měkka. Omáčku zahustíme zátřepkou z vody a hladké mouky. Nakonec vlijeme smetanu. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s houskovými knedlíky.


Vepřová plec po znojemsku

10. ledna 2015 v 19:58 | Altara |  Vaření

SUROVINY

4 plátky vepřové plece, 1 velká cibule, 2 lžíce sádla, sůl a pepř, hladká mouka na obalení, 1 masox, asi 3 kyselé okurky, trochu nakrájené šunky (nemusí být), olej na smažení


Omyté a osušené plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozpálíme olej a plátky po obou stranách opečeme. Odložíme stranou. V kastrolu rozpustíme sádlo a osmažíme na něm cibuli nakrájenou na kostičky dozlatova. Přidáme plátky masa, podlijeme vodou, přidáme masox. Dusíme do měkka. Před koncem dušení přidáme kyselé okurky nakrájené na malé kostičky a šunku, rovněž nakrájenou na malé kostičky. Pokud je omáčka řídká, můžeme ji zahustit zátřepkou z vody a hladké mouky. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s vařenou rýží.


Štika na másle

10. ledna 2015 v 19:55 | Altara |  Vaření

SUROVINY

porce štiky dle počtu strávníků, sůl, kousek bylinkového másla, máslo, 2 až 3 lžíce oleje


Štiku omyjeme, osolíme a naskládáme do pekáče. Na každou porci položíme plátek másla, kousek bylinkového másla, přidáme olej (máslo se tolik nepřepaluje) a pečeme odkryté v troubě asi 20 minut. Podáváme s vařenými brambory.





Drobné sýrové pečivo

3. ledna 2015 v 22:56 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

400 g hladké mouky, 250 g tuku Omega, 200 g taveného sýra, 2 žloutky, půl balíčku prášku do pečiva, špetka soli, olivy, sterilovaná kapie, májka, černá a bílá sezamová semínka, loupané lískové oříšky, rozšlehané vejce na potření


Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklý tuk, žloutky, špetku soli, tavený sýr a vypracujeme hladké těsto. Vykrajujeme formičkou tvary, klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, různě zdobíme. Pečeme při 180°C dorůžova.


Paví pera
Z těsta vykrajujeme slzičky, potřeme rozšlehaným vejcem, vtlačíme kolečko olivy a čtvereček sterilované kapie



Koláčky s májkou
Těsto rozválíme na silnější plát, vykrájíme kolečka, koncem vařečky namočené v hladké mouce do nich uděláme důlek, potřeme rozšlehaným vejcem a plníme májkou



Sezamová kolečka
Těsto rozválíme na silnější plát, vykrájíme kolečka, potřeme rozšlehaným vejcem a sypeme černými sezamovými semínky



Šunková pomazánka

3. ledna 2015 v 22:51 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

100 g šunky vcelku, 125 g másla, 50 g taveného sýra, 1 lžička Dijonské hořčice, 2 lžičky majonézy, pepř, 2 stroužky česneku


Šunku nastrouháme na jemném nudličkovém struhadle, přesuneme do mísy. Přidáme máslo, tavený sýr, hořčici, majonézu, prolisovaný česnek a vymícháme hladkou pomazánku. Dochutíme pepřem. Pomazánka je vhodná na chuťovky.


Máslová štola s tvarohem

3. ledna 2015 v 22:48 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

150 g másla, 250 g odtučněného tvarohu, 2 vejce, 150 g cukru, 2 až 3 kapky aroma z hořkých mandlí, 3 lžíce rumu, 500 g hladké mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 100 g mletých mandlí, špetka perníkového koření. 150 g oranžátu, 100 g rozinek, moučkový cukr na posypání, vanilkové aroma a plátkové mandle na ozdobu, tekuté máslo na potření


Máslo rozehřejeme a necháme vychladnout. Tvaroh našleháme s vejci, cukrem, vanilkovým cukrem, hořkomandlovým aroma a rumem. Mouku smísíme s práškem do pečiva a perníkovým kořením. Zapracujeme do tvarohové hmoty. Nyní přidáme mleté mandle, podle chuti drobně nakrájený oranžát a rozinky. Navrch nakapeme tekuté máslo a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozdělíme na dva díly a zformujeme štoly. Dáme je na plech vyložený papírem na pečení a potřeme tekutým máslem. Pečeme je asi 30 minut v troubě předehřáté na 180°C. Upečené štoly vyjmeme z trouby a opět potřeme tekutým máslem. Cukr smícháme s vanilkovým aroma a hustě jím máslové štoly posypeme. Dozdobíme mandlovými lupínky.


Vánoční závin

3. ledna 2015 v 22:45 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

250 g hladké mouky, 250 g hery, 2 lžíce octa, 2 lžíce mléka, špetka soli, 1 vejce, jablka, vlašské ořechy, rozinky namočené v rumu, skořicový cukr, vanilkový cukr, trochu strouhanky, moučkový cukr na posypání, lískové oříšky na ozdobu


Zpracujeme těsto z mouky, hery, vejce, mléka, octa a špetky soli. Vložíme do vodní lázně (studená voda tak, aby bylo ponořené) a necháme přes noc odpočinout. Druhý den vyjmeme, necháme okapat. Rozdělíme na dva díly. Vyválíme každý na tenkou placku, střed posypeme strouhankou, poklademe strouhanými jablky, rozinkami máčenými v rumu, posypeme skořicovým cukrem, vanilkovým cukrem a sekanými ořechy. Z jedné strany těsta vykrojíme vánoční formičkou 4 stromečky. Obě volné strany přeložíme mírně přes sebe a stiskneme. Na šev závinu ozdobně poklademe stromečky a lískové oříšky. Pečeme při 180°C. Po upečení necháme vychladnout. Jemně pocukrujeme.